Guide

Fototips til grønne ferieknipsere

For den helt grønne

Disse tipsene er for deg som aldri har hatt et digitalt kompaktkamera mellom fingrene før, og som har fått eller kjøpt et slikt kamera til jul. Du vil raskt lære mer, bare du fortsetter å ta bilder, men vil du skyte nesten "rett ut av esken" er dette ting du bør tenke på.

  • Automatikk: Er du helgrønn på foto men må likevel ta bilder i ferien, så hold deg til automatikken. Det du mister av "kunstnerisk frihet" tar du igjen ved å faktisk få brukbare bilder, og i 99% av tilfellene vil automatikken hjelpe deg med det.
  • Hold kameraet riktig: Feil måte å holde et kompaktkamera på er typisk med en hånd på hver side, albuene pekende utover, lut i ryggen og med samlede ben. Jeg kan ikke tenke meg en mer ustabil positur, og bildene blir deretter. Prøv heller følgende: Hold kameraet på siden med høyre hånd, slik at du når utløserknappen med pekefingeren og eventuelle kontroller med tommelen. Hold venstre hånd foran deg pekende mot høyre med håndflaten mot deg og tommelen pekende opp. Uten å slippe kameraet med høyre hånd, legger du det oppi den L-formen som venstrehånden danner. Krøll fingrene under kameraet om nødvendig. Hold albuene tett inntil kroppen, og bruk bred benstilling. Gjerne støtt deg til et gjerde, et tre eller en vegg. Pass på at du ikke beveger deg før bildet er tatt. På denne måten vil langt flere av bildene dine bli klare og skarpe.
  • Rett opp horisonten: Pass på at horisonten faktisk blir horisontal. Vil du ha skjev horisont, så sørg for at den blir så skjev at det ikke ser skjødesløst ut, men er tydelig tilsiktet.
  • Fotografer folk forfra: Spesielt når folk er selvbevisste foran kamera er det lett å feige ut og bare fotografere dem bakfra, men bildene blir ikke noe særlig. Pass på at du fotograferer motivene dine forfra. Ikke nødvendigvis rett forfra, men i alle fall ikke bakfra.
  • Ta mange bilder: Ikke la deg henge fast i gamle vaner fra filmtiden. I digitalkameraets alder koster det deg ingen verdens ting å ta mange bilder. Utnytt det og skyt i vilden sky. Det koster ingen ting, og er du usikker kan du likså godt ta flere bilder av samme motiv, bare for å være sikker på at du fikk bildet du ønsket deg. Prøv også flere vinkler, andre utsnitt, og så videre. Eksperimenter og velg bort de bildene du ikke vil ha etterpå. Situasjonen kommer aldri igjen - utnytt den til det fulle.
  • Sjekk bakgrunnen: Når du fotograferer er det sjelden bare hovedmotivet du tar bilde av. En slags bakgrunn følger oftest med på lasset, og hvis du ikke er bevisst på den kan du ofte risikere at lyktestolper eller trær stikker ut av din kjæres hode på bildet. Hold et øye med bakgrunnen og pass på hva som foregår der. Oftest er det bare et skritt til siden som skal til for å få et bedre bilde.
  • Modellen mot veggen: Skal du fotografere noen opp mot en vegg, så sørg for noen meters avstand til veggen dersom du bruker blits. Et blitsfoto av en person som står nært veggen bak vil gi stygge slagskygger på veggen.
  • Røde øyne: Røde øyne på bilder skyldes blitslys som reflekteres fra netthinnen og tilbake til kameraet. Noen kameraer har en anti-rød-øye funksjon som sender ut småblink på forhånd, slik at pupillen trekker seg sammen. Det fungerer ikke optimalt, men helt ok i mange tilfeller, men ofte rekker den du tar bilde av akkurat å skjære grimaser eller lukke øynene når bildet blir tatt. Prøv da heller å øke lysmengden i rommet. Et lysere rom har samme effekt på pupillen, og man slipper de irriterende blinkene.

Gå nå og prøv ut disse tipsene. Når du har dem i fingrene kan du komme tilbake som litt mindre grønn, og forhåpenligvis noen blinkskudd på kortet. Da kan du "bla om" og få flere tips til hvordan forbedre bildene dine.