Til hovedinnhold

Fototips til grønne ferieknipsere

For den helt grønne

Disse tipsene er for deg som aldri har hatt et digitalt kompaktkamera mellom fingrene før, og som har fått eller kjøpt et slikt kamera til jul. Du vil raskt lære mer, bare du fortsetter å ta bilder, men vil du skyte nesten "rett ut av esken" er dette ting du bør tenke på.

  • Automatikk: Er du helgrønn på foto men må likevel ta bilder i ferien, så hold deg til automatikken. Det du mister av "kunstnerisk frihet" tar du igjen ved å faktisk få brukbare bilder, og i 99% av tilfellene vil automatikken hjelpe deg med det.
  • Hold kameraet riktig: Feil måte å holde et kompaktkamera på er typisk med en hånd på hver side, albuene pekende utover, lut i ryggen og med samlede ben. Jeg kan ikke tenke meg en mer ustabil positur, og bildene blir deretter. Prøv heller følgende: Hold kameraet på siden med høyre hånd, slik at du når utløserknappen med pekefingeren og eventuelle kontroller med tommelen. Hold venstre hånd foran deg pekende mot høyre med håndflaten mot deg og tommelen pekende opp. Uten å slippe kameraet med høyre hånd, legger du det oppi den L-formen som venstrehånden danner. Krøll fingrene under kameraet om nødvendig. Hold albuene tett inntil kroppen, og bruk bred benstilling. Gjerne støtt deg til et gjerde, et tre eller en vegg. Pass på at du ikke beveger deg før bildet er tatt. På denne måten vil langt flere av bildene dine bli klare og skarpe.
  • Rett opp horisonten: Pass på at horisonten faktisk blir horisontal. Vil du ha skjev horisont, så sørg for at den blir så skjev at det ikke ser skjødesløst ut, men er tydelig tilsiktet.
  • Fotografer folk forfra: Spesielt når folk er selvbevisste foran kamera er det lett å feige ut og bare fotografere dem bakfra, men bildene blir ikke noe særlig. Pass på at du fotograferer motivene dine forfra. Ikke nødvendigvis rett forfra, men i alle fall ikke bakfra.
  • Ta mange bilder: Ikke la deg henge fast i gamle vaner fra filmtiden. I digitalkameraets alder koster det deg ingen verdens ting å ta mange bilder. Utnytt det og skyt i vilden sky. Det koster ingen ting, og er du usikker kan du likså godt ta flere bilder av samme motiv, bare for å være sikker på at du fikk bildet du ønsket deg. Prøv også flere vinkler, andre utsnitt, og så videre. Eksperimenter og velg bort de bildene du ikke vil ha etterpå. Situasjonen kommer aldri igjen - utnytt den til det fulle.
  • Sjekk bakgrunnen: Når du fotograferer er det sjelden bare hovedmotivet du tar bilde av. En slags bakgrunn følger oftest med på lasset, og hvis du ikke er bevisst på den kan du ofte risikere at lyktestolper eller trær stikker ut av din kjæres hode på bildet. Hold et øye med bakgrunnen og pass på hva som foregår der. Oftest er det bare et skritt til siden som skal til for å få et bedre bilde.
  • Modellen mot veggen: Skal du fotografere noen opp mot en vegg, så sørg for noen meters avstand til veggen dersom du bruker blits. Et blitsfoto av en person som står nært veggen bak vil gi stygge slagskygger på veggen.
  • Røde øyne: Røde øyne på bilder skyldes blitslys som reflekteres fra netthinnen og tilbake til kameraet. Noen kameraer har en anti-rød-øye funksjon som sender ut småblink på forhånd, slik at pupillen trekker seg sammen. Det fungerer ikke optimalt, men helt ok i mange tilfeller, men ofte rekker den du tar bilde av akkurat å skjære grimaser eller lukke øynene når bildet blir tatt. Prøv da heller å øke lysmengden i rommet. Et lysere rom har samme effekt på pupillen, og man slipper de irriterende blinkene.

Gå nå og prøv ut disse tipsene. Når du har dem i fingrene kan du komme tilbake som litt mindre grønn, og forhåpenligvis noen blinkskudd på kortet. Da kan du "bla om" og få flere tips til hvordan forbedre bildene dine.

For den ikke fullt så grønne

Har du mestret de første tipsene er det på tide med noen flere:

  • Lær deg kameraet å kjenne: Har du først investert noen tusen i et kamera, så skylder du deg selv å sette deg inn i det. Ikke fordi du på død og liv skal bruke alle de fikse funksjonene det er utstyrt med, men for at du skal vite hva det kan bidra med, og hva av det du har bruk for. Da kan du trygt se bort fra funksjoner du aldri trenger, og du får utnyttet kameraet ditt tilnærmet maksimalt likevel.
  • Bruk blits utendørs: Mange bruker blitsen på kompaktkameraet kun når det er mørkt, men den kan faktisk med fordel brukes også i fullt dagslys. Utfyllingsblits, som dette er kjent som, bidrar med ekstra lys i skyggepartiene, slik at de ikke blir helt svarte og detaljløse.
  • Gå nærmere motivet: Den kjente krigsfotografen Robert Capa uttalte i sin tid at "dersom bildene dine ikke er gode nok er du ikke nært nok". Capa selv gikk i 1954 litt for nær en landmine, men poenget er uansett korrekt både for proffer og amatører. 90% av bilder som blir innlevert til diverse bildekritikktjenester, er tatt på for lang avstand. Gå nærmere og fyll ruten med motivet!
  • Blitsrekkevidde: Blitsen på et kompaktkamera er ikke kraftige saker. Den har en rekkevidde på rundt to-tre meter i beste fall, så er motivet lenger unna enn det, har det ingen hensikt å bruke den, med mindre du av en eller annen grunn ønsker feileksponerte bilder og utladet batteri.
  • Bilts og motivavstand: Er det så mørkt at du bruke blits, pass på at hele motivet er like langt fra kamera. Tar du bilde f.eks. nedover et langbord, vil de nærmeste ansiktene bli fullstendig overeksponerte og hvite, noen litt lengre unna vil bli ok, mens resten, nede i enden, vil bli for mørke. Det er en fin måte å illustrere blitsrekkevidde på, men det er ikke noen god måte å ta bilde av familien rundt bordet på.
  • Zoom inn: Kan du ikke gå nærmere motivet, så bruk zoomen - det er det den er der for. Ofte kan et utsnitt gi bedre bilder og fortelle vel så mye om motivet som et bilde med "alt".
  • Zoom ut: Mange har kamera med zoom, men ikke alle benytter den ofte nok. Av og til kan det være lurt å zoome ut og fange mer av omgivelsene. Også ved nærbilder kan det være lurt å zoome ut av og til, spesielt siden kameraet da ofte klarer å fokusere nærmere enn ellers. Men vær forsiktig med å ta portrettbilder med vidvinkel. Da overdriver du størrelsen på alt som er nærmest kameraet - neser, for eksempel - og du risikerer at bildet av din kjære blir sånn at du må kjøpe ekstra julegaver i romjulen for å bevare husfreden resten av ferien.
  • Blits og portrett: Unngå innebygget blits som eneste lyskilde på portretter. Fordi lyset kommer rett forfra vil modellen få et flatt og livløst ansikt uten skygger og dybde. Men ikke overdriv - du vil bare antyde. Prøv å posere modellen ved siden av et stort vindu, for eksempel, gjerne med blitsen som tilleggsbelysning.

Sånn, nå har du lært litt mer. Gå ut og prøv dette, så kan du komme tilbake for flere tips som en litt mindre grønn fotograf.

For den bare litt grønne

Nå skal du ha begynt å merke at feriebildene dine har blitt bedre, og her er flere tips for å forbedre dem ytterligere:

  • Lær deg å mestre kameraet: Du trodde kanskje du kunne dette allerede? Nei, der tok du feil, for dersom kameraet ditt har muligheter for manuelle innstillinger, er det nå på tide å begynne å bruke dem. Med automatikk er det kameraet som tar avgjørelsene, men hensikten er jo at kameraet skal være ditt verktøy - ikke omvendt. Så kjøp deg en fotobok og tilbring noen timer kvalitetstid sammen med kameraet ditt.
  • Motiv og format: Tenk over at formatet du velger har noe å si for hvordan det ferdige bildet blir. Ved å bruke høydeformat understreker du og forsterker motivets høyde, mens du ved å bruke breddeformat understreker dets lengde eller bredde. Et langstrakt landskap vil ofte fungere best i breddeformat, mens Eiffeltårnet oftest vil fungere best som motiv i høydeformat.
  • Tredelsregelen: Et midtstilt motiv vil ofte signalisere ro, stillhet og uforanderlighet, mens et motiv som er litt forskjøvet fra sentrum av bildet vil signalisere andre ting, som dynamikk, endring, bevegelse, og så videre. En tommelfingerregel er å dele bildet inn i tre ganger tre ruter og så komponere bildet slik at hovedmotivet legges på en av linjene eller der linjene krysser hverandre. Men, som alltid, husk at regler er til for å brytes, så ikke svi deg fast i denne måten å gjøre det på. Krever et motive ller en ide en annen komposisjon, så gjør det slik.
  • Rom: Bruk tomrom i bildene dine bevisst. Enkelte motiver trenger rom rundt seg. Et bilde av en fugl i bur kan godt være et tett utsnitt for å vektlegge at den er innsperret, mens en fugl i fri flukt vil ofte passe best med litt rom rundt seg, for å understreke friheten. Vil du vektlegge at et motiv er på vei hjem, er det tradisjonelt bevegelse fra høyre mot venstre som er tingen, mens bevegelse fra venstre mot høyre signaliserer utreise. Bare se "Das Boot" eller andre kvalitetsfilmer om du ikke helt tar dette for god fisk. Husk på at et motiv i bevegelse godt kan trenge litt rom å "bevege seg inn i" også.
  • Bruk stativ: Når man først har lært seg til å fokusere riktig, er den største kilden til uklare bilder at man ikke er stø nok på hånden. Bruk stativ, så slipper du det. Er du ofte på tur og ikke vil drasse rundt på en oljerigg av et stativ, så vurder et ettbensstativ. Det støtter ikke like godt, men er lettere, praktisk på tur, og er langt bedre enn frihånd.
  • Tenk ramme: Husk på at du når du fotograferer forsøker å fange et utsnitt av en tredimensjonal verden i en liten todimensjonal ramme. Tenk på at rammen, dvs firkanten som angir bildet, også er en del av det ferdige bildet.
  • Linjer og diagonaler: Akkurat som et midtstilt motiv gjør det, vil rette horisontale eller vertikale linjer signalisere ro og noe statisk eller bestandig. Ønsker du mer dynamikk i bildene, forsøk å gjøre linjer til diagonaler.
  • Lyseste punkt: Øyet vil oftest søke det lyseste punktet i bildet først. Det kan du utnytte ved å gjøre hovedmotivet lysest, eller ved å la det lyseste punktet lede blikket til hovedmotivet. Du kan også unngå å ha et lyst punkt i bildet, om du ønsker det.
  • Hold øye med lyset: Fotografi uten lys er umulig, men likevel er det mange fotoentusiaster som aldri ofrer lyset en tanke. Det kan endre seg plutselig, fra kjedelig til spennende, og selv de meste intetsigende motiver kan bli fascinerende i det rette lyset.
  • Bløtt og hardt lys: Lys har ikke bare styrke, det har også karakter. Bløtt lys er lys som kommer fra en stor lyskilde, mens hardt lys kommer fra en liten lyskilde. Begge kan være like kraftige, men resultatet blir likevel vidt forskjellig. Mange tror portrettene deres blir best i skarpt sollys, men dette er nesten aldri tilfelle. Det harde lyset fra solen skaper stygge skygger i motivets ansikt, og resultatet blir ikke bra. Det bløte lyset på en overskyet dag er mye bedre til portretter! Er det sol ute og du må ta et portrett der og da, finn en skyggefull flekk ett eller annet sted, bak en bygning eller under et stort tre.
  • Sidelys: Lyset om morgenen og kvelden er svært spesielt og fascinerende, ikke bare på grunn av fargen, men også vinkelen. Sidelys kan ofte fremheve detaljer på en annen måte og gjøre et kjedelig motiv mere spennende.
  • Farge: Farge sender også et budskap. Rød er farefargen, mens grønn er en rolig farge. Blå er kald, og så videre. Dette kan du bruke i bildene dine og oppnå ønskede effekter med. Eller du kan fjerne fargene helt og fotografere i svart-hvitt. Da vil ting som tekstur, skygge og detaljer bli viktigere for å fremheve motivet og dets budskap.

Hvis du ikke er hekta av basillen nå, så har du lest alt du trenger for å få bedre feriebilder med ditt kompaktkamera. Hvis du enå ikke har fått nok kan du fortsette på neste side og få flere tips der.

For den seriøse amatør

Har du nå fått såpass med fotodilla at du vil lære mer, kommer her et par forslag til flere ting å tenke på.

  • Skyt manuelt: Tidligere har du fått beskjed om å fotografere med automatikken, men nå er du en såpass avansert og interessert kamerabruker at det er på tide å dykke dypere ned i materien. Gjør et poeng av å kun fotografere med manuelle innstillinger, om kameraet ditt lar deg gjøre det, og lær deg hvordan du kan påvirke eksponering, komposisjon og uttrykk med forskjellige innstillinger.
  • Tenk dybde: Forsøk å lage illusjonen av dybde i bildene dine. Tenk forgrunn, midtgrunn og bakgrunn - og gjerne flere lag også. Husk at det som foregår i forgrunnen bør lede blikket dypere inn i bildet, og så videre, til du når hovedmotivet.
  • Mønstre: Øyet elsker mønstre og gjentagelser, men det blir lett kjedelig med mindre det er noe som bryter mønsteret. En gul blomst i et hav av røde, en soldat som snur seg mens alle andre står i givakt, fotspor i en sanddyne, hva som helst, men hold øynene åpne for mønstre - og bryt dem!
  • Kurver og diagonaler: S-formede kurver og diagonaler tolkes som dynamiske og flytende - let etter dem, og utnytt det. Gjør linjer til diagonaler om du vil ha mer liv i bildet, gjør diagonaler til linjer om du ønsker et mer stoisk uttrykk.
  • Negativt rom: Også tomrom kan formidle et uttrykk, en følelse eller en stemning. Vær deg bevist tomrommet i bildet - også kjent som negativt rom - og bruk det.
  • Se på bilder: Den beste måten å lære seg å ta bilder på er å se på og la seg inspirere av andres bilder. Gå i gallerier, les fotobøker, og vær åpen. Kanskje du ikke synes alt du ser er like bra, men da kan du i alle fall tenke "dette kan jeg gjøre bedre!" - og kanskje du får rett en dag.
  • Visualiser på forhånd: Fotografiets evne til å gjengi virkeligheten slik vi opplever den har vært dets velsignelse og forbannelse. Fordi om du ser ting rundt deg slik de "er", så betyr ikke det automatisk at fotografiet du tar der og da trenger å gjengi det inntrykket. Skap deg et indre bilde av hvordan du ønsker bildet - og lag det slik.
  • Vent! Vær tålmodig. Forholdene kan være nesten perfekte slik de er, men se rundt deg og tenk på hva som kan bli bedre. Annen vindretning? Mindre skyer? En interessant situasjon som kan oppstå? Lyset kan endre seg, folk og ting kan dukke opp. Forsøk å forutsi fremtiden, gjør deg klar, og vent på at det skal skje. Titt på fotografier av Henri Cartier-Bresson for å se en mester på dette.
  • Bryt regler, men...: Regler er til for å brytes, og ingen ting av det som står i denne artikkelen er absolutte sannheter. Men ingen regel bør brytes uten at man kjenner den. Lær deg derfor håntverket først, og så kan du bruke det eller la være som du vil - akkurat som automatikken.
annonse