Til hovedinnhold

Slik tar du skarpe bilder

Kompaktkamera

Vi har alle fått uskarpe bilder et utall ganger. Grunnen til at bildene blir uskarpe kan være mange, og det er ikke alltid like lett å vite hvorfor. Når bildet er tatt, kan det allerede være for seint, så det beste er å kjenne til problemene på forhånd, slik at du kan unngå dem.

Kompaktkamera

Dersom du bruker et kompaktkamera, er vanligvis det meste overlatt til kameraet, og det er ikke alltid så mye du kan gjøre for å unngå uskarpe bilder. På moderne kameraer er automatikken så god at de sjelden vil oppstå. Hvis du likevel får dem, er det et par ting du kan sjekke.

Når det er mørkt
Hvis det er mørkt ute, kan det bli uskarpt fordi kameraet må slippe inn lys i ganske lang tid. Hvis motivet eller fotografen beveger seg i løpet av denne tida, blir bildet uskarpt. Da har du følgende muligheter:

- Står motivet stille, forsøk å støtte kameraet mot noe, slik at det ikke beveger seg så lett. Eller enda bedre; bruk stativ. Dersom det er umulig, hold kameraet slik at det får best mulig støtte. Hold kameaet så nært ansiktet du kan, albuene tett inntil kroppen, og beina litt fra hverandre.

Len kameraet mot en vegg, eller hold kameraet stødigst mulig.

Les også:
Hva slags kamera skal jeg kjøpe?
Slik unngår du mørke bilder

- Er kameraet satt til en lav ISO-verdi (100-400), forsøk å sette denne høyere eller sett den til ”Auto”. Da klarer du deg med kortere lukkertid. Vær klar over at høyere ISO-verdi gir mer bildestøy. ISO-verdien stiller du vanligvis i kameraets hurtigmeny.

- Pass på å ikke ta bilder i dårlig lys av motiver som har raske bevegelser. Hvis du må gjøre det, sett ISO-verdien på kameraet høyt. Mange nye kameraer måler hastigheten på motivet selv, og setter ISO-verdien deretter, men ikke alle kameraer har AUTO-ISO som går like høyt som den manuelle, så du kan noen ganger overstyre automatikken for bedre resultat. Noen ganger er det fint med uskarpheter som viser bevegelse. Les mer om det på neste side.

Blitsen er for svak og lyser bare opp forgrunnen.

Det er sjelden nyttig å bruke den innebygde blitsen for å få skarpere bilder, da den har svært kort rekkevidde, og du ender opp med et bilde som også er for mørkt. Blitsen bruker du bare til å lyse opp motiver som er få meter unna.

Les også: Ti funksjoner vi elsker

Når det er lyst
Hvis det er lyst nok ute, og bildene blir uskarpe, har det antakelig med autofokusen å gjøre. Kameraet kan bare gjette hvor du vil fokusere, og gjetter noen ganger galt. Da kan følgende triks være hendige:

Hold kameraet slik at det du vil ha i fokus er i midten. Trykk utløseren halvveis ned og hold den der. Komponer bildet slik du vil ha det og trykk utløseren helt ned for å ta bildet. Når du halvtrykker utløseren låser du fokusen, så du øker sjansen for at kameraet forstår hva du vil fokusere på.

"Cola-flasken i hagen - ja, det må være hovedmotivet", tenker kameraet noen ganger.

Alle nyere kompaktkameraer har ansiktsgjenkjenning. Pass på at den er aktiv. Hvis det dukker opp firkanter rundt ansiktene i bildet, er den aktivert. Hvis ikke, finner du dette i kameraets meny. Når du fotograferer mennesker, vil kameraet gjenkjenne at det er ansikter i bildene, og fokusere på disse. Det vil også sette en del andre parametre ut fra dette, slik at ansiktene blir best mulig.

Hvis du skal ta bilder av sport eller dyr som løper, må fokusen kunne følge bevegelsene til motivet. Den beste måten å få til det på er å velge et motivprogram for sport. Da fokuserer kameraet kontinuerlig, slik at motivet er i fokus når du tar bildet. Ikke alle kameraer takler dette like bra, så du kan lett få litt uskarpe bilder hvis det er raske, kompliserte bevegelser.

Les også: Guide til sportsfotografering

Dersom du følger disse rådene, og fortsatt får uskarpe bilder, er det sannsynlig at det er noe galt med utstyret.

Hvis du bruker speilreflekskamera eller hybridkamera, er det en del mer du kan styre selv. På neste side finner du råd for disse.

Speilrefleks

Speilrefleks

Bruker du et speilreflekskamera eller hybridkamera, har du langt større muligheter til både å gjøre feil, og å rette på dem. Det beste er å rette på feilene før du gjør dem.

Kjører du på full automatikk, gjelder omtrent de samme rådene som for kompaktkameraer. Men hvis du bruker noen av de andre programmene, P, A, S eller M, er det mye du kan gjøre selv.

Les også: Slik bruker du et speilreflekskamera

Lukkertid

Alt etter hvilken funksjon du bruker, er det ikke gitt at et speilreflekskamera automatisk gir deg en lukkertid som er kort nok til å gi deg et skarpt bilde. Årsaken til dette er naturligvis at du skal ha muligheten til å styre mye av dette selv.

I gamle dager hadde vi en tommelfingerregel om at dersom du skal unngå kamerarystelser ved håndholdt fotografering, skal ikke lukkertiden være lengre enn 1/brennvidden, Altså hvis du bruker 50mm, kan du håndholde inntil 1/50 sekund. I dag må vi operere med det vi kaller effektiv brennvidde, altså kompensert for crop-faktoren til kameraet. Vi må også ta hensyn til at man i veldig mange situasjoner har bildestabilisator tilgjengelig, som ødelegger denne tommelfingerregelen. Men den gir deg i alle fall en pekepinn på hva du kan klare å holde stille.

Bevegelsesuskarphet i hånden gir liv tli bildet.

Dette gjelder uansett bare dersom du har et stillestående motiv. Har du et bevegelig motiv, har du flere alternativer. Det ene er å passe på at lukkertiden er kort nok til at motivet fryses. Det andre er å akseptere litt uskarphet, for å få fram bevegelsen, for eksempel på et bilde av en som holder en engasjert tale, gjør det ingenting om armene hun vifter med er uskarpe. Dersom du har et motiv som beveger seg fort, parallelt med filmplanet, for eksempel en bil som kjører forbi, kan du la kameraet følge motivet (panorere) mens bildet tas. På den måten får du skarpt hovedmotiv og en bakgrunn som blir uskarp og dermed tydelig viser at motivet beveger seg.

Les også: Ting å tenke på før du kjøper (ditt første) speilreflekskamera.

Blenderåpning

Jo større blenderåpning (lavere blendertall) du bruker, desto mindre område av bildet blir skarpt. Det er en optisk effekt som gjør at et større område foran og bak der du fokuserer oppfattes som skarpt, jo mindre blenderen er. Så hvis du bruker veldig stor blender, og kameraet ikke klarer å fokusere nøyaktig der du ønsker, ser det fort uskarpt ut. Et vanlig eksempel er på portretter, der man vanligvis bruker veldig stor blender. Man ønsker øynene i fokus, for det gir sterkest uttrykk. Men autofokusen har en tendens til å fokusere på det nærmeste i bildet, som er nesa. Dermed blir øynene uskarpe.

Så ved store blendere, pass på å være veldig nøyaktig med fokusen. Dersom du ønsker større deler av bildet i fokus, bruk en mindre blender.

For stor blender gjør at bare kaka blir i fokus. Mindre blender hadde gjort at også ansiktene ble skarpe.

Autofokus

Her gjelder det samme som form kompaktkameraer. Ikke stol blindt på at den gjør jobben. Følg med på hvor kameraet velger å fokusere, og hvis du merker at kameraet ofte fokuserer andre steder enn der du vil, kan du velge å bare bruke ett fokuspunkt. Da vet du alltid hvor kameraet fokuserer. Halvtrykk og rekomponér, eller plasser fokuspunktet der du vil ha det, dersom du har muligheten til det (best når du bruker stativ og det er vanskelig å rekomponere).

Dårlig optikk

Hvis optikken er dårlig, hjelper det ikke så mye,hva du gjør.

Ikke all optikk er like skarp, og til daglig er det sjelden et problem. Men dersom du forstørrer eller beskjærer et bilde mye, kan du fort se at bildet kanskje ikke er så skarpt som du skulle ønske. Dette gjelder særlig i hjørnene av bildene. De objektivene du vil merke dette best med er billige objektiver og objektiver med lang zoom. Om du ikke har råd til dyr optikk, bruk likevel heller to zoom-objektiver enn ett veldig langt. Det vil gi deg skarpere bilder. Dagens speilreflekskameraer er såpass gode alle sammen, at forskjellen i bildekvalitet ofte avhenger mer av objektivet enn av kameraet.

Dette var råd som spesifikt gjelder speilreflekskameraer. Men mange av rådene for kompaktkameraer gjelder, så les disse også.

Det kan også være noe galt med utstyret ditt, enten objektivet eller kameraet. I noen modeller har du mulighet for å kompensere for dette ved hjelp av mikrojustering av fokus (som du finner som en funksjon langt nede i menysystemet, vanligvis). Den er ganske krevende å stille inn, og vanligvis vil det være bedre å levere utstyret til reparasjon. I enkelte tilfeller kan den likevel redde deg.

Les også: Hvorfor ikke speilrfleks?

annonse