Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

GuideApples MacBooker for studier

Dette er bra og dårlig med MacBookene for studenter

Forrige uke fant vi de beste student-PC-ene under 10 000 kroner. Særlig tre maskiner utmerket seg som veldig gode kandidater for å følge deg under campus-årene dine, men for noen er det nok en «dealbreaker» at alle kommer med Windows.

For det er jo en kjensgjerning at Apples MacOS, med god grunn, har en høy stilling hos mange. Og da er det bare Mac, eller snarere Apples bærbare MacBooker, som gjelder.

Apples tre mest aktuelle MacBook-modeller for studenter er følgende:

  • 13-tommers MacBook Air fra 9000,-
  • 12-tommers MacBook fra 14 000,-
  • 13-tommers MacBook Pro fra 20 000 (14 000,- forrige generasjon uten Touch Bar)

Her går vi gjennom styrkene og svakhetene til de ulike modellene slik at du ikke betaler mer enn du må for å oppfylle Mac-drømmen, får alle egenskapene du vil ha og ikke støter på overraskelser når du pakker den ut.

PS: Om du vil ha med deg en MacBook på forelesningene aksepterer du nok allerede at det vil stjele litt ekstra fra studielånet i forhold til gode Windows-alternativer, men det kan det jo være verdt for å føle seg «hjemme» på det viktigste arbeidsverktøyet du har. Likevel drister vi oss til å foreslå en god Windows-basert bærbar for hver MacBook-modell.

Dette synes vi om maskinene

MacBook AirMacBookMacBook Pro
SkjermMiddelsMeget braMeget bra
TastaturBraDårligBra
PekeplateMeget braMeget braMeget bra
Design/ byggekvalitetBraMeget braMeget bra
BatteritidMeget braMeget braMeget bra
ProsessorytelseMiddelsMiddelsMeget bra
SpillytelseDårligDårligMiddels

MacBook Air

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.8GHz 8GB 128GB (Mid 2017)

Fordeler:

MacBook Air er Apples billigste MacBook. For omtrent 9000 kroner får du velkjent Apple-kvalitet i konstruksjonen (som er helstøpt aluminium) og deres velrenommerte pekeplate. Air er også den eneste MacBooken som har hold på det gode gamle Apple-tastaturet fra før 2015, så om du først og fremst skal skrive mye er det vanskelig å tale mot denne.

Air er, i likhet med de andre Macene, også svært støysvak og oftest helt stille. I tillegg er batteriet stort og utnyttes godt slik at maskinen holder koken en lang dag på lesesalen.

Mens de øvrige MacBookene ikke har vanlig USB-port slår Air til og gir deg to stykker. Dette er også den eneste Macen som kommer med en minnekortleser og en MagSafe-ladekontakt. Sistnevnte betyr at laderen løses ut av maskinen om noen snubler i ledningen din og denne er et savn på Apples mer oppdaterte Macer.

Ulemper:

MacBook Air er ikke bare Apples billigste, det er også deres eldste MacBook. Det begynner å vises at den ikke har fått noen designoverhaling siden 2010, særlig ved at skjermrammen er relativt tykk i forhold til nyere maskiner. Air var en gang revolusjonerende lett og kompakt, men blir i dag slått eller matchet av de fleste maskiner i prisklassen.

Hos Air finner du ikke særlig oppdatert maskinvare. Prosessoren er mange år gammel og var aldri av de sterkeste, så mens den er sprek nok til normal studentbruk bør du ikke gi den for mange tunge oppgaver å tygge på.

Skjermen er relativt lyssterk og har gode farger, men oppløsningen er lav og innsynsvinkelen dårligere enn man er vant med fra andre Apple-bærbare.

Anbefales for:

Mac-elskeren som er på budsjett og først og fremst vil ha en maskin som er god å skrive på og leverer lang batteritid.

Windows-alternativ: Asus ZenBook UX430UN

ZenBook UX430UN koster omtrent det samme som MacBook Air og har omtrent samme størrelse og vekt. Like viktig er den gode batteritiden som vi målte til 9,5 timer. Da er det uansett dags for å returnere til «base campus». Der kan du jo for eksempel kjøre i gang en runde Fortnite takket være den dedikerte grafikkbrikken du ikke finner hos MacBook Air.

Byggekvaliteten er ikke helt på Apple-nivå, men både tastatur og pekeplate oppfører seg eksemplarisk. Skjermen er på sin side bedre enn hos Air, og lagringsplassen er dobbelt så romslig. Det eneste vi har å utsette på Asusen er at du trenger en overgang for å vise presentasjoner på storskjerm.

Test: Asus ZenBook UX430UN »

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.8GHz 8GB 128GB (Mid 2017)
Apple MacBook Air 13.3 i5 1.8GHz 8GB 128GB (Mid 2017)

MacBook

Apple MacBook 12 m3 1.2GHz 8GB 256GB (Mid 2017)

Fordeler:

MacBook er Apples nyeste MacBook-type og den aller tynneste og letteste bærbare de har. Med en vekt på bare 920 gram og en tykkelse på 1,31 centimeter merker du ikke at du har den i sekken og den spiser ikke opp plass som andre ting skulle hatt i en veske. Den kompakte størrelsen gjør også MacBook til en ideell partner for å jobbe på trange forelesningsbenker eller små café-bord.

Noe av det artige med MacBook er at den til tross for vekt og tykkelse er svært godt bygget og leverer lang batteritid. Regn med at den holder det gående i omtrent ti timer, men innen da bør vel du også strengt talt ta en pause.

MacBook har ingen vifte, så den lager aldri så mye som en lyd. Slik kan det være fordi den har en veldig effektiv prosessor. Den har kanskje ingen rakettmotor, men nok ytelse for vanlige studentoppgaver.

Skjermen er også overlegen mange enda dyrere maskiner. 16:10-forholdet gir mer plass til arbeidet ditt, oppløsningen gir suveren skarphet og både fargekalibrering og lysstyrke er helt i det øvre sjiktet. At skjermstørrelsen bare er 12 tommer tenker man sjelden over.

Ulemper:

Apple har i flere år vært kjent for å ha veldig gode tastaturer på sine bærbare. Men, for MacBook på 12 tommer mener vi imidlertid selskapet har ofret altfor mye for å gjøre maskinen tynn, og hardest har dette ønsket gått utover tastaturet. Tastene på en MacBook har nemlig tilnærmet ingen vandring eller demping. Derfor bråker de også når du skriver på dem og du blir rask sliten i fingrene eller gjør feil fordi du får lite tilbakemelding fra dem.

Om de andre egenskapene til maskinene frister deg anbefaler vi deg i alle fall på det sterkeste å prøve tastaturet i en butikk før du kjøper. Det er rimelig kjedelig å finne ut at du ikke trives med tastaturet når du som student skal skrive mange hundre tusen ord på det over de neste årene.

MacBook kommer med bare én port, og denne er en såkalt Type-C. For å koble til litt eldre utstyr må du dermed ha en eller flere dyre overganger, og ditto for skjermer eller projektorer. Du han heller ikke lade maskinen mens denne porten er i bruk.

Anbefales for:

Deg som skriver lite og som vil ha en maskin som både føles og ser mer moderne ut enn MacBook Air.

Test: Dette syntes vi om MacBook (forrige modell) »

Windows-alternativ: Huawei MateBook X

MateBook X er alt MacBook er, pluss litt til. Den er lett, har like høy byggekvalitet, en strålende og skarp skjerm, en god pekeplate og ikke minst et mye bedre tastatur enn MacBook. Prisen er dessuten mye lavere, og selv om det kanskje ikke er så viktig for studenter er ytelsen høyere. Du får forresten også en vanlig USB-port.

Test: Huawei MateBook X »

Apple MacBook 12 m3 1.2GHz 8GB 256GB (Mid 2017)
Apple MacBook 12 m3 1.2GHz 8GB 256GB (Mid 2017)

MacBook Pro (med Touch Bar)

Apple MacBook Pro - 2,3GHz QC 8GB 256GB 13"

Fordeler:

MacBook Pro er Apples beste bærbare og umulig å trå skikkelig feil med. Designet er selvsagt elegant og minimalistisk som man forventer, byggekvaliteten sitter som et skudd og det er valgt materialer fra øvre hylle for absolutt alle deler. For en student er dette ingen liten investering, men du vil i alle fall få en maskin som ikke slites i stykker og holder studiet til ende og vel så det.

Den store styrken i forhold til de andre MacBookene ligger i prosessoren, som med sine fire heller enn to kjerner er betydelig kraftigere og egner seg for tung belastning. Maskinvaren på innsiden er akkurat oppdatert og det er sannsynligvis en god stund til MacBook Pro blir oppdatert igjen.

Tastaturet er av den nye typen, med såkalte sommerfuglbrytere, som også MacBook har. Hos MacBook Pro har likevel Apple funnet rom for å gi tastene akkurat nok ekstra vandring så de ikke går i samme fella som hos MacBook. Tastene vil kreve tilvenning og støyer fortsatt noe mer enn man skulle ønske seg, men for de fleste vil disse duge.

Pekeplaten er som alltid stor og god, og skjermen er et stykke for seg selv. Denne er svært lyssterk, viser perfekt kalibrerte farger og er krystallklar å se på med sin høye oppløsning og gode antirefleksbelegg.

Årets oppdaterte MacBook Pro kommer med Touch Bar, en berøringsstripe øverst på tastaturet som gir deg snarveier og mer eller mindre nyttige ekstrafunksjoner. Denne er over hodet ikke noe «must» for en student, men litt kjekkere er det i alle fall at den kommer sammen med en Touch ID-sensor som lar deg logge inn på Mac-en med fingeravtrykket ditt, handle med Apple Pay og mer.

Ulemper:

Som hos MacBook finnes det ingen vanlige USB-porter, og den har ingen minnekortspor slik som MacBook Air har. Borte er også MagSafe-laderen som løser seg ut om noen snubler i ledningen. Men, det står i det minste ikke på antallet, for hele fire Thunderbolt-porter med USB Type-C-kontakt står til disposisjon.

Selv om prosessoren i MacBook Pro er veldig kraftig kan du knapt spille på den. Om man skal vri litt på dette kan dette være maskinen for deg uten selvkontroll som er redd for at slik underholdning vil spise opp tid fra studiene dine.

Anbefales for:

Deg som vil ha en moderne og fremtidssikker maskin med bedre tastatur enn MacBook og høyere ytelse enn MacBook Air.

PS: Selv om fingerpålogging er kjekt klarer du deg sannsynligvis uten Touch Bar, og om du heller ikke skal belaste maskinen tungt med videoredigering eller simulering er MacBook Pro uten Touch Bar (og med forrige generasjon prosessor) til salgs fra omtrent 14 000 kroner. Denne fortsatt spreke «dealen» er langt å foretrekke over MacBook på 12 tommer og gir i tillegg et bedre tastatur.

En 15-tommersversjon av MacBook Pro finnes også, men koster skjorta og er nok ikke aktuell for mange studenter. For ordens skyld nevner vi at denne kommer med en enda kraftigere prosessor og en dedikert grafikkbrikke slik at du for eksempel kan spille eller gjøre tunge simuleringer og videobehandling.

Test: Dette syntes vi om MacBook Pro 13 med Touch Bar »

Windows-alternativ: Huawei MateBook X Pro

MateBook X Pro er en større og kraftigere versjon av MateBook X og har nesten akkurat dumpet ned i butikkene. Da vi testet den ble vi så overbevist av alt fra byggekvalitet til ytelse og interaksjon at vi delte ut vår første 10-er i bærbarkategorien på over fire år. Storebroren i MateBook-familien er rett og slett den beste bærbare du kan kjøpe for tiden. Ved siden av å matche MacBook Pro 13 på de aller fleste områder får du også et enda bedre tastatur, en vanlig USB-port og en dedikert grafikkbrikke. Sistnevnte lar deg kjøre spill på den, noe Apples bærbare ikke har særlig sansen for.

Test: Huawei MateBook X Pro »

Apple MacBook Pro  - 2,3GHz QC 8GB 256GB 13"
Apple MacBook Pro - 2,3GHz QC 8GB 256GB 13"

Du trenger mye nyttig som student:
Disse gadgetene er litt morsommere å bruke penger på »

Les også
Bærbare PC-er under 10 000 kroner (høst 2019): Stortest av lette og nette bærbare PC-er
Les også
Billige 15-tommere: Enorme forskjeller på billige bærbare
Les også
Apple MacBook Air (Sen 2018): Sen, men forbaska god
Les også
Slik er nye MacBook Air mot resten av Macene
Les også
Apple-lansering i dag: Dette tror vi kommer
Les også
MacBook Pro 15 (2018): Vi har testet Apples desidert dyreste MacBook Pro
Les også
Dette må du tenke på før du kjøper deg en ny bærbar PC
Les også
MacBook Pro 13 med Touch Bar (2018): Ikke lenger et selvsagt valg
Les også
Apple oppdaterer MacBook Pro med ny innmat
Les også
Huawei MateBook X Pro med MX150-grafikk: Vår første 10/10 til en bærbar på fire år
annonse