Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBærbare PC-er under 10 000 kroner (høst 2019)

Stortest av lette og nette bærbare PC-er

To laptoper skiller seg veldig positivt ut.

Niklas Plikk, Tek.no

For studenter er en god bærbar datamaskin alfa og omega. Om du ikke allerede har alt klart er det dermed på høy tid å finne deg en passende følgesvenn.

Det er imidlertid ikke alle som synes det er like stas å bruke tid på å lete gjennom et hundretalls bærbare som butikkene tilbyr i form av alskens «back to school»-tilbud.

Derfor har vi testet syv ulike bærbare datamaskiner og sett på hvor godt de egner seg for studentlivet.

Med basis i historisk statistikk for PC-salget i august har vi vurdert maskiner mellom 7.000 og 10.000 kroner. Maskinene som er med i testen er hentet inn fra de store elektrokjedene i Norge, og noen også direkte fra produsent basert på deres forslag og kampanjeplaner for skolestart. I testen finner du dermed mange av de bærbare bransjen selv har mest tro på.

Det som er klart er at nivået er kraftig hevet siden fjorårets test. Årets deltakere byr jevnt over på mye «freshere» design, bedre komponenter og mer lagring og minne. Dessuten støtter nå samtlige kandidater en eller annen form for biometrisk pålogging.

Her er deltakerne

Dette synes vi om maskinenes egenskaper

Dette er de beste studentbærbare

Best i test

HP Envy x360 13-AR0802no

Av de syv maskinene i årets test av studentbærbare er det HPs Envy x360 som tar førsteplassen. Envys hemmelige våpen ligger i batteritiden på hele ni timer, som ingen maskin med lignende kvaliteter kommer i nærheten av. Dermed kan du uten frykt la laderen ligge igjen hjemme og spare både plass og vekt i sekken når du skal til forelesning eller på lesesalen.

Men batteritiden er ikke det eneste Envy x360 har dreisen på. Byggekvaliteten i aluminium og glass er bunnsolid, designet er både stilig og moderne, og maskinen er svært portabel.

Og til tross for at vi ikke vektet ytelse så mye i testen, falt vi likevel for maskinens AMD-prosessor med integrert Vega-grafikk. Denne kombinasjonen leverer nemlig ikke bare høy ytelse i alt av apper, men gjør det mulig å bruke maskinen også til spill på fritiden. Studietiden handler jo om å ha det litt moro også.

Skjermen er en av testens aller beste, med høy lysstyrke og fine, klare farger. Rosinen i pølsa er at du kan ta et godt tak og vri den 360 grader rundt, slik at du raskt sitter med et nettbrett klart til å ta notater, lage tankekart eller skrible formler. Dessverre følger det ikke med en penn, så dette må kjøpes ved siden av.

Vi mener Huaweis MateBook 13 tar en knepen seier på både tastatur og pekeplate, men med unntak av noe mer hørbare taster og en litt smal pekeplate leverer Envy for all del godt her den også.

Envy har dessuten et par siste knep for å friste deg: en stor SSD på 512 GB gir masse plass til filer og dokumenter og hele 16 GB minne lar deg ha flere programmer oppe uten at maskinen blir treg. Sammen gjør dette maskinen til testens desidert mest fremtidssikre. Og mens vi er inne på sikkerhet: Envy x360 har en dedikert bryter som kobler fra webkameraet når du ikke bruker det. Dermed blir det umulig for hackere å aktivere det for å se eller lytte på deg om du skulle være så uheldig å bli utsatt for dataangrep.

Det eneste negative vi har funnet hos HPs Envy er et noe høyt maksimalt støynivå (under svært hard jobbing), samt at den mangler HDMI-port, som kunne vært praktisk ved presentasjoner og lignende. Under typiske studentoppgaver er imidlertid støynivået lik null, og en adapter ordner alltids skjermtilkobling for deg.

En mer komplett pakke er det uansett vanskelig å se for seg til prisen.

HP Envy x360 13-AR0802no
9.5
Imponerende
Anbefalt

HP Envy x360 13-AR0802no

9.5
Imponerende
sitatPerfekt studentkombo med lang batteritid og mye ytelse for pengene.

Fordeler

 • +
  God prosessorytelse
 • +
  Kan spilles på
 • +
  Masse lagringsplass og minne
 • +
  Solid bygget og stilig design
 • +
  Fingerpålogging
 • +
  Lyssterk, skarp og presis skjerm
 • +
  Godt tastatur
 • +
  God pekeplate
 • +
  Kan gjøres om til nettbrett
 • +
  Rå batteritid
 • +
  Bryter som kutter web-kameraet
 • +
  Kompakt og lett

Ting å tenke på

 • Pekeplaten er ganske smal
 • Kan støye ved svært tunge oppgaver
 • Ingen HDMI-port
 • Penn følger ikke med

Anbefalt

Huawei MateBook 13 i5 dGPU 8GB 256GB

Hvilken av Huawei MateBook 13s egenskaper vi setter mest pris på er et umulig spørsmål å besvare. Her er det nemlig så mye å like. Men hvorfor kom ikke da denne ut helt på topp?

Svaret er enkelt: Vi har vektet batteritiden særlig høyt, og MateBook 13 matcher simpelthen ikke den svært gode batteritiden til testvinneren. Den har også bare halvparten så mye lagring og minne og ingen tradisjonelle tilkoblinger, noe som gjør at du her må omfavne livet med adaptere og USB-C-overganger.

Når det er sagt kan det godt være MateBook 13 er den beste bærbare for deg likevel. For batteritiden er fortsatt på gode 7,5 timer, og MateBook 13 har testens aller beste tastatur og pekeplate. Tastene er raske, men også stille, og pekeplaten er stor, jevn og presis. Skal du skrive veldig mye, og ønsker å gjøre det mens du lager så lite støy som mulig, velger du denne maskinen over HP-en.

En annen ting Huaweis MateBook 13 er enda litt bedre på enn testvinneren er spillytelse. Denne kan du dermed kjøre både LOL, Overwatch, CS:GO og flere på uten problemer (i helgene altså!).

Og skjermen, da. Den er kanskje litt mindre lyssterk enn testvinneren, men byr på enda mer presise farger og høyere oppløsning. Den er dermed skarpere og lar deg uten problemer ha to vinduer oppe samtidig. Noe som ytterligere bidrar til å gi oversikt over arbeidet ditt er panelets 3:2-forhold, som gir mer plass til informasjon i høyden enn tradisjonelle 16:9-skjermer.

Som testvinneren er Huaweis MateBook 13 svært godt bygget i aluminium, har et minimalistisk og moderne design, samt et lite fotavtrykk og lav vekt.

Du får ingen hybridfunksjoner, men som en tradisjonell bærbar er dette en maskin det er vanskelig å gi slipp på når du først har blitt kjent med den.

OBS: MateBook 13 finnes i en konfigurasjon uten dedikert grafikk for en tusenlapp mindre. Velg denne om du liker maskinen, men ikke kommer til å spille på den.

Huawei MateBook 13 i5 dGPU 8GB 256GB
9
Imponerende
Anbefalt

Huawei MateBook 13 i5 dGPU 8GB 256GB

9
Imponerende
sitatSuper for deg som setter interaksjon og ytelse aller høyest.

Fordeler

 • +
  God prosessorytelse
 • +
  Takler spill godt
 • +
  Svært høy byggekvalitet og pent design
 • +
  Høyoppløst, lyssterk og godt kalibrert skjerm med lite refleksjoner.
 • +
  Testens beste tastatur og pekeplate
 • +
  Lite støy
 • +
  Svært kompakt og lett
 • +
  God batteritid
 • +
  Fingerpålogging
 • +
  USB-C adapter følger med

Ting å tenke på

 • Få tilkoblingsporter
 • Andre gir deg mer lagring og minne for prisen

Maskinene som følger under her har alle til felles at de krever at du overser minst ett eller flere kompromiss for å virkelig trives med dem. De kan være helt topp å bruke, men ha kort batteritid, en litt lei skjerm eller produsenten kan eksempelvis ha spart inn på komponenter som gjør maskinen mindre fremtidssikker enn andre.

Her finner du altså ikke de gode «allrounderne», men du kan likevel gjøre et kupp bare du tenker godt nok gjennom hvordan du vil bruke maskinen før du handler. Kanskje du finner en hvor du unngår å betale for ytelse eller egenskaper du uansett ikke ville benyttet deg av?

Beste budsjettalternativ

Lenovo Yoga 530-14 81EK00WGMX

Yoga 530 kan ikke sammenlignes helt med årets topp to-plasseringer kvalitetsmessig. Disse mer raffinerte maskinene koster imidlertid 10.000 kroner, så for 25 prosent lavere pris løfter vi denne frem som et fint budsjettalternativ.

At Yoga 530, som i fjorårets test, atter tar en høyere plassering enn den mer påkostede storebroren Yoga 730, bør nemlig fortelle deg hvor mye denne gir for pengene. Yoga 530 passer rett og slett bedre for studentbruk med sin imponerende batteritid og gode utvalg av tilkoblingsporter. Dessuten er det raske og supergode tastaturet svært støysvakt. Det vil sidemannen på lesesalen garantert sette pris på.

Som en totalpakke kan Yoga 530 også by på hybridfunksjonalitet slik vi finner hos testvinneren, altså at du roterer skjermen og tar notater med en medfølgende penn på den.

Maskinen er konstruert delvis i metall og delvis i plast, og når ikke opp til de beste rent bygg- og designmessig. Men her finner du absolutt ingen «slark» og alt sitter godt sammen.

Ytelsen er veldig god (men du kan ikke spille på denne!), du får mye lagringsplass for pengene og støynivået er svært lavt.

Det som bidrar til at Yoga 530 ikke når høyere opp karaktermessig er at Lenovo tydelig har spart inn en del penger på skjermvalget. Panelet har desidert svakest fargegjengivelse i testen, og det virker noe livløst og lyssvakt.

Er du godt vant på skjermfeltet fra tidligere kan du styre unna først som sist, men kan du se forbi dette er det ingen andre maskiner i testen som matcher det du får for prisen. Særlig om god batteritid og stor fleksibilitet er nøkkelordene du vil høre.

Lenovo Yoga 530-14 81EK00WGMX
8
Meget bra

Lenovo Yoga 530-14 81EK00WGMX

8
Meget bra
sitatMye bærbar for pengene.

Fordeler

 • +
  God prosessorytelse
 • +
  Lang batteritid
 • +
  Mye lagringsplass
 • +
  Pent design
 • +
  Flere nyttige tilkoblingsporter
 • +
  Raskt og støysvakt tastatur
 • +
  God pekeplate
 • +
  Kan gjøres om til nettbrett
 • +
  Penn følger med
 • +
  Fingerpålogging
 • +
  Lite støy

Ting å tenke på

 • Noe lyssvak skjerm med paffe farger og kontrast
 • Testens «tyngste»
 • Kan ikke spilles på

‏‏‎

Lenovo Yoga 730-13 81JR0039MX

Lenovos Yoga 730 er som du sikkert forstår Lenovo 530s storebror. Den er dermed like fleksibel med tanke på hybridfunksjonalitet og tegning med den medfølgende pennen, men flere knepp mer forseggjort. Denne oser luksus, der den er satt sammen av anodisert aluminium og glass. Den er også både lett og nett å håndtere.

Selve prosessor- og lagringsytelsen er helt topp, og du får masse lagringsplass her.

Videre er pekeplaten super og tastaturet raskt og godt å skrive på, men ettersom det er relativt kontant støyer det noe mer enn både MateBook 13 og Yoga 530 sitt.

Det er for øvrig ganske fremtidsrettet at maskinen kommer med to Thunderbolt-porter. Men hvor relevant disse er for akkurat studenter er ikke så lett å se.

Batteritiden er dessverre langt under det de beste konkurrentene disker opp med, og skjermen er ikke så lyssterk som den burde vært.

Dette er områder som er langt viktigere enn utseendet eller noen prosent høyere ytelse for de aller fleste studenter, noe som gjør sitt til at karakteren ikke blir høyere til tross for alt maskinen faktisk får til.

Lenovo Yoga 730-13 81JR0039MX
7.5
Bra

Lenovo Yoga 730-13 81JR0039MX

7.5
Bra
sitatVelbygget maskin som holdes tilbake av batteriet og skjermen.

Fordeler

 • +
  Høy prosessorytelse
 • +
  Masse lynrask lagringsplass
 • +
  Gjennomført design og solid byggekvalitet
 • +
  Raskt og behagelig tastatur
 • +
  God pekeplate
 • +
  Lett og kompakt
 • +
  Fingerpålogging
 • +
  Kan fungere som nettbrett
 • +
  Penn følger med

Ting å tenke på

 • Noe lyssvak skjerm
 • Ikke den beste batteritiden
 • Ikke HDMI-port
 • Takler ikke spill

‏‏‎

Asus ZenBook 14 UX431FA-AN001T

Batteritiden til Asus ZenBook 14 er svakest i testen, så dette er ikke kandidaten for deg som planlegger å tilbringe timesvis på lesesalen uten å ha med lader.

Når det er sagt har Asus snekret sammen en fin pakke for studenter, og som ikke er like dyr som testvinnerne.

Byggekvaliteten er supergod, og selv om det virker som en merkelig ting å henge seg opp i må nevne at dette er den eneste maskinen i testen som lar deg åpne lokket med én finger uten å holde igjen basen samtidig. Dette er også en veldig stilig bærbar med et svært distinkt utseende.

Ytelsen er helt på topp, og det er utrolig praktisk at alt av porter du kan få behov for er på plass. Null behov for overganger, altså.

Selv om vi skulle ønsket oss enda høyere lysstyrke er skjermen svært skarp og helt ok kalibrert. Tastaturet er dessuten veldig behagelig å skrive på med lang vandring, og pekeplaten er jevn og god.

For deg på budsjett som ikke trenger den beste batteritiden er dette et mer raffinert valg enn Yoga 530.

Asus ZenBook 14 UX431FA-AN001T
7.5
Bra

Asus ZenBook 14 UX431FA-AN001T

7.5
Bra
sitatFlott maskin som dessverre har svakest batteritid i testen.

Fordeler

 • +
  God prosessorytelse
 • +
  Godt portutvalg
 • +
  Skarp skjerm med gode farger
 • +
  Høy byggekvalitet og stilig design
 • +
  Behagelig tastatur
 • +
  God pekeplate
 • +
  Fingerpålogging

Ting å tenke på

 • Svak batteritid
 • Skjermen kunne vært noe mer lyssterk
 • Takler ikke spilling

‏‏‎

Acer Swift 5 SF514-52T (NX.GTMED.009)

Acers Swift byr på masse lagringsplass, flere nyttige tilkoblingsporter og er så lett at mange kan bli lurt til å tro den bare er et skall.

Den lave vekten er veldig praktisk, men Acer gjort noen kompromiss for å komme dit.

Blant annet er ikke skjermen dekket av glass som hos de andre og batterikapasiteten er under par i forhold til konkurrentene.

Skjermen har engasjerende farger, men har et belegg som gjør den veldig blank. Den sliter dermed en del med refleksjoner sammen med en merkelig ujevn «bølgeeffekt».

Prosessoren som sitter i maskinen skal i teorien være best i testen, men det virker som Acer ikke kjører den på full guffe og prioriterer lite støy i stedet for ytelse. De burde heller valgt en i utgangspunktet svakere og billigere prosessor.

Det er dessuten vanskelig å gi ekstrapoeng for lite støy når de andre maskinene ikke er noen bråkebøtter.

Acer Swift 5 SF514-52T (NX.GTMED.009)
7
Bra

Acer Swift 5 SF514-52T (NX.GTMED.009)

7
Bra
sitatSuperlett maskin hvor det er gjort kompromiss på batteritid, byggematerialer og skjerm.

Fordeler

 • +
  Lett som luft
 • +
  Raskt og behagelig tastatur
 • +
  Jevn og god pekeplate
 • +
  Fingerpålogging
 • +
  Støysvak
 • +
  Masse lagringsplass
 • +
  Godt med tilkoblingsporter

Ting å tenke på

 • Ytelsen ikke helt som lovet
 • Takler ikke spill
 • Reflekser og bølgemønster i skjermen
 • Ikke den beste batteritiden

‏‏‎

Surface Go 128GB

Til tross for at Surface Go er blant testens billigste maskiner finner ikke den unike nettbrett-saken formen når vi setter den på skolebenken.

Først og fremst skyldes dette at TypeCover-tastaturet har krympede taster som også lager desidert mest lyd av tastaturene i testen. Faktisk såpass at det vil forstyrre langt nedover rekkene i et klasserom. Når skriving er en så stor del av studietilværelsen blir det vanskelig med noen anbefaling her.

At maskinen ikke har særlig tilkoblingsporter blir en fillesak i forhold, og likeså det at ytelsen er langt svakere enn de mer tradisjonelle maskinene i testen. Ytelsen er ikke et problem i dag, men i et tre- eller femårsperspektiv kan den bli problematisk.

Og da får det bare være at batteritiden er god, byggekvaliteten perfekt, skjermen blant de beste samt at den både er superhendig å transportere og innbyr til svært variert bruk.

Surface Go 128GB
6.5
Helt greit

Surface Go 128GB

6.5
Helt greit
sitatArtig og velbygget hybrid som ikke egner seg så godt for mye skriving.

Fordeler

 • +
  Svært lav vekt
 • +
  Utrolig portabel
 • +
  Solid bygget og pent designet
 • +
  Høyoppløst og lyssterk skjerm med perfekte farger
 • +
  Presis og jevn pekeplate
 • +
  Støyer ikke
 • +
  God batteritid
 • +
  Ansiktspålogging

Ting å tenke på

 • Svak ytelse
 • Knapt med lagringsplass
 • Tastaturet er lite og støyer
 • Få tilkoblingsporter

Utvalgte målinger

Vi kan beskrive og synse til krampa tar oss. Noen ganger er det kanskje mer betryggende å se noen objektive grafer og målinger også før man kjøper dyr elektronikk. Under finner du resultatene fra alle målingene vi utførte på testkandidatene våre før vi konkluderte.

Huaweis MateBook er den minste av de tradisjonelle bærbare i testen, med HP Envy x360 og Lenovo Yoga 730 like bak.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Her er det viktig å poengtere at den opplevde ytelsen for typiske student- og kontorprogrammer er svært god hos alle maskiner. Ytelsesforskjellen mellom de seks beste vil altså oppleves som marginal eller klin umulig å merke. Surface Go markerer seg imidlertid som en lite lur maskin å satse på om du skal gjøre annet enn å skrive eller tegne litt, sende eposter og surfe på nettsider.

Om du vil spille litt mellom slagene på skolen er det kun to maskiner valget står mellom: Huaweis MateBook 13 – som er kraftigst – og den noe svakere HP Envy x360, som fortsatt er langt bedre enn resten av røkla. Begge disse kan uten problemer drive enkle esport-titler som LOL, Overwatch og CS:GO, for å nevne noen. Resten av maskinene er ikke laget for spilling og gir ingen god opplevelse.

Batteritiden er målt med PCMark sin «Office»-test, som simulerer en typisk arbeidsdag for studenter og kontorrotter. Ingen av maskinene støyet merkbart under vanlig bruk, så i målingen vår av støy og varme har vi fremprovosert dette ved å pine dem i tunge programmer i 15 minutter først. Tallene du ser i grafen er derfor skrekkeksempler og generelt lite å bry seg om for de fleste med vanlige lette skoleoppgaver.

Testdeltakerne våre, med de to vinnerne i front.
Niklas Plikk, Tek.no

Tips til å velge studentbærbar

 • Føleri er viktigere enn spesifikasjoner

De rene tekniske spesifikasjonene bør som oftest komme i andre rekke når en studentmaskin skal velges. Vi anbefaler heller at du ser på hvordan maskinen er i bruk. Og, for å få en maskin med et godt tastatur, en presis pekeplate og ikke minst en klar og lyssterk skjerm må du forbi de aller rimeligste maskinene du finner. Nettopp derfor ligger våre testkandidater i prisklassen 7.000 kroner og over.

 • Velg en lett maskin med godt batteri

Nesten uansett hvor du studerer har du litt skolevei og gjerne vil du at maskinen skal få plass sammen med noen bøker i en ryggsekk eller i en veske. Vekten bør ikke overstige mer enn et par kilo, og om skjermen blir større enn 15 tommer kan den bli mer utfordrende å transportere.

Dessuten, enten du planlegger å henge på skolen fra åtte om morgenen til åtte om kvelden, eller bare noen timer om dagen, er det greit å ha en datamaskin som ikke skriker etter strøm allerede etter tre-fire timer. Det har en verdi å kunne legge igjen laderen hjemme uten at det ødelegger dagen. Vi anbefaler å velge en maskin med minst seks timer batteridrift, men gjerne åtte eller mer for litt sikkerhetsmargin ettersom alle batterier mister noe kapasitet med alderen.

 • Se etter en god skjerm

For å være effektiv når du studerer er det viktig å kunne ha flere vinduer oppe på skjermen samtidig, eller i det minste vise så mye informasjon som mulig på skjermen uten å behøve å rulle rundt eller veksle mellom vinduer. Ikke undervurder det å ha skikkelig overblikk. Derfor anbefaler vi maskiner med minimum Full-HD-oppløsning, som altså er 1920 x 1080 piksler.

Det kan også være greit å velge en maskin med litt større skjerm for å slippe å myse ned på den, for eksempel 12 til 14 tommer. Mindre skjermer bør i det minste være sylskarpe og ha høy kontrast. Sørg også for at skjermen har god lysstyrke slik at du ikke plages med refleksjoner.

 • Prioriter interaksjon

Under studiene kommer du nok til å føle skrivekrampa minst en gang. Ettersom du skal levere lange rapporter og ta mange notater er derfor tastaturet en svært viktig del av maskinen du skal kjøpe.

Her er forskjellen mellom de bærbare maskinene enorm, og ingen spesifikasjonsark i hele verden kan fortelle deg hvordan et tastatur føles. Da er det greit å vite at vi i Tek ikke gir gode karakterer eller anbefalinger til maskiner med dårlige tastaturer. Til det er tastaturene en for viktig del av den bærbare.

For noen kan det også ha stor verdi om du kan notere på skjermen med en penn. Økonomistudenter kan raskt tegne formler og diagrammer, mens gruppearbeid og idémyldring gjerne blir litt «løsere» ved å skrible ned tankene enn å sitte med punklister i Word.

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

HP Envy x360 13-AR0802no
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
HP Envy x360 13-AR0802no
Huawei MateBook 13 i5 dGPU 8GB 256GB
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Huawei MateBook 13 i5 dGPU 8GB 256GB
Lenovo Yoga 530-14 81EK00WGMX
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Lenovo Yoga 530-14 81EK00WGMX
Lenovo Yoga 730-13 81JR0039MX
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Lenovo Yoga 730-13 81JR0039MX
Asus ZenBook 14 UX431FA-AN001T
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Asus ZenBook 14 UX431FA-AN001T
Acer Swift 5 SF514-52T (NX.GTMED.009)
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Acer Swift 5 SF514-52T (NX.GTMED.009)
Surface Go 128GB
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Surface Go 128GB
annonse