På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Vi har testet Apples desidert dyreste MacBook Pro
Innhold
For omtrent et år siden fikk Apples MacBook Pro 15 bare en mindre ytelsesoppdatering, og det var det. Når Apple presenterer årets modell er det heldigvis mer som har skjedd.
Nyheter i 2018-modellen:
Den viktigste nyheten er nok at MacBook Pro 15 nå kommer med nye sekskjernede Intel-prosessorer. Disse erstatter de gamle firekjernerne.
Nå støtter MacBook Pro 15 også inntil 32 GB DDR4-minne, det tidligere modeller maksimalt har kommet med 16 GB DDR3-minne.
På plass er også en ny støtteprosessor, kalt Apple T2. Blant annet gir den mulighet for beskyttet oppstart, hvor bare programvare som er digitalt signert får lov å starte, samtidig som den sørger for effektiv kryptering av systemdisken. Denne brikken godkjenner også fingerpålogging med Touch ID, og i tillegg kan du takke «T2» for at alle nye MacBook Pro-modeller setter deg i kontakt med taleassistenten Siri når du hoier på henne.
Ved siden av dette har skjermen fått støtte for True Tone-visning. Dette er en funksjon hvor panelets hvitbalanse tilpasses automatisk basert på omgivelseslyset. (Dette må ikke forveksles med Night Shift, som justerer ned blåtoner i panelet når det går mot leggetid).
Apples sprekeste MacBook Pro noen gang
Nye MacBook Pro 15 er uten tvil den sprekeste bærbare Apple noensinne har bygget, og vi har høye forventninger til ytelsesmålingene våre litt lenger ned i testen.
Vår testmodell har du kanskje allerede lest om, for med en pris på vanvittige 75 000 kroner måtte vi nesten bare lage en egen sak som forklarte hva som var «greia med den». For denne testen har vi liksom-konfigurert den ned noen hakk for å gjøre maskinen mer sammenlignbar med konkurrenter.
Vi later derfor som om vår MacBook Pro 15 med en i9-prosessor får følge av en «bare» 512 GB stor SSD og 16 GB minne, der den egentlig skjuler en SSD på vanvittige 4 TB og hele 32 GB minne. Og bare for å avklare det; dette har ikke noe å si for ytelsesmålingene våre.
Samme enkle og elegante design
På designfronten har ingenting endret seg siden 2016, da alle Pro-modellene ble slankere, fikk en tynnere skjermramme, en enorm pekeplate og et nytt grunnere tastatur med Touch Bar, i tillegg til å bli utstyrt med (kun) Thunderbolt 3-porter.
Det at lite har skjedd på utsiden er ikke nødvendigvis negativt, selv om vi fortsatt skulle ønske at designerne hadde tilgodesett plass til en tradisjonell USB-port og en minnekortleser, og ikke bare USB-C-kontakter med den nye (og riktig nok lynraske) Thunderbolt 3-standarden.
Designet er på sin side fortsatt så flott som man forventer fra Apple og oser virkelig av kvalitet. Dette understrekes av en rett og slett fabelaktig byggekvalitet som bare et fåtall av rivalene når helt opp til. Huaweis MateBook X Pro er faretruende nær for MacBook Pro 13 sitt vedkommende, og selv om Dells XPS 15 nærmer seg i 15-tommerskategorien er det fortsatt Apple som har overtaket her.
Enda bedre skjerm
MacBook Pro-skjermen får alltid skryt, og denne gangen er intet unntak. Lysstyrken er veldig god med 485 nits, fargene er akkurat passe mettet og takket være den høye oppløsningen og Apples gode anti-refleksjonsbelegg er dette en sikker vinner. Ikke minst er det en fryd å jobbe på 16:10-skjermen, ettersom den gir tydelig bedre plass i høyden enn vanlige 16:9-skjermer.
Nyheten i årets MacBook Pro-maskiner er True Tone-sensoren. Etter å ha brukt en Mac med funksjonen noen dager, for så å skru den av, er det vår klare anbefaling å la den være aktiv. Denne justerer nemlig hvitbalansen i bildet basert på omgivelseslyset og gir ofte et mer naturlig og behagelig bilde. Driver du med bilde- eller filmproduksjon, hvor riktige farger er kritisk, bør du selvsagt deaktivere funksjonen ettersom den endrer kalibreringen ganske kraftig.
Som tidligere støtter panelet utvidet fargerom (såkalt P3), noe som bidrar til at særlig rød- og grønntoner vises på en mer naturlig måte. Sammen med den alltid like presise fabrikkalibreringen (se måling her) gjør dette sitt til at MacBook Pro-skjermen fortsatt er en overlegen kandidat for profesjonelle video- og bildebehandlere.
Litt mindre støy fra tastaturet
Da Apple presenterte sitt nye MacBook Pro-design i 2016 ble også tastaturet nytt. Tastene gikk fra å by på lang vandring og god demping med perfekt skrivefølelse til å gi nesten ingen vandring eller demping.
Nå er det ikke slik at Apple har tatt til seg så mye kritikk for akkurat dette, men nå har de i alle fall gjort noen små justeringer for å gjøre tastene mer motstandsdyktige mot sand og smårusk. Som en konsekvens er tastene kvitt den aller mest høyfrekvente delen av støyen, dog uten at de kan anses å være «stille».
Undertegnede foretrekker nok fortsatt tastaturet på den gamle 2014-modellen av MacBook Pro som er min arbeidshest i det daglige, men det blir helt feil å påstå at det nye tastaturet er dårlig. Det er bare annerledes, og mange vil trenge mye tid på å venne seg til det. Det er kontant, presist og raskt, med store og stabile taster, dog fortsatt med ganske lite vandring og noe støy.
Når det kommer til pekeplaten er Apple fortsatt den ubestridte kongen. Presisjonen og funksjonene platen deres byr på er det ingen som overgår, og selv om konkurrentene nærmer seg føles det alltid ekstra godt å komme «hjem» til denne med alle sine integrerte sveipemuligheter som er så godt bygget inn i MacOS.
Touch Bars ess i ermet er fortsatt Touch ID
Berøringsstripen Touch Bar fremstår to år etter lansering fortsatt mest som en «nice to have»-funksjon. Den gir deg i hovedsak alternative måter å nå funksjoner som ellers ligger i skjermmenyer og må velges med musen eller tastekombinasjoner, og tilbyr en viss grad av tilpasning om du har noen favorittsnarveier du vil ha der nede.
Det store salgsargumentet for en MacBook Pro med Touch Bar mener vi likevel er Touch ID-sensoren som ligger til høyre for den.
Denne lar deg logge inn på kontoen din, installere programmer, gjøre systemendringer og foreta kjøp i iTunes Store eller fra nettsider som støtter Apple Pay med et enkelt fingersveip, akkurat slik vi kjenner det fra iPhone.
Windows-baserte konkurrenter har sin Windows Hello med enten ansikts- eller fingerautentisering, men foreløpig er Touch ID integrert med flere tjenester i Apples økosystem. Vi synes likevel det er frustrerende at du må bruke passordet ditt etter hver omstart, noe som ikke kreves hos Windows-alternativene.
En av hovednyhetene i de nye MacBook Pro-ene er at de har nye prosessorer med hele seks kjerner fra Intels siste 8. generasjon Core i-serie.
I vårt testeksemplar sitter en råsterk og rådyr toppmodell som heter i9-8950HK. Denne har en basefrekvens på 2,9 GHz og en turbofrekvens på 4,8 GHz.
Rett etter lanseringen av de nye MacBook Pro-ene fikk Apple kritikk for at maskinene ikke klarte å kjøre de nye prosessorene på full hastighet. Faktisk nådde ikke engang prosessorene alltid den vanlige basehastigheten. Apple kom imidlertid raskt på banen med en oppdatering, og når vi gjorde våre prosessormålinger etter å ha installert denne så vi – akkurat som hos 13-tommeren – ikke noe til nevnte problemer.
Resultatet av prosessortestene, som du kan se over, taler for seg selv. Prosessoren er et villdyr og smadrer all konkurranse.
Om vi titter bort på den Windows-baserte spillbærbare Razer Blade 15, som også har en ny prosessor med seks kjerner og samme TDP, får vi også en idé om ytelsesforskjellen mellom en ny i9-prosessor og en ny i7-prosessor.
Kan brukes til spill
Når det kommer til 3D og spill blir det raskt klart at denne 15-tommeren, i kjent Apple-stil, ikke er noe førstevalg. Likevel kan vi faktisk konstatere at selv nyere 3D-spill som Rise of the Tomb Raider glir greit. Om du ikke topper grafikkinnstillingene (doh!) kan du nok vente deg mellom 30 og 50 FPS i flere titler. Fjorårets Dell XPS 15 kan til sammenligning skilte med omtrent 15 prosent høyere spillytelse, noe som vi tipper er økt til omtrent 20 prosent hos årets modell takket være nye prosessorer.
Vi har for øvrig akkurat begynt å teste spillytelse i Fortnite, og her kan nye MacBook Pro 15 vise til 46 FPS ved middels grafikkinnstillinger og Full HD-oppløsning. Det er absolutt spillbart.
På grunn av pris er det ikke en løsning for alle, men med Thunderbolt 3-portene har du i alle fall mulighet til å øke spillytelsen ved å koble opp en ekstern grafikkakselerator.
Som vist er MacBook Pro 15 med i9-prossor en skikkelig kraftbombe, men den holder likevel svært lenge på batteriet og faktisk betydelig lengre enn en to generasjoner gammel Pro 15. Du kan forvente omtrent 11 timer på en opplading ved lett bruk, og det er absolutt godkjent.
Viftene er helt tyst under normal bruk. Når MacBook Pro-en presses av spill eller tunge prosessorintensive oppgaver som filmkonvertering har det derimot lett for å bli en del viftesus. Vi vil ikke kalle det direkte støy, for viftene girer opp og ned svært jevnt, og uansett hvor raskt viften går sjeneres du aldri med høyfrekvent støy. Vi målte aldri særlig høye temperaturer på utsiden av maskinen, og selv om det selvsagt varmer godt på innsiden virker det som kjøleløsningen i den kompakte maskinen har grei kontroll.
Ytelsen til PCIe-SSD-en er midt på treet for maskiner i denne priskategorien, og du kan se målingen vår her.
Konklusjon
Vi kan konkludere om MacBook Pro 15 på to måter. Ved å se på nytteverdien for deg som bare vil ha en fin 15-tommer med MacOS å gjøre vanlige arbeidsoppgaver på, eller deg som trenger en skikkelig arbeidshest til profesjonell produksjon.
For hjemmebrukeren
For førstnevnte gruppe vil det være helt meningsløst å gå til innkjøp av den kraftige 15-tommeren med i9-prosessor. Du vil nemlig aldri få bruk for kreftene som bor i prosessoren du har betalt mange, mange tusen kroner for. Vi sliter også med å anbefale noen å legge omtrent 27 000 kroner i potten for den billigste MacBook Pro 15 ettersom konkurrentene er både langt rimeligere, byr på mer lagring og flere tilkoblingsalternativer.
Det er synd Apple ikke tilbyr en 15-tommer for deg som først og fremst vil ha den på grunn av den store skjermen. De kunne gjerne solgt en modell med de rimeligere firekjernede prosessorene som MacBook Pro 13 kommer med, og dermed gjort prisen hakket mer spiselig.
Selv om MacBook Pro 15 leverer på nesten alle områder oppleves prisen som rene ranet når vi ser hva flere konkurrenter fra Dell og HP til Microsoft leverer av 15-tommere. Deres modeller er kanskje ikke like spreke når det kommer til prosessorytelse, men det er heller ikke nødvendig for mannen i gata.
For vanlige brukere blir MacBook Pro 15 som en overpriset luksusbærbar å regne. Må du likevel ha MacOS og en 15-tommer har du dog ikke noe valg, og mens du helt sikkert blir svært fornøyd med både operativsystem og maskinvare bør du aldri tenke mer over hvor mye penger du la ut etter at du har kjøpt maskinen. Dette er nemlig en av verdens dyreste 15-tommere som du ikke kan spille ordentlig på.
For kreativt arbeid
For proffbrukere blir konklusjonen en litt annen. Den bransjeledende skjermen med presis kalibrering, sammen med en råsterk prosessor som yter bedre enn noe vi tidligere har sett i en bærbar, gjør MacBook Pro 15 til et arbeidsjern som tar utfordringer på strak arm.
Den er en veldig god kandidat til å bli den neste bærbare for deg som jobber kreativt med bilder og grafikk eller med tunge oppgaver som videobehandling – som også krever korrekt fargegjengivelse.
I forhold til Dells XPS 15 har MacBook Pro 15 nemlig den beste skjermen for kreativ produksjon og det er derfor vi lar den få med seg en liten anbefaling for akkurat disse brukerne.
Om du derimot ikke er like opptatt av 100 prosent korrekte farger kan Dells XPS tilby like kraftig prosessorytelse, høyere grafikkytelse, dobbelt så mye minne og lagring, samt porter som USB 3.1 og SDXC-leser. Alt for en mye lavere pris.
En strøken, men svært dyr og «spesialisert» maskin.
Fordeler
- +Eksepsjonell prosessorytelse
- +God lyd
- +Beste skjerm på noen bærbar
- +Touch ID
- +Raske og stabile taster
- +Stor, presis og allsidig pekeplate
- +Ledende byggekvalitet
- +Velkjent og minimalistisk design
- +Lite støyplager
- +Holder seg kjølig
- +Lang batteritid
Ting å tenke på
- —Langt dyrere enn konkurrentenes tilsvarende
- —Ingen tradisjonelle USB-porter
- —Ingen minnekortleser
- —Kan ikke bruke Touch ID til pålogging ved kaldstart
- —Fortsatt noe støyende tastatur
- —Tykkere skjermramme enn konkurrentene
- —Du trenger flere dongles