Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

GuideApples MacBooker

Slik er nye MacBook Air mot resten av Macene

Så store oppgraderinger har Apple gjort.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Tirsdag kveld fikk Apples MacBook Air sin første designoverhaling på hele åtte år, i tillegg til en skikkelig oppgradering av maskinvaren.

Men ligner ikke den nye Air-modellen veldig på selskapets eksisterende MacBooker? Og på tross av navnet, hvilken av dem er egentlig lettest?

Nye MacBook Air får også en mye høyere pris enn tidligere og nærmer seg dermed den kraftigere MacBook Pro. Det begynner med andre ord å bli ganske forvirrende å velge ny Mac.

Nedenfor oppsummerer vi de viktigste forskjellene mellom Apples tre bærbarserier og forteller deg hvilken du bør velge om du er på jakt etter en ny bærbar.

Men først, en sammenligning av teknologien som skjuler seg på innsiden av dem:

MacBookene sammenlignet

Gamle MacBook Air

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.8GHz 8GB 128GB (Mid 2017)

God tid for å kjøpe? Nei.

Det er åtte år(!) siden MacBook Air ble lansert med dette designet, og det synes. At Apple har klart å selge denne maskinen så lenge uten å «freshe» den opp er nesten ikke til å tro, men så har den også vært manges eneste vei til å få seg en Mac uten å sprenge budsjettet helt.

Særlig studenter har omfavnet maskinen, til tross for utdatert design og maskinvare. Det var lenge mulig å forstå, ettersom få andre laget like snertne og velbygde Windows-baserte bærbare som opplevdes som like gode og ikke mist enkle å bruke til hverdagslige oppgaver.

Slik er det imidlertid ikke lenger, og det er flere år siden MacBook Air fikk virkelig gode konkurrenter som ikke bare matchet, men slo den, på nevnte egenskaper.

Og, nå som oppfølgeren endelig er på plass, er det i alle fall ingen grunn til å kjøpe en gammel MacBook Air. For jo da, du vil fortsatt ha muligheten. Apple er nemlig ikke snauere enn at de fortsetter å selge sin utdaterte MacBook Air med åtte år gammelt design og fire år gammel prosessorytelse.

Nå har Mac-eiere flest aldri brydd seg om ytelse for ytelsens skyld, og det er forståelig, men om du er en av disse personene bør du om ikke annet kaste fra deg tanken på denne maskinen av disse årsakene:

  • Skjermen er svært lavoppløst, har lite fargerom og svak innsynsvinkel
  • Den tykke skjermrammen er umoderne og øker størrelsen på maskinen
  • Gamle Air er tykkere enn MacBook Pro
  • Den veier det samme som en MacBook Pro
  • Den har ikke fingerskanner
  • Den koster det samme som tidligere

Om du fortsatt vurderer gamle MacBook Air etter denne listen, kanskje fordi den tross alt fortsatt er Apples billigste MacBook, bør du helt klart se på Windows-maskiner før du drar kortet. Apples eneste MacBook under 10 000 kroner er nemlig ikke verdt prisen.

I prisklassen under 10 000 kroner kan vi anbefale Asus ZenBook UX430UN og Huawei MateBook D, begge maskiner du kan lese mer om i vår test av studentmaskiner.

Nye MacBook Air

Macbook Air (late 2018)

God tid for å kjøpe? Ja.

Nye MacBook Air frister blant annet med halvparten så tykke rammer, en retina-skjerm med fire ganger så mange piksler, god innsynsvinkel og bedre fargegjengivelse enn gamlegubben. I tillegg er nykommeren 100 gram lettere og 17 prosent mindre. Utgangene er erstattet med fremtidsrettede Thunderbolt-porter, og du kan nå autentisere deg med fingeren.

Alt dette er svært etterlengtede oppgraderinger som endelig tar MacBook Air med inn på denne siden av tiåret. Som nevnt i introen ligner nye MacBook Air veldig på Apples MacBook. Den er imidlertid både hakket større og tykkere enn denne. Det er litt spesielt med tanke på navnet, men vi tror Air vil bli vår foretrukne maskin straks vi får testet den. Det er det flere grunner til:

En ny og energieffektiv prosessor fra Intels 8. generasjon er nemlig på plass for å ta over for gamle Airs 5.-generasjonsprosessor. Nykommeren har fokus på energieffektivitet og bør gi betraktelig bedre batteridriftstid. Den vil derimot neppe oppleves som raskere enn tidligere, men vi tipper den vil duge i massevis for de gjøremålene Air-brukere flest har. Viktigst er det likevel at den vil være betydelig raskere og mer fremtidssikker enn prosessoren i de tynnere men dyrere MacBook-maskinene.

I forhold til MacBook får nye Air tredje generasjon sommerfugltaster, som er bedre beskyttet mot støv som setter seg fast mellom tastene og dessuten støyer hakket mindre enn annen generasjon taster gjør.

Mens nye MacBook Air er en klar forbedring over gamle Air på nesten alle punkter, ser den altså også ut til å være et mye bedre valg enn dagens MacBook med tanke på både ytelse, batteritid, skjerm, portutvalg, tastatur og sikkerhet. Det er ingen liten meritt, selv om det også skal nevnes at prisen har økt kraftig.

OBS: Interessant nok koster nye MacBook Air nå bare 500 kroner mindre enn Huaweis MateBook X Pro som kommer med en langt raskere prosessor, dobbelt så mye lagringsplass og en både større og enda mer høyoppløst skjerm. Om du ikke ha en Mac får du ingen bedre Windows-basert bærbar for tiden.

MacBook

Apple MacBook 12 m3 1.2GHz 8GB 256GB (Mid 2017)

God tid for å kjøpe? Nei.

MacBok vil fortsette å være Apples tynneste og desidert letteste bærbare. Begge gangene vi har testet maskinen har vi imidlertid konkludert med at dette kommer med sin pris. En ting er at ytelsen ikke er særlig god, men et mye viktigere element er at tastaturet er ekstra grunt og plaget med støv som setter seg fast mellom tastene. Det er også sagt frustrerende at MacBook ikke kommer med en Thunderbolt 3-port, som svært mye utstyr vil dra nytte av de neste årene. Med bare én port lar det seg heller ikke gjøre å lade maskinen samtidig som du overfører filer til en ekstern harddisk, henter filer fra en minnepinne eller lignende.

Akkurat i skrivende stund er det dessuten over 500 dager siden MacBook ble oppdatert sist, og kjøper du en i dag vil du trolig sitte med en «gammel» modell om ikke så altfor lenge. I kjent Apple-stil har selvsagt ikke maskinen falt i pris siden den ble lansert, heller.

Vi har ikke testet nye MacBook Air ennå, men basert på spesifikasjonene dens tyder alt på at den er en langt mer balansert og fremtidsrettet maskin enn dagens MacBook.

MacBook Pro (uten Touch Bar)

Apple MacBook Pro 13 i5 2.3GHz 8GB 128GB (Mid 2017)

God tid for å kjøpe? Usikkert.

Grunnen til at MacBook Pro er med i sammenligningen vår er selvfølgelig prisen. Den er nemlig ikke særlig dyrere enn nye MacBook Air, til tross for at den er langt kraftigere og har en skjerm som er mer lyssterk og kan vise flere farger. Den er heller ikke tykkere, og bare hakket tyngre.

Det kan imidlertid være et problem at MacBook Pro kommer med 2. generasjon sommerfugltaster hvor støv kan sette seg fast, men det kommer nok litt an på bruken. Den har heller ingen fingerskanner.

Likevel kan MacBook Pro uten Touch Bar vurderes som et alternativ til MacBook Air om du tåler tanken på å kjøpe en Mac som ikke akkurat er oppdatert fra Apples side og bruker forrige generasjon (raske) prosessor.

MacBook Pro (med Touch Bar)

Apple MacBook Pro - 2,3GHz QC 8GB 256GB 13"

God tid for å kjøpe? ja.

MacBook Pro med Touch Bar er kun med i denne saken som en påminnelse om hva Apples kraftigste 13-tommer byr på. Denne er nettopp oppdatert, og til tross for omtrent samme mål som MacBook Air er den rigget opp med langt kraftigere skyts. Prosessoren har fire kjerner og gnager seg igjennom det meste av utfordringer på få strakser, skjermen tilpasser seg omgivelseslyset for et naturlig bilde, og både fingerskanner samt tredje generasjon sommerfugltaster er med. Med denne Macen kan du dessuten koble til inntil to eksterne 4K-skjermer.

Dette er den mest kapable «kompakte» MacBooken, men ingen direkte trussel mot nye MacBook Air.

annonse