Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBærbare PC-er under 10 000 kroner

Stor test: De beste studentbærbare under 10 000 kroner

Tre maskiner skiller seg veldig positivt ut.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

OBS: Denne saken er fra høsten 2018.
Se vår nye test av studentbærbare for høsten 2019 her »

For studenter er en god bærbar datamaskin alfa og omega, og dersom du ikke allerede har alt klart er det på høy tid å finne deg en passende følgesvenn for studietiden.

Det er likevel ikke alle som synes det er like stas å bruke tid på å lete gjennom et hundretalls «studentmaskiner» som butikkene tilbyr i form av alskens «back to school»-tilbud straks vi tipper over i august.

Derfor har vi testet ni ulike bærbare datamaskiner og sett på hvor godt de egner seg for campuslivet.

Med basis i prisjakt.nos historiske statistikk for PC-salg i august, har vi valgt å vurdere maskiner mellom 7- og 10 000 kroner. Maskinene som er med i testen er hentet inn fra de store elektrokjedene i Norge, og noen også direkte fra produsent, basert på deres forslag og kampanjeplaner for skolestart. I testen finner du med andre ord mange av de bærbare bransjen har mest tro på vil falle i smak for deg som student.

Under får du først et overblikk over hvilke maskiner som er med i testen og spesifikasjonene deres. Deretter har vi rangert alle de viktigste egenskapene både basert på bruk og ytelsestester. Til slutt oppsummerer vi funnene våre for hver enkel bærbar og gir deg listen over de beste kandidatene for studietiden din.

Om du av en eller annen grunn føler vi bommer grovt på anbefalingene våre, eller bare vil utforske enda mer, runder vi av med både data fra testen vår og generelle anbefalinger for hva du bør se etter i en studentbærbar.

Dette er deltakerne:

Lenovo IdeaPad 530SHuawei MateBook D (r5)HP Pavilion 14Acer Swift 3Lenovo Yoga 730Asus ZenBook UX430UNMulticom Talisa U840HP Envy x360Huawei MateBook D (i5)
Pris7000,-7500,-8500,-9000,-9000,-9500,-9500,-10000,-10000,-
TypeBærbarBærbarBærbarBærbar2-i-1BærbarBærbar2-i-1Bærbar
Vekt1,49 kg1,47 kg1,59 kg1,5 kg1,2 kg1,3 kg1,4 kg1,3 kg1,47 kg
Skjerm14" FHD14" FHD14" FHD14" FHD13,3" FHD14" FHD14" FHD13,3" FHD14" FHD
ProsessorIntel i3-8130UAMD R5-2500UIntel i5-8250UIntel i5-8250UIntel i5-8250UIntel i5-8250UIntel i5-8250UAMD R5-2500UIntel i5-8250U
GrafikkUHD 620Vega 8UHD 620UHD 620UHD 620MX150UHD 620Vega 8MX150
Lagring256 GB SSD256 GB SSD256 GB SSD2 TB HDD + 16 GB Optane128 GB SSD256 GB SSD256 GB SSD + 1 TB HDD256 GB SSD256 GB SSD
Minne4 GB8 GB8 GB8 GB4 GB8 GB8 GB8 GB8 GB
PorterHDMI, SD-kort, 2x USB 3.0, USB-C, MinijackHDMI, USB 2.0, USB 3.0, USB-C, MinijackHDMI, SD-kort, Ethernet, 2x USB 3.0, USB-C, Minijack HDMI, SD-kort, USB 2.0, 2x USB 3.0, USB-C, MinijackUSB 2.0, USB-C, Thunderbolt, MinijackMicro HDMI, SD-kort, USB 2.0, USB 3.0, USB-C, MinijackHDMI, mDP, SD-kort, Ethernet, 2x USB 3.0, Thunderbolt, MinijackSD-kort, 2x USB 3.0, USB-C, MinijackHDMI, USB 2.0, USB 3.0, USB-C, Minijack

Dette synes vi om maskinenes egenskaper

Lenovo IdeaPad 530SHuawei MateBook D (r5)HP Pavilion 14Acer Swift 3Lenovo Yoga 730Asus ZenBook UX430UNMulticom Talisa U840HP Envy x360Huawei MateBook D (i5)
Pris70007500850090009000950095001000010000
ProsessorytelseDårligBraBraMiddelsMeget braMeget braBraBraBra
SpillytelseDårligMiddelsDårligDårligDårligBraDårligMiddelsBra
Lagring/minneMiddelsBraBraMiddelsDårligBraMeget braBraBra
Byggekvalitet/ designBraBraMiddelsMiddelsMeget braBraMiddelsMeget braBra
SkjermMiddelsBraMiddelsMiddelsMeget braMeget braBraBraBra
TastaturMeget braMeget braMiddelsBraMeget braBraBraMeget braMeget bra
PekeplateMeget braMeget braDårligMeget braMeget braMeget braBraMiddelsMeget bra
StøyBraMeget braMiddelsMiddelsBraBraMiddelsMiddelsMiddels
VektBraBraMiddelsBraMeget braMeget braBraMeget braBra
BatteriBraBraMiddelsMiddelsBraMeget braDårligDårligMeget bra

Dette er de beste studentbærbare

Asus ZenBook UX430UN

Asus ZenBook UX430UN-PURE2

Asus ZenBook UX430UN er studentens drømmemaskin. Den er nest dyrest i testen, men er til gjengjeld tilnærmet kompromissløs. På utsiden omkranses den av et metallkabinett som føles solid og som bare avbrytes av at selve skjermrammen på innsiden er laget av plast. Til prisen et akseptabelt grep.

Vårt gråfargede eksemplar sliter heller ikke like mye med fettmerker på den blanke topplaten slik som den forrige modellen vi hadde på besøk. Designet er ganske minimalistisk, men Asus har pyntet akkurat nok med sitt spunnede metallmønster i front for å gjøre den spennende.

UX430UN veier bare 1,3 kilogram, men er ingen ytelsesmessig lettvekter. På innsiden finner du en prosessor med fire kjerner som gjør det best i målingene våre, og som ikke det er nok kommer denne maskinen med en dedikert grafikkbrikke fra Nvidia. Det betyr at du kan spille på den. Ikke forvent all verdens flott grafikk, men Fortnite og PUBG skal den klare å drive i fritimen med akseptabel bildeflyt.

Mye viktigere for en student er det likevel at batteriet varer lenge. For oss gikk skjermen i sort først etter 9,5 timer, så en skoledag med gjenglemt lader vil gå greit.

Ikke minst er maskinen svært god i bruk. Tastene har god vandring, og selv om det ikke er det stilleste tastaturet vi har prøvd er dempingen god nok til at du neppe får noen støyklager. Pekeplaten er stor og god, med laminert glassbelegg for glatt og jevn sporing. Mens du jobber kan du dessuten glede deg over at det er helt stille fra viften når du ikke presser maskinen med veldig tunge oppgaver.

Skjermen er et annet høydepunkt. Her får du et skarpt bilde fra et lyssterkt og matt panel, helt uten reflekser og som gir akkurat passe mettede farger.

Maskinen har nok minne og lagring til å holde ut både bachelor- og master-studier, men skulle du fortsette å studere til du blir gammel og glemsk er det greit å vite at fingeren din kan fungere som Windows-pålogging på denne.

Bare vær obs på at Micro HDMI-porten gjerne krever overgang for å fungere med projektorer og TV-er.

Asus ZenBook UX430UN-PURE2
9.5
Imponerende
Best i test

Asus ZenBook UX430UN-PURE2

9.5
Imponerende

Fordeler

 • +
  Best prosessorytelse
 • +
  Best grafikkytelse
 • +
  Pent design
 • +
  God byggekvalitet
 • +
  Lyssterk og klar matt skjerm
 • +
  Behagelig tastatur
 • +
  Jevn pekeplate
 • +
  Lang batteritid
 • +
  Fingeravtrykkleser
 • +
  Lett

Ting å tenke på

 • Micro HDMI-port

Huawei MateBook D i5

Huawei MateBook D i5 dGPU 8GB 256GB

Annenplassen går til den aller dyreste maskinen i testen, Huaweis MateBook D med innmat fra Intel og Nvidia. Plassen ble sikret med generelt gode prestasjoner over hele linja, men særlig vil vi trekke frem den suverent beste batteritiden i testen. Denne karen hiver nemlig ikke inn håndkleet før det har gått hele 11 timer!

På toppen kommer selvsagt alt det andre, som den gode interaksjonen og byggekvaliteten, høy ytelse fra et dedikert grafikkort (som gjør denne til en kandidat for spilling i fritimen) og den matte og skarpe skjermen.

Når du pakker opp en MateBook D får du kanskje ingen «wow»-opplevelse, men tenker muligens at jo, dette så da ganske så voksent ut. Her er ingen overflødige detaljer i designet, men heller rene linjer og streken satt ved to konservative farger som passer godt sammen. Byggekvaliteten er på sin side upåklagelig, med kropp i metall og en solid skjermhengsel.

Tastaturet er veldig raskt og ikke blant de med mest vandring, men uten å forsake for mye av den nødvendige dempingen har Huawei funnet en gyllen middelvei med store og stabile taster som i alle fall falt vel i smak her. Pekeplaten er stor og presis, og fungerer godt til flerfingerbevegelser. Vi liker dog ikke den høyfrekvente kneppelyden som kommer når den trykkes ned, men det er det strengt talt aldri nødvendig å gjøre.

Et suverent valg om batteritid og kvalitetsfølelse veier tungt.

Huawei MateBook D i5 dGPU 8GB 256GB
9
Imponerende
Anbefalt

Huawei MateBook D i5 dGPU 8GB 256GB

9
Imponerende

Fordeler

 • +
  God prosessorytelse
 • +
  Solid byggekvalitet
 • +
  Stilrent design
 • +
  Matt og skarp skjerm
 • +
  Raskt og behagelig tastatur
 • +
  Presis pekeplate
 • +
  Laaaang batteritid
 • +
  God grafikkytelse
 • +
  Fingeravtrykkleser

Huawei MateBook D R5

Huawei MateBook D R5 8GB 256GB

Om du ikke har 10 000 kroner å putte i datamaskinen like før studiestart kommer redningen her. Huawei har på finurlig vis sneket inn to MateBook D-er på pallen i vår kåring, og det som er så fint med akkurat denne siste modellen her er at den kombinerer de samme gode eksterne egenskapene som annenplassen over med fortsatt god innmat, bare til en betydelig lavere pris.

Det som er annerledes her er at det er AMD, og ikke Intel, som leverer prosessor og grafikk. Det slår ut i noe lavere spillytelse (men du kan fortsatt spille enkle spill på denne!) og ved at du går fra overlegen batteritid til mer normal batteritid. Fortsatt holder imidlertid maskinen koken i gode åtte timer, så her er det heller ingen fare om du glemmer laderen en dag.

Dessverre mister du muligheten til å logge på med «finger'n», slik du kan på Intel-alternativet, men for 3000 kroner mindre finnes sikkert studenter som ville vurdert å kappe av seg sin for å spare såpass og likevel få en fin maskin.

For pengene er dette en skikkelig kvalitetspakke som bare de mest kravstore vil kunne skille fra storebroren med Intel-innmat.

Huawei MateBook D R5 8GB 256GB
8.5
Meget bra
Anbefalt

Huawei MateBook D R5 8GB 256GB

8.5
Meget bra

Fordeler

 • +
  God prosessorytelse
 • +
  Kan spille enkle spill
 • +
  God batteridriftstid
 • +
  God byggekvalitet
 • +
  Pent design
 • +
  Matt og skarp skjerm
 • +
  Rask og godt tastatur
 • +
  Presis pekeplate
 • +
  Stilig design
 • +
  Støysvak under last

Ting å tenke på

 • Ingen biometrisk passordløsning

Maskinene som følger under har alle til felles at de krever at du overser minst et eller flere større kompromiss for å virkelig trives med dem. Disse kan være helt topp å bruke, men ha elendig batteritid, eller produsenten kan eksempelvis ha spart inn på deler som gjør maskinen mindre fremtidssikker.

Her finner du altså ikke de gode «allrounderne», men du kan likevel gjøre gode kjøp «her nede» bare du tenker godt nok gjennom hvordan du vil bruke maskinen slik at du ikke overraskes når det er for sent å angre seg. Kanskje du finner en maskin hvor du unngår å betale for muligheter eller ytelse du uansett ikke ville benyttet deg av?

PS: Om du vet at du ikke skal drive med så mye annet enn surfing og notatskriving, men ønsker deg en virkelig gjennomført maskin å gjøre det på, da bør du også sjekke ut Microsofts Surface Laptop. Dette er en virkelig solid maskin med unikt design, ansiktspålogging, en svært god skjerm og interaksjon på høyde med de aller beste.

Surface Laptop får du i skrivende stund fra 8000 kroner, riktignok med forrigegenerasjons prosessor, kun 4 GB RAM og 128 GB lagring.

LENOVO IDEAPAD 530S

Lenovo IdeaPad 530S-14 81EU00BQMX

Lenovo IdeaPad 530S-14 81EU00BQMX

Vi nevnte at veien frem var fylt av et og annet kompromiss, og den skarpe leser har nok allerede forstått hva vi mener er haken ved denne testens rimeligste kandidat fra Lenovo. Den er selvsagt at IdeaPad 530S bare kommer med 4 GB minne. Dette kan skape problemer dersom du er en svoren «multitasker» med 20 nettleserfaner, bilderedigeringsprogram og Youtube på samme tid, men vil være nok for kontorprogrammer og enkel surfing. Minne kan ikke oppgraderes senere, så tenk likevel igjennom om denne svarer til kravene du måtte ha til maskinen ikke bare i dag, men om tre eller fem år.

Prosessor- og spillytelsen er dårligst i testen, men vi må understreke at ytelsen er mer enn god nok (og ved normal bruk ikke mulig å skille fra de andre i testen) når du ikke spiller eller redigerer videoer.

Den matte skjermen kunne gjerne vært mer lyssterk og fargene fremstår tidvis noe blassere enn alternativene, men siden den ikke sliter med refleksjoner kommer den unna med lysstyrken den er født med.

Grunnen til at maskinen likevel kommer så høyt opp i kåringen vår er selvsagt at maskinen spiller i en høyere klasse enn prislappen tilsier når det kommer til egenskaper som byggekvalitet og design. Denne saken ser rett og slett proff ut, og er et gedigent steg opp fra de billigere maskinene som vises frem til 4999,- hos elgigantene rundt skolestart. Tastaturet og pekeplaten er dessuten helt herlige. Kanskje er tastaturet best i testen, med litt lenger vandring enn alternativene fra Huawei og svært god og behagelig demping.

Dette er for øvrig den rimeligste PC-en som lar deg bruker fingeren for å logge raskt inn i Windows.

Totalt sett er dette et budsjettvennlig alternativ for deg som først og fremst skal skrive og surfe på nettet, men gjøre det med stil.

Lenovo IdeaPad 530S-14 81EU00BQMX
7
Bra

Lenovo IdeaPad 530S-14 81EU00BQMX

7
Bra

Fordeler

 • +
  Svært pent design
 • +
  Høy byggekvalitet
 • +
  Suverent tastatur
 • +
  God pekeplate
 • +
  Fingeravtrykkleser

Ting å tenke på

 • Ingen «multitasker»
 • Svakest prosessorytelse i testen
 • Noe blass skjerm

Multicom Talisa U840

Multicom Talisa U840-CFB2

Multicom Talisa U840-CFB2

Multicoms Talisa ender «her nede» først og fremst fordi den ikke lyktes særlig godt i vår batteritest, hvor den endte på nest siste plass med seks timer. Den er også langt fra den mest spennende maskinen i testen å se på, og mens byggekvaliteten er godkjent tror vi skjermhengselen og lokket må behandles med litt mer respekt enn resten av maskinen.

Der Talisa utmerker seg er på skjermpanelets klarhet og lysstyrke. Her finner vi også ansiktsgjenkjenning, slik at du raskt og sømløst logger inn i Windows bare ved å åpne lokket. I tillegg byr den på en Thunderbolt-port for tilkobling av skjermer, grafikkakselerator eller rask overføring av filer.

Den har også godt med lagringsplass, med 256 GB SSD i tillegg til en dedikert mekanisk harddisk på 1 TB. Her slipper du altså unna ekstern lagring med det første. Vi opplever noe susing fra harddisken, men stort sett gir denne støyen seg noen minutter etter oppstart eller etter bruk av filer som ligger på den. Dette er altså ikke noe stort problem, slik det er i Acers Swift 3 sitt tilfelle, som vi snart kommer til.

Tastene er gode å trykke på og har lang vandring, men kanskje ørlite grann hard landing, noe som gir litt mer støy. Talisa leveres med det eneste helnorske tastaturet i testen, som altså kommer uten felles nordisk oppsett der vi finner flere tegn på særlig «Æ og Ø»-tastene.

Pekeplaten er litt ruglete, slik som man forventer fra enda rimeligere maskiner. I prisklassen Talisa opererer i har markedet stort sett gått videre til glasslaminerte pekeplater, som er glattere og jevnere. Likevel klarer pekeplaten seg godt, og takler for eksempel flerfingerbevegelser svært jevnt og mye bedre enn HPs pekeplater – hvor det hakker voldsomt. Vi skulle gjerne sett at platen var større, dog.

Maskinen støyer mest i testen, men dette er bare et problem under kraftig last og viften er ikke å høre under normal bruk.

Multicom Talisa U840-CFB2
7
Bra

Multicom Talisa U840-CFB2

7
Bra

Fordeler

 • +
  Mye lagringsplass
 • +
  God prosessorytelse
 • +
  Lyssterk og skarp skjerm
 • +
  Godt tastatur
 • +
  Thunderbolt-port

Ting å tenke på

 • Kjedelig design
 • Svak spillytelse
 • Noe svak batteritid

LENOVO YOGA 730

Lenovo Yoga 730-13 81CT000FMX

Lenovo Yoga 730-13 81CT000FMX

Lenovos Yoga 730 er som du sikkert forstår Lenovo 530S sin storebror og er enda et knepp mer forseggjort i design og byggekvalitet. Denne Yogaen er dessuten svært så fleksibel og lar deg vri skjermen 360 grader rundt tastaturet slik at du plutselig sitter med et nettbrett i fanget.

Den medfølgende pennen lar deg ta notater og tegne, så alt ligger til rett for at både kreative studenter og deg som vil notere ned formler eller annet blir fornøyd. Men, som på lillebroren er Lenovo svært gjerrig med både mengde minne og lagring. Her får du i tillegg til kun 4 GB minne, bare 128 GB SSD-lagring. Lenovo har altså lagt alle pengene i utførelse og ekstrafunksjoner som 360-designet, så dette er i realiteten bare en kandidat for deg som vet du skal bruke maskinen til lette oppgaver og ikke multitaske i stor grad. SSD-en er stor nok for alt av dokumenter, de fleste vanlige programmer og noen bilder og litt musikk, men alt over dette må lagres eksternt.

Igjen er det hovedsaklig byggekvalitet og hvordan maskinen føles i bruk som løfter en Lenovo-maskin. Yoga 730 har også lang batteritid, en veldig god skjerm og som hos lillebroren, kanskje testens aller beste tastatur for deg som skriver mye, i tillegg til en strøken pekeplate med innebygget fingersensor.

Litt kult er det at maskinen kommer med en Thunderbolt-port. Det gir deg mulighet til å koble til alt fra skjermer til eksterne grafikkløsninger for spilling, men hvor relevant sistnevnte er for studenter – med sine stive priser – blir kanskje en annen sak. Kanskje er fraværet av HDMI-port viktigere, med tanke på fremføringer og lignende.

Maskinen er for øvrig testens letteste, med bare 1,2 kilogram.

Lenovo Yoga 730-13 81CT000FMX
6.5
Helt greit

Lenovo Yoga 730-13 81CT000FMX

6.5
Helt greit

Fordeler

 • +
  Proft design
 • +
  Vridbar skjerm
 • +
  Medfølgende penn
 • +
  Høy byggekvalitet
 • +
  God pekeplate
 • +
  Herlig tastatur
 • +
  Fingerpålogging
 • +
  God batteritid
 • +
  Thunderbolt-port
 • +
  Lettest i testen
 • +
  Skarp og lyssterk skjerm

Ting å tenke på

 • Lite lagring
 • Lite minne
 • Ingen HDMI-port
 • Svak spillytelse

HP Envy x360 13

HP Envy x360 13-AG0804no

HP Envy x360 13-AG0804no

OBS: 13. august er karakteren satt opp fra 6 av 10 til 6,5 av 10 etter at en ny fastvareoppdatering økte batteritiden fra 270 minutter til 350 minutter, som tilsvarer snaut seks timer.

HPs Envy x360 var, basert på spesifikasjoner og utseende, vår største favoritt før testen. Etter en ny fastvareoppdatering fra HP er batteritiden nå omtrent seks timer, og mens dette er en god økning fra de første målingene våre på 4,5 timer er vi ikke overbevist om at det er helt godt nok for studenter flest.

Om du ikke er avhengig av batteridrift en hel dag er likevel HPs Envy x360 en av de desidert mest spennende maskinene i testen.

Dette er nemlig ikke bare en vanvittig stilig og velbygget maskin, for inkludert i skjermen finner vi HPs Sure View, en funksjon mange studenter garantert vil sette enorm pris på. Med et enkelt trykk på tastaturet gjør du nemlig innholdet på skjermen svært vanskelig å se for alle som ikke sitter rett foran den. Ved å blokkere lange blikk fra sidemannen på lesesalen eller i forelesningssalen får du mer privatliv og arbeidsro selv om det er mange mennesker rundt deg.

Sure View fungerer godt, og mens funksjonen går noe utover kontrasten og innsynsvinkelen – selv for deg like bak tastaturet – er det etter vår mening verdt et lite kompromiss her.

Som navnet hinter til kan skjermen også vris 360 grader rundt og slik fungere som et nettbrett. Kjøper du til en penn kan du ta notater og tegne fra forelesningene på «gamlemåten». Dette er nok spesielt viktig for realfagsstudenter.

Av andre meritter kan ansiktspålogging og høy ytelse nevnes. Vi registrerer at maskinen setter på bremsene litt i både spill og prosessorintensive oppgaver for å holde temperatur og støynivå i sjakk, men som enkelte andre maskiner i testen vil denne likevel dra enkelte lettdrevne spill. Til tross for de ekstra funksjonene er maskinen svært kompakt og har lav vekt med bare 1,3 kilogram.

Vi oppdaget dessverre at pekeplaten sliter med svært hakkete forstørrelse når du bruker to fingre for å «zoome» inn på tekst i nettleseren. Dette er faktisk veldig plagsomt, og mens vi tror HP på at det er en driverfeil som skaper problemer venter vi på fiksen før vi eventuelt justerer karakteren.

HP Envy x360 13-AG0804no
6.5
Helt greit

HP Envy x360 13-AG0804no

6.5
Helt greit

Fordeler

 • +
  God prosessorytelse
 • +
  Høy byggekvalitet
 • +
  Eksklusivt design
 • +
  360-graders berøringsskjerm
 • +
  Privat skjermfilter
 • +
  Behagelig tastatur
 • +
  Svært kompakt og lett
 • +
  Ansiktspålogging

Ting å tenke på

 • Noe svak batteritid
 • Hakkete forstørrelse med pekeplate
 • Svakere grafikkytelse enn tilsvarende konkurrenter

Acer Swift 3

Acer Swift 3 SF314-54 (NX.H1SED.001)

Acer Swift 3 SF314-54 (NX.H1SED.001)

Acers Swift 3 gjør mye bra, men bommer skikkelig når det kommer til den spesielle lagringsløsningen. Her finner vi nemlig noe så antikt som en mekanisk harddisk. Og den har slettes ingen birolle, men har snarere inntatt hovedsetet samen med en ny type lynraskt cache-minne, kalt «Optane». Dette er ment å akselerere mye brukte programmer og operasjoner, men resultatet overbeviser ikke.

Mange tror kanskje de kan forvente ytelse som fra en SSD og lagringskapasiteten til en 2 TB harddisk, men i praksis ender du opp med noe som hverken er fugl eller fisk. Maskinen starter riktig nok opp ganske raskt, men flere operasjoner i Windows, som å åpne kontrollpanelet eller et program, gir en liten forsinkelse som en som er vant med SSD-lagring vil gå på veggen av. Det verste med denne kombinasjonen av Optane-cache og harddisk er likevel den stadige susingen og skranglingen fra den mekaniske delen. Vi trodde denne ville gi seg etter noen dager med filindeksering, men den gang ei.

Et tredje moment er at alle filer du ikke åpner, og operasjoner du ikke utfører med jevne mellomrom, tar «hundre» år da de ikke ligger i cache-minnet og skrives til eller leses fra harddisken. Eksempelvis bør du sette av god til til de månedlige Windows-oppdateringene. I vårt tilfelle brukte maskinen to hele arbeidsdager på å oppdatere seg til den nyeste Windows-versjonen før testen kunne begynne. Installasjon av programmer er også en svært seig affære.

Finner du en Swift 3 til en anstendig (omtrent lik) pris, bare med en vanlig SSD om bord, gjør du en langt bedre «deal». Swift 3 kommer nemlig ellers med et veldig raskt og godt tastatur – hvor tastene er bra dempet og støyer minimalt – og en jevn og god pekeplate som lystrer dine minste vink.

Skjermen kunne vært mer lyssterk, men sammen med både vekt og batteritid kunne denne med vanlig SSD-lagring fungert fint for en heltidsstudent.

Maskinen er ellers kledd i et metallhus, og inntrykket er ikke så aller verst, men faller noe når vi ser at skjermrammen er laget av billig plast med tydelige skjøter til resten av kroppen.

Acer Swift 3 SF314-54 (NX.H1SED.001)
5.5
Middelmådig

Acer Swift 3 SF314-54 (NX.H1SED.001)

5.5
Middelmådig

Fordeler

 • +
  Mye lagringsplass
 • +
  God pekeplate
 • +
  Behagelig tastatur
 • +
  Fingerpålogging

Ting å tenke på

 • Svak lagringsytelse
 • Tydelig tregere enn maskiner med SSD-lagring
 • Noe lyssvak skjerm
 • Svak spillytelse

HP Pavilion 14

HP Pavilion 14-CE0807no

HP Pavilion 14-CE0807no

HPs Pavilion 14 ser forholdsvis snerten ut selv om den er tyngst i testen og slettes ikke den tynneste. Sammen med Multicoms Talisa og Acers Swift 3 er den imidlertid i gruppen maskiner som føles «billig» når du tar på dem, og til prisen forventer vi høyere kvalitet på utførelsen.

Her er utsiden av lokket, samt basen du holder håndleddene på når du skriver, i metallutførelse, mens øvrige deler består av plast.

Pekeplaten er heller ikke laminert, men med unntak av problemer med hakkete forstørrelse gjør den jobben sin likevel. Tastaturet gjør også jobben greit, med lang vandring men også litt mye støy.

I forhold til konkurrentene utmerker det seg uansett ikke, og denne beskrivelsen gjelder i bunn og grunn for maskinen som helhet. Konkurrentene gjør en bedre jobb i dette prissjiktet, og det hjelper ikke at skjermen fremstår som noe blass.

Ser vi på eksempelvis Huaweis MateBook D med AMD-innmat kjører denne i ringer rundt HP-en på alle områder. Mye billigere er den også, og i øyeblikket fremstår dermed HPs Pavilion 14 som ganske overpriset.

HP Pavilion 14-CE0807no
5
Middelmådig

HP Pavilion 14-CE0807no

5
Middelmådig

Fordeler

 • +
  Godt tastatur
 • +
  Pent design

Ting å tenke på

 • Plast der konkurrentene bruker metall
 • Tykkest og tyngst i testen
 • Hakkete forstørrelse med pekeplaten
 • Litt støy ved tasting
 • Noe svak batteritid
 • Dårlig sortnivå

Grafer

Vi kan beskrive og synse til krampa tar oss. Noen ganger er det kanskje mer betryggende å se noen objektive grafer og målinger også før man kjøper dyr elektronikk. Under finner du resultatene fra alle målingene vi utførte på testkandidatene våre før vi konkluderte.

Tips til å velge studentbærbar

 • Føleri er viktigere enn spesifikasjoner

De rene tekniske spesifikasjonene bør som oftest komme i andre rekke når en studentmaskin skal velges. Vi anbefaler heller at du ser på hvordan maskinen er i bruk. Og, for å få en maskin med et godt tastatur, en presis pekeplate og en klar skjerm må du forbi de aller rimeligste maskinene du finner. Nettopp derfor ligger våre anbefalinger i prisklassen over 7000 kroner.

 • Velg en lett maskin med godt batteri

Nesten uansett hvor du studerer har du litt skolevei og gjerne vil du at maskinen skal få plass sammen med noen bøker i en ryggsekk eller i en veske. Vekten bør ikke overstige særlig mer enn et par kilo, og om skjermen blir større enn 15 tommer vil den bli en utfordring å få med seg rundt.

Dessuten, enten du planlegger å henge på skolen fra åtte om morgenen til åtte om kvelden, eller bare noen timer om dagen, er det greit å ha en datamaskin som ikke skriker etter strøm allerede etter tre-fire timer. Det har en verdi å kunne legge igjen laderen hjemme uten at det ødelegger dagen. Vi anbefaler å velge en maskin med minst seks timer batteridrift, men gjerne åtte eller mer.

 • Se etter en god skjerm

For å være effektiv når du studerer er det viktig å kunne ha flere vinduer oppe på skjermen samtidig, eller i det minste vise så mye informasjon som mulig på skjermen uten å behøve å scrolle. Ikke undervurder godt overblikk. Derfor anbefaler vi maskiner med minimum Full-HD-oppløsning, som altså er 1920 x 1080 piksler.

Det er også viktig å velge en maskin med litt større skjerm, for eksempel 12 til 15 tommer. Om du må myse ned på den for å se hva som står der gjør ikke det saken bedre, og sørg også for at skjermen har god lysstyrke slik at du ikke plages med refleksjoner.

 • Prioriter tastatur og pekeplate

Under studiene kommer du nok til å få føle skrivekrampa minst en gang. Ettersom du skal levere lange rapporter og ta mange notater er derfor tastaturet en svært viktig del av maskinen du skal kjøpe.

Her er forskjellen mellom de bærbare maskinene enorm, og ingen spesifikasjonsark i hele verden kan fortelle deg hvordan et tastatur føles. Da er det greit å vite at vi i Tek ikke gir gode karakterer eller anbefalinger til maskiner med dårlige tastaturer. Til det er tastaturene en for viktig del av den bærbare.

annonse
Asus ZenBook UX430UN-PURE2I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Asus ZenBook UX430UN-PURE2
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Huawei MateBook D i5 dGPU 8GB 256GB
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Huawei MateBook D R5 8GB 256GB
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Lenovo IdeaPad 530S-14 81EU00BQMX
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Multicom Talisa U840-CFB2
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Lenovo Yoga 730-13 81CT000FMX
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
HP Envy x360 13-AG0804no
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Acer Swift 3 SF314-54 (NX.H1SED.001)
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
HP Pavilion 14-CE0807no
annonse