Til hovedinnhold
GuideOpera Mini

Slik kunne vi si opp dyre datapakker og surfe mer

Løsningen er like enkel som den er genial – og helt gratis!

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

I dag er det nærmest gratis å ringe eller sende melding over telefonnettet, og heller ikke tjenester som Facebook Messenger eller iMessage er det knyttet særlig store utgifter til. Likevel har du sannsynligvis et mobilabonnement som er minst like dyrt som du alltid har hatt, til enten 299, 399 eller kanskje 499 per måned.

Grunnen er enkel – i dag surfer du mer på mobilen enn du snakker eller tekster – og datatrafikken, som konsumeres når du sjekker nyheter, sportsresultater eller snurrer film over telenettet, forsvinner gjerne litt for fort – ofte før du oppdager det slik at du med jevne mellomrom får en pen ekstraregning. Enten det, eller du må følge nøye med på datatelleren dypt inne i innstillingsmenyen på telefonen din.

Spar penger eller surf mer

Men, visste du at du kan slippe unna med langt mindre dataforbruk hver eneste måned – og i mange tilfeller også surfe raskere?

Alt du trenger å gjøre for å spare massive mengder datatrafikk er nemlig å laste ned Operas alt for oversette mobilnettleser «Opera Mini». Denne nettleseren er like enkel å bruke som både Chrome og Safari, men har den fordelen for alle som surfer mye utenfor hjemmet at den kutter både dataforbruket ditt og kostnadene dine ned til en brøkdel.

Googles Chrome kan også spare deg for noen slanter om du finner veien til Innstillinger --> Båndbredde og velger «Reduser datatrafikken».

Etter flere hundre nettsider og fire videosnutter kunne vi se at vi hadde spart 79 prosent datatrafikk med Opera Minis Turbo-modus og laveste kvalitet på bilder.

Som vi ser av grafen, som måler dataforbruk ved å laste inn forsiden til tre ulike nettsider, kan du spare omtrent 80 prosent datatrafikk ved å bruke Opera Mini. Alt du trenger å gjøre er å trykke på de rette knottene, mer nøyaktig på den røde Opera-logoen. Deretter trykker du midt på den runde datatelleren. I menyen kan du nå velge å aktivere enten Opera Mini eller Opera Turbo.

Det er stor forskjell på de to:

Opera Mini fjerner alt med unntak av tekst og sparer dermed desidert mest data. En nettside veier som regel godt under hundre kilobyte i denne modusen. Dessverre ser ikke nettsidene så lekre ut i denne modusen, og ikke alle nettsteder er kompatible med Opera Mini.

Det valget du heller vil velge, om du ikke forsøker å surfe på Tek.no fra et dalsøkk på vidda, er Opera Turbo. I Turbo-modus vil du slite med å se forskjell på nettsider fra standardnettleseren din, samtidig som ekstremt mye data blir spart og surfeopplevelsen blir raskere.

Du kan spare mer data ved å aktivere Video Boost-funksjonen i innstillingsmenyen. Her kan du pgså justere bildekvaliteten. Vi valgte lav kvalitet da dette ser helt greit ut og sparer desidert mest datatrafikk.

Et tips er å også slå på «Video Boost». Da sparer du datatrafikk ikke bare mens du oppdaterer deg på dagens nyheter, men også når du ser på video – som er et datasluk uten like.

Lurer du på hvor mye data du har spart? Du kan alltid sjekke besparelsen ved å trykke på Opera-logoen. Denne vil oftest vise mellom 70 og 80 prosent.

Komprimerer data

For å demonstrere hvordan det hele fungerer kan vi late som vi henter forsiden på Tek.no.

Normalt hentes Tek.no-forsiden direkte fra vår webserver før den vises på mobilen din. Opera Mini fungerer imidlertid på den måten at du sender en forespørsel til Operas egne servere om å få lese Tek.no. Operas servere sender så forespørselen videre til vår webserver, og mottar forsiden i retur fra denne. Det er nå, før Operas egne servere sender Tek-forsiden tilbake til deg, magien skjer.

Grafikk, bilder, videoer og annonser blir dratt fra hverandre og komprimert, før alt sys sammen igjen til en nettside som sendes til mobilen din i en langt lettere utgave enn ellers.

Om du synes bildene ble for lavoppløste kan du justere bildekvaliteten fra innstillingsmenyen. Husk bare på at databesparelsen vil minke om du gjør dette.

Last ned Opera Mini for iOS »
Last ned Opera Mini for Android »

Om du bruker Opera-nettleseren på den bærbare datamaskinen din kan du også spare datatrafikk og surfe raskere på trege nettverk med ett klikk. Det er så enkelt som å aktivere Opera Turbo-funksjonen i «Innstillinger-menyen» og du er i gang med å spare både tid og penger. Kanskje klarer du deg egentlig med en mindre datapakke med Opera Mini på telefonen?

Best og billigst:
Finn det perfekte abonnementet for deg i vår oversikt »

annonse