Til hovedinnhold
SniktittNye Opera Mini for Windows Phone

Hva med vesentlig lavere dataforbruk på telefonen?

Nå finnes Opera Mini også for Windows Phone. Vi har prøvekjørt.

Opera Mini har vært ute for Windows Phone en stund, men kun som en tidlig utgave som har fått litt vekslende kritikker i Microsofts appbutikk. I dag lanserte selskapet en ferdig utgave av Opera Mini for plattformen, og de har gjort mange endringer basert på tilbakemeldinger fra brukerne.

Vi lastet ned nettleseren til en Lumia 640, og gikk umiddelbart i gang med å se oss omkring. Opera skryter av at appen nå skal passe bedre inn i Windows-designen, og det gjør den i grunnen også. Førsteinntrykket er at den ser ut som en ganske vellykket blanding av både Operas og Microsofts designestetikk. Den er umiddelbart gjenkjennelig som et Opera-produkt, om du har brukt en av selskapets nettlesere tidligere, men den ser også ut som om den hører hjemme på Windows-skjermen.

På jakt etter Windows-telefon? Lumia 640 er billig, og står ikke merkbart tilbake for langt dyrere telefoner. Les hele testen her »

Et litt vekslende førsteinntrykk

Noen barnesykdommer dukker opp innledningsvis. Ved innlasting av VG gir nettleseren et par ganger beskjed om at noe ikke kunne kodes om. Feilmeldingen dekker hele skjermen kun få sekunder etter at mesteparten av nettstedet var lastet inn. Ikke det beste valget, når mesteparten av jobben tross alt er gjort og siden i utgangspunktet var funksjonell. Også vårt eget nettsted byr på noen problemer med Opera Mini, som ved første innlasting takker for seg og forsvinner fra skjermen.

Da vi kontaktet Opera fikk vi ikke umiddelbart svar på hvorfor dette skjedde, men selskapets teknikere ser nærmere på problemet.

Å installere appen går kjapt og greit. Opera Mini har den sedvanlig Speed Dial-menyen vi kjenner fra flere nettlesre, der bokmerker plasseres i nyåpnede faner. Innledningsvis går det ikke helt knirkefritt å laste inn sider, som du kan se på skjermdumpen til høyre. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Når det er sagt virker det som om det vi ser av unoter forsvinner etter et par innlastinger. Etter tredje innlasting av VG fungerer nettstedet knirkefritt, og Tek.no slutter å gi Opera Mini spader på andre innlasting.

Også hastigheten kommer seg betraktelig så fort Opera Mini har fått legge litt mer jobbing bak seg. Innledningsvis opplevde vi ganske mye ventetid.

Store databesparelser

En forlokkende rød O har fått en svært synlig trone i midten, nederst på skjermen. Trykker vi på den får vi se akkurat hvorfor Opera Mini kan være en hendig app å ha om man er på tur, eller ikke har så store datakvoter. Sidene vi har lastet inn, på minuttene vi har brukt med appen, skulle ifølge Opera ta 10,4 megabyte til sammen. I stedet har telefonen bare lastet ned 2,3 megabyte. 8,1 megabyte, eller rundt 80 prosent av dataene har har altså blitt krympet vekk av Operas servere.

Ordinære nettlesere mellomlagrer en del av det stillestående innholdet, og det gjør Opera Mini også. Dermed skal nettlesere begynne å kutte i innholdet de laster ned ganske kjapt etter den første innlastingen av et nettsted. Vi har tidligere funnet ut at Opera Mini faktisk kan opprettholde en besparelse på rundt 80 prosent, men du kan også stille på hvor hardt du ønsker at den skal komprimere innholdet selv. Mindre komprimering gir finere bilder og mer datatrafikk.

Etter litt bruk går det straks bedre. Det kan virke som om nettleseren skjønner langt mer av verden straks den har fått mellomlagret litt. I midten ser du en skjermdump fra Single Collumn View, som krymper nettsidene ytterligere. De viktigste funksjonene er ellers på plass, og det samme er en ryddig og intuitiv innstillingsmeny. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er verdt å nevne at også Microsofts egen Internet Explorer har løsninger for å spare data i Windows Phone.

Du kan selv stille på hvor hardt du ønsker at Operas servere skal komprimere dataene dine. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi kjenner imidlertid Opera Mini som en svært effektiv nettleser på dette punktet, og det har den vært gjennom mange år, på tvers av et utall plattformer og dingser. Dermed forventer vi at Opera Mini fortsatt vil være en av de mest datasnille nettleserene på markedet også over tid.

Bedre surfeopplevelse på trege telefoner

Lumia 640-en vi tester Opera Mini på er ikke den raskeste av Windows-telefonene, men i de aller fleste tilfeller oppfører den seg mer enn raskt nok. Men vi vet at det finnes Windows-telefoner med både svakere skjermer og innmat. For disse telefonene har Opera Mini også mulighet til å bygge om hele nettsiden.

Aktiverer vi valget «Single Collumn View» blir nettsidene vi får ned omtrent som gammeldagse WAP-sider. Nålen for databesparelse går ytterligere opp, og responsiviteten for i navigering rundt på den innlastede siden går noe opp, selv om det ikke var plagsomt tregt i utgangspunktet.

Enda mindre data og færre bilder og grafiske elementer betyr at nettleseren sannsynligvis egner seg meget godt på de aller enkleste Windows-telefonene. Så skal det samtidig sies at det i Norge nok blir et relativt fåtall som får bruk for denne funksjonen. Lumia 640 er allerede en av Microsofts inngangsmodeller, og byr på imponerende ytelse over hele fjøla. Også i Opera Mini. Du må altså vesentlig ned fra denne modellen før det sannsynligvis blir nødvendig av maskinvarehensyn.

Alt i alt virker Operas nye nettleser som et solid tilskudd til nettleserutvalget for Windows Phone. I hvert fall så lenge barnesykdommene ikke vedvarer. Det er i utgangspunktet ikke fryktelig mange gode nettlesere å velge i på plattformen, så vi mistenker at dette kan bli et solid valg for mange, og da spesielt for brukere som betaler en del for datatrafikken sin.

Lurer du på mer om hvordan Opera Mini fungerer har vi også skrevet en guide for denne nettleseren. Den finner du her »

annonse