Til hovedinnhold

Se opptil 56 prosent lenger på YouTube

Det er ikke likegyldig hvilken nettleser du bruker når du strømmer video i OS X eller i Windows.

Grunnlag for myten

Tidligere tok vi med fysiske DVD-er for å ha med oss på de bærbare maskinene våre når vi skulle ut å feriere eller langt ut å reise. I dag er ikke dette like lett da maskinene ofte kommer uten diskdrev. Imidlertid har det blitt desto lettere å strømme film fra Internett. Med kraftige bredbånd- og fiberlinjer kan vi i dag få levert film til de portable maskinene våre i bedre kvalitet enn den gamle DVD-disken nærmest hvor som helst fra.

Derfor tester vi

Men så var det dette med batteritiden da. Selv med en fet Internettoppkobling, en bærbar med god skjerm og et abonnement på den beste strømmetjenesten, er det ikke særlig moro å se film om maskinen går tom for strøm før rulleteksten har gått sin gang over skjermen.

For å redusere sjansen for dette kan du selvsagt skaffe deg en bærbar datamaskin som bare varer og varer og varer, men vi lurte på om det ikke heller fantes et gratis triks som ga deg litt større marginer når du har langt til stikkontakten med maskinen du allerede eier.

Senest i fjor avslørte vi nemlig at hvilken videoavspiller, og hvilket operativsystem du bruker, har svært mye å si for hvor hvor mange TV-serier du kan se før batteriet tømmes.

Kan det ikke dermed også tenkes at valget av nettleser har en innvirkning på hvor lenge den bærbare maskinen din holder koken? Vi tror det, men fremfor å tro noe som helst følte vi at det selvsagt er bedre å vite. Derfor bestemte vi oss for å sjekke egen påstand ved å konstruere en myte:

MYTE: Operativsystemets originale nettleser er den beste å strømme video i.

Slik satte vi myten vår på prøve

Noe av det første mange gjør når de får en ny datamaskin eller reinstallerer operativsystemet, er å skifte ut nettleseren som Microsoft eller Apple gir oss ut av boksen. Populære alternativer til deres Internet Explorer og Safari er Mozillas Firefox, Googles Chrome og den helnorske Opera fra Opera Software.

I våre månedlige nettleserdueller ser vi tydelig at det kan ha noe for seg å bytte ut standardnettleserne, men javascript-ytelse og annet teknisk kjafs har ikke nødvendigvis noen sammenheng med hvor effektive nettleserne er til å strømme video.

Siden vi hadde den ypperlige Asus Zenbook UX303LN inne for test, ble denne vår designerte testmaskin for nettlesere for Windows 8.1. Vi ønsket imidlertid ikke å bare ta for oss strømming i nettlesere for Windows, og inviterte derfor OS X Mavericks med på moroa. For Mavericks sitt vedkommende fikk vår kraftige MacBook Pro Retina 15 den langtekkelige oppgaven å teste strømmeegenskapene til alle operativsystemets populære nettlesere.

Hva er vel koseligere enn litt bål mens man tester?

Oppgaven gjorde vi litt hyggeligere ved å laste inn og repetere en koselig bålsnutt fra YouTube. Bålet fikk boltre seg i oppløsningen 720p, akkompagnert av trivelige knitrelyder. Avspillingen bestemte vi oss for at den moderne HTML5-plattformen skulle få styre, da Flash-teknologien den avløser er på vei ut.

Videoavspilling med HTML5 skal være snillere mot batteriet enn med Flash, samtidig som ingen tredjepartstillegg trengte å installeres i nettleserne vi testet i. Om du allerede har Flash installert må du i enkelte tilfeller aktivere HTML5-avspilling i nettleseren din om du ønsker å gjøre samme bytte. For YouTube er dette så enkelt som å besøke denne siden og be om HTML5-spilleren. Strømmetjenester som Netflix bruker HTML5-avspilling som standard.

Alle nettleserne vi testet hadde støtte for HTML5-avspilling av video, men enkelte slet litt i praksis.
I Opera for Windows 8.1 danset for eksempel bålet vårt ikke like jevnt som i de andre nettleserne. Perioder med hakking er likevel ingen grunn til å utelate nettleseren fra vår sammenligning.

Noe mer usikre ble vi imidlertid etter å ha testet HTML5-kapabiliteten i Firefox for Mac. Vi klarte nemlig ikke å stille videokvaliteten høyere en den ganske kjipe 360p, noe som selvsagt er mindre krevende å vise og vil gi nettleseren en fordel overfor de andre. Vi valgte likevel å inkludere resultatene vi fikk, men den faktiske utholdenheten dens er nok ikke like god som plasseringen i grafene på neste side viser.

Sjekk de spennende resultatene på neste side »

Spennende resultater

Vi ser i hovedsak to ting i grafene nedenfor. For det første ser vi at det faktisk er store forskjeller i hvor effektive nettlesere er til å strømme video. Den mest effektive nettleseren lar deg i OS X strømme opptil 56 prosent lenger enn den minst effektive på et fulladet batteri. For Windows er det også store forskjeller. Du kan her strømme opptil 26 prosent lengre om du velger den rette nettleseren. I vårt tilfelle tilsvarte dette én helt time, eller omlag tre TV-episoder, men desto bedre batterikapasitet din bærbare har, jo mer flere minutter vil du selvsagt tjene.

* Firefox støtter ikke høyere oppløsning enn 360p i HTML5-modus på OS X. Derfor kan ikke nettleseren sammenlignes direkte mot konkurrentene – som alle strømmet video i 720p-oppløsning.

Det andre vi legger merke til er også det mest spennende – for det beviser det vi satte ut for å finne ut av – nemlig at ingen riktig kan matche nettleserne som allerede er installert på datamaskinen din når du kjøper den. Microsofts egen Internet Explorer drar i land en solid seier på Windows-plattformen og legger seg godt foran den nærmeste konkurrenten, Chrome.

I OS X lar Safari deg strømme minst 16 prosent lengre enn andreplassen, som gikk til Firefox. For å kapre andreplassen har Mozillas nettleser, som annotert i grafen, imidlertid tatt en snarvei med oppløsningen. I realiteten er derfor norske Opera å regne som Safaris nærmeste konkurrent, og mellom de to skiller hele 36,5 prosent. Det kan som vi alle vet bety forskjellen på å fullføre sesongen eller å møte sort skjerm like før slutten du har jobbet deg frem mot.

Merk at siden målingene er gjennomført på to ulike maskiner, lar resultatene seg ikke sammenligne direkte på tvers av verken operativsystem, nettleser eller maskiner.

Konklusjon

Vi satte ut på vår myteknuse-ferd for å finne ut om valget av nettleser, som i likhet med valget av operativsystem og videoavspiller, hadde noe å si for hvor lenge du kunne strømme video fra Internett før maskinen tok kvelden.

Myten var: Operativsystemets originale nettleser er den beste å strømme video i.

Etter å ha strømmet HTML5-video fra YouTube i to omganger for hver nettleser og på to plattformer, kan vi med sikkerhet slå fast at myten er sann. Apples egen nettleser, Safari, er best på videostrømming på Mac-plattformen, mens Microsofts Internet Explorer viser seg fra sin beste side og vinner strømmekampen på Windows-plattformen.

Om du bruker Opera eller Firefox i Windows, kan du strømme opptil 26 prosent lenger hvis du skifter til Microsofts egen nettleser. Mac-brukere kan på sin side glede seg over en gevinst på hele 56 prosent lengre videostrømming ved å holde seg til Apples Safari-nettleser fremfor å installere Googles svært populære, men akk så ressurskrevende Chrome-nettleser.

Alle målingene våre ble foretatt med YouTube som strømmekilde, men resultatene er til en viss grad også overførbare til andre strømmetjenester som bruker en HTML5-avspiller, deriblant Netflix.

Om batteritid er viktig for deg gjør du lurt i å sjekke om du sitter på riktig Windows-versjon:
Microsofts siste operativsystem er nemlig langt fra selskapets mest effektive »

Mer om
annonse