Endelig kan Chrome komprimere data

Googles mobilnettleser får Opera Mini-funksjonalitet.

Nedlasting av data til mobiltelefonen krever at det overføres data fra serveren som lagrer nettsiden og over til telefonen. Hvor mye data som overføres avhenger av hvor store, eller tunge, nettsidene er.

Kjent fra Operas nettlesere

Den norske nettleseren Opera Mini var tidlig ute med å tilby en løsning der du kan surfe via en server hos Opera, slik at Opera henter nettsiden du ber om, og sender den videre til deg i en komprimert versjon tilpasset mobilen din.

På den måten kan store og tunge nettsider overføres med litt enklere grafikk og atskillig mindre data, enn om du laster ned på tradisjonelt vis. Du kan fremdeles laste ned bilder og annet innhold i full oppløsning, men nedlastingen skjer først når du for eksempel velger å zoome inn på et bilde.

Du kan muligens spare litt

Ved å la nettleseren rense bort informasjon du ikke trenger får du datakvoten i abonnementet ditt til å vare litt lenger. Betyr det også at du kan klare deg med en mindre datapakke, så kan løsningen spare deg for noen kroner.

Men surfing på nett vil for de aller fleste bare stå for en svært liten del av datatrafikken telefonen genererer. Det er strømming av film og musikk som utgjør det meste av datatrafikken, etterfulgt av deling av bilder. Mange nettsteder tilbyr også mobiltilpasset innhold, og disse sidene er allerede betydelig «lettere» en de ordinære nettsidene.

Oppdatering på App Store og Google Play

Nå blir muligheten for å laste komprimerte data en standardfunksjon som alle med en Android- eller iOS-mobil med Chrome kan bruke. Alt du behøver å gjøre er å oppdatere nettleseren via Google Play. Kjører du Chrome på en iPhone kan du hente oppdateringen fra App Store.

For iPhone og iPad-brukere er det også kommet til en funksjon der du har et felt som lar deg oversette nettsider mellom flere språk. Denne funksjonen finnes allerede i Android-versjonen av Chrome.

Opera Max — kompresjon begge veier

Samtidig som Google lanserer sin nye versjon av Chrome, kommer Opera med en ny mobilnettleser de kaller Opera Max. Nytt i denne er at den komprimerer data du sender ut, for eksempel til Facebook eller Instagram. Tjenesten er foreløpig bare tilgjengelig for en liten gruppe amerikanske betatestere.

Les også: Slik kan Opera Max spare deg for penger

Les også
Opera får støtte for mobile videokonferanser
Les også
Google Chrome hermer etter Opera
Les også
Sjekk Operas nye Android-nettleser
Les også
Android 4.0s innebygde nettleser: Bør du bytte nettleser?
Les også
Opera med 3D-støtte i mobilnettleseren
annonse