Til hovedinnhold

Slik skrur du av Google Chromes oversettelse

Det tar bare ett minutt.

Anders Brattensborg Smedsrud

Google Chrome er verdens mest brukte nettleser og også den mest utbredte nettleseren som besøker Tek.no. Om populariteten skyldes hastighet, sikkerhet eller det strømlinjeformede designet vet vi ikke. Men, vi i Tek-redaksjonen har likevel på følelsen at nettleserens supermasete oversettingshjelper ikke er dens største trekkplaster.

For, om vi skal sette fingeren på én irritasjonsfaktor hos Googles hyperpopulære nettleser, blir det faktisk på denne «nyttefunksjonen».

Vi har full forståelse for at Google gjerne vil vise frem sin gode oversettertjeneste, men for vårt vedkommende skulle vi helst aktivert den ved behov heller enn å krysse den vekk ved 99 prosent av alle sidene vi besøker. Som regel ønsker vi å lese en nettside på originalspråket.

Du kan selvsagt fortsette å gjøre som ganske mange andre, altså totalt ignorere meldingen, men vi syntes det er et dårlig alternativ.

Slik fjerner du oversettingsmaset

Du har to måter å hanskes med den masete oversetterhjelperen. Vi anbefaler metode nummer to, men ettersom en ofte tar minste motstands vei, begynner vi med den minst tidkrevende (men minst effektive) metoden.

1: Deaktiver oversetting mens du surfer

«Oversett aldri [språk]» er en rask, men ikke spesielt effektiv, måte å fortelle Chrome hvilke nettsider du ikke vil ha oversatt.

En fersk Chrome-installasjon er satt opp til å vise oversettingstilbudet hver gang du besøker en side som ikke er skrevet på eget morsmål. Dermed, hver gang du peker nettleseren mot en utenlandsk side, kan du klikke på «Alternativer»-knappen og velge «Aldri oversett [språk]» for at Chrome aldri skal prakke på deg tjenestene sine for dette språket igjen.

Ved å ta en rask tur innom en engelsk-, dansk- og svenskspråkelig nettside har du på få minutter redusert sjansen betraktelig for å unødig se oversettingslinjen igjen.

2: Fortell hvilke språk du kan

Fra «Språk- og inndatainnstillinger» kan du legge til språkene du allerede kan og dermed ikke vil ha oversatt. Vi klarer for eksempel selv å lese både engelsk, svensk og dansk.

Ved å fortelle Chrome hvilke språk du kan rett fra innstillingsmenyen, vil nettleseren slutte å mase på deg om å oversette disse språkene.

Ta turen til Chrome-menyen i øvre høyre hjørne og velg «Innstillinger». På Mac kan du trykke «Command» + «,» mens du på Windows kan bruke «ALT» + «F»

Deretter blar du deg ned til bunnen av siden hvor du velger å vise «Avanserte innstillinger».

Nå skal det ha dukket opp en egen «Språk»-kategori i innstillingsmenyen. Her finner du «Språk- og inndatainnstillinger» hvor du kan ramse opp alle språkene du ikke ønsker at Chrome skal oversette for deg. Dette er en noe mer elegant måte å gjøre det samme som vi var innom i metode nummer 1.

3: Slå av all oversetting

Om du ikke føler at litt tysk, mandarin eller russisk stopper din fremferd på internett, eller du heller vil finne veien til Googles oversettingstjeneste på egen hånd når du trenger språkhjelp, da kan du selvsagt slå av hele funksjonen.

For å slå av alt maset om oversetting for godt, henter du igjen opp Chrome-menyen fra høyre hjørne og velger «Innstillinger».

Deretter blar du deg ned til bunnen hvor du velger å vise «Avanserte innstillinger».

I «Språk»-kategorien bør du nå ha fått øye på avhukingsboksen merket «Tilby oversetting av nettsider på språk du ikke kan lese». Ved å fjerne haken i denne boksen vil Chrome aldri tilby seg å oversette nettsider for deg igjen.

Froskene sjekker at oversettingsboksen er tom for å stoppe oversettingskvakket til Chrome.

Bruker du Chrome når du surfer via mobilnettet?
Slik halverte vi databruken og kunne surfe mer for mindre penger »

annonse