Til hovedinnhold

Hils på Opera-gründerens nye nettleser: Vivaldi

Jon Von Tetzchner prøver lykken med egen avansert nettleser.

Opera er sannsynligvis ett av Norges mest kjente IT-produkter, og selskaper. Nettleseren deres er i dag å finne i alt fra håndholdte spillkonsoller til TV-er, for ikke å nevne PC-ene den er installert på. For fem år siden sa Opera-gründeren Jon Von Tetzchner opp sin stilling som toppsjef i selskapet, men er nå tilbake med en flunkende ny nettleser som går under navnet Vivaldi.

Nysgjerrig på Operas historie? Les vårt portrett av Håkon Wium Lie her. (Ekstra)

Som vanlig nettleser fungerer Vivaldi godt allerede, men det er ikke alle ekstrafunksjonene vi forstår så mye av.
Notatfunksjonen virker en smule uferdig. Knappen sier ikke noe særlig om hva den gjør, men den spytter tilsynelatende ut bokstavsalat i tillegg til URL-en du forsøker å legge inn.
Nettleseren har en rekke funksjoner som kan påvirke innholdet. Her har vi aktivert et knippe av dem.

Nettleseren er basert på Googles Chromium-motor, og er altså ikke skrevet fra bunnen av Vivaldi-teamet selv. Tilpasningene rundt, og funksjonaliteten, er det derimot Tetzchner og selskapet hans som står for. Vi lastet ned den første offentlig tilgjengelige utgaven av nye nettleseren. Her er det mye arbeid som gjenstår, men vi kan kanskje få et inntrykk av hvordan Vivaldi vil bli fremover.

Enkel design, og flere uferdige funksjoner

Vivaldi har en enkel, flat design, og den er forholdsvis kjapp å komme i gang med selv om grensesnittet skjuler en rekke funksjoner. Ved første øyekast er dette nesten som å sette seg ned med Opera eller Chrome. Her får du blant annet også en sidemeny til venstre i bildet som avslører noen av ekstrafunksjonene som bor i Vivaldi. Samme type sidestolpe husker vi fra gamle Opera 12.

Bokmerkemenyen er velfylt allerede før vi begynner å legge til noe selv. Under den finner vi Vivaldi Mail, en e-posttjeneste som tilsynelatende ikke er i drift ennå. En egen adressebok ser ut til å være påbegynt, men langt fra ferdig.

En egen notatfunksjon bor også i menyen til venstre, men heller ikke denne får vi til å virke helt som planlagt.

Stable fanene

Det som virker i nettleseren er først og fremst selve grunnfunksjonaliteten. Den laster inn sider raskt og effektivt, og akkurat som Chrome får hver fane sin egen prosess i Windows.

Fanene kan stables. Det kan skje enten nesten automatisk ved at du ber nettleseren gruppere liknende sider sammen, eller ved at du trekker faner over hverandre. Det siste var litt vanskelig å få til da vi forsøkte det, fordi nettleseren også forsøker å la deg velge rekkefølge på fanene. Dermed har fanene du vil stable oppå hverandre en lei tendens til å skvette unna hverandre.

En egen knapp til høyre på statusfeltet nede, lar deg aktivere en rekke forskjellige effekter for nettsidene du surfer på. Her kan du for eksempel invertere fargene, skråstille hele nettsiden eller få innholdet presentert i brune eller grå fargetoner. Det er ikke alt her som virker like nyttig, men invertert fargeskjema kan være praktisk for folk med dårlig syn.

Ellers er det mye her som slår oss mer som artige demonstrasjoner av hva man kan få til. For eksempel er det mulig å surfe på internett med mesteparten av grafikken skråstilt. Hva man får ut av å se for eksempel TEK-logoen diagonalt i stedet for horisontalt vet ikke vi.

Det kanskje mest imponerende er at disse innstillingene påvirker så godt som alt innhold. Det betyr for eksempel at du kan titte på Youtube-videoer med negative farger, hvis du skulle føle behov for det.

Lurer du på hvilken nettleser som gir deg best batteritid for filmtitting? Les testen her. (Ekstra)

Eget kommandosenter

Hurtigvalg skal lede deg til dine mest brukte nettsider.

En egen knapp har fått i oppgave å skru av og på bilder i det store og hele. Svært praktisk dersom det også forhindrer nettleseren fra å laste ned bildene på svake nettlinjer. Hvis det kun påvirker visningen er funksjonen litt mindre verdt.

En egen «Quick Commands»-funksjon viser deg faner som er åpne, og en rekke funksjoner du kan aktivere. Du kan styre boksen ved å pile deg rundt, eller ved å begynne å skrive navnet på funksjonen. Boksen aktiveres ved hjelp av F2 om du bruker standardinnstillingene, og virker som en litt mindre hendig utgave av Spotlight-funksjonen mange kjenner fra OS X.

Siden de fleste av funksjonene har hendige hurtigtaster, virker boksen kanskje aller mest som en forenklet tilgang på URL-feltet. Forstår den ikke det du skriver, vil den nemlig åpne et Google-søk i den åpne fanen. Akkurat det samme som skjer om du taster «bak en kake» inn i URL-feltet på en hvilken som helst annen nettleser.

Vil du også prøve Vivaldi finnes den klar for nedlasting på selskapets egne sider.

En helt ny nettleser som går under navnet Spartan er blant nyhetene i Microsofts kommende Windows 10. Les om alt det nye i denne artikkelen »

annonse