Guide

Dette er lesernes nerdefilmfavoritter

Trenger du flere filmtips?

Første runde

Forrige uke serverte vi dere en håndfull av redaksjonens nerde- og teknologiinspirerte filmfavoritter. Noen tips var kanskje veldig ventet, mens andre mer ukjente. Vi oppfordret også dere lesere til å dele deres egne favoritter – og tipsene har blitt til listen du finner nedenfor.

Her er et utvalg av filmene Tek.nos lesere tenker på når de hører «nerd» eller «teknologi».

Revenge of the Nerds (1984)

Nerdene Gilbert og Lewis plages, ikke uventet, av skolens idrettsstjerner. Og fantaserer om dama til idrettsstjernen. Om ikke helt på liv og død, så er det en kamp for tilværelsen og nerdene bruker teknologi for å vinne den.

På åttitallet var nerd et skjellsord. Faktisk var det såpass stigmatiserende at flere av skuespillerne var flaue over å fortelle om tittelen på filmen, og gode penger skal ha vært eneste grunn til at de ble med på prosjektet.

Filmen kan heller ikke sies å ha tålt tidens tann. En ting er den håpløst stereotypiske fremstillingen av nerdene – hornbriller og penneholder i skjortelomma inkludert – men verst er den underliggende holdningen om at de pene jentene bare har fortjent å bli snikfotografert og narret til å ha sex med noen de ikke egentlig har lyst til å ha sex med. Som om det at nerdene blir plaget av de populære guttene gjør det greit for nerdene å sextrakassere damene deres?

Les også: Lær deg forskjellen på nerd og geek (Teknofil.no)

Ghost in the Shell (1995)

Vi befinner oss i fremtiden, nærmere bestemt 2029. Menneskene er koblet sammen via nettverket, og det er på nettet mye av kriminaliteten foregår. For å fakke disse hackerne, opprettes det en politienhet, kalt Section 9, som består av cyborger.

Mens tegnefilm i Vesten som oftest har vært rettet mot barn, har Japan en lang tradisjon for tegneserier og -filmer for barn og voksne.

Denne intelligente science fiction-filmen er et svært godt eksempel på sistnevnte, og slik god science fiction gjerne bør være, sier den også noe om hvor samfunnet er på vei.

Les også: Ghost in the Shell blir massivt onlinespill

Hackers (1995)

En ung gutt blir fersket av Secret Service for å ha laget et datavirus og får dataforbud frem til han fyller 18.

Når han senere begynner på universitetet, kommer han i kontakt med en gjeng hackere og sammen havner de i en real knipe når de stjeler innholdet i «søppelbøtta» til et større selskap.

Noen har nemlig noe å skjule, og overbeviser Secret Service om at ungdommene ikke har rent mel i posen.

Ungdommene må derfor forsøke å finne bevis for sin egen uskyld, samtidig som de må passe seg både for Secret Service og selskapet.

Les også: Når er en hacker en cracker?

The Matrix (1999)

Honest Trailers versjon av The Matrix-traileren.

Hackeren Thomas Anderson, også kjent som Neo, lever et dobbeltliv. På dagtid er han en anonym programmerer, på nattestid hentes aliaset frem. Lite vet Neo om at livet hans snart vil bli snudd helt på hodet. For hva er egentlig virkelighet? Er den verdenen vi kan sanse rundt oss reell?

Hvem hadde trodd at filosofi for nerder kunne være så interessant? The Matrix ble fort et kultfenomen da den kom ut og er et tekstbokseksempel på hvordan historiefortelling i film og serier har blitt stadig mer avansert, innviklet og komplisert med årene.

Samtidig som Neo må finne ut av hva som er virkelighet, må tilskuerne også forsøke å henge med på de filosofiske krumspringene. Og alt sammen er pakket inn i banebrytende spesialeffekter og en engasjerende historie.

Les også: Slik lager du Matrix-effekten på budsjett

Wargames (1983)

En ung datasmarting klarer å komme seg inn på en topphemmelig superdatamaskin som kontrollerer hele USAs atomvåpenarsenal.

Men det vet ikke smartingen, han tror nemlig det er et spill han har kommet seg inn i. Dermed starter nedtellingen til tredje verdenskrig. Dette kan umulig gå bra?

Det er kanskje rart å tenke på i dag, men allerede på begynnelsen av åttitallet var spillindustrien større enn filmindustrien.

I denne første gullalderen for spillbransjen, var det nødvendigvis også usikkerhet om hva spill – og kanskje særlig datamaskiner – ville kunne innebære av skjulte farer.

Les også: (Ekstrasak) Spillene som ble inspirert av den kalde krigen

Pirates of Silicon Valley (1999)

Microsoft og Apple, hvordan var egentlig den spede begynnelsen? I denne biografiske filmen følger vi Bill Gates og Steve Jobs gjennom studietiden, oppstarten av selskapene og veien frem til gigaselskapene Microsoft og Apple er i dag.

Databransjen har alltid vært preget av konkurranse, etterligninger og kappløp om å være først, som vi også kan se i serien nevnt i forrige artikkel, Halt and Catch Fire.

Vi tar mye av teknologien for gitt i dag, men det er vel verdt med en påminnelse om hvor lang vei vi har gått, og hva det har kostet av innsats og tankevirksomhet.

Les også: (Ekstrasak) Slik tok Intel-standarden rotta på Apple