Dette er lesernes nerdefilmfavoritter
Trenger du flere filmtips?
Innhold
Første runde
Forrige uke serverte vi dere en håndfull av redaksjonens nerde- og teknologiinspirerte filmfavoritter. Noen tips var kanskje veldig ventet, mens andre mer ukjente. Vi oppfordret også dere lesere til å dele deres egne favoritter – og tipsene har blitt til listen du finner nedenfor.
Her er et utvalg av filmene Tek.nos lesere tenker på når de hører «nerd» eller «teknologi».
Revenge of the Nerds (1984)
Nerdene Gilbert og Lewis plages, ikke uventet, av skolens idrettsstjerner. Og fantaserer om dama til idrettsstjernen. Om ikke helt på liv og død, så er det en kamp for tilværelsen og nerdene bruker teknologi for å vinne den.
På åttitallet var nerd et skjellsord. Faktisk var det såpass stigmatiserende at flere av skuespillerne var flaue over å fortelle om tittelen på filmen, og gode penger skal ha vært eneste grunn til at de ble med på prosjektet.
Filmen kan heller ikke sies å ha tålt tidens tann. En ting er den håpløst stereotypiske fremstillingen av nerdene – hornbriller og penneholder i skjortelomma inkludert – men verst er den underliggende holdningen om at de pene jentene bare har fortjent å bli snikfotografert og narret til å ha sex med noen de ikke egentlig har lyst til å ha sex med. Som om det at nerdene blir plaget av de populære guttene gjør det greit for nerdene å sextrakassere damene deres?
Les også: Lær deg forskjellen på nerd og geek (Teknofil.no)
Ghost in the Shell (1995)
Vi befinner oss i fremtiden, nærmere bestemt 2029. Menneskene er koblet sammen via nettverket, og det er på nettet mye av kriminaliteten foregår. For å fakke disse hackerne, opprettes det en politienhet, kalt Section 9, som består av cyborger.
Mens tegnefilm i Vesten som oftest har vært rettet mot barn, har Japan en lang tradisjon for tegneserier og -filmer for barn og voksne.
Denne intelligente science fiction-filmen er et svært godt eksempel på sistnevnte, og slik god science fiction gjerne bør være, sier den også noe om hvor samfunnet er på vei.
Les også: Ghost in the Shell blir massivt onlinespill
Hackers (1995)
En ung gutt blir fersket av Secret Service for å ha laget et datavirus og får dataforbud frem til han fyller 18.
Når han senere begynner på universitetet, kommer han i kontakt med en gjeng hackere og sammen havner de i en real knipe når de stjeler innholdet i «søppelbøtta» til et større selskap.
Noen har nemlig noe å skjule, og overbeviser Secret Service om at ungdommene ikke har rent mel i posen.
Ungdommene må derfor forsøke å finne bevis for sin egen uskyld, samtidig som de må passe seg både for Secret Service og selskapet.
Les også: Når er en hacker en cracker?
The Matrix (1999)
Honest Trailers versjon av The Matrix-traileren.
Hackeren Thomas Anderson, også kjent som Neo, lever et dobbeltliv. På dagtid er han en anonym programmerer, på nattestid hentes aliaset frem. Lite vet Neo om at livet hans snart vil bli snudd helt på hodet. For hva er egentlig virkelighet? Er den verdenen vi kan sanse rundt oss reell?
Hvem hadde trodd at filosofi for nerder kunne være så interessant? The Matrix ble fort et kultfenomen da den kom ut og er et tekstbokseksempel på hvordan historiefortelling i film og serier har blitt stadig mer avansert, innviklet og komplisert med årene.
Samtidig som Neo må finne ut av hva som er virkelighet, må tilskuerne også forsøke å henge med på de filosofiske krumspringene. Og alt sammen er pakket inn i banebrytende spesialeffekter og en engasjerende historie.
Les også: Slik lager du Matrix-effekten på budsjett
Wargames (1983)
En ung datasmarting klarer å komme seg inn på en topphemmelig superdatamaskin som kontrollerer hele USAs atomvåpenarsenal.
Men det vet ikke smartingen, han tror nemlig det er et spill han har kommet seg inn i. Dermed starter nedtellingen til tredje verdenskrig. Dette kan umulig gå bra?
Det er kanskje rart å tenke på i dag, men allerede på begynnelsen av åttitallet var spillindustrien større enn filmindustrien.
I denne første gullalderen for spillbransjen, var det nødvendigvis også usikkerhet om hva spill – og kanskje særlig datamaskiner – ville kunne innebære av skjulte farer.
Les også: (Ekstrasak) Spillene som ble inspirert av den kalde krigen
Pirates of Silicon Valley (1999)
Microsoft og Apple, hvordan var egentlig den spede begynnelsen? I denne biografiske filmen følger vi Bill Gates og Steve Jobs gjennom studietiden, oppstarten av selskapene og veien frem til gigaselskapene Microsoft og Apple er i dag.
Databransjen har alltid vært preget av konkurranse, etterligninger og kappløp om å være først, som vi også kan se i serien nevnt i forrige artikkel, Halt and Catch Fire.
Vi tar mye av teknologien for gitt i dag, men det er vel verdt med en påminnelse om hvor lang vei vi har gått, og hva det har kostet av innsats og tankevirksomhet.
Les også: (Ekstrasak) Slik tok Intel-standarden rotta på Apple
Flere tips
Die Hard 4.0 (2007)
John McClane kan neppe være særlig begeistret for helligdager. Han har nemlig en egen evne til å havne i ganske kjipe situasjoner når alle har fri.
Denne gangen er det amerikanernes nasjonaldag, 4. juli, som står for tur.
Når noen hacker seg inn hos FBIs cyberkrim-avdeling, har alle agentene fri og John McClane må trå til for å hanke inn hackerne.
Og, som det gjerne gjør for McClane, eskalerer det ganske kjapt.
Les også: Hva har nettverkstilkoblede biler og nettnøytralitet til felles?
TRON (1982)
Fan-laget trailer.
Hackeren Kevin Flynn blir kidnappet inn i et dataspill av skurken Master Control. Sammen med Tron må han ta opp kampen med Master Control for å unnslippe dataspillet og komme seg tilbake til den virkelige verdenen igjen,
TRON var en milepæl i filmhistorien, rett og slett fordi det er en av de første filmene som har tatt i bruk datagenererte spesialeffekter. Noe som var litt mer komplisert tidlig på åttitallet enn det er i dag og hvor alt måtte fremkalles på film. Enkelte av bilderutene i TRON består av opp til 16 lag.
Filmen var ingen stor kinosuksess den gangen, men spillmatiseringen av filmen ble en kjempehit og tjente inn mer enn filmen gjorde.
Les også: TRON-designeren har laget en ekte supersykkel (Teknofil.no)
Johnny Mnemonic (1995)
Vi befinner oss i det fremtidsår 2011, hvor hele verden er sammenkoblet via Internett. Halve populasjonen lider av en sykdom kalt Nerve Attenuation Syndrome, en lidelse Johnny Mnemonic ser ut til å ha kuren for.
Johnny er nemlig en mnemonic, en datatransportør. Dataene transporteres via en minnebrikke i hjernen, og for å transportere den store datamengden må Johnny dumpe alle sine egne minner.
Klarer han ikke å få overlevert dataene innen 24 timer, er det slutt for Johnny. Da er det greit at han får den japanske mafiaen, yakuzaen i hælene, slik at han ikke somler bort tiden.
Les også: 9 måter du blir lurt på sosiale medier (Teknofil.no)
The Zero Theorem (2013)
Hackeren Quohen Leth venter på en viktig telefonsamtale, en samtale han mener vil avsløre meningen med livet. Men Ledelsen legger stadig kjepper i hjulene for ham, blant annet ved å sende tenåringsjenta Bainsley for å distrahere ham.
Som Ghost in the Shell er også The Zero Theorem science fiction som stiller spørsmål ved tilværelsen.
The Zero Theorem inneholder også en god dose samfunnskritikk, samt en undring over hva er det egentlig som er meningen med livet?
Les også: Tesla: – Hack bilen vår! (Teknofil.no)
Takedown (2000)
Denne filmen er basert på en sann historie, om hackeren Kevin Mitnick og kappløpet for å fakke ham.
Mitnick, som stadig er ute etter en ny utfordring, kommer seg inn i datasystemene til datakrim-ekspert Tsutomu Shimomura. Det blir startskuddet for en vill jakt.
Filmen er basert på Tsutomu Shimomuras bok ved samme navn og har i etterkant fått kritikk fra Mitnick for å inneholde en rekke usannheter.
Hackermagasinet 2600 laget også sin egen versjon av historien, dokumentaren Freedom Downtime.
Les også: (Ekstrasak) Dette gjorde noen av de mest beryktede hackerne i verden
The Thirteenth Floor (1999)
Denne filmen har et og annet til felles med en annen science fiction-film fra samme år som omhandler hva som er virkelighet, nemlig The Matrix.
Dataforskeren Hannon Fuller gjør en svært viktig oppdagelse, men vet at noen er etter ham og etterlater derfor en beskjed i den datagenererte parallellvirkeligheten han har skapt, en form for virtuell virkelighet.
Før han rekker å informere kollegaen sin, Douglas Hall, om det viktige funnet, blir han drept. Og det er kollegaen som mistenkes for drapet.
Hall må nå finne beskjeden fra Fuller, men det han oppdager er mye verre enn han noen sinne kunne forestilt seg.
Les også: Derfor vil Virtual Reality revolusjonere også utenfor spillbransjen (Gamer.no)
Antitrust (2001)
Programmeringsgeniet Milo Hoffman er ferdig med studiene og lurer på hva han skal ta seg til når han blir headhuntet av sjefen for NURV, Gary Winston.
NURV er iferd med å gjøre seg ferdige med et kommunikasjonssystem, Synapse, og trenger Hoffmans hjelp til å rekke deadline.
Men Hoffman oppdager snart at ikke alt er som det skal være hos NURV, og at det er mange som kan bedra deg, selv de du minst venter at skal gjøre det.
Les også: Bill Gates om Steve Jobs: Produktene hans var fenomenale
Trenger du enda flere filmtips? Sjekk kommentarfeltet til redaksjonens favoritter.
Er det noen filmer du savner på lista? Del gjerne tipset ditt med oss og leserne i kommentarfeltet nedenfor.