Tek.no

Nyhet

Dette er de beste nerdefilmene og -seriene

Trenger du noe å se på i høstmørket? Her er redaksjonens egne favoritter.

Shutterstock/lassedesignen
Kjersti Stuestøl
17 Okt 2014 16:00

Filmer

Høstmørket har senket seg over landet og vi går sesongen for innendørsaktiviteter i møte. Hva er vel da bedre enn å krype opp i sofaen med en god film eller serie?

Denne helgen serverer vi dere en liste over redaksjonens favoritter – og ettersom vi er teknologifrelste nerder hele gjengen, er det selvsagt en liste over de beste – og komisk dårlige – filmene og seriene som omhandler teknologi, nerdekultur og fremtidsvisjoner.

Kanskje har du sett noen av dem for lenge siden, kanskje er det noen du aldri har hørt om. Noen har du kanskje lenge hatt planer om å se, men ikke kommet så langt. Uansett om du er en kontorrotte eller spillfantast, nedenfor bør du finne mange timers underholdning.

Minority Report (2002)

Året er 2054 og teknologien har kommet så langt at politiet kan forutsi kriminelle handlinger før de blir gjort. Politimannen John Anderton har klokkertro på systemet, frem til det én dag forutser at Anderton selv vil begå et mord innen 36 timer.

Så godt som samtlige science fiction-filmer etter 2002 har hentet inspirasjon fra denne thrilleren, som er stappfull av spennende fremtidsteknologi. For ikke å snakke om har noe av denne fremtidsteknologien allerede blitt realisert, blant annet ved hjelp av Microsofts Kinect-system.

Mye er også godt på vei til å bli virkelighet, slik som personalisert reklame når du går ned en handlegate, og bruk av «big data», store datamengder, for å lage algoritmer som kan forutsi kriminelle handlinger.

Les også: Nå kan TV-en din få mer aggressiv reklame

Kontorrotter (1999)

Peter Gibbons hater kontorjobben sin. Han hater også den kjeftesmella av en sjef han har, en kjeftesmelle som tilfeldigvis har hyret inn Bob og Bob for å finne ut hvordan de best kan gjennomføre nedskjæringer i selskapet. Sammen med to kollegaer legger Gibbons en plan for hvordan de skal hevne seg på sjefen. Men selvfølgelig går noe galt.

Vi deler alle et kontor. Vel har vi mer sympatiske sjefer enn denne gjengen, men som tegneserien Dilbert og senere Lunch har vist, det er mye gjenkjennelig i kontorkomedie.

Morsom faktasnutt: I filmen lagres viruset gjengen lager under «C:/LR427/Virus-CDEF». CDEF er et reelt virus som herjet på Macintosh i 1990, hvor det utløste systemkræsjer og printproblemer.

Morsom faktasnutt 2: Filmens regissør, Mike Judge, dukker opp med en serie litt lenger ned på lista.

Les også: Ekstrasak - Dette er tidenes mest fryktede virus

Resurrection of the Little Match Girl (2002)

Tenåringsgutten Ju tilbringer store deler av fritiden sin i spillehallen, dypt oppslukt i det nyeste spillet.

En dag får han muligheten til å spille «Piken med svovelstikkenes oppstandelse», og dermed dras han inn i en svært modernisert utgave av H.C. Andersens klassiske eventyr, hvor skillet mellom virkelighet og virtual reality er vanskelig å oppdage.

Dette er muligens listas særeste innslag, men vi har stor tro på at leserne våre har spilt nok spill til å klare å henge med i denne noe absurde, men visuelt slående fortellingen.

eXistenZ (1999)

Verdens ledende spilldesigner, Allergra Geller, blir forsøkt drept under en demonstrasjon av hennes nyeste virtual reality.-spill. Sammen med PR-lærlingen Ted Pikul må hun så flykte derfra og sammen må de spille gjennom spillet hennes for å se om det fremdeles er intakt. Ikke spør, vi lurer også litt.

Denne filmen er nærmest som kultklassiker å regne, og som kultklassikere flest er det både innslag av genialitet og et par snev av kleinhet. Verdt å se er filmen for den forvirrende fortellingen, og for å presentere det som må være verdens desidert ekleste konsoll. Vi er i hvert fall glade for at dagens kontrollere er trådløse, og ikke utstyrt med en navlestrenglignende kabel. Æsj!

Les også: Ekstrasak - Oculus Rift har blitt enda bedre

Nettet (1995)

Programmereren Angela Bennett snubler over noe hun ikke burde ha funnet. Noen blir sinte og utnytter teknologien for å gjøre livet til Angela svært vanskelig.

Selv i 1995 var Nettet godt ute på paranoiajordet, men i dag er det direkte komisk å se hvordan teknologien brukes i filmen. Ikke minst er en del, som i 1995 fremsto som skikkelig fremtidsrettet, i dag standard.

Se for eksempel Angela koble seg opp på nett mens hun er på stranda. Ikke fullt så bærbart og enkelt som i dag, det modemet der.

Les også: 5 forlatte nettsider fra 90-tallet

Fanboys (2009)

Linus har kreft og fått beskjed om at han har fire måneder igjen å leve. Det er seks måneder til Star Wars – Episode 1 kommer ut. Hva gjør man? Jo, sammen med de gamle klassekameratene legger man ut på en kjøretur tvers gjennom USA for å bryte seg inn hos George Lucas på Skywalker Ranch for å få tak i filmen.

Denne sjarmerende filmen handler ikke så mye om teknologi, men mer om den episke kampen mellom Star Wars- og Star Trek-tilhengere og ikke minst vennskap nerder imellom.

Slåssescenen mellom gutta og en gruppe trekkies er legendarisk («Ingen kaller Han Solo ei kjerring!»), og det er lett å kjenne seg igjen i guttas desperasjon etter å få tak i den nye filmen. Som det jo selvsagt aldri ble noe av, alle vet at Star Wars-trilogien bare består av tre filmer, laget mellom 1977 og 1983.

Les også: Slik har du aldri sett Star Wars før