Til hovedinnhold

Pirater arrestert for lekking av actionfilmen «The Expendables 3»

– Folk må se at dette ikke er offerløse handlinger, sa politiet.

Helga Esteb/Shutterstock.com

I august i år kunne vi melde at actionfilmen «The Expendables 3» med blant andre Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone hadde blitt lekket en hel måned før kinopremieren i nær DVD-kvalitet.

Produksjonsselskapet bak filmen, Lionsgate, responderte hardt og sporenstreks på lekkasjen. Studioet både saksøkte en rekke fildelingsnettsider, sendte krav om fjerning av lenker til den lekkede filmen og begynte også å gå etter individuelle pirater ved å få Internett-tilbydere til å sende ut advarsler til nedlastere.

Sylvester Stallone under premieren på Expendables 3 i august.Foto: Wikipedia/Georges Biard, CC-ShareAlike

To arrestert

Ikke minst har også personene som startet det hele vært viktig å få fatt i for filmstudioet, og nå kan TorrentFreak melde at to personer omsider er arrestert i saken, mistenkt for å stå bak lekkasjen av The Expendables 3.

De mistenkte er to menn i alderen 33 og 36 år fra det nordlige England. De to ble pågrepet i hjemmene sine av spesialavdelingen Police Intellectual Property Crime Unit (PIPCU), en relativt nystartet politiavdeling som spesialiserer seg på kriminalitet relatert til opphavsrett.

PIPCO opplyste overfor TorrentFreak at de mistenkte skal ha stjålet filmen fra et nettskybasert system, for deretter å ha lastet filmen opp på Internett. Med arrestasjonen håper avdelingen å belyse de store tapene som de mener påføres innholdsprodusentene av piratvirksomhet.

Mener jobber settes i fare

– Dagens operasjon viser hvor stor effekt brudd på opphavsretten har på våre kreative industrier, med millioner av pund som forsvinner som et resultat av kriminelle handlinger. Allmennheten må være klar over at dette ikke er offerløse handlinger. Ved å laste ned musikk, filmer, TV-serier og bøker utsetter du ikke bare din egen datamaskin for fare i form av virus, men du setter også jobbene til hardtarbeidende mennesker i fare, sa PIPCU-sjefen Danny Medlycott i en uttalelse.

Som TorrentFreak peker på er det noe uklart hvordan politiet kan vite at de arresterte faktisk var dem som fikk tak i filmen i utgangspunktet, siden de hentet filmen fra en skytjeneste. De to mistenkte sitter nå i avhør.

Denne piraten ble saksøkt for 200 millioner kroner: Han la seg flat og beklaget handlingene sine »

annonse