Til hovedinnhold
Artikkel

Så mye bedre ytelse gir Nvidias nye stjernedriver

Er den egentlig like god som selskapet hevder?

Tidligere i uken slapp Nvidia en tidlig utgave av sin flunkende nye driver, ForceWare 337.50. Denne kom ifølge selskapet med en hel haug nye funksjoner, og ikke minst, langt bedre spillytelse.

En driver er en programsnutt som lar datamaskinen din snakke et forståelig språk med resten av maskinvaren din. Uten en skjermkortdriver kan for eksempel skjermkortet ditt ikke fungere optimalt. De fleste skjermkort kommer med en standarddriver, men denne gir ofte labre resultater i spill. Derfor legger produsenten av skjermkort ofte ut egne drivere som skal forbedre kortets ytelse og legge til nye funksjoner.

Med lovnader om alt fra 6 til 71 prosent bedre ytelse i kjente spill var det nok mange som kjappet seg hjem for å foreta den velkjente rutinen nedenfor da Nvidia la driveren ut til nedlasting:

Besøk skjermkortprodusentens hjemmeside, søk opp nyeste driver og bruk et kvarter på å laste ned denne, fjerne gammel driver, restarte maskinen, installere den nye driveren og atter starte om den gamle traveren.

Vi har allerede testet om nye drivere har noe å si for den generelle spillytelsen. Vi fant den gang ganske sprikende resultater, men konkluderte med at desto eldre spillet var, jo mindre ytelsesforbedring var det å hente på å oppdatere driverene dine.

Men hva skal vi tro når en produsent lanserer en ny driver som etter sigende inneholder store forbedringer for et knippe helt spesifikke spill?

I ForceWare 337.50 satte Nvidia spesiellt fokus på 20 tittler som skal nyte godt av deres justeringer.

Enorme forbedringer

Om du har ett skjermkort i GTX 700-serien ble du lovet opptil 64 prosent bedre ytelse i Rome Total War 2 og inntil 25 prosent flere bildeoppdateringer i sekundet i The Elder Scrolls V: Skyrim, enn med den gamle driveren, 335.23.

Ellers løftet Nvidia også frem følgende forbedringer:

Om du er av de som kan skryte på deg to skjermkort i kassa di, lovet Nvidia enda bedre resultater. Liker du å svinge sverdet på de virtuele slagmarkene i Rome Total War 2 kunne du ifølge selskapet vente deg inntil 71 prosent bedre ytelse, mens skarpskytterfantasten med Sniper Elite V2 skulle kunne snuse på inntil 53 prosent bedre bildeflyt.

Videre får vi, om vi tar en titt på Nvidias skryteliste hva angår spillytelse i SLI-oppsett med to GTX 780Ti-kort, servert følgende:

Tallene er uten tvil imponerende, men denne måneden var det også ekstra spennende med ny driver. Nvidia har nemlig lagt ned et stort arbeide i å optimalisere hvordan driveren deres jobber mot selve DirectX 11 biblioteket. Dette bidrar til at så godt som samtlige spill – og skjermkort – som støtter teknologien, kan få bedre ytelse.

Jobben Nvidia har gjort på fronten er ifølge dem selv mye mer effektivt enn løsningen deres konkurrent, AMD, har gått for med sin Mantle-kjerne. Mens Mantle krever at spillutviklere programmerer spesifikt mot denne kjernen og gir ut oppdateringer til eksisterende spill, kan nemlig GTX-eiere nøye seg med å laste ned 337.50-driveren for å nyte godt av ytelsesforbedringene den nye driveren skal gi.

Vi måtte sjekke

Vi så oss så imponerte over Nvidias nye driver at vi slapp alt vi hadde i hendene og kastet oss inn på testrommet for å gjøre våre egne sammenligninger.

Vi hadde ikke alle spillene Nvidia trakk frem som denne driverrundens vinnere tilgjengelig, men med Skyrim, Hitman Absolution, Batman Origins og Sniper Elite V2 på disken var vi mer enn klare nok til å gjøre storeslem på testmaskinen vår.

Testmaskinen vår er en rigg bestående av et Gigabyte G1.Assassin 2-hovedkort, Intels Core i7 3930k-prosessor, 16 gigabyte minne og en Intel 335 Series 240 GB SSD. Windows 8 kontrollerer det hele, og det visuelle tar en Dell Ultrasharp 3000WFP med 2560 x 1600 pikslers oppløsning seg av. Selve testrutinen vår gikk ut på å først måle ytelsen i våre tilgjengelige spill med den eldre 335.23-driveren, og deretter sammenligne med den ferske beta-driveren.

Uten mer svada går vi over på testingen av spillytelsen med ett skjermkort, som for anledningen er Nvidias GTX 780Ti. Dette er kortet Nvidia selv brukte aller mest da de illustrerte de potensielle ytelsesforbedringene ved lanseringen av driveren.

Forventningene våre er generelt ikke særlig høye ved nye driverlanseringer, men vi ble nok likevel litt skuffet da det første resultatet ramlet inn etter et besøk til Skyrims ødemark og middelarderske byer. Knappe én prosent forbedring i bildeflyten befestet seg fortsatt som resultatet etter tre gjennomkjøringer, noe som var langt fra de forespeilede 25 prosentene.

Den snikende agent 47s nyeste oppdrag var nestemann ut på testbenken, og her gikk vi virkelig på en snurr med den nye driveren. Etter flere gjennomkjøringer på 2560 x 1600 pikslers oppløsning var tallenes tale klar, vi endte ned to prosent.

Noe bedre gikk det da vi i form av superhelten Batman besøkte Gotham Citys dystre gater. Nedgangen fra Hitman ble snudd på hodet, og selv om de snaue to prosentene ytelsesforbedring ikke er mye å skryte av, tar vi de med oss som den bonusen de faktisk er.

Det siste spillet vi målte enkeltkortytelse i var Sniper Elite V2. Den innebygde målefunksjonen lot seg dog ikke overtale av nye drivere, og den lille gevinsten kan like godt avskrives med den naturlige variasjonsmarginen.

Dobbelt opp

Smått skuffet, men fortsatt spente, tok vi fatt på testingen av driverytelsen i SLI-oppsett. Nå skulle to GTX 780Ti berge forventningene våre, noe de ifølge Nvidia absolutt skulle ha potensiale til. Flerkortoppsett skulle nemlig komme særs godt ut av driveroppdateringen med så mye som 71 prosent bedre ytelse i Rome Total War 2, og 53 prosent bedre ytelse i Sniper Elite V2.

Sannelig kom ikke dagens første virkelig positive oppdagelse med vår alvorlige snikmorder på plass i skjermkortminne. Mens vi med ett skjermkort installert endte opp med dårligere ytelse i Hitman Absolution, så vi en klar forbedring med to kort.

Noe tatt på sengen etter heller sparsommelige forbedringer tidligere, kunne vi nemlig plusse på en bildeflyt på hele 7,8 prosent. Dette er ikke like mye som Nvidias potensielle forbedring på 10 prosent, men det forventet vi heller ikke. Forbedringen kan dessuten nesten unnskylde de stadige krasjene den nye driveren forårsaket mens vi målte ytelsen, noe vi dog håper blir fikset i den endelige utgaven av driveren.

Nå til den største go-biten. Med medvind fra Hitman-resultatene skulle Sniper Elite V2 berge hederen som ventet Nvidias nyeste stjernedriver på trygg grunn. Det var bare å levere resultater som stod forsiktig i stil med lovnadene om opptil 53 prosent ytelsesforbedring.

Med resultatene fra den gamle driveren og den nye vel på plass, startet vi spillets innebygde målefunksjon – som krasjet. Etter at den hadde krasjet første gang krasjet den deretter igjen, og igjen. Etter flere omstarter av maskinen kom vi likevel i mål til slutt, men innen den tid var medvinden borte og skjermkortene våre lei.

Det er dog lite trolig at det var dette som ga det kjedelige resultatet vi satt igjen med etter flere gjennomkjøringer; en nærmest tilfeldig ytelsesforbedring på 0,5 prosent i favør den nye driveren.

Ifølge Nvidia har vi foreløpig bare sett deres første runde med DirectX 11- og driveroptimaliseringer, så vi håper at den generelle ytelsesforbedringen stadig blir større og at problemene vi opplevde i SLI-oppsettet vårt blir løst til neste driverslipp. Vi bemerker også at det er helt normalt at en driver oppfører seg ulikt fra maskinkonfikurasjon til maskinkonfigurasjon, så dine resultater kan variere stort fra våre.

Gikk du på en skikkelig smell med Nvidias nyeste driver, eller traff du full jackpot? Del gjerne resultatene dine i tråden under.

Er Mac eller Windows raskest på spill?
Vinnerplattformen latterliggjør nummer to »

Les også
De første ryktene om Nvidias neste toppskjermkort
Les også
Nå bør du oppdatere GeForce-driveren din
Les også
Kjepper i hjulene for Nvidias nye grafikkort-planer
Les også
Så mye ekstra ytelse får du i Battlefield 4 med Mantle
Les også
Nå kan du få nesten 50 % bedre ytelse i Battlefield 4
Les også
Vi testet: Så mye bedre spillytelse får du av å bytte skjermkort
Les også
Har nye drivere egentlig stort å si for spillytelsen?
annonse