Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samletest

Vi testet: Så mye bedre spillytelse får du av å bytte skjermkort

Vi har testet en drøss skjermkort fra de siste årene på nytt.

Introduksjon

Den dag i dag er GeForce GTX 560 Ti et av de aller vanligste skjermkortene for spillere, og selv GTX 460 er mye vanligere enn GTX 680. Det mest utbredte kortet fra AMD heter Radeon HD 7850, med HD 5770 på selskapets andreplass. Men hvordan duger slike gamle slagerne mot dagens skjermkort?

Det ville vi finne ut av, og saumfarte kjellerboden for å finne testeksemplarer som har blitt forvist til de evige pappesker – og forskjellene vi fant mellom gammelt og nytt var imponerende store. Selv de aller billigste budsjettmodellene i dag vil faktisk være en oppgradering for mange som sitter med et litt eldre, men en gang i tiden mye dyrere skjermkort.

Før vi går løs på alle resultatene kan vi imidlertid ta en liten hilserunde med alle skjermkortene vi tar et gjensyn med i dag, sånn at vi får plassert dem mentalt i historien. Vårt eneste kriterium for å bli med i testen var at skjermkortet skulle støtte DirectX 11, som etter at det først ble vist frem i 2008 brakte en hel liten revolusjon til kvaliteten på spillgrafikk.

Disse AMD-kortene testet vi

Det overklokkede MSI Radeon HD 5870 Lightning, med gullplatterte kontakter, var et av de aller ypperste kortene i HD 5000-familien.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Fra AMD sin side har vi gått helt tilbake til den gang de fortsatt skrev ATI på skjermkortene sine, og det aller svakeste kortet vi henter frem i dag heter Radeon HD 5830. Det kostet i underkant av 1900 kroner da det kom ut, og leverte strålende ytelse i vår test, men manglet en klar motpart hos konkurrenten Nvidia ved lansering. Det nærmeste var på et vis den eldre toppmodellen GeForce GTX 285, uten DirectX 11, som presterte omtrent like godt i de aller fleste spill.

Neste modell på lista er ikke en referansemodell, men det fabrikkoverklokkede MSI Radeon HD 5870 Lightning. Med en prislapp på 3100 kroner ved lansering stilte dette kortet i en annen prisklasse enn lillebroren som kom ut noen måneder tidligere, men så var ytelsen da også desto mye råere. Nvidias GeForce GTX 480 ble konsekvent slått, og selv det gamle dobbeltkjernede skjermkortet GeForce GTX 295 måtte gjennom en rekke tester bite i støvet.

Cayman-arkitekturen i AMDs Radeon HD 6000-serie var både kjapp og kjølig.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

I generasjonen over starter vi med en litt rimeligere modell, det en gang så spennende Radeon HD 6950. Ved inngangen til 2011 tygde kortet unna alt som da var av moderne spill samtidig som det holdt seg kjølig. I enkelte tester klarte det nesten å yte like bra som erkerivalens GeForce GTX 480 og GTX 570, mens det i andre tester la seg midt mellom disse.

Likevel, på grunn av en litt særegen kombinasjon av pris og ytelse hadde Radeon HD 6950 ikke egentlig noen direkte konkurrent da det kom ut. I den forstand var historien noe annerledes med storebroren Radeon HD 6970. Dette kortet har vi også børstet støvet av i dag, og det gikk rett i strupen på Nvidias GeForce GTX 570 da det kom i butikkene – men nådde ikke helt opp til dette i vår test.

Radeon 7000-serien har rukket å bli et par år gammel allerede. Tiden flyr når man har det gøy.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Fra disse to Cayman-baserte AMD-skjermkortene spoler vi frem litt over et år til Pitcairn-kjernen, og de siste modellene vi i dag har hentet frem fra kjelleren. Både Radeon HD 7850 og Radeon HD 7870 ble lansert i mars for to år siden, og var AMD sitt svar på Nvidias råsterke modeller – henholdsvis GeForce GTX 560 Ti og GTX 580.

I vår test så vi at disse AMD-kortene gjorde en forholdsvis god jobb: Selv om GeForce GTX 580 fortsatte å være sterkere enn AMDs Radeon HD 7870 var det blanke, røde skjermkortet langt billigere enn konkurrenten. Radeon HD 7850 klarte på sin side å levere omtrent 15 prosent bedre ytelse enn sin hovedmotstander, og innimellom gjorde det en like god jobb som det flere hundre kroner dyrere GeForce GTX 570.

For dagens test har samtlige AMD-modeller også blitt utrustet med en langt nyere driver enn de noen gang tidligere har kjørt; Catalyst versjon 13.11 Beta 11.

Disse Nvidia-kortene testet vi

MSI leverte saftig ytelse i en fornuftig priset pakke med sine overklokkede Cyclone-versjoner av GeForce GTX 460.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

AMD er ikke de eneste med toppmoderne drivere, og for Nvidia sin del testet vi alle gamle kort med driverversjon 331.58. Det klaget de heller ikke på – den største utfordringen seg faktisk å være å finne nok GeForce-skjermkort. Selv om vi tester en hel bråte hvert eneste år, og har holdt på med det en stund, er det nemlig slik at de fleste eksemplarene må sendes i retur.

I tillegg byttet vi lokaler for et års tid siden, og i flytteprosessen endte en hel eske med Nvidia-modeller med å bite i støvet. Heldigvis klarte vi å få hjelp av de ansatte på Digital Impuls, som stilte opp med flere utrangerte Nvidia-kort fra både butikkens restlager og sine egne private skuffer og skap.

Det svakeste av disse er et MSI GeForce GTX 460 Cyclone. Modellen vi får låne kommer med 1 GB minne, som gjør det litt hvassere enn modellen vi en gang testet, men er ellers prikk lik denne. Ved lansering var det først og fremst AMDs Radeon HD 5850 som skulle utfordres; og med både lavere pris og omtrent samme ytelse ga vi lett GeForce GTX 460 vår anbefaling.

MSIs TwinFrozr II-kjøler, nesten uendret fra Radeon HD 5870 Lightning, begynte å trekke litt på årene innen GeForce GTX 560 Ti kom ut.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Siden det var klin umulig å oppdrive et fungerende GeForce GTX 480 blir det neste skjermkortet på listen MSI GeForce GTX 560 Ti. Med andre generasjon av MSIs TwinFrozr-kjøler ser det omtrent identisk ut det eldre Radeon HD 5870 Lightning, men innvendig er det en vesentlig forskjell. GeForce GTX 560 Ti ble nemlig laget for å sparke Radeon HD 6870 bak, med løfter om rundt 20 prosent bedre ytelse – og i vår test ble det aller meste som var sammenliknbart fra AMD rett og slett overkjørt.

Toppmodellen i samme generasjon, GeForce GTX 580, er også med. Dette skjermkortet kom med en veiledende pris på omkring 4000 kroner, og skulle løse alle utfordringene som GeForce GTX 480 slet med. Temperaturen skulle ned, effektforbruket skulle begrenses, og ytelsen skulle skyte i været. I vår test innfridde kortet også så det suste, og vi mente det faktisk rettferdiggjorde den stive prisen med alt det gode det bød på.

Det siste GeForce-kortet vi i dag børster støvet av holdt faktisk stand selv da AMD lanserte sin Radeon HD 6900-serie, og forble på topp helt frem til Radeon HD 7970 inntok ytelsestronen. At utvalget vårt stopper her betyr dog at vi mangler kort som GeForce GTX 470, men du kan få et godt bilde på hvordan de aller fleste eldre GeForce-kort duger ved å titte litt på hvordan Radeon-kortene som skulle konkurrere mot dem klarer seg i dagens gjennomgang.

Et par doble jokere

På toppen av disse ni modellene har vi også fått med noen jokere i testene i dag. De fleste kortene vi har testet har nemlig bare én kjerne, men vi snek også inn et par dobbeltkjernede årgangsvarianter, nemlig AMD Radeon HD 6990 og Nvidia GeForce GTX 590. Disse er begge utrustet med to av kjernene fra henholdsvis Radeon HD 6970 og GeForce GTX 580.

Av den grunn finner du også flere nyere dobbeltkjernede skjermkort også i grafene, men siden disse er svært lite utbredt har vi valgt å ikke fokusere så mye på disse i dag. Alle skjermkortene ble for øvrig testet på vår vanlige testbenk for skjermkort.

Men nå, med hilserunde og introduksjoner vel overstått, er vi mer enn klare for å se på resultatene. Vi kjører kortene gjennom de samme testene som de toppmoderne modellene vi får til test, så det er snakk om en real styrkeprøve – og aller først ut er syntetisk ytelsestesting.