Til hovedinnhold
GuideLG G2

LG G2 kan mye mer enn du tror

Lar deg tilpasse nesten hva som helst.

Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Nyttige funksjoner

LG G2 er ren og pen i designen. Den har ingen fysiske knapper på forsiden eller langs sidene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
De fysiske knappene har LG flyttet til baksiden av telefonen. Testproduktet vårt er den svarte utgaven, med et karbonfiberaktig mønster på baksiden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det er vanskelig å si noe annet enn at 2013 er et sjeldent spennende år for mobilinteresserte. Ulempen med det er selvsagt at det kan være vanskelig å velge blant alle de knallsterke toppmodellene på markedet. Én av disse heter LG G2 – og dersom den står på ønskelisten kan det være nyttig å lese videre.

Svært stabil

Vi starter lett, med et moment vi vanligvis ikke pleier å ta med i disse proffguidene. LG har nemlig hatt noen telefoner de siste par årene, som har vist seg mindre stabile over tid enn under selve testen. Vi tror det kan være noe skepsis i markedet mot G2 basert på tidligere erfaringer med LG.

Det har nå gått over to uker siden testen av LG G2 ble publisert på Amobil.no, og telefonen har vært i bruk som referansemodell og testenhet i den samme perioden. Underveis har telefonen vært bunnsolid, og helt uten antydninger til uventet oppførsel eller ustabilitet.

Et annet rykte som kan være vanskelig å kvitte seg med, er inntrykket av trege oppdateringer. LG G2 leveres i dag med Android 4.2.2, men det er kjent at LG jobber med en Android 4.3-oppdatering til telefonen. Akkurat når den kommer vanskeligere å si, men så er heller ikke behovet for oppdateringer ikke like presserende her som det var i for eksempel LG Optimus 2X.

Les testen av LG G2 på Amobil.no

Smartskjerm-valget sørger for at skjermen ikke slukker når du ser på den. Det hele fungerer ganske så bra, så lenge du har lys nok.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Aktiver skjermvakten

LG får en del pepper for å stjele funksjoner fra Samsung. Det er ikke uten grunn, ettersom LG G2 deler noen av sine funksjoner med Samsungs toppmodeller – like fullt, det stjeles i alle himmelretninger i mobilbransjen i dag, og så lenge funksjonene virker slik de skal er denne virksomheten bare gunstig for deg og meg.

En slik funksjon er skjermvakten som passer på om du er ferdig med å bruke telefonen, før skjermen slukker. Av alle de mer eller mindre sære funksjonene de to koreanske mobilprodusentene stiller til start med er dette en av de mest praktiske.

Du slipper å passe på selv

Før pleide vi å måtte holde en finger på skjermen mens vi rullet rundt på innholdet. Hvis det var mye tekst på skjermen, ville vi måtte vekke den sporadisk – uten å være helt sikre på nøyaktig hvilket øyeblikk det var best å trykke på skjermen. Av og til traff ikke fingertuppen før etter at skjermen hadde slukket.

Med den automatiske skjermvakten er ikke dette noe tema lenger – iallfall ikke hvis det er opplyst nok til at frontkameraet kan se inn i øynene dine. Det er nemlig det LG G2 gjør. Den passer på at du faktisk er ferdig med å bruke telefonen før den slukker skjermen.

Ingen øyne foran telefonen betyr at skjermen går av. På den annen side kan funksjonen by på mildt irriterende resultater hvis telefonen henger i stativ i bilvinduet. Da har skjermvakten en tendens til å sørge for at skjermen aldri skrur seg av. To trykk på skjermen låser imidlertid mobilen uansett hva frontkameraet ser.

Bruk trådløs lagring

Mye har gått fremover på mobilfronten de siste årene. Programvaren for telefonene – den som skal kjøres på en PC, har ikke det. Hvis vi ser bort fra Apples iTunes er de fleste PC-suite-varianter gigantiske på størrelse, trege, fulle av bugs og dårlige oversettelser – de byr rett og slett på en kummerlig brukeropplevelse, enten produsenten heter Samsung, LG eller HTC.

Det vi ønsker oss er naturligvis å bruke programvaren i telefonen i størst mulig grad, og det lar LG oss.

Hvis du bare vil synkronisere filene dine, har LG G2 det som skal til for å åpne og/eller spille av de fleste filtyper. Som for andre Android-mobiler slipper du å tenke på PC-programvare, så lenge du har en datamaskin med nyere operativsystem.

Trådløs synkronisering er vanligvis kronglete

For de fleste mobilmerkene stopper moroa der. Trådløs tilkobling forutsetter PC-programvare, eller en halvtreg og kjempedårlig representasjon av en PC i en nettleser. Er programvaren lokalt lagret kan den både vise seg vanskelig å fjerne, og den kan by på sikkerhetsmessige utfordringer. For eksempel har Samsung Kies en tendens til å spørre deg om hver eneste PC i lokalnettet skal få tilgang på din PC – du vet, bare i tilfelle hver eneste Wi-Fi-baserte dingsboms er en Galaxy.

Det er lett å ta feil av knappen "Trådløs lagring" i nedtrekksmenyen. Ved første øyekast var undertegnede helt sikker på at dette måtte dreie seg om skylagring og bakgrunnssynkronisering. I stedet skjulte knappen en veldig uvanlig funksjon.

LG G2 er en filserver

LG G2 kan dele hele innholdet sitt på det trådløse nettverket. Den kan gjøre det akkurat som om den var en PC med Windows eller Linux. Du velger selv passord, og du kan velge å bare gi lesetilgang, eller full tilgang slik at plassen også kan skrives til. Du behøver ikke å installere noe som helst, og du får tydelige instruksjoner på mobilskjermen.

Løsningen forutsetter at mobilen og PC-en din er på det samme lokalnettet. Hvis nettverket ditt har avanserte innstillinger som for eksempel sørger for at forskjellige enheter på det lokale nettverket ikke ser hverandre, er det ikke sikkert du kan bruke LGs løsning.

Langt de fleste vanlige trådløse nettverk er imidlertid relativt enkle. Få av dem har intern sikkerhet mellom de ulike tilkoblede enhetene, og det gjør det svært enkelt å koble opp med bare IP-adressen LG G2 oppgir, og et passord og et brukernavn. Ingen forsinkelser, ingen treg nedlasting av PC-suite, og ingen frustrasjon over den enorme kvalitetsforskjellen som eksisterer mellom programvaren på mobilskjermen og støtteprogramvaren som hører til på PC-skjermen.

Du trenger ikke bruke PC-programvare for å synkronisere LG G2 trådløst. I stedet kan den bli til en filserver i hjemmenettverket.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

God batteritid kan bli enda bedre

Det store batteriet på 3000 mAh er noe av det vi liker best med LG G2. Nå er ikke den generøse batteristørrelsen unik – blant annet har Sony Xperia Z1 like stort batteri, og flere av de store brettmobilene ligger også i samme nabolag.

Like fullt er LG G2 sannsynligvis den toppmodellen vi vet om i dag som lever lengst på en lading. At det går lynraskt å lade den er heller ingen ulempe. Hvis du synes den bør vare enda lenger på fullt batteri kan du aktivere batterisparing på G2.

Velg når strømsparingen skal starte

Sparingen kan skru seg på når du selv ønsker det. Enten kan du aktivere modusen umiddelbart, eller du kan velge en prosentandel gjenværende strøm som aktiverer funksjonen.

Du kan selv velge mellom en rekke funksjoner som kan deaktiveres ved lavt batterinivå. Det er imidlertid ikke mulig å velge å deaktivere eller aktivere enkeltapper. Her handler det meste om funksjoner, som å skru av Wi-Fi og å dempe lysstyrken i skjermen for eksempel.

Ett av valgene nærmer seg imidlertid appene – strømsparemodusen kan deaktivere bakgrunnssynkronisering. Dermed vil mange av appene som trekker strøm i bakgrunnen bli arbeidsledige.

LG G2 har i utgangspunktet veldig god brukstid på en lading. Batterisparefunksjonen gjør den enda bedre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Viser deg hvor lang tid du har igjen

Det er verdt å merke seg at alle strømsparevarianter vi har vært borti skrur ned hastigheten på systembrikken, i tillegg til å gjøre en rekke andre ting som brukeren noen ganger kan velge selv. Det er altså neppe slik at du vil ha strømsparing aktivert på G2 hele tiden.

Alle nyere Android-mobiler har batteristatistikk, som kan vise deg hva som bruker strøm på telefonen din. Her får du se en graf over forbruket den siste tiden, og grafen fortsetter noen timer inn i fremtiden, basert på at forbruket fortsetter slik det har vært.

Vi liker at G2 løpende gir en omtrentlig oversikt over hvor lang batteritid som gjenstår ved et gitt aktivitetsnivå. Vi har sett løsningen før, men LGs variant ser ut til å være relativt presis.

Ha et aktivt forhold til dataforbruket

Såkalt bakgrunnsdata er viktig også for deg som ikke bare skal spare strøm. I utlandet kan det være svært strategisk å deaktivere dataintensive bakrunnssysler. Det er stor forskjell på å deaktivere bakgrunnsdata og på å skru av datatilkoblingen helt.

Sistnevnte gjør at mobilen mister tilgang på data over mobilnettet i sin helhet. Å deaktivere bakgrunnsdata gjør at apper ikke lenger kan bruke tilkoblingen slik de vil, mens de ligger i bakgrunnen. Den eneste ulempen ved å ha dette valget aktivert, er at du må oppdatere innholdet i appene og tjenestene dine ved å manuelt trykke på oppdater-knappen, og la appen ligge fremme mens den jobber.

Ved første øyekast likner datamåleren i LG G2 på de du finner i de fleste andre Android-mobiler. I realiteten har LG gjort noen viktige endringer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Hvor får du internett fra?

G2 har en rekke smarte tillegg i skjermen som viser deg hvordan dataforbruket ser ut. Her kan du for eksempel skru av og på om dataforbruk gjennom Wi-Fi skal telle med. Funksjonen kan muligens være nyttig på steder der midlertidig Wi-Fi kjøpes etter datamengde. Uansett kan det være interessant å se hva man har spart på å ikke bruke 3G-tilkoblingen i landet man er i.

Denne flotte funksjonen gjør at du kan kopiere ut alt du trenger fra en tekst, eller andre steder, og lime inn igjen etter tur der du trenger informasjonen. Veldig praktisk, og ikke noen utbredt funksjon.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Vi liker at det er mulig å fortelle LG G2 hvilke Wi-Fi-tilkoblinger som er mobiltelefoner. Ved å velge "Mobil hotspot" i valgmenyen, når nettstatistikken vises, får du opp en oversikt over tilkoblede Wi-Fi-soner. Her kan du krysse av i en liste for hvilke av tilkoblingene som egentlig er mobiltelefoner.

Valgene du tar her gjør at mobiltelefonen kan oppføre seg forskjellig, avhengig av hvilket trådløst nett den er på. Hvis den bare har et mobilnett tilgjengelig, skal den hindre apper i å utveksle bakgrunnsdata også for disse, mens en vanlig, fast, Wi-Fi-tilkobling ikke vil få de samme begrensningene.

Effektiv kopiering

Kopiering og liming er viktige funksjoner for å bruke mobilen effektivt. Vanligvis er ikke dette så effektivt håndtert på mobiler. Som regel må du kopiere én ting om gangen, og du ender opp med å gå frem og tilbake mellom apper.

LG G2 lagrer alt du kopierer i en lang liste som bare heter "klipp-brett". Selv om oversetterjobben kanskje kunne vært gjort bedre, er funksjonaliteten gull verdt.

Hvis du for eksempel skal hente ut informasjon fra en tekstmelding, eller en e-post, kan du bare kopiere alt du trenger. Når du så har kopiert det du skal ha med deg videre kan du åpne notatet eller meldingen, og lime alt inn etter tur. Supersmart.

På neste side kan du lese om flere smarte funksjoner på LG G2

Her kan du lesere flere proffguider:

Tilpasninger

Mens mye av det vi har gått gjennom så langt har vært rene spesialfunksjoner, gir også LG deg mulighet til å tilpasse G2 i de fleste himmelretninger.

Mange av disse valgene er ikke nye eller unike, men vi mener LG har klart å samle sammen en veldig nyttig samling muligheter for de av oss som liker å gjøre telefonen til vår egen.

Vi går rett på en av funksjonene vi har sett noen ganger før, nemlig gjestemodusen.

Hjelp, hvem sender barna e-post til nå?

Bekymret for at barna skal sende massemail til kollegene? Brukerkontoer og barnehjørner av ymse slag blir stadig vanligere innslag på mobiler og nettbrett. LG G2 har en enkel og grei løsning. Sett opp forskjellige låsemønster for daglig bruk, og for gjestekontoen.

Dermed kan barna ha sin egen konto, med eget innhold. Du velger fritt fra applikasjonslistene hva som skal være tilgjengelig. Du kan velge hvilke som helst apper, og ikke bare LGs egne. Det følger ikke med noen tradisjonell app-meny i gjestemodusen. I stedet spres de tillatte appene ut over hjemmeskjermer.

En gjestemodus lar familiens yngste, eller naboene, bruke telefonen på en enkel måte, med de appene du tillater. Vær obs på at meldinger forhåndsvises i nedtrekksmenyen øverst, selv om den ikke lar seg trekke ned i gjestemodus.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Forhåndsviser meldinger og e-post

Vi registrerer at nedtrekksmenyen med alle varslingene på telefonen er synlig i gjestemodus. Vi stusser også litt over at den kan forhåndsvise innholdet i meldinger som kommer, selv om det ikke er mulig å trekke ned menyen.

Hovedsaken er at uvedkommende ikke får sende meldinger under ditt navn, til alle i adresseboken. Like fullt har vi sett noen hakk ryddigere og sikrere utgaver av brukerstyring og barnemenyer på telefoner og nettbrett tidligere.

Samle alle meldingene i én innboks. Her får du oversikt over flere kontoer samtidig.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Optimaliser e-posten

Som alle Android-telefoner kommer G2 med to svært ulike e-postklienter. Den ene er Googles Gmail-klient. Den er bare laget for søkegigantens egen e-posttjeneste, og er nærmest uslåelig på søk. Dessverre tar den ikke i mot flere kontoer.

De fleste som bruker mobilen i jobbsammenheng har også en e-postkonto tilknyttet jobben. Den enkleste måten å organisere dette på er ved å deaktivere synkronisering for Gmail-klienten, siden den uansett vil være satt opp så fort du legger inn Google-kontoen din.

Samle kontoene på ett sted

Legg heller Google-kontoen din inn som en av de mange e-postkontoene den vanlige klienten kan hente meldinger fra. Dermed får du all e-posten din på ett sted, og G2 har naturligvis støtte for visning av felles innboks med fargekoding og det som skal til.

Det er også verdt å få med seg at du kan endre hvor ofte e-postklienten skal hente meldinger. For mange kontotyper kan LG G2 gjøre dette basert på et tidsskjema – der en konto sjekkes oftere i såkalt "rushtid". For jobbkontoen kan det bety sjekk svært ofte mellom 8 og 16, mens den bare oppdaterer seg en gang i timen etter at arbeidsdagen er over.

Hvis du ønsker det kan du også sette all nedlasting manuelt, slik at du må trykke på oppdaterknappen for å få nye meldinger. Dette kan spare datatrafikk og gi deg ekstra batteritid. Ulempen er selvfølgelig at du kan gå glipp av viktige meldinger idet de kommer.

Backup og kryptering

LG G2 har egne funksjoner for sikkerhetskopiering og kryptert innhold. Sikkerhetskopien er imidlertid ikke så spennende at det gjør noe – den er nemlig ikke koblet opp mot skytjenester og G2-utgaven som selges i Norden har ikke plass for minnekort.

Dermed blir det litt begrenset hvor nyttige sikkerhetskopier du kan ta. Du bør iallfall sørge for å hente ut sikkerhetskopiene dine fra telefonen, slik at du ikke har sikkerhetskopien på det samme, sårbare og mistbare minnet som det du tok kopi av. Hvis du ønsker det er det forresten mulig å passordbeskytte sikkerhetskopiene.

LG G2 kommer med en funksjon for å ta sikkerhetskopier av innholdet. Du kan sperre innholdet med kode. Du kan imidlertid ikke lagre sikkerhetskopien i skyen eller på et separat minnekort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Bruk PC-programvaren eller en skytjeneste

Mer fornuftig er det nok å bruke PC-programvaren til akkurat dette, eller å holde seg med riktige applikasjoner fra Google Play. Hvis ikke arbeidet ditt legger føringer på hvordan dataene skal behandles, står tilbyderne av skylagring i kø for å tilby enkle og lettvinte løsninger for sikkerhetskopiering.

En hakket nyttigere variant er muligens å kryptere telefonen. De fleste nyere mobiler har støtte for det, og så også LG G2.

En kjapp tur inn til hengelåsen i innstillingsmenyen lar deg aktivere kryptering av alt innholdet på telefonen. Prosessen tar opp mot en time, og krever at du har 80 prosent strøm på batteriet før du går i gang.

Når telefonen er ferdig kryptert må den åpnes med ditt unike passord hver gang den skrus på. Uten passordet er innholdet som er lagret på den, i teorien, verdiløst.

Enklere skjermdumper

Det er fort gjort å tenke på skjermdumper som en forholdsvis unyttig del av et operativsystem. Det tok flere år fra Android fikk sin første utbredelse til funksjonaliteten var standard i plattformen. Før den tid måtte man gå kronglete omveier for å få bilder av skjermen, eventuelt fotografere skjermen med et vanlig kamera. Upraktisk.

Tegn, forklar og del

Ved hjelp av den spesielle knappeplasseringen har LG gjort det tilnærmet umulig å ta skjermbilder på LG G2. Låsetasten sitter helt inntil volumtastene. Det er fryktelig vanskelig å treffe de to tastene som skal trykkes på presist nok til at telefonen ikke bare gjør noe helt annet.

Men, ved å bruke Quick Memo-funksjonen som er tilgjengelig fra hurtigvalgene nederst på skjermen, kan du enkelt lagre skjermbilder. Quick Memo lar deg dessuten tegne på skjermbildene, eller dele dem på enkelt vis. En praktisk løsning, som LG igjen deler med konkurrende produkter fra Samsung.

Uvanlige valg for hjemmeskjermene

En av de store fordelene til Googles operativsystem, er de mange mulighetene til å tilpasse systemet for egne behov.

Samme hvor mye mobilprodusentene endrer på Android, er det en viktig egenskap som står igjen. Hjemmeskjermene. Du kan legge snarveier til apper på dem, og behandle dem som skrivebordet på PC-en hjemme, eller du kan legge til en haug småprogrammer som gir deg lynrask tilgang på de viktigste funksjonene du trenger.

Dette er altså det du får i den grunnleggende utgaven. Av en eller annen grunn var ikke dette tilstrekkelig for LG, som ved siden av alle de vanlige tilpasningsmulighetene også lar deg velge størrelse på ikoner, og bytte ut ikonene selv.

Du kan tilpasse hvilke ikoner som skal brukes og hvilken størrelse de får på hjemmeskjermen. Du kan også bruke andre bilder enn de LG har lagt ved til dette.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Ja takk til store ikoner

Vi innser at vi kanskje blir litt nerdete her. Graden av behov for å tilpasse varierer veldig, og i motsatt ende av skalaen, fins det veldig mange som knapt rører hjemmeskjermene sine i løpet av en telefons levetid. Like fullt – vi blir veldig fornøyde av å ha akkurat denne muligheten.

Å kunne velge egne ikoner til egne tjenester og apper er fabelaktig spesielt for apper som har veldig like ikoner, eller der utvikleren selv vingler i valget av ikoner. Ved å bruke et selvvalgt ikon, eller enda bedre, lage et ved hjelp av et bilde, vil snarveien være lett å kjenne igjen uansett.

Å endre størrelsen på ikoner på hjemmeskjermen høres kanskje ikke ut som noe spesielt fornuftig tidsfordriv. Likevel setter vi pris på muligheten til å velge dobbelt så store ikoner også.

Undertegnede har en tendens til å glemme hvor Google Play-snarveien har gjemt seg, eller til å forveksle enkelte produsenters ikoner for meldinger og e-post. Hvis du, slik mange gjør, setter opp hjemmeskjermene dine tematisk, fungerer ett stort ikon per side også godt som en indikator for hvilke funksjoner som bor på siden.

Du kan til en viss grad velge selv hvordan snarveiene nederst på skjermen skal organiseres. Noen hurtigtast til kjørende apper får du imidlertid ikke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Bestem rekkefølgen på snarveiene

I motsetning til de fleste mobiltelefoner fra Samsung og HTC har LG G2 Android-snarveiene inne på skjermen. Snarveiene er altså ikke der mange er vant til å finne dem. I tillegg er ikke rekkefølgen lik på alle mobiler, og G2 har fått pepper i noen tester for måten snarveiene er lagt opp.

Siden LG tydeligvis liker å la deg tilpasse omtrent alt mellom himmel og jord, lar de deg også endre på antallet snarveier og rekkefølgen på dem.

Normalen er tilbake, hjem og knappen for kontekstmeny, som gir deg forskjellige valg avhengig av hva som er oppe på skjermen. Hjem-valget blir værende i midten samme hva du velger, men du kan bytte om på sidene til tilbake-valget og kontekstmenyen. Det er også mulig å legge til hurtigtaster som trekker ned toppmenyen, eller som starter notatapplikasjonen på telefonen.

Muligheten til å bytte på snarveisplasseringene kan være nyttig for deg som kommer fra en telefon med annerledes oppsett enn LG G2. Dette er et valg du tas gjennom sammen med første oppstart av telefonen, men du kan naturligvis endre på valget senere.

Ulempen som gjenstår, når du har valgt rekkefølgen som passer deg, er at hurtigtasten for å få opp kjørende apper ikke er mulig å legge til. På den annen side, LG G2 har egen funksjonalitet for fleroppgavekjøring, og den vanlige listen over kjørende apper kan du trekke frem ved å holde inne hjem-valget i noen sekunder.

Alle Android-mobiler har fleroppgavekjøring. LG G2 har i tillegg Q-Slide. Vi er ikke overbevise om nytteverdien, men registrerer at apper starter fortere etter å ha ligget i Q-Slide-skuffen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Litt raskere fleroppgavekjøring

Som nevnt har LG egen funksjonalitet for fleroppgavekjøring i G2. Q-Slide heter funksjonen, og den går ut på at apper du trekker til side med tre fingre, blir liggende i bakgrunnen.

Siden alle apper vi kjører på Android stort sett har denne oppførselen ser vi kanskje ikke det store poenget i denne funksjonaliteten. Skulle vi trekke frem én fordel, måtte det være at apper som er avsluttet ved hjelp av Q-Slide starter opp igjen en del fortere enn apper man bare "legger igjen", ved å trykke på hjem-valget.

Q-Slide aktiveres når du trekker en app mot venstre med tre fingre. Da legger den seg som et varsel i nedtrekksmenyen. Hvis du har lagt flere apper i bakgrunnen viser varselet også hvor mange apper du kan velge mellom.

Nyttig til trege apper

Har du kun én app som er gjemt med Q-Slide dukker den opp igjen umiddelbart når du trykker på varselet i nedtrekksmenyen. Hvis du har flere dukker appene opp ved siden av hverandre over skjermen, og du kan avslutte dem ved å trekke dem av skjermen, eller starte opp igjen ved å trykke på appen du var på jakt etter.

Spesielt praktisk synes vi altså ikke Q-Slide er. Det er tross alt veldig mye enklere å bare behandle appene slik man pleier, og å forlate dem ved å trykke på det store, fine huset nederst på skjermen. Men, for apper som bruker spesielt lang tid på å starte på nytt igjen, kan funksjonen ha noe for seg.

Her kan du lesere flere proffguider:

annonse