Tek.no

Test AMD FX-8370E

Strømgjerrig åttekjerne til PC-byggerne

AMD tilbyr mange kjerner uten å koste skjorta.

Sindre Eldøy - Hardware.no
Sindre Eldøy
5 Nov 2014 20:05

Hovedside

AMD har tilbudt åttekjernemodeller i lang tid. Faktisk testet vi AMDs åttekjerne allerede i november i 2011 i form av modellen FX-8150, og senere i form av oppfølgeren FX-8350 i oktober 2012. Ved begge anledningene konkluderte vi med at AMDs åttekjerne hadde høyt effektforbruk, og at konkurrentene i Intels Core i5-serie jevnt over var et bedre prosessorvalg.

Ved Intels lansering av verstingmodellen Core i7 5960X noe tidligere i høst, med påfølgende fokus på mange prosessorkjerner i mediene, så AMD en gyllen mulighet til å relansere sin egen åttekjerne. Dette skjedde i form av modellene FX-8370 og FX-8370E.

Foto: AMD.

FX-8370 er, foruten litt høyere turbofrekvens, tilnærmet identisk med den eldre modellen FX-8350. Modellen FX-8370E er på sin side relativt strømgjerrig, men opererer med lavere arbeidsfrekvenser. Sistnevnte har funnet veien til testbenken, les videre for om AMD FX-8370E er et godt prosessorvalg for din neste datamaskin.

Solide spesifikasjoner

AMD FX-8370E er utstyrt med åtte prosessorkjerner, hvor arbeidsfrekvensen er satt til 3,3 GHz. Takket være prosessorens innebygde turbofunksjon økes arbeidsfrekvensen opp til 4,3 GHz ved behov.

Prosessorens hurtigminne, kalt L3-cache, som sørger for å hele tiden levere ny informasjon til prosessoren etter hvert som informasjonen behandles, har en kapasitet på 8 MB. FX-8370E har forøvrig et maksimalt oppgitt strømforbruk på 95 watt.

Lurer du på hva som er forskjellen på maskinens systemminne og prosessorens L3-cache? Les guiden: Dette er RAM »

FX-8370E er langt fra den grommeste åttekjernen i AMDs arsenal. Hos Prisguide.no ser vi overraskende nok at produsentens monsterprosessor, FX-9590, har en tilsvarende prislapp. Dagens testprosessor er dermed ikke det rette valget for deg som er ute etter mest mulig prosessorytelse for pengene.

Går i strupen på Intels folkemodell

Dagens testmodell har en prislapp på 1700 kroner. Dette gjør folkemodellen Intel Core i5 4690K, som koster omtrent det samme, til nærmeste konkurrent.

AMD FX-8370E kan skilte med dobbelt så mange kjerner som Core i5 4690K, er utstyrt med litt mer L3-cache og har et litt høyere oppgitt strømforbruk. På papiret kan det derfor se ut som at AMDs prosessor er den sterkeste kandidaten.

AMD FX-8370E har et hyggeligere strømforbruk enn produsentens andre åttekjerne-modeller, men det har gått hardt utover ytelsen.

Slik er det imidlertid ikke. Intel Core i5 4690K leverer nemlig langt bedre ytelse per prosessorkjerne, og kommer dermed bedre ut enn dagens testmodell i de samtlige av våre prosessortester. Den høyere ytelsen per prosessorkjerne gjør også at Intels prosessor er overlegen når det kommer til spilltestene, da de fleste spill ikke utnytter mange prosessorkjerner spesielt godt.

AMD FX-8370E kan overklokkes for å oppnå høyere ytelse. Arbeidsfrekvensen på vårt testeksemplar lot seg enkelt overklokke til 4,5 GHz, som førte til 37 prosent høyere ytelse i prosessortesten Cinebench.

Konklusjon

AMD FX-8370E leverer god ytelse og sørger for at maskinen virker responsiv og rask i de fleste arbeidsoppgaver. Med sine mange kjerner er du dessuten godt rustet for å kjøre mange samtidige oppgaver på maskinen, samt prosessorkrevende oppgaver som tyngre regneoperasjoner og tung bilde- og videoredigering.

Ytelsesmessig må imidlertid AMD FX-8370E se seg slått av erkerivalen Intel Core i5 4690K. Intels prosessor har dessuten et noe hyggeligere strømforbruk, og er samlet sett et naturlig valg fremfor dagens testmodell.

AMD FX-8370E koster i skrivende stund rundt 1700 kroner, noe vi synes er greit nok. Sammenlikner vi med andre modeller fra AMD, synes vi imidlertid ikke at det hyggeligere strømforbruket du får hos dagens testmodell forsvarer det store tapet av ytelse. På bakgrunn av dette får dagens testprodukt ingen generell anbefaling.

Alternativer
For deg som har et variert bruksmønster eller som primært bruker maskinen til spilling, vil Intels populære modell Core i5 4690K være et bedre alternativ. Har du behov for mange prossessorkjerner til en hyggelig prislapp, og ikke bryr deg om strømforbruket, bør du sjekke ut AMD FX-9590.

Detaljerte resultater

På de neste sidene kan du se nærmere på hvordan dagens testprosessor klarer seg mot andre alternativer. Aller først har vi listet opp testoppsettet og strømforbruk, før vi tar for oss ytelsen, spillytelsen og overklokking »

Les også