Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAMD FX-8150

Vi tester den råeste AMD-prosessoren

Mange kjerner, men er det nok til å tukte Intel?

Innledning

Den 12. oktober ble AMDs Bulldozer-arkitektur lansert. Serien har fått navnet FX, og inneholder blant annet de første prosessorene med åtte kjerner beregnet på forbrukermarkedet.

Det ble tidlig kjent at de nye prosessorene ikke ville gi banebrytende ytelse. Den skulle snarere tvert i mot tilby mye ytelse for pengene, med Intels Core i5 2500K som erkefiende.

Denne prosessoren har nå funnet veien til testbenken vår for prosessorer. Les videre for å lese hele testen av AMD FX-8150, og se hva Bulldozer er god for!

Takk til AMD som sendte prosessoren til test.

Spesifikasjoner og testoppsett

Spesifikasjoner

AMDs nye FX-serie er bygget med 32 nm-teknologi, og dagens testobjekt er selskapets første prosessor med åtte kjerner beregnet på forbrukermarkedet. FX-serien inneholder også en annen åttekjerne med lavere kjernefrekvens, samt en sekskjerneprosessor og en prosessor med fire kjerner.

 AMD FX-8150 AMD FX-8120AMD FX-6100AMD FX-4100
SokkelAM3+AM3+AM3+AM3+
Teknologi32 nm32 nm32 nm32 nm
Standard frekvens3,6 GHz3,1 GHz3,3 GHz3,6 GHz
Maks turbo4,2 GHz4 GHz3,9 GHz3,8 GHz
Antall kjerner8864
Cache (L1/L2/L3)8 x 128 kB / 4 x 2 MB / 8 MB8 x 128 kB / 4 x 2 MB / 8 MB6 x 128 kB / 3 x 2 MB / 8 MB4 x 128 kB / 2 x 2 MB / 8 MB
Åpen multiplikatorKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
TDP125 W125 W95 W95 W

Arkitekturen til FX-prosessorene er bygget opp av moduler, der hver modul består av to prosessorkjerner. Mens 128 KB L1-cache er dedikert hver enkelt prosessorkjerne, deles 2 MB L2-cache mellom de to kjernene i hver modul. 8 MB L3-cache deles mellom samtlige moduler. Dagens testmodell kan sammenlagt dermed skilte med 1 MB L1-cache, 8 MB L2-cache og 8 MB L3-cache.

Dagens testmodell har en basefrekvens på 3,6 GHz. Den er imidlertid utstyrt med en turbofunksjon, slik at prosessoren sjelden opererer på basefrekvens. Ved bruk av samtlige kjerner veksler dagens testobjekt mellom 3,6 og 3,9 GHz, og kan ha frekvenser opp til 4,2 GHz ved bruk av færre kjerner.

Samtlige av FX-modellene er såkalte Black Edition, som betyr at de har en åpen multiplikator, som gjør det enkelt å overklokke prosessoren. Modellene med åtte kjerner har et maksimalt strømforbruk på 125 watt.

Testoppsett

Av ulike grunner og er testene kjørt på litt forskjellige oppsett, men forskjellene er ikke store nok til å påvirke prosessorens ytelse i noen særlig grad.

Strømforbruk og temperatur

Effektforbruk

På samtlige oppsett har vi målt effektforbruket. Dette er en måling som viser hvor mye effekt den komplette maskinen drar fra strømuttaket i veggen – skjermen holdes utenfor. Dermed er ikke dette en nøyaktig verdi for den enkelte prosessor, men en verdi man kan sammenligne med de andre oppsettene.

Når prosessoren ikke belastes, har systemet med AMD FX-8150 et effektforbruk på 99 watt. Ikke avskrekkende, men når prosessoren får noe å jobbe med øker systemets strømforbruk til hele 228 watt, og har dermed det høyest målte strømforbruket under last av samtlige testprosessorer. Intels konkurrenter, 2500K og 2600K har over 70 watt lavere strømforbruk ved last.

Temperaturer

Temperaturverdiene hentes fra prosessorens innebygde målere, via programmet AIDA64 Extreme Edition. Alle testprosessorer er kjølt ned av en Corsair A70-kjøler, i en romtemperatur på 21-22 varmegrader.

Høyt energiforbruk gir høy temperatur. Det er dermed ikke noen stor overraskelse at FX-8150 kommer relativt dårlig ut også når det gjelder strømforbruk, uten at den er mye varmere enn mer effektgjerrige prosessorer.

Ytelse: Syntetiske tester

Ytelse – Syntetiske tester

Ved måling av minnets båndbredde havner AMD FX-8150 best ut av AMDs modeller, men klarer ikke nå opp til Intels prosessorer for LGA1155-sokkelen. Når det gjelder responstid kommer prosessoren dårligere ut, og havner under flere modeller i Phenom II-serien.

AIDA64 CPU Photoworxx utfører ulike vanlige bildebehandlingsoppgaver på en stor RGB-fil, og gir poeng etter hvor raskt prosessoren utfører disse oppgavene. Her gjør FX-8150 en kurant jobb, og yter like godt som Intels eldende traver Core i7 920 for LGA1366-plattformen. Igjen ser en at Intels Core i5 2500K og i7 2600K ligger et hestehode foran.

CPU Zlib Benchmark måler ytelse ved pakking av filer til en Zip-fil. AMD FX-8150 yter bedre enn både AMDs egne sekskjernemodeller og Intel Core i5 2500K, men når ikke helt opp til Core i7 2600K.

AIDA64 CPU AES måler hvor raskt systemet klarer å kryptere filer, og gir poeng etter ytelse. Tidligere har en sett at AMDs modeller ikke er i nærheten av Core i5 og i7 for LGA1155, takket være Intels implementerte instruksjoner i prosessoren for AES-kryptering. Med AMD FX-8150 er hardware-akselerert AES-kryptering på plass også hos AMD, men dagens testmodell klarer like vel ikke å nå helt opp til konkurrentene fra Intel.

AIDA64 FPU VP8 måler ytelse ved videoencoding ved hjelp av Google VP8 codec. AMD FX-8150 havner noe under Core i5 2500K.

Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan en få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4. Her er dagens testmodell noe kraftigere enn AMDs kraftigste sekskjerne, men når ikke opp til Intel Core i7 2600K.

Futuremark Pcmark Vantage er en syntetisk test som tester maskinen i flere ulike applikasjoner. AMD FX-8150 må igjen se seg slått av konkurrentene fra Intel.

3dmark 11 er Futuremarks nyeste testprogram for grafikkytelse. AMD FX-8150 havner mellom Intel Core i5 2500K og Core i7 2600K.

Ytelse: Praktiske tester

Programmet Handbrake brukes til å konvertere en DVD til MPEG-4-video med 480x208 oppløsning. AMD FX-8150 trenger omlag 12,5 minutter på denne oppgaven, og nådde ikke helt opp til Intels konkurrenter. Det er imidlertid lite som skiller de raskeste prosessorene i arbeidstid, muligens på grunn av at andre komponenter begynner å bli den begrensende faktoren.

Ved hjelp av programmet 7zip komprimeres og krypteres en mappe som inneholder 775 bildefiler på 10,1 mega-piksler. Igjen arbeidet AMD FX-8150 noe tregere enn Intels Core i5 2500K og i7 2600K.

I programmet Quicktime brukes 775 bilder på 10,1 megapiksler til å lage en timelapse-film med 1080p-oppløsning. Dette programmet utnytter ikke mange kjerner spesielt godt, og dette fører til middelmådig ytelse ved bruk av FX-8150. Dagens testprosessor trenger omlag 7,5 minutter på å fullføre oppgaven, og havner dermed i nedre del av grafen.

Ytelse: Spill

I spillet Just Cause 2 leverer samtlige prosessorer god nok ytelse for god flyt i spillet. AMD FX-8150 gir høyest ytelse av AMDs modeller, men klarer ikke nå helt opp til konkurrentene fra Intel.

I spillet Battlefield: Bad Company 2 ser en igjen god FPS ved bruk av FX-8150. Heller ikke her når den helt opp til Intels prosessorer.

Overklokking

Overklokkingen startet med luftkjøling (Corsair A70). Etter litt roting BIOS endte maks stabile prosessorfrekvens på 4,4 GHz. Prosessorens spenning var da satt til noe under 1.4 volt. Prosessoren hadde da en temperatur på 75 grader og systemet hadde et effektforbruk på 344 watt under last.

AMD har også fått designet en vannkjøler, som en kan få med prosessoren i stedet for en mer ordinær luftkjøler, men det er foreløpig ingen priser på denne pakken tilgjengelig. Vannkjølingen er forøvrig laget av Asetek, og består av et fabrikklukket system med en enkel radiator og to 12 cm vifter. Ved bruk av denne kjøleren med uten overklokking og standard viftehastighet ble prosessorens temperatur senket fra 29 til 28 grader ved skrivebordsbruk, og fra 55 til 47 grader under last.

Ved bruk av vannkjølingen var det mer rom for økt prosessorspenning, og prosessoren kunne nå overklokkes til 4,6 GHz med en en spenning på 1.5 volt. Prosessoren hadde da en temperatur på 73 grader, og det totale strømforbruket til systemet økte til omlag 440 watt under belastning av prosessoren.

Konklusjon

AMD FX-8150 er en kraftig prosessor, som med sine åtte kjerner med en kjernefrekvens på 3,6 GHz, turbofunksjon og totalt 17 MB cache har mer enn nok kraft til å utføre de fleste oppgaver den blir satt til. AMD sikter på å konkurrere mot Intel Core i5 2500K, og her gjør FX-8150 en helt kurant jobb. I oppgaver som utnytter mange kjerner godt ser AMDs Bulldozer-prosessor ut til å yte bedre, men i mange av testene vi har benyttet trekker Core i5 2500K det lengste strået. Da hjelper det heller ikke for AMD at Intels prosessor er både langt mer effektgjerrig, og koster mindre.

AMD FX-8150 egner seg godt til overklokking. Ved bruk av luftkjøling fikk vi vårt testeksemplar til å kjøre på 4,4 GHz, og ved bruk av vannkjøleren som en kan kjøpe som en del av FX-pakken, kunne prosessoren kjøres på 4,6 GHz. Skal en overklokke denne prosessoren bør en ha en skikkelig kjøleløsning. Ved standard innstillinger hadde systemet et strømforbruk på rundt 230 watt når prosessoren arbeidet. Ved overklokking til 4,4 GHz økte strømforbruket til 310 watt, mens ved 4,6 GHz hadde systemet et energiforbruk på rundt 440 watt!

Prisen til AMD FX-8150 starter i skrivende stund i underkant av 1800 kroner. Dette synes vi er litt for dyrt, med tanke på at konkurrenten Intel Core i5 2500K er priset til rett over 1500 kroner. Ønsker en et AMD-system og bruker programmer som drar nytte av mange kjerner er FX-8150 en god prosessor, men Intels 2500K-modell gir jevnt over mer ytelse for pengene.


+ God ytelse
+ Overklokkingsvennlig


- Høyt effektforbruk
- Pris

annonse