Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCorsair Dominator Platinum

Dette er noe av det råeste på markedet

Den nye Platinum-serien fra Corsair frir til entusiastene som er villige til å betale for kvalitet.

Minnemodulene

Corsair lanserte nylig en ny entusiastserie med minnemoduler. Navnet på serien er Dominator Platinum, og her finner vi både tokanals- og firekanals minnesett. Disse kan skilte med minnekapasiteter fra 8 GB til 64 GB og arbeidsfrekvenser fra 1600 MHz til hele 2666 MHz.

Mens Corsairs Vengeance-serie tilbyr mye ytelse for pengene, er Corsairs målgruppe for Dominator Platinum de som ønsker det beste, uten hensyn til prislappen. Her frister Corsair blant annet med håndplukkede minnebrikker, en sofistikert kjøleløsning og livstidsgaranti.

Et sett med Dominator Platinum-moduler har funnet veien til testbenken. Les videre for å se hva Corsairs nye entusiastminne er godt for.

Takk til Corsair som sendte minnemodulene til test.

Minnemodulene

 • Produktbetegnelse: CMD16GX3M4A2133C9
 • Kapasitet: 16 GB (4 x 4096 MB)
 • Spesifisert frekvens: 2133 MHz effektivt
 • Tilgangstider: 9-11-10-30 (CAS-tRCD-tRP-tRAS)
 • XMP-teknologi
 • Forpakning: DIMM 240-pin
 • Kjøling: Dominator Platinum-varmespredere
 • Spenning: 1,5 Volt
 • Fysisk høyde fra minnespor: 5,2 cm

Settet vi har fått inn til test i dag har fire moduler med 4 GB kapasitet per modul. Arbeidsfrekvensen til dette settet er satt til 2133 MHz med tilgangstidene 9-11-10-30 ved en arbeidsspenning på 1,5 volt. XMP-teknologi sørger for at det er enkelt å få minnemodulene til å kjøre på spesifiserte innstillinger.

Modulene har store og solide kjølere. Disse bygger i høyden, og modulene stikker derfor 5,2 cm opp fra minnesporene. Dette kan by på plassproblemer om du har en stor prosessorkjøler som strekker seg ut over hovedkortets minnespor.

I kjølerne finner vi også lys, som ærlig talt bare er der fordi det er kult. Lysrørene kan byttes ut til ønsket farge, men dette er slikt som kjøpes løst.

På modulene finner vi små kontakter, som er for bruk med Corsairs Airflow Pro-enhet som viser informasjon om minnebruk og minnetemperatur.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på overklokkingsmulighetene »

Overklokking

Testoppsett

Testkonfigurasjon -
Maskinvare-
HovedkortAsus Maximus V Formula (Intel Z77)
ProsessorIntel Core i7 3770K
RAMCorsair Dominator Platinum DDR3-2133 4x4GB CL9
StrømforsyningCorsair TX850W
SkjermkortNvidia GeForce GTX 580
HarddiskPlextor PX-128M2S-02 SSD
Programvare-
OperativsystemMicrosoft Windows 7

For å teste stabiliteten til minnet bruker vi programmet Memtest86. Dette er et kjent og mye brukt program for stresstesting av minne, og kjører via en egen oppstarts-CD.

Etter at høyeste stabile minnefrekvens er verifisert gjennom Memtest86 kjører vi i tillegg en lengre runde med Windows-baserte testprogrammer for å se til at alt er stabilt også i Windows.

Overklokking

Etter litt prøving endte høyeste stabile overklokk på 2400 MHz som effektiv arbeidsfrekvens. For å få systemet stabilt her måtte minnemodulenes arbeidsspenning økes til 1,65 volt. Minnets tilgangstider måtte også justeres opp til 11-12-11-30 før Memtest86 kjørte helt uten feilmeldinger.

Dette tilsvarer en økning i arbeidsfrekvensen på bare 267 MHz, men vi synes dette er en kurant overklokk siden minnemodulene har en så høy frekvens i utgangspunktet. Minnesett med lavere spesifisert arbeidsfrekvens har ofte mer rom for overklokking. Dette så vi et godt eksempel på når vi testet billigsettet Exceleram DDR3-1333 2x2 GB CL9 i fjor.

Vi gjør oppmerksom på at overklokking av komponenter kan skade komponentene, og at dette gjøres på eget ansvar. Overklokking av komponenter vil i mange tilfeller medføre at garantien på produktene bortfaller. Hardware.no tar ikke ansvar for skade av komponenter som følge av denne artikkelen eller andre artikler publisert på dette nettstedet.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på minnets ytelse»

Ytelse

Etter overklokkingen hadde vi to sett med innstillinger vi ønsket å teste.

 • Standard innstillinger: 2133 MHz 9-11-10-30.
 • Overklokkede innstillinger: 2400 MHz 11-12-11-30.

Disse ble testet opp mot minnesettene Corsair Vengeance Low Profile DDR3-1600 4x4GB CL8 og Exceleram EP3001A DDR3-1333 2x2 GB CL9 som opererte på spesifiserte innstillinger.

Vi startet med måling av minnets båndbredde med programmet Sciencemark 2. Corsairs Dominator Platinum-moduler leverte her i underkant av 8 prosent høyere ytelse enn produsentens egne Vengeance-moduler. Overklokkingen av Platinum-modulene gav på sin side en ytelsesøkning på snaue 0,5 prosent.

I AIDA64 ser vi igjen at Corsairs Platinum-minne ligger på topp av grafen. Dominator med en arbeidsfrekvens på 2133 leverer i gjennomsnitt 11 prosent høyere båndbredde enn Vengeance-modulene med en arbeidsfrekvens på 1600 MHz. Overklokking av modulene til 2400 MHz gir en økning av båndbredde på beskjedne 2 prosent.

Når AIDA64 måler minnets responstid, ser vi at også her har arbeidsfrekvensen mer innvirkning på ytelse enn modulenes tilgangstider. Dominator-minnet har med sine 35,1 nanosekunder rundt 13 prosent raskere responstid enn Vengeance-minnet. Overklokking strammer responstiden til Platinum-minnet inn med 0,8 nanosekunder.

Vi har også testet minnemodulene i programmene 3Dmark 11 og PCMark 7. Dette er programmer som ikke direkte måler minnemodulenes ytelse, men maskinen som helhet. Dette kan derfor gi en indikasjon på hvor mye minnets arbeidsfrekvens og responstid kan påvirke ytelsen i praktiske applikasjoner.

I 3Dmark 11 valgte vi ut programmets fysikk-test, da denne bruker minnet i større grad enn andre av programmets tester. Her gav oppsettet med Dominator-modulene rundt 5 prosent høyere ytelse enn oppsettet med Vengeance-modulene. Overklokking av Dominator-modulene gav en økning i ytelse på mindre enn 1 prosent.

I Pcmark 7 valgte vi ut testene kalt Creativity og Computation, for å se nærmere på hvordan minnets båndbredde og responstid påvirker maskinens ytelse ved arbeid med med lyd-, bilde- og filmmateriale. Som forventet finner vi Dominator-modulene på topp også her, men de leverer i gjennomsnitt beskjedne 2 prosent høyere ytelse enn Vengeance-modulene som arbeider med 533 MHz lavere arbeidsfrekvens.

Overklokking av Platinum-minnet har her tilnærmet ingen betydning, med en økning i ytelse på bare 0,4 prosent.

Bli med til neste side, til konklusjonen »

Konklusjon

Corsairs populære Dominator-moduler har fått en solid overhaling. Serien inneholder en rekke sett med kapasitet fra 4 til 64 GB, og arbeidsfrekvenser fra 1600 MHz til hele 2666 MHz. Kombinert med bunnsolid kvalitet ligger alt til rette for at også produsentens nye serie vil bli tatt godt i mot av de av oss som krever det beste.

Dominator-kjøleren har blitt pyntet på. Disse skal i følge Corsair være veldig effektive, og vi finner også lysrør i dem for utseendets skyld. Minnemodulene stikker 5,2 cm opp fra minnesporene. Har du en stor kjøler som henger ut over hovedkortets minnespor, bør du derfor sjekke om du har plass i maskinen din.

Settet vi fikk til test bestod av fire moduler med en samlet kapasitet 16 GB. Med spesifisert arbeidsfrekvens på 2133 MHz og tilgangstidene 9-11-10-30 er det ikke det heftigste settet Corsair kan by på, men det leverte likevel svært god ytelse. Sammenlignet med Corsairs egne Vengeance-minne med en arbeidsfrekvens på 1600 MHz og tilgangstidene 8-8-8-24, leverte Dominator-modulene i gjennomsnitt rundt 8 prosent høyere ytelse i våre tester. Ved vanlig bruk vil du ikke se så store ytelsesforskjeller, da våre tester er spesielt utvalgt for minnetesting.

Ved overklokking klarte Dominator-modulene seg greit, og vi endte opp med en effektiv arbeidsfrekvens på 2400 MHz med tilgangstidene 11-12-11-30. I ytelsestestene hadde imidlertid ikke overklokkingen særlig stor effekt, med en ytelsesøkning på 0-2 prosent.

Corsair Dominator Platinum DDR3-2133 4x4GB CL9 har en prislapp i underkant av 2000 kroner. Dette er ikke billig, du finner mange gode minnesett med 4x4 GB på 1600 MHz til under tusenlappen.

Har du lyst på noe av de råeste minnet på markedet, kan vi absolutt anbefale Dominator Platinum.

Corsair Dominator Platinum

+  Gjennomført kvalitet!
+  Høy ytelse
+  Lekkert design


-  Det koster å være kar

Alternativer

Er du ikke opptatt av å ha det beste av det beste, men ønsker mye ytelse for pengene? Da vil vi anbefale Corsair Vengeance Low Profile DDR3-1600 4x4GB CL8 for fire kanaler, eller Corsair Vengeance Low Profile DDR3-1600 8 GB CL9 for to kanaler om du er på budsjett.

Les også
Med raskere minne fikk vi mye bedre spillytelse
Les også
ADATA XPG V2 2x4GB DDR3 2800 MHz: Virkelig kjapt minne gjør det ikke alltid best
Les også
Enda råere RAM fra Kingston
Les også
Girer ned produksjonen av SSD-minne
annonse