Nyhet

Denne skal kjempe mot Intels bærbarprosessorer

AMD gjør klar for prosesseringsenhet som skal ta over for dagens generasjon.

AMD melder nå at den kommende APU-arkitekturen Carrizo begynner å nærme seg lansering. Dette er en SoC-løsning for bærbare datamaskiner, SoC er en forkortelse for System on Chip, der alt er bakt inn i én databrikke.

Fra AMDs side er Carrizo designet som en fullverdig og komplett løsning for spilling, ulike produktive oppgaver og underholdning i UHD-oppløsning. I tillegg er det full støtte for både det kommende DirectX 12, dagens Mantle og Microsofts kommende Windows 10-system.

Den fullverdige Carrizo-arkitekturen skal ta over for dagens Kaveri, og er ment å kjempe mot Intel Core i7, i5 og i3 i mobile utgaver. I tillegg kommer en litt enklere utgave i form av Carrizo-L, denne tar over for dagens Beema og Mullins. Carrizo-L skal kjempe mot de rimeligere Pentium- og Celeron-brikkene.

Fullt samarbeid mellom kjernene

Carrizo vil ta i bruk den splitter nye Excavator-kjernen fra AMD, og blir den første SoC-enheten som støtter AMDs Heterogeneous Systems Architecture (HSA) 1.0. Målet her er gjøre det enklere å effekturere arbeid som kan kjøres på både CPU- og GPU-delen. Dette gjøres ved at stadig flere ressurser internt i kjernen deles, slik at grafikkbiten blir stadig mer og mer integrert i selve prosessorkjernen.

Dagens APU-er er avhengig av at programvaren som brukes legger last på grafikkprosessoren for at det skal skje, men med HSA vil prosessoren selv kunne sende last til ulike deler av seg selv, alt etter hvor det passer.

Begge APU-ene vil også by på AMD Secure Processor, som er en ARM-prosessor bygget inn i selve APU-en. Dette gjør det mulig for APU-en å støtte ARM TrustZone, en sikkerhetsløsning i maskinvare utviklet for nettopp ARM-arkitekturen.

Produkter som benytter de nye APU-ene er antatt å være på markedet en gang i første halvår 2015.

Nysgjerrig på det siste påfunnet fra Microsoft?
Dette er alle nyhetene i Microsoft Windows 10 »

(Kilde: AMD)

Les også
Pengene renner inn for Nvidia
Les også
AMD FX-8370E: Strømgjerrig åttekjerne til PC-byggerne
Les også
Nå vil ARM koble alt på Internett
annonse