Tek.no

Test

Samsung I7500 Galaxy

Einar Eriksen
3 Nov 2009 15:30

Design og brukervennlighet

Samsung har sluppet ut sin første Android-telefon på det norske markedet. I7500 Galaxy har alle de kvalitetene Samsungs toppmodeller innehar for tiden, inkludert en skarp AMOLED-skjerm, 3,5 millimeters minijack-utgang for hodesett og Micro-USB-tilkobling. Den har imidlertid også noen mangler. Her er testen av Norges tredje Android-mobil.

Det er ikke veldig lett å skille Galaxy fra andre trykkskjermtelefoner fra selskapet. Det er ingenting spesielt med designen til denne telefonen, i motsetning til Android-telefoner som HTC Magic som er hvit, HTC Hero som har en stor underleppe nederst og HTC Tattoo som har en stor Android-bot stemplet på baksiden. Galaxy ser litt mer generisk ut, og ligner mer eller mindre på både Samsung Jét og Omnia II.

Skjermen dekker mesteparten av fremsiden, og et beskjedent antall taster befinner seg på undersiden og på kantene. På baksiden er det plassert en høyttaler på bunnen og et kamera og fotolys i beskjeden størrelse på toppen. 

Det er altså ikke mye nytenkning å finne i designen til Galaxy. Men designen funker, og vi liker at telefonen er tynn. Den er for eksempel litt tynnere enn HTC Touch HD. Dessverre er den bare litt smalere og like høy. Galaxy er altså en ganske stor telefon.

Galaxy føles tung og solid, men det er litt mye plastikk. (Alle foto: Einar Eriksen)

Tung men solid

Galaxy føles tung, og om vi dunker i den kjenner vi at vibrasjonsmekanismen er basert på en fjær og elektromagnetisme i stedet for en elektromotor med et lodd som spinner. Dette gjør vibrasjonen raskere, noe som er greit siden telefonen vibrerer kjapt når du trykker på skjermen for å gi deg respons.

Skjermoverflaten er solid.
Galaxy er ikke tykk.

Platen foran skjermen er ikke noen form for glass, men er solid nok til at vi ikke klarte å ripe den opp med en binders. Med en tapetkniv og mye kraft klarte vi å lage noen nesten usynlige riper. Her har du utvilsomt en skjermoverflate som tåler litt røff behandling. 

Det meste av telefonens ytre er likevel plastikk. Bakdekselet, tastene og alt på siden er plastikk, og vi merker oss også at bakdekselet er vanskelig å få på plass. Ofte danner det seg sprekker mellom bakdekselet og telefonen dersom du ikke har vært nøye med å få det skikkelig på plass. 

Og bakdekselet er heller ikke like solid som skjermoverflaten. Vi fikk ingen uventede riper i bakdekselet, men med en binders var det ingen problem å gjøre skade. En mager trøst kan det være at det følger med en bæreveske i salgspakken.

Bakdekselet har blank "pianolakk".

Galaxy har fått noen strøk pianolakk ytterst slik at telefonen fremstår som blank og skinnende. Pianolakken fører dessverre også til at telefonens bakdeksel er fylt opp med fingermerker etter hver gang du bruker den. Også skjermen fylles opp med fingermerker, og det ser ut som du konstant har potetgullfingre etter fingermerkene å dømme. En pusseklut må brukes flittig om du vil holde mobilen delikat. 

De største skuffelsene innen designen er altså at den er overraskende stor og at den lett får fingermerker. Men selv om det er mye plastikk å finne, er kvalitetsfølelsen helt grei. Vi setter også stor pris på at skjermoverflaten tåler røff behandling. 

Av taster har telefonen en menytast, en tilbaketast, en hjem-tast, taster for å ta telefonen og legge på og en fireveis navigasjonstast med en bekreftelsestast i midten, i tillegg til låsetast, kameratast og volumtaster på sidene. Vektfordelingen er gjort slik at telefonen ikke blir baktung ved bruk av navigasjonstastene, noe vi setter pris på.

Herlig skjerm

Skjermen i Galaxy er trolig den viktigste grunnen til å velge denne telefonen foran andre Android-telefoner i dag. I Galaxy er det nemlig en AMOLED-skjerm.

AMOLED-skjermene er ikke bakgrunnsbelyst, men hver piksel i skjermen lyser. Det betyr at svartfargen er dypere, ettersom det ikke er bakgrunnsbelysning i de områdene på skjermen som er ment å være svarte. 

Fargene er også krystallklare i skjermen til Galaxy, og lysstyrken er langt bedre enn i andre skjermvarianter. Samtidig bruker AMOLED-skjermer mindre strøm enn vanlige skjermer. 

Oppløsningen er 320 x 480 piksler fordelt på en 3,2 tommers skjerm. 

Alt dette fører til at Galaxy viser et sylskarpt skjermbilde, og vi synes skjermen er en av de beste kvalitetene med telefonen. Det er her Samsung tar innersvingen på HTC Hero, som er nærmeste Android-baserte konkurrent. 

På toppen av det hele er skjermen kapasitiv, i likhet med Hero. Det vil si at skjermen reagerer på kapasitansen i fingeren din i stedet for å reagere på at du trykker inn skjermflaten. Dette gir god respons.

Les mer om forskjellene mellom resistive og kapasitive skjermer

For å låse opp skjermen og tastene holder du inne en egen låsetast. Denne må holdes inne i nesten 3 sekunder, noe som er litt vel lang tid å bruke for å låse opp telefonen. Vi liker løsningen i Hero bedre, der du trykker på en tast for å aktivere skjermen og deretter drar ned en liten gardin på skjermen. Det føles raskere fordi du må gjøre mer og ser på animasjonen underveis, men det tar også bare litt over halvparten av tiden du bruker på å låse opp Galaxy.

Android

Stadig flere velger seg mobiltelefon etter operativsystem, og mange ønsker Android. Galaxy er altså en av disse.

Og det er ikke uten grunn at veldig mange vil ha Android. Her er operativsystemet åpent, og det publiseres både utviklingspakker og kildekoder i ett kjør, slik at det er enkelt for utviklerne å utvikle programmer. Det gjør at utvalget av programmer er enormt, og det aller meste er i tillegg gratis.

Det aller meste av programmer kan lastes ned gjennom Android Market, som lar deg laste ned å installere programmer med bare noen skjermtrykk. Her kan du enkelt sortere programmer etter hvor godt andre brukere liker programmene.

Android er videre bygget på tre skjermbilder i hvilemodus, der du kan legge dine egne widgets (småprogrammer). En rekke widgets er allerede innebygget, og i tillegg kan du laste ned for eksempel et lite vindu som viser de siste oppdateringene på Facebook eller Twitter og mye annet. Disse kan du selvsagt flytte rundt på skjermen og de tre skjermområdene etter eget ønske.

For å legge til en ny widget holder du bare fingeren på skjermen i noen sekunder, og velger widgeten fra en liste. For å flytte en widget er det bare å holde fingeren på den i noen sekunder og deretter kan du flytte den hvor du vil. For å slette drar du den helt ned i midten på skjermen, og slipper den over et ikon som skal forestille en søppeldunk.

Vi liker imidlertid Widgetene du finner i HTC Sense-grensesnittet i Hero veldig godt. Disse er ikke tilgjengelige i Galaxy. I tillegg er gir HTC Sense deg hele syv skrivebordsområder, mens det bare er tre i Galaxy. Vi synes standard Android-grensesnitt fungerer bra, men HTC Sense er rett og slett enda mer funksjonelt og penere, blant annet fordi det har langt flere widgets ferdiginstallert med skins som gjør at de passer sammen. 

Som vanlig i Android, savner vi en enklere måte å styre hvilke programmer du har åpent i bakgrunn. Du finner oversikten ved å holde inne hjem-tasten i et sekund, men denne menyen har bare plass til de seks sist brukte programmene. Programmene ligger imidlertid bare i "idle"-modus, og bruker ikke andre ressurser enn ørlite minne.

Tekstmeldinger

Skjermen i Galaxy er responsiv, men rett fra esken synes vi ikke den er optimal til tekstmeldinger. Telefonen har kun qwerty-tastatur ferdiginstallert, og dermed blir det fort to tomler og to øyne på skjermen. Skal du ha et tastatur for å skrive enkelt med en hånd, kan du heldigvis laste det ned. 

Qwerty-tastaturet har heller ikke særnorske tegn som æ, ø og å. Her må du holde inne a eller o i et sekund for å få opp de særnorske tegnene. For oss ble løsningen å laste ned et norsk tastatur der æ, ø og å er plassert på samme plass som norske PC-tastaturer. Dette gjør at det går raskere å skrive norske tekstmeldinger.

Du kan laste ned norsk tastatur som gir deg æ, ø og å.

I tillegg mangler telefonen norsk ordbok, og vår løsning ble å laste ned også dette. Etter å ha fått satt alt opp gikk det fort å skrive på qwerty-tastaturet, og vi satte spesielt pris på at ordboken tar høyde for at man bommer litt på tastene, og foreslår ord som passer noenlunde selv om du bommer på bokstaver.

Vi synes det er rart at Galaxy kommer ut på det norske markedet uten ferdiginstallert norsk ordbok, men så tok det streng tatt ikke lange tiden å få dette på plass gjennom Android Market.

God samtalelyd

Samsung har i lang tid hatt god lyd i samtaler i sine mer påkostede telefoner, og det gjelder også Galaxy. Her er ikke lyden noe å klage på, og volumet i din ende kan også stilles høyt nok i massevis. Høyttaleren på baksiden duger greit som håndfri i stille omgivelser, men lyden er litt flat så det krever litt konsentrasjon å høre motparten om du har litt støy rundt deg.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Programvare for PC
  • USB-kabel
  • Lader (230V~)
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg
  • Bæreveske skreddersydd for Pixon 12

Det du kanskje savner er et medfølgende minnekort. Da kan du imidlertid trøste deg med at telefonen har 8 GB lagringsplass innebygget, slik at du har plass til for eksempel 2000 MP3-låter i normal lengde og kvalitet.

Les også