Vi har sett nærmere på Xperia X10
Sony Ericsson annonserte sin Xperia X10 tidlig i november, som sin første Android-telefon. Nå har vi fått noen minutter med godsaken - og du verden som Sony Ericsson har stått på.
Her er det nemlig ikke bare Android som er stappet inn i et skall før utviklingsavdelingen har gått over til neste telefon. I stedet har Sony Ericsson fulgt fotsporene til HTC - nemlig å ta et eksisterende operativsystem og legge et eget brukergrensesnitt på toppen for å gi en bedre brukeropplevelse. Brukergrensesnittet kalles UX. I tillegg har Sony Ericsson slengt inn et vell av egne programmer i telefonen.
Så hvordan er resultatet?
Det første vi legger merke til, er at brukergrensesnittet i hvilemodus er litt annerledes i forhold til standard Android. Du kan imidlertid flytte ikonene på de tre skrivebordene på vanlig måte, og det ligger en haug med både gamle kjente og nye widgets som du kan legge inn på skrivebordet.
Hovedmenyen skal du kunne organisere selv, i stedet for at alt ligger i alfabetisk rekkefølge slik det gjør på andre Android-telefoner.
Ellers er også Androiud Market på plass, slik at du kan laste ned et utall programmer på en svært enkel måde. Og i likhet med andre Android-telefoner er det også gode løsninger for å synkronisere mot Googles tjenester som kalender, e-post og kontaktliste.
Mye nytt
De to kanskje viktigste nyhetene i Xperia X10 ligger lett tilgjengelig på skrivebordet; Timescape og Mediascape.
Timescape gir deg lister over hva kontaktene dine holder på med. Under hver kontakt kan du for eksempel legge til kontaktens Facebook-konto, Twitter-konto, e-postadresse og så videre. Når en kontakt for eksempel oppdaterer Facebook-statusen sin, kommer dette opp øverst på Timescape-listen. Sendte du en e-post, SMS eller ringte til en kontakt nylig, kommer også dette opp på listen. Enkelt forklart er dette en tidslinje over alt som skjer gjennom en haug med forskjellige kanaler.
I tillegg har Xperia X10 ansiktsgjenkjenning, slik at også bildene du tar av forskjellige personer dukker opp på Timescape-listen. Tar du bilde av en person én gang og "tagger" personen, vil telefonen kjenne igjen ansiktet neste gang og tagge personen automatisk. Tar du bilde av flere ansikter om gangen, blir flere ansikter tagget. Dette er en ganske ny teknologi som ikke fungerer optimalt ennå, men om telefonen tagger feil person kan du uten problemer endre dette etter at bildet er tatt.
Mediascape er omtrent det samme som Timescape for musikk, video og bilder. Her ser du hva du for eksempel hva du sist har hørt på, hva du hører mest på og hvilken musikk du sist har lagt inn i mobilen. Nederste halvdel av skjermen er dedikert til webalbum, webvideoer og webbilder.
Trykker du på en artist, får du ikke bare opp det du har på mobilen av denne artisten men også Youtube-videoer og nedlastbare sanger.
Her lanserer altså Sony Ericsson svært mye nytt gjennom brukergrensesnittet UX. I tillegg har Sony Ericsson implementert Exchange-støtte og en rekke andre programmer - for eksempel det underholdende spillet Quadrapop som du finner på de fleste Sony Ericsson-telefoner av enklere art.
Navigasjonsprogramvaren Wisepilot er også på plass, men det følger bare med lisens for en måned med navigasjon. Skal du bruke X10 som GPS, må du altså kjøpe en lisens.
Under panseret ligger Android i versjon 1.6. Dette skal være mulig å oppgradere til versjon 2.0, men noe tidspunkt for når dette kan bli mulig i Xperia X10 kunne Sony Ericsson ikke gi oss. Imidlertid kan det nevnes at mange av funksjonene som skal komme i versjon 2.0 allerede er tilgjengelig i Xperia X10, for eksempel
Kraftig maskinvare
I Xperia X10 har Sony Ericsson heller ikke spart på kruttet innen maskinvare. Skjermen er hele 4 tommer stor, og er en kapasitiv berøringsskjerm. Oppløsningen er på 480 x 854 piksler, og på utsiden skal det være et anti-ripeglass.
Prosessoren er en 1 GHz Qualcomm Snapdragon QSD8250, og vi lot oss imponere over hastigheten under navigering i menyene, surfing på internett og andre operasjoner. Her går det raskt i svingene.
Ellers har telefonen det meste av teknologi, som Wi-fi, super-3G, Edge og A-GPS. Multimediabiten ser også lovende ut, med 8,1 megapikslers kamera og standard 3,5 mm minijack som hodetelefonutgang. I pakken får du med et minnekort på 8 GB.
Batteriet er på 1500 mAh, noe som er større enn i de fleste andre mobiltelefoner. Men så er også skjermen større og mer strømkrevende.
Xperia X10 skal dukke opp i butikkhyllene i løpet av første kvartalet i 2010. Ifølge Sony Ericsson vil prisen havne på rundt 5000 kroner.
Konklusjon
En av Xperia X10s nærmeste konkurrenter er nok Nokia N900, som er basert på et åpent operativsystem basert på Linux. Da vi prøvde denne telefonen tidlig i november, erfarte vi at den kunne bli en verdig konkurrent til Android, og prisen havner på omtrent det samme som Xperia X10.
Ellers finnes det selvsagt billigere Android-telefoner, som Samsung Galaxy, HTC Hero og HTC Tattoo. De to sistnevnte har et svært brukervennlig og fleksibelt brukergrensesnitt på toppen Android-systemet, men det har også Xperia X10. Innertieren til Sony Ericssons nye Android-telefon er den tette integrasjonen mot sosiale tjenester.
Vi vil selvsagt gå nærmere i sømmene på Xperia X10 i en full test så snart som mulig.