Til hovedinnhold
TestOpera Mobile 11.5 til Android

Vi tester turbo-nettleseren til mobil

Bør du bytte ut nettleseren din med Opera Mobile 11.5?

Opera lover mindre datatrafikk og raskere surfing, men er det vits å bytte nettleser? Vi skal finne ut om du sparer datatrafikk og om det går fortere å surfe i den nye Opera Mobile 11.5. I tillegg skal vi se på brukervennligheten og funksjonaliteten.

Økende konkurranse

Det er ikke så lenge siden Opera Mini var den eneste nettleseren hvermannsen lastet ned som alternativ til den innebygde nettleseren. Opera Mobile er et mer avansert alternativ for smarttelefoner, men vi må ikke glemme at det fins en rekke konkurrenter. Blant de mest populære har vi Mozilla Firefox, Dolphin HD og Dolphin Mini, xScope, Skyfire og Miren.

Samtidig må vi huske på at både Google, Apple og Microsoft gjør sitt for å forbedre nettleserne i henholdsvis Android-, iOS- og Windows Phone-telefonene. Det er liten tvil om at det begynner å bli hard konkurranse om å vise innholdet på internett på lommeskjermene.

I denne omgangen er det Opera Mobile 11.5 som er under lupen. Denne versjonen fins så langt bare til Android-telefoner, mens S60-brukere må klare seg med versjon 11.1 og Windows Phone 7-brukere med versjon 11. Brukere av Apples iPhone får dessverre ikke lastet ned Opera Mobile, fordi Apple mener det konkurrerer mot deres egen Safari-nettleser og derfor ikke slipper nettleseren inn i varmen.

Ingen grensesprengende nyheter

Den nyeste versjonen av Opera Mobile hentes direkte fra Android Market, og er helt gratis. Brukergrensesnittet er i all hovedsak det samme som før, men ser vi nærmere etter i sømmene er det forbedringer å spore.

Den store nye funksjonen som Opera understreket under lanseringen, er muligheten til å få informasjon om databruken din. Denne er ikke lett å finne, siden den ligger under "hjelp", knappen du sannsynligvis aldri ville funnet på å trykke på av deg selv, og deretter "databruk". Da får du vite hvor mye datatrafikk du har brukt og hvor mye data de nettsidene du har surfet på egentlig innebærer. Vi kommer tilbake til databruk senere i testen.

Bokmerker blir også håndtert bedre i versjon 11.5. Du lagrer et bokmerke enkelt ved å trykke på stjerna ved siden av adressefeltet, og i tillegg kan du lagre bokmerket som et ikon på hjemmeskjermen. Da får du en snarvei på skrivebordet som fører rett til den nettsiden du ønsker. For å gjøre det så enkelt som mulig å bytte fra telefonens nettleser til Opera Mobile, har du også fått mulighet til å importere bokmerker fra den innebygde Android-nettleseren.

De elementene fra surfingen din som nettleseren husker, slik at de ikke trenger å lastes inn på nytt og på nytt, lagres nå til minnekortet dersom du har det satt inn. Vi snakker altså om cache, som det heter på fagspråket.

Ellers skal det være endel endringer som du ikke uten videre ser i grensesnittet. En rekke småfeil er fikset, og i tillegg har den nye nettleseren fått en ny Opera Mobile-kjerne. Denne kjernen skal blant annet bruke minnet knyttet til JavaScript-motoren på en bedre måte, og nettverksytelsen skal ha blitt forbedret. Videre er det gjort endringer for å følge med på, og ikke minst bidra til å fremskynde, utviklingen av nettstandarder.

Du kan åpne en rekke faner og enkelt veksle mellom dem.

Brukervennlig nettleser

Vi synes Opera Mobile har et tiltalende og intuitivt brukergrensesnitt. Snarveier til favorittnettsidene dine er det første som møter deg, og det er lett å forstå hvordan du legger til nye. Tilbaketaster, oppfrisketast og en tast for å vise fanene du har ligger nederst på skjermen. Øverst finner du en adresselinje og en Google-søkeboks. Denne forsvinner når du blar ned på nettsiden, men når du blar deg helt opp kommer den frem igjen. Nettleseren "vet" når du har tenkt deg til toppen, og presenterer da en lett synlig pil oppover som du kan trykke på for å komme helt opp på nettsiden. Dette skjer når du blar fort oppover.

Meneytasten i Android-telefoner har ferie når du bruker Opera, og i stedet trykker du på Opera-ikonet nederst til høyre for å få opp flere alternativer. Her får du velge mellom å håndtere bokmerker, se på historikken, gå til startsiden med de nevnte snarveiene, vise lagrede nettsider, vise nedlastingene dine, søke på siden du er på, dele nettsiden over bluetooth, e-post, Facebook eller hva det måtte være, vise hjelpfunksjonen eller gå til innstillingsmenyen.

Slik er innstillingsmenyen.
En liten del av innstillingsmenyen i Android OS' innebygde nettleser.

Innstillingsmenyen er ikke veldig avansert. Du kan for eksempel velge om du vil laste bilder eller ikke, du kan slå av og på Opera turbo og du kan slå av og på statuslinje, navigeringslinje og gjøre andre små endringer i grensesnittet. Listen over innstillingsmuligheter er ryddig og grei.

I den innebygde nettleseren i Android-telefoner er innstillingsmenyen til sammenligning en eneste lang liste med en rekke innstillingsmuligheter vi aldri har brukt. De fleste vil bare surfe på internett, og vi trenger virkelig ikke muligheten til å fjerne skjemadata manuelt, velge å godta eller ikke godta informasjonskapsler og lignende. Å se nettsidene med inverterte farger har vi heller ikke så ofte behov for.

Det vi savner i Opera Mobile er muligheten til å endre funksjonen til Google-søket som befinner seg ved siden av adresselinjen. Vi har ingenting imot å bruke Google som søkemotor, men vi skulle gjerne satt denne til å søke etter norske resultater. Når vi søker etter ord, navn eller teknologier som er det samme på norsk som på engelsk, får vi som regel bare opp utenlandske treff. Søker vi eksempelvis etter GPS, får vi både Amazon og Bestbuy som gjerne vil selge oss GPS-mottakere mens vi ikke får en eneste norsk nettbutikk eller test.

Alt i alt opplever vi brukergrensesnittet i Opera Mobile 11.5 som enklere enn den innebygde nettleseren i Android-telefoner, samtidig som vi ikke savner noen funksjoner. Det eneste vi setter fingeren på, er altså mangelen på en norsk søkefunksjon.

Turbo sparer penger

Det høres kanskje rart ut at det blir billigere å surfe ved å bytte nettleser, men Opera Mobile er blant flere nettlesere som holder mobilregningen din nede dersom du aktiverer den såkalte turbo-funksjonen.

Opera har nemlig gigantiske serverparker som hjelper mobilen din med å surfe mer effektivt. Når du skriver inn en internettadresse er det serverne som laster inn nettsiden og tilpasser innholdet til mobilskjermen din. Bare en liten del av størrelsen på nettsiden er det behov for å sende videre til mobiltelefonen din, og det er denne mengden data du til slutt laster ned.

Opera Turbo er spesielt undervurdert når Edge er eneste mulighet, for her sparer du faktisk mye data.

Datamåler som viser sannheten

Nettlesere lagrer data underveis som du surfer, og sørger for at du ikke trenger å laste ned det samme flere ganger. Se for deg at du laster inn forsiden av Amobil og deretter gå inn i en artikkel. Da har du lastet to nettsider. Når du trykker deg tilbake til forsiden trenger ikke nettleseren å laste inn forsiden en tredje gang, fordi det meste av innholdet ligger lagret lokalt. Dette kalles cache.

Datamåleren i Opera tar hensyn til mellomlagret data når den beregner nettsiders egentlige størrelse. Når vi laster inn avisen adressa.no får vi vite at orginalstørrelsen er 2,3 MB. Går vi inn i en av artiklene fra forsiden blir totalen 2,4 MB, og går vi tilbake til forsiden er totalbruken 2,5 MB data. Egentlig brukt datatrafikk landet på henholdsvis 753, 819 og 851 kB med turbo aktivert.

Vi prøvde oss på en vanlig surfeøkt som inkluderte nrk.no, forskning.no og amobil.no, og leste en rekke saker som vi fant interessante før vi sjekket databruken. Dersom vi ikke hadde brukt turbo ville databruken vært 14,1 MB. Med turbo hadde vi brukt 4,5 MB data.

Databruk

I en klone av Amobil.no har vi satt opp en surferunde som vi har gjort med Opera Mobile med og uten turbo, og med den innebygde Android-nettleseren. Dette er for å se hvor mye data nettleserne bruker.

Vi har lastet forsiden, gått inn på en nyhet, brukt tilbakeknappen tilbake til forsiden, trykt på en annen nyhetssak, brukt tilbakeknappen igjen og til slutt trykket refresh-knappen for å laste forsiden på nytt.

Vi ser at den vanlige Android-nettleseren har brukt betydelig mer data enn Opera Mobile uten turbo. Opera Mobile med turbo aktivert har spart oss for mye data.

Ikke det samme som Opera Mini

Dersom du vil ha databruken enda lavere, tilbyr Opera en enklere nettleser kalt Opera Mini. Her er imidlertid krympingen mye mer brutal, for eksempel strippes alle Javascript-elementer bort og det er ikke mulig å søke i eller merke tekst. I Opera Mobile er krympingen av nettsider langt mindre brutal enn i Opera Mini. I Opera Mobile med turbo er det for eksempel mobilen din som kjører JavaScript-elementer, mens i Opera Mini kjøres dette på serveren og sendes til deg nærmest som et bilde.

Når du bruker Opera Mobile med turbo til vanlig surfing, merker du ikke at informasjonen har gått via en server, mens i Opera Mini kan det være en rekke ting på nettsiden som ikke fungerer, du får ikke uten videre se store bilder og bildene er krympet slik at du heller ikke kan zoome for å forstørre dem noe særlig.

Hastighet

I denne nettlesertesten har vi brukt en HTC Desire Z med en prosessor overklokket til 1516 MHz.

Rightware Browsermark tester mobile nettlesere i både hastighet på JavaScript og Document Object Model (DOM), som brukes i mange elementer på vanlige nettsider, og på rendering av HTML, det vil si hvor rask den er på å tilpasse nettsiden til skjermen. Som vi ser av resultatene, er Android innebygde nettleser raskere ifølge Browsermark.

Vi kjørte deretter testen SunSpider, som kun går på hastighet på visning av forskjellige avanserte JavaScript-elementer uten å teste hvor fort det går å tilpasse nettsider til skjermen. Her ser vi at Opera Mobile gjør det bedre enn den innebygde nettleseren.

I ytelsestestene må Androids innebygde nettleser sies å komme noe bedre ut enn Opera Mobile. Det er egentlig ikke så overraskende. Google har de siste årene blitt stadig sterkere i nettleserbransjen, med en bratt kvalitetskurve i nettleseren i Android OS. Likevel gjør Opera Mobile det bra, men tilsynelatende er det rom for forbedringer - muligens i renderingen av nettsider.

I praksis merker vi ingen forskjell mellom Opera Mobile og Android-nettleseren i det daglige, foruten at det definitivt går fortere når vi aktiverer turbo.

Den berømte Acid3-testen sjekker om nettleseren følger standarder, og går altså ut på at nettleseren bør vise internettsidene så riktige som mulige etter standardene. Standardene defineres av World Wide Web Consortium (W3C) og testen er laget av The Web Standards Project med hensyn til W3C-standarder.

Opera Mobile scorer full pott på testen, mens den innebygde nettleseren i Android ligger fem poeng bak. Her ligger det dermed lovnader om at nettleseren viser elementer fra en rekke webstandarder godt, spesielt Document Object Model (DOM) og JavaScript.

Konklusjon

Vi synes brukergrensesnittet i Opera Mobile er bedre enn i den innebygde nettleseren i Android-telefoner, og nettleseren er totalt sett mer brukervennlig uten at vi savner funksjoner. Det vi har å sette fingeren på er at Google-søkeboksen gir oss engelske treff på Google i stedet for norske - det burde vært mulig å endre.

Turbo-funksjonen i Opera Mobile gir en reell besparelse av datatrafikk, noe som også fører med seg at nettsidene tar kortere tid å laste. Denne funksjonen er det Opera først og fremst er kjent for i mobilverdenen, og de skuffer ikke i Opera Mobile 11.5. Vi setter også pris på å enkelt kunne se hvor mye data vi har brukt i datamåleren.

I testene av hastigheter sprenger ikke Opera Mobile noen grenser, men resultatene er gode nok til at vi forventer at webapplikasjoner og annet skal fungere helt fint. I standardtesten Acid3 får Opera Mobile full pott, slik at du kan forvente å se de fleste nettsidene slik de er ment å se ut.

annonse