Til hovedinnhold
TestDolphin Browser HD

Denne mobil-nettleseren er proppfull av funksjoner

Dolphin er perfekt for fingerferdige Android-brukere.

Her til lands er det i all hovedsak norske Opera som regnes som alternativet til den innebygde Android-nettleseren. Men det fins et stort antall nettlesere der ute, deriblant Dolphin Browser HD som har 4,6 av fem mulige stjerner i Android Market. Vi har tatt en nærmere titt på den populære nettleseren fra selskapet MoboTap Inc.

Ingen turbo

Vi testet nylig Opera Mini og Opera Mobile, der det er mye fokus på å minimalisere datatrafikken ved å la Operas servere komprimere nettsiden før den kommer til mobilen din. Dolphin Browser HD har ingen slike funksjoner, men har som formål å være en kraftig, rask og elegant nettleser for Android OS.

Denne tegningen gjør at vi sendes til Googles søkemotor.

Tegn deg til nettsidene

Den kanskje mest egenartede funksjonen i Dolphin Browser HD, er gestus-funksjonen. Her kan du åpne bestemte nettsider i en fei bare ved å tegne et lite mønster på skjermen. Tegner du en "G" på skjermen kommer du til Googles søkemotor, tegner du en "

Dermed kan vi eksempelvis nå gå inn på Amobil.no bare ved å trykke på gestus-knappen nede i venstre hjørnet og tegne en "a", i stedet for å begynne å skrive inn internettadressen og bruke autofullfør. Det går faktisk mye kjappere. Vi synes dette fungerer svært godt, og vi har ennå ikke hatt problemer med å få telefonen til å forstå gestikulasjonen vi mater inn i nettleseren.

Speed Dial og Webzine

Når du åpner et nytt vindu får du opp det MoboTap i likhet med Opera kaller Speed Dial. Dette er en snarveisliste til nettsider, og du kan selv bestemme hvilke nettsider som som skal være å finne her. Her kan du også velge "Webzine". Dette er en funksjon som gir deg "feeder" fra forskjellige tjenester og nettsider, som Facebook, Twitter, Engadget, The Wall Street Journal og mye annet. Her får du en veldig brukervennlig tidssortert liste over hendelser med tilhørende bilde.

Det er ingen problem å surfe i liggende modus.

Øverst i nettleseren er de fanene du har åpne plassert ved siden av hverandre, og du blar horisontalt ved å panorere. En adresselinje, en hjem-tast og en oppdateringstast ligger på linjen under, og i likhet med Opera og Androids innebygde nettleser forsvinner den når du blar nedover på en side. For å skrive inn en adresse blar du helt opp eller trykker på telefonens menytast.

I tillegg til å bla opp og ned på nettsiden kan du bla til høyre for å få opp en verktøylinje som egentlig bare er hendig når du skal aktivere fullskjermmodus eller få en bedre oversikt over fanene du har oppe. Blar du til venstre får du opp en verktøylinje som viser bokmerker, logg og de sidene du har besøkt hyppigst. Å legge til bokmerker er enkelt, og i tillegg finner du knappen "quick access" som er snarveier til bokmerkerlista, historikken, innstillinger, ekspanderingspakker (add-ons), temaer og innstillingene til gestusfunksjonene.

Har du en mobil med et fullt qwerty-tastatur får du en rekke ekstra snarveier. For eksempel kan du legge til bokmerker, søke på nettsiden og velge tekst. Disse snarveiene fungerer. For deg uten fulltastatur må du inn i menyen for å velge funksjonen.

Brukergrensesnittet til Dolphin er pent å se på, og ikonene er store nok til at du treffer dem også i mindre mobilskjermer.

Avansert

Innstillingsmenyen er veldig fyldig, og kanskje mest for spesielt interesserte. Vi setter pris på at vi kan aktivere en funksjon som holder skjermen påslått så lenge nettleseren er aktiv, men det er egentlig bare fordi det gjør det lett å ta bilde av telefonen med skjermen påslått til akkurat denne testen. Du kan også velge at nettleseren skal slette hurtiglagring, historien og cookies hver gang du avslutter, du kan velge om nedlasting skal skje i bakgrunnen eller i et synlig vindu og du kan endre tekstkoding til for eksempel kinesisk eller japansk. Med slike muligheter blir det en veldig lang liste med innstillingsmuligheter.

Heldigvis stiller nettleseren også med en "Setup Wizard" som passer bedre for hvermannsen. Her gjør du de justeringene som nettleserprodusenten tror er viktigst for folk flest.

Selv om innstillingsmenyen er veldig fyldig, er den imidlertid sortert slik at vi stort sett finner fram til det vi leter etter nokså uproblematisk.

Alt i alt synes vi Opera Mobiles brukergrensesnitt passer langt bedre enn Dolphin Browser HDs til de med begrenset teknisk innsikt og kompetanse, men mange med mer teknisk innsikt setter nok pris på funksjonene og valgmulighetene.

Ytelse og databruk

Vi har som vanlig kjørt noen ytelsestester på nettleseren.

Høyere poengsum er bedre.

Rightware Browsermark tester hastigheten på JavaScript og Document Object Model (DOM), som brukes i mange elementer på vanlige nettsider. I tillegg tester den hastigheten på tegningen av nettsider. Som vi ser viser Dolphin Browser HD seg raskere enn Opera Mobile i denne testen.

Lavere poengsum er bedre.

SunSpider går kun på hastighet på visning av både enkle og avanserte JavaScript-elementer. Her gjør Dolphin Browser HD jobben mer enn et halvt sekund tregere enn Opera Mobile i gjennomsnitt.

Høyere poengsum er bedre.

Vi lot også nettleseren få prøve seg på den velkjente Acid3-testen, som forteller noe om hvordan nettleserne støtter webstandarder. Her lander Dolphin Browser HD på 95 poeng, noe som absolutt er godkjent.

I tillegg har vi testet hvor mye data nettleserne bruker.

For å teste nettlesernes databruk på en rettferdig måte, har vi surfet på en klonet versjon av Amobil der all tilfeldig reklame er fjernet. Vi har lastet forsiden, gått inn i en nyhetssak, brukt tilbakeknappen tilbake til forsiden, lastet en ny nyhetssak, brukt tilbakeknappen igjen og til slutt oppfrisket forsiden. Dette er interessant fordi forskjellige nettlesere på forskjellige måter husker elementer på en nettside for å slippe å laste det samme flere ganger.

Som vi ser bruker Dolphin Browser HD mer data enn Opera Mobile, men mindre enn den innebygde nettleseren i Android OS på vår surferunde.

Konklusjon

Dolphin Browser HD har et pent og funksjonelt grensesnitt, føles veldig rask og er samtidig proppfull av funksjoner. Vi setter pris på gestusfunksjonen som gjør det raskt og morsomt å surfe.

Vi tror de fingerferdige Android-brukerne kommer til å like Dolphin Browser HD, men for de som vil at nettleseren skal være enklest mulig er Opera Mobile et bedre alternativ. De mange funksjonene og mulighetene kan nemlig oppleves overflødig for de som bare vil surfe på noen nyhtessider innimellom. For de som vil spare mest mulig data, er Opera Mini det beste alternativet av de nettleserne vi har testet hittil.

annonse