Til hovedinnhold

Vi har snakket med søstra til Siri

Si hei til Iris i Android-mobilen din.

I forbindelse med lanseringen av nye iPhone 4S har det vært mye snakk om denne "geniale, ekstravagante, briljante" taletjenesten som har fått navnet Siri. I vår test av den nye Apple-telefonen var imidlertid ikke Siri det som pirret mest - mye fordi tjenesten ikke har støtte for norsk.

Til Android dukket det svært raskt opp en "knock-off" av Siri. På kun åtte timer ble lillesøsteren Iris født, og eplet falt ikke langt fra stammen. Eller noe sånt. Appen er imidlertid under kontinuerlig utvikling, og har allerede fått ny design siden den ble lansert. Vi tok en prat med Iris til Android, og det ble først og fremst en latterlig affære.

Vi forstår hverandre ikke...

Hele poenget med Iris - og Siri - er at disse hjelpsomme pikene skal assistere deg når du lurer på noe. Still et muntlig spørsmål, så tolker Iris-appen spørsmålet og søker etter et svar på Internett, før du får et skriftlig svar på skjermen som leses opp av en kvinnelig robotstemme.

Iris snakker i likhet med originalen Siri engelsk. Etter å bodd totalt fire år i Australia og USA, riktignok for noen år siden, føler jeg at jeg behersker språket godt. Likevel tolker Iris mye av det jeg spør om som noe helt annet. "Norway" blir som regel til "no way", for eksempel.

Dermed skjer det ofte at jeg må snakke så langsomt og tydelig jeg bare kan for å få Iris til å forstå - men selv da er det sjelden at hun oppfatter spørsmålet.

Iris er Siri baklengs.

Hørt fra Iris' munn

Stiller du helt enkle spørsmål, som "What is the capital of Sweden? får du følgende svar: "Stockholm (the capital and largest city of Sweden)", noe som var nøyaktig det jeg spurte om. Konkrete faktaspørsmål, stilt på riktig måte, håndterer Iris veldig bra.

Med denne typen tjenester er det imidlertid fristene å stille spørsmål som menneskeheten ikke vet svaret på, eller tema som krever et subjektivt svar. Der sliter også Iris, men hun kommer ofte med noen morsomme svar. Her er det utvalg:

What is the meaning of life?

- The term 'life' has many distinct uses: 1: the course of existence of an individual; the actions and events that occur in living; 2: the condition of living or the state of being alive; 3: animation and energy in action or expression; 4: a prison term lasting as long as the prisoner lives; 5: a motive for living; 6: the period during which something is functional (as between birth and death); 7: the period from the present until death; 8: an account of the series of events making up a person's life; 9: a living person; 10: living things collectively; 11: the organic phenomenon that distinguishes living organisms from nonliving ones; 12: a characteristic state or mode of living; 13: the period between birth and the present time; 14: the experience of being alive; the course of human events and activities.

Jeg synes dette var godt besvart. Her er det noe å hente både for realistene og filosofene, presentert ved harde fakta.

How big is the universe?

- The universe is the size of the universe.

Dette fikk jeg ingenting ut av. Men jeg ville ikke forstått hvor stort det er hvis Iris hadde svart vi får øyeblikket har målt universet til å være 156 milliarder lysår stort, heller.

Does God exist?

- Yes.

Jeg hadde ventet et mer nøytralt svar, som "Maybe" eller "Some people believe in an interventionist God, while others don't".

Who is the greatest actor of all time?

- ALICE is the best chatterbot.

Jeg spurte egentlig om "thinker" i stedet for "actor", men svaret var uansett noe spesielt. ALICE er en forkortelse for "Artificial Linguistic Internet Computer Entity", altså teknologien som blant annet Iris bruker for å kommunisere med mennesker.

What shoud I have for dinner?

- I think A.L.I.C.E AI Foundation is having Grilled cheese sandwiches.

Hmm.. ingen dum idé, faktisk.

Når du sitter der for deg selv og stiller det ene dumme spørsmålet etter det andre, så dukker det opp de merkeligste svar. Og det kan være morsomt i en liten stund. At Iris feiltolker spørsmålet ditt kan også være morsomt noen ganger, men etter hvert blir det litt irriterende.

Dette fungerer svært dårlig med norske navn og kreative måter å lagre kontaktene på.

Faktaspørsmål - lyntest

Siri til Apple fungerer etter sigende bra hvis du spør etter adresser (i USA), restauranter (i USA), og andre typer tjenester. Dette i tillegg til faktaspørsmål om land og kjente personer. Vi utsatte Iris for en ny spørrerunde:

Who is the prime minister of Norway?

- Silvio Berlusconi (born 1936), the Italian prime minister.

Iris hørte tydeligvis "Italy" når jeg sa "Norway" denne gangen. Jeg prøvde igjen, med ekstra trykk på r-en i "Norway" og da svarte Iris:

- Jens Stoltenberg (born 1959), the Norwegian Prime Minister.

What is the highest mountain in Germany?

- Mt. Everest.

Javel? Det var nytt for meg, i alle fall. Jeg får opp det tyske flagget på mobilskjermen etter å ha stilt spørsmålet, så Iris forstod helt klart at jeg spurte om noe med Tyskland. Litt skuffende, for dette burde vært et enkelt spørsmål å søke opp. (Svar: Zugspitze)

What is the GDP of China?

- $3,2501,000,000,000

Jeg har ikke anelse på hva bruttonasjonalproduktet til Kina ligger på for øyeblikket, men stoler på at dette stemmer ganske greit.

Who is the Mayor if London?

- Alexander Boris de Pfeffel Johnson (born 19 June 1964 in New York City, USA), better known as Boris Johnson, the British Conservative politician, journalist and historian.

Veldig bra, Iris. Dette var et svar til etterfølgelse på andre områder. Kort og konsis fakta.

Where is Area 51?

- Area 51 is an airport in New Mexico.

Godkjent.

Can you recommend a restaurant in San Francisco?

- Have you tried looking in the Open Directory? There might be more than one.

Iris fikk ikke med seg "in San Francisco", men uansett et brukbart svar. Aldri dumt å sjekke Gule Sider el.l hvis man ser etter en restaurant.

Konklusjon

Iris er jo en kopi av Apple-tjenesten Siri, og det er nok liten tvil om at originalen er langt mer gjennomført. Til tross for at ble Iris satt sammen i hui og hast, fungerer den nokså bra allerede. Det er helt klart rom for forbedringer, men at Android-brukerne får et alternativ til Siri - om enn bare for å forstå hvorfor denne appen ble hauset opp i forbindelse med lanseringen av iPhone 4S - er jo utmerket.

Hvis du kjeder deg, eller skulle trenge noen å snakke med, kan du tvinge Iris i tale med et tastetrykk. Som underholdning er jeg godt fornøyd, men håper at faktasvarene sitter bedre etter hvert. Støtte for norsk språk er kanskje enda lenger unna her enn hos Siri, så i mellomtiden får du trene på den engelske uttalen.

Ettersom Siri er gratis har jeg ingen problemer med å anbefale appen til de som synes konseptet virker morsomt. Det kan være en morsom greie å dra frem for de uinvidde også.

Karakter: 6/10

Her laster du ned Iris til Android

Les også: Siris norske far slutter i Apple

annonse