Til hovedinnhold

Her er Operas nye nettlesere

Jon S. von Tetzchner mener folk vil ha mer innhold på mobilskjermen.

På årets Mobile World Congress viste Opera frem nye mobilversjoner av sin nettleser; Opera Mini 6, Opera Mobile 11 og Opera Tablet. Vi har tatt en liten titt på de nye versjonene og tatt en prat med Operas administrerende direktør Jon von Tetzchner.

Satser på alle plattformer

Opera vil selvsagt levere nettleserne sine til så mange som mulig, og har uviklet nettlesere til de aller fleste plattformer der det er naturlig å bruke en nettleser. Hele 100 millioner mobilbrukere bruker en Opera-nettleser - i all hovdsak Opera Mini. Og tallet øker fort. Over en femårsperiode har Opera vokst nesten like mye som Facebook.

– Hver mobilbruker laster i snitt inn 450 til 500 sider i måneden, men i Norge isolert tipper jeg det ligger på rundt 300 sider i måneden, sier von Tetzchner til Amobil.

Opera Mini er nemlig eneste portal til å gå på internett for mange i verden, samtidig som mange bruker samme nettleseren på luksusvarer som Apple Ipad i våre trakter.

Mobilversjoner, tabletversjoner, PC-versjoner...

Selv om Opera øker kraftig på verdensbasis, spør man seg kanskje i stadig større grad om hva man skal med Opera-nettleserne når Apples Safari, Googles Webkit-løsning og endel andre nettlesere både er enkelt i bruk og går raskt å surfe med. At Opera krymper nettsidene er fortsatt hovedattraksjonen.

Samtidig sitter utviklere i de fleste mediehus med blant annet i-produkter og Android-produkter for å gjøre nettsidene lettest mulig for nettleserne som er forhåndsinstallert i produktene.

– Vi synes det er flott at folk optimaliserer nettsidene, men jeg tror altfor mange fjerner mye av innholdet på nettsidene ettersom de tror mobilbrukere ikke vil lese store mengder tekst. Dette er en mistofståelse. Folk vil ha like mye informasjon på mobilskjermen som på PC-skjermen, sier von Tetzchner.

Han mener rundt 99 prosent av alle fullblods internettsider likevel vises på en god måte i Opera Mini.

Nå er det Opera Mini 6 som er det nyeste fra Opera.

Opera Mini 6

Opera Mini er ikke lenger en veldig funksjonsfattig nettleser bare for enkle Java-telefoner. Opera Mini 6 fås til Ios, Android og S60 så vel som de aller enkleste telefonene.

I Opera Mini har hovedpoenget vært å minimalisere datatrafikk slik at du sparer tid og penger ved å bruke Opera Mini. I det siste har imidlertid brukeropplevelsen stått i fokus i mini-nettleseren.

Det er hovedsaklig i de enhetene med store skjermer vi ser noen forandring i Opera Mini 6 i forhold til tidligere versjoner. Vi prøvde nettleseren på en Apple Ipad, og merket at zooming går glattere enn før. Spesielt tofingerzoomen skal Opera ha jobbet med.

Opera Mobile 11

Opera Mobile er tilgjengelig for Android og S60, og også her er det brukeropplevelsen Opera har endret på. Det er små forbedringer i brukergrensesnittet og en penere zoom-funksjon som er hovedgrunnene til at Opera har endret versjonsnummeret.

Mobile har i en tidligere versjon også fått den såkalte Turbo-funksjonen du kanskje kjenner fra Opera på PC-en. Funksjonen gjør at surfing på trege nettlinjer går raskere ved at datamengden reduseres, på samme måte som Opera Mini gjør.

Opera Tablet

En egen nettleser for nettbrett har også dukket opp fra Opera. Opera Tablet er utviklet til Meego og Windows 7. Her ser vi langt flere tilnærminger til PC-versjonen av Opera.

annonse