Til hovedinnhold

Slik blir din nye Android-mobil

Endelig er Ice Cream Sandwich blitt lansert og vist frem.

I natt ble endelig Androids nyeste versjon Ice Cream Sandwich vist frem. Her er alt du trenger å vite.

Nytt utseende

Først og fremst har hele brukergrensesnittet til det nye operativsystemet fått et ansiktsløft. Nye skrifttyper, glidende overganger med fine animasjoner og et renere utseende gjør Ice Cream Sandwich til en fryd for øyet.

Det hele ser også langt finere ut på grunn av den økte pikseltettheten som operativsystemet nå har fått støtte for. Galaxy Nexus fra Samsung har for eksempel en høyoppløst skjerm med hele 1280 x 720 piksler, såkalt 720p.

Lås opp mobilen med ansiktet

Kanskje den kuleste nye funksjonen Ice Cream Sandwich introduserer er bruk av ansiktsgjenkjenning for å låse opp telefonen. Alt du trenger å gjøre er å plukke opp mobilen fra lommen, og i stedet for å trykke inn en vanlig sifferkode eller å dra fingeren over skjermen, trenger du bare å holde mobilen foran ansiktet. Ifølge flere nettsteder som har fått testet funksjonen skal det funke både raskt og enkelt.

Andre liknende sikkerhetsfunksjoner har vært sårbare for enkle "hacks". Det har blant annet vært mulig å låse opp datamaskiner med et fotografi av eieren. Hvor lett det er å lure Android 4.0 gjenstår å se.

Her er bildegalleriet i Ice Cream Sandwich. Nederst kan man se de virtuelle knappene.

Ny nettleser

Nettleseren har også fått en oppgradering, og har nå blant annet støtte for opptil 16 faner. Den har også fått støtte for nettsky-tilkobling. Dermed kan du få bokmerkene dine synkronisert via internett til flere enheter.

Ice Cream Sandwich vil også ha bedre håndtering av kontakter med tettere integrasjon av sosiale tjenester. Her har de kanskje lært en ting eller to av Windows Phone, hvor kontaktlisten også fungerer som en enkel måte å holde seg oppdatert på livet til vennene dine. Bedre galleri og kamera-applikasjon skal også være blant forbedringene, og kameraet skal nå ta bilder mye raskere enn før.

Færre fysiske knapper

Android Beam lar brukere holde to mobiler sammen for å dele innhold, ved hjelp av NFC-teknologi.

Det ser også ut som Google har plukket litt fra HTCs sense-grensesnitt, og lar nå brukere åpne programmer direkte fra låseskjermen. Dette går hånd i hånd med deres nye visjon om at mobilene skal ha færre fysiske knapper, og tar heller i bruk virtuelle knapper på skjermene for å navigere. Google viste frem flere applikasjoner under Ice Cream Sandwich-lanseringen som fikk opp virtuelle knapper på bunnen, som ga dem direkte tilgang til blant annet kontaktliste og telefon.

I tillegg kommer Ice Cream Sandwich med en liten applikasjon kalt Android Beam, som vil bruke NFC-teknologi til å la ta to mobiler dele en haug av innhold hvis man holder de tett inntil hverandre.

Hvem får oppgraderingen?

Samsung Galaxy Nexus er den første mobilen med Ice Cream Sandwich.

Som vi har nevnt mange ganger tidligere er Ice Cream Sandwich, nå også kjent som Android 4.0, operativsystemet som skal knyte sammen alle de løse trådene til Google. Android 4.0 skal være svært skalerbart, og vil kunne kjøre like fint på et nettbrett som en mobil, og tilpasse seg de ulike skjermstørrelsene uten problemer. På denne måten vil Google i framtiden slippe å holde flere ulike operativsystemer oppdaterte, men heller rette all fokus på dette ene, mobile operativsystemet.

Nå blir det bare spennende å se hvilke mobiler som vil kunne oppgraders til Ice Cream Sandwich, og når det vil skje. Foreløpig er det bare Galaxy Nexus som har blitt bekreftet at den vil komme med Ice Cream Sandwich. Motorola kom også med en ny mobil i går kveld, men selv med utrolig maskinvare ble det aldri sagt noe om den ville få en oppgradering til Ice Cream Sandwich.

Derfor er det bare å krysse fingrene hvis du sitter med en Android-telefon, og håpe mobilen din blir oppdatert til Ice Cream Sandwich. Google har nemlig fortsatt ikke sagt noe om minimumskravene til Android 4.0, og mange av dagens mobiler vil nok ha kraftig nok maskinvare.

Under kan du se et klipp fra Googles presentasjon av Android 4.0:

annonse