Til hovedinnhold

Nå får du Chrome på Android-mobilen

Vi har sett nærmere på Googles splitter nye nettleser.

Slik ser grensesnittet i Chrome for Android ut.
Trykker du på faneknappen øverst kommer du til forhåndsvisning av alle de åpne nettsidene.
Du kan veksle mellom åpne faner ved å sveipe fingeren over skjermen.
Hvis du vil kan du styre mange av Chromes funksjoner selv.

Googles nettleser Chrome har på kort tid blitt svært populær, men inntil nylig har den kun vært tilgjengelig på PC. I går annonserte søkegiganten endelig det uunngåelige – Chrome for Android, Googles eget operativsystem.

Chrome for mobil tar med seg mange av funksjonene som er kjent fra PC-versjonen. Bruker du allerede Chrome på PC, kan du logge inn med Google-kontoen din begge steder. Når det er gjort overføres bokmerker og åpne nettsider automatisk til nettleseren på telefonen.

Vi la inn Chrome på Googles referansetelefon Galaxy Nexus for en kjapp prøvekjøring.

Tester av mobile nettlesere:

Ingen Flash-støtte

Den nye nettleseren skal også ha svært god støtte for aktivt innhold gjennom HTML5. Det du ikke får i Chrome for mobil er Flash-støtte. I fjor ble det kjent at Adobe slutter å lage nye Flash-lesere for mobile plattformer.

Dermed fins det en del aktivt innhold Chrome for mobil ikke vil kunne kjøre i første omgang. Erfaringene med Flash på mobile enheter så langt har kort sagt vært dårlige. Ytelsen blir som regel ikke god nok til å bruke innholdet til noe fornuftig, og det er ikke alltid det fungerer så godt å navigere i de aktive elementene på en trykkskjerm heller.

Fanevisning

Måten Chrome behandler nettsider i faner på er litt annerledes enn vi er vant til. Du kan åpne mange nettsider samtidig, men fanene havner ikke øverst på skjermen. I stedet trykker du på en knapp for å velge mellom fanene – i seg selv ikke en uvanlig løsning. Både mobilversjonen av Apples Safari og den innebygde Android-nettleseren har en liknende knapp.

Det som er mindre vanlig er måten nettsidene vises på når du har aktivert fanevisningen. Her får du presentert sidene som foldere i et arkiv, der du kan bla mellom de åpne sidene med forhåndsvisning og det hele.

Sveip mellom faner

Hvis du ikke har så mange sider oppe kan du også bytte mellom fanene ved å sveipe fingrene over skjermen. For å aktivere sveipefunksjonen må du starte utenfor skjermen. Forsøker du å sveipe inne på selve skjermen scroller du i stedet bare rundt på nettsiden. Denne løsningen likner endel på den vi kjenner fra BlackBerry PlayBook.

Måten det hele foregår på er dessuten svært lekkert animert, og selv om det er en Beta-versjon som er ute har vi ikke hatt noen problemer med den så langt.

Skal forenkle mobilsurfing

Det nye tilskuddet på Chrome-stammen skal dessuten gjøre det enklere å navigere nettsidene på små skjermer. Den skal i utgangspunktet forstørre det som fins av lenker på en nettside, slik at det blir enklere å treffe den riktige.

Etter å ha kjørt nettleseren i noen timer virker det som om den gjør det for noen lenker, men ikke for alle. Vi blir ikke helt klok på hvorfor den velger noen lenker fremfor andre, men det kan skyldes at nettleseren foreløpig ikke er ferdig.

Andre kjente elementer som er med fra PC-versjonen er søk rett i adressefeltet, og en egen Incognito Mode som ikke loggfører nettsidene du besøker eller skjemainformasjon du fyller ut.

Fungerer bra allerede

Alt i alt fungerer nettleseren svært godt allerede, selv om det strengt tatt er en tidlig versjon. Vi ser ikke bort fra at Chrome vil beholde Beta-navnet ganske lenge, slik Google har for vane å gjøre med nye produkter. Det tok for eksempel flere år fra e-posttjenesten Gmail ble lansert før Beta-logoen ble borte.

Telefonen vi testet på, Galaxy Nexus, er allerede en av telefonene på markedet som skårer høyest på nettleserytelse. Da vi testet den innebygde nettleseren fikk den 100 000 poeng i Browsermark. Chrome for Android på samme telefon ender opp med 93600 poeng i samme test. Noe tregere altså, men fortsatt helt i toppen.

Foreløpig er det kun Android 4.0 Ice Cream Sandwich som er støttet av Chrome. Google har foreløpig ikke sagt noe om Chrome vil bli tilgjengelig for eldre Android-versjoner.

For de som bor i riktig del av verden kan en tidlig utgave av nettleseren lastes ned gjennom Android Market. Ønsker du likevel å prøve ut den nye nettleseren kan den blant annet lastes ned fra utviklerforumet xda-developers.com

annonse