Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNetgear Arlo

Disse gjør det enkelt å overvåke hjemmet ditt trådløst

Gir deg full kontroll via mobilen.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Tingenes Internett er et uttrykk du vil stifte mer bekjentskap med i årene som kommer. I korte trekk betyr det at enheter i huset ditt kan kommunisere med både deg og andre enheter, og gjør med det huset ditt smartere.

En av aktørene vi best kjenner som produsent av nettverksprodukter, Netgear, kaster seg nå på trenden med sin nye serie: Arlo. Dette er et kamerasystem som lar deg overvåke hjemmet ditt uten en tråd.

Forskjellige pakker

Vårt testeksemplar inneholder to kameraer. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Arlo-kameraene kommer i forskjellige pakker, der forskjellen er hvor mange kameraer som følger med. I vårt tilfelle har vi testet alternativet der det følger med to kameraer, VMS3230.

Uansett hvilken pakke du velger så følger det med en base som tar seg av tilkoblingen og datatrafikken til og fra kameraet. Ergo kan du ikke koble kameraene direkte i ruteren din, men må altså ta veien innom denne sentralen.

Pakkene du har å velge mellom inkluderer alt fra ett til tre kameraer, og prisen varierer alt fra rett under to tusen kroner til godt over fire tusen for den største pakken.

Må skifte batteri minst en gang i året.

Arlo er altså et trådløst system, og selve kameraene som følger nette enheter. De er nokså små, og er runde og moderne i fasongen. Samtidig bruker de altså batterier, nærmere bestemt CR123. Ifølge Netgear selv skal et kamera holde omlag fire til seks måneder ved normalt bruk, ergo må du regne med å skifte batterier én til to ganger i året. Disse batteriene er ikke de billigste alternativene på markedet, så du må nok regne med å betale minst en femtilapp per stykk. Her vil det nok lønne seg i lengden å kjøpe et system med oppladbare batterier.

Magneter på baksiden lar deg henge kameraet på alt av metall. Peisen er neppe noe godt egnet sted, spesielt om vinteren. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Kameraene i seg selv er IP65-sertifisert, hvilket betyr at de er laget for å tåle vær og vind. Med andre ord kan du bruke Arlo utendørs, og ifølge pakningen fungerer kameraet mellom -10 og +50 grader. Vi testet kameraet i fryseren over en kort periode på rundt 60 minutter, og selv om det er kaldere der enn -10 grader, fungerte kameraene likevel helt greit.

Smart festesystem

Det følger med fire halve kuler som kan festes der du vil. Fordelen er at dette gjør kameraene ekstra plasseringsvennlig. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av tingene som er smart med Arlo-systemet til Netgear er hvordan du fester de små kameraene. På baksiden av enheten er nemlig magnetisk, hvilket betyr at du kan feste det direkte til metall. Samtidig følger det med fire halvmåner i metall som du skrur opp der du ønsker å ha kameraet før du altså bare hekter enheten fast på baksiden.

Baksiden har en omvendt halvmåne av festebrakettene, samt at overflaten er gummiert slik at det gir bedre stabilitet mot den rue metallflaten på brakettene. Det gjør det meget enkelt å vri og vende på kameraet for å finne den vinkelen du ønsker at den skal filme med.

Dersom du ikke stoler helt på at magnetene gjør jobben i hard vær, eller ønsker en sikrere løsning, er kameraene også utstyrt med vanlige skrufester på undersiden slik at du kan feste det til for eksempel en egen brakett.

Slik ser sentralen ut. Forholdsvis stor, men gjør en god jobb. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Enkel tilkoblingsprosess

Som nevnt følger det med en egen sentral som du kobler til ruteren din ved hjelp av kabel. Etter at dette er gjort blir neste steg å laste ned appen som lar deg konfigurere kameraene. Denne støtter både Android og iOS, i tillegg til at du også kan bruke PC-en din.

Første gang du starter appen må du opprette en brukerkonto om du ikke allerede har gjort det. Dette gjøres raskt og enkelt via et par steg der du fyller inn blant annet ønsket brukernavn og passord.

Etter at kontoen er opprettet er det en klart for å koble til selve kameraene. Dette gjøres også enkelt ved at både sentralen og selve kameraene har en egen parre-knapp som du trykker ned, og vips har de startet å kommunisere ved hjelp av appen. Med andre ord er det hele en enkel affære.

Lagrer i skyen

De små kameraene til Netgear er altså trådløse, og den lagrer ikke klippene den tar opp lokalt. Det er ingen plass til et minnekort eller annen lagring på enheten, så alt den fanger opp blir sendt avgårde til skyen.

Netgear Arlo er liten og nett. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Det kreves litt tilpassing i menyene før alt fungerer godt med dyr i hus. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ergo betyr det at dersom uærlige personer får øye på kameraet ditt, kan de ta det og ødelegge det, men de vil altså ikke få kloa i opptakene kameraet har gjort. Med i pakken inkluderes én GB med lagring, og du kan velge at appen skal slette de eldste opptakene dersom det begynner å fylle seg opp.

Du kan også betale for mer lagringsplass, blant annet over kortere tid som for eksempel en måned. Det betyr at du kan betale for å lagre ekstra mye mens du er på ferie. I vårt tilfelle holdt den gratis lagringsplassen i lange baner.

Krever en del justeringer

Etter å ha fått kameraene opp og gå må du belage deg på å bruke litt tid i appen. Her kan du nemlig sette opp tidene kameraet skal være aktivert, dersom du for eksempel har faste tider du er på jobb.

Samtidig fant vi ut at det må litt justering til når det kommer til hvor følsom kameraet skal være for å aktivere opptak. Ved 80 prosent fanget den opp den minste bevegelsen på de to hundene som var hjemme, noe som ble bedre når vi fikk skrudd ned følsomheten ytterligere. Likevel fanget kameraet enkelt opp personer dersom de kom inn i huset.

En annen ting som er greit å ta seg tid til er å gi kameraene navn. De får nemlig serienummeret sitt som navn når de kobles til første gang, men disse ble for oss så like at vi ikke kunne skille hvilket som var hvilket.

God kvalitet på opptakene

Slik ser appen ut om du vil se hva som foregår hjemme. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Kameraene har en nokså stor vidvinkel, samtidig som opptakene gjøres i 720p. Kvaliteten varierer ettersom hvor god kommunikasjonen mellom enheten og sentralen er, men vi testet en del ulike avstander og fikk den beste oppløsningen selv om det på det meste var nærmere 20 meter mellom kameraet og sentralen, med diverse trevegger i mellom.

Generelt må vi si oss imponert med kvaliteten Arlo gir oss, og den er minst like god på kvelden eller i dårlige lysforhold. Den er nemlig utstyrt med nattmodus, slik at du får servert et skarpt bilde selv på natten, riktignok uten farger.

Det er dog ting vi savner. Spesielt savner vi lyd, at for eksempel kameraet kunne tatt opp lyd slik at kan kunne hørt hva som ble sagt eller gjort. Samtidig blir vidvinkelen litt vel stor til tider, slik at du må plassere kameraet relativt nærme. Noe du kanskje vil unngå om det for eksempel skal passe på ytterdøren din uten å være synlig.

Konklusjon

Når vi hører navnet Netgear tenker vi automatisk på rutere og nettverk. Arlo er et nytt produkt som er utenfor hva de normalt vis driver med, men like fullt er dette et imponerende godt produkt.

Ut av eskene er det små kameraer som møter oss, runde og kan på en måte minne om forvokste egg. De er kompakte og ikke minst er de IP65-sertifiserte, slik at de kan plasseres både ute og inne.

Kameraene er enkle å plassere, og kan blant annet hektes på metall ved hjelp av magneter på baksiden av kameraet, samt at det følger med metall-halvmåner som du kan skru eller lime fast der du måtte ønske. Vil du heller skru den skikkelig fast finnes det et vanlig skrufeste på undersiden av enheten.

Arlo-konseptet er trådløst, noe som betyr at du må ha batterier for å bruke kameraene. I dette tilfelle brukes CR123, som du må belage deg på å skifte ut minst én til to gang i året.

Appen er meget enkel å bruke, men det kreves litt justering av innstillingene etter at du har satt opp kontoen og parret kameraene til sentralen, som igjen kobles til ruteren din. Appen kan du styre så lenge du har nett-tilgang på mobilen din, enten via hjemmenettverket eller på mobilnettet. Avhengig av hastigheten responderer overføringen ganske så raskt. Opptakene lagres ikke lokalt på kameraene, men lastes i stedet opp i skyen via Netgear-kontoen du oppretter.

Kameraene gir gode og skarpe bilder med en oppløsning på 720p, og kan samtidig filme vel så bra i dårlig lysforhold ved hjelp av en egen nattmodus. Dog er vidvinkelen nokså stor, slik at du ofte må tett innpå med kameraet for å få med detaljer.

Alt i alt viser Netgear at de er godt på vei med et spennende produkt i Arlo, og er svært nære å få et Anbefalt-stempel av oss.

Vi har skrevet masse om smarthusløsninger – sjekk vår samleside »

Netgear Arlo (VMS3230)
8
Meget bra

Netgear Arlo (VMS3230)

8
Meget bra
sitatNetgear viser med Arlo at de kan langt mer enn bare nettverksprodukter »

Fordeler

  • +
    God bildekvalitet
  • +
    Enkel å sette opp
  • +
    Plasseringsvennlig
  • +
    Trådløs
  • +
    IP65-sertifisert / kan brukes utendørs
  • +
    Skylagring

Ting å tenke på

  • Bruker forholdsvis dyre batterier, som må skiftes hver 4-6 mnd
  • Ikke lyd-støtte
  • Krever en del finjustering i appen før alt er på stell
annonse