Til hovedinnhold
GuideSmarthjem, del 3

Slik kan varmepumpen bli smartere

Vi har prøvd å styre varmen i huset via mobiltelefonen – se hvordan det gjøres.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

I en rekke artikler skal vi ta en nærmere kikk på hvordan det er å leve i et smart-hus, hvor vi tar for oss flere produkter som går under kategorien tingenes Internett. Med andre ord elektroniske duppedingser som kan snakke med hverandre.

Fra før har vi sett nærmere på hvordan nye alarmer kan bli et slags nervesenter innenfor husets fire vegger, samt at vi også har tatt i bruk en elektronisk lås. Sistnevnte er en god løsning dersom du er av typen som fort glemmer hvor du har gjort av husnøklene.

Nå skal vi ta en nærmere kikk på varmepumper, en varmeløsning som vi nordmenn i flere år har brukt for å holde varmen under vinterhalvåret, men også til å senke temperaturen når solen koker som verst på sommeren.

Disse har nå begynt å bli smartere enn tidligere, hvor du blant annet kan styre hvordan huset ditt varmes opp via mobiltelefonen.

Finnes flere å velge i

På markedet finnes det en rekke produsenter av varmepumper, og en del kommer nå med såkalt fjernstyring via en app. For å kunne bruke dette må du ofte kjøpe en tilleggsenhet for å kunne snakke til pumpen med andre enheter.

AirPatrol kan være et alternativ om du har en eldre varmepumpe. Foto: AirPatrol

Felles for de fleste smarte varmepumper er at de kan styres via mobilen eller nettbrettet ditt, hvor du via hjemmenettverket ditt kan gå inn og endre innstillingene på varmepumpen.

Skulle du ha en eldre varmepumpe behøver ikke nødvendigvis alt håp være ute. Det finnes nemlig en hendig dings som lages av AirPatrol hvor du kan programmere boksen til å skjønne og sende signalene fra fjernkontrollen til pumpen, og på den måten hjelpe deg å styre enheten via mobilen.

Vi i vårt tilfelle velger vi en pumpe fra Panasonic, mest fordi den kan kommunisere med alarmsystemet til Verisure som vi har fra før. Også her må du kjøpe en tilleggsenhet for å få kommunikasjonen mellom pumpen og alarmen til å fungere.

Du kan ikke installere selve pumpen selv

Varmepumper består av to hoved-deler, en som skal stå ute og en som henger inne på veggen din. Frem til 1. september 2013 var det mulig å montere varmepumper hjemme selv, men i dag er situasjonen en annen.

Du har ikke lov å montere en varmepumpe selv. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Rørene som passer på væsken og kondensen føres gjennom veggen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Nå kreves det et f-gass-kurs for å kunne håndtere pumpene, så skal du kjøpe deg en varmepumpe i dag må du ta med montering som en del av regnestykket. Prisen varierer så det kan lønne seg å ta en kikk rundt om og samle inn tilbud.

Et lite tips til ting du bør ta med i beregningen når du skal kjøpe deg varmepumpe er et lite hus rundt selve ute-delen. Selv om denne delen er laget for å stå ute i all slags vær, er det greit å skåne den så mye som mulig. På den måten beskytter du lagre i vifter og andre ting som utsettes for slitasje fra vær og vind.

Hvordan fungerer egentlig en varmepumpe?

En varmepumpe består av flere deler. Ute står det en fordamper, og det er her prosessen med å skape varme starter. Hemmeligheten ligger i kokepunktet til væsken som er i det lukkede systemet.

Inne i utedelen er det lavt trykk slik at kokepunktet ligger rett under det som er temperaturen ute. Dermed blir vesken varmet opp av omgivelsene, og vil etterhvert få over fra væske til gassform.

Videre går denne gassen til en kompressor som presser sammen gassen slik at den får en langt høyere varme fordi kokepunktet heves i takt med trykket. Etter å ha vært gjennom denne kompressoren holder gassen en temperatur på rundt 40-50 grader og et kokepunkt på rundt 25 grader.

Her er en illustrasjon på et varmepumpesystem. Foto: YouTube

Neste stopp for gassen er kondensatoren, altså enheten som sitter inne i stuen din. Gassen er altså varm når den ankommer hit, hvor det er gassens tur til å gi omgivelsene varmen i og med at innetemperaturen er langt lavere. Etterhvert blir gassen kaldere, og på den måten kondenserer slik at den igjen blir til væskeform.

Videre går væsken til en ventil som senker trykket i systemet slik at kokepunktet legger seg noen grader under temperaturen ute. Videre går væsken tilbake i ute-delen og prosedyren kan starte på nytt igjen.

Klart for å gjøre pumpen smart

I vårt testforsøk har vi valgt en pumpe fra Panasonic, nærmere bestemt HE9, som i utgangspunktet ikke kan kommunisere med alarmsystemet vårt uten en egen enhet.

Denne lille dingsen gjør at varmepumpen fra Panasonic kan kommunisere med alarmen fra Verisure. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Først etter at en godkjent montør har montert pumpen kan vi ta fatt på installasjonen av denne enheten. Det skal dog vise seg å være en litt større operasjon enn ventet.

Enheten, som er en liten hvit boks med en fem-pins kontakt i enden, skal altså kobles til pumpen, men for å komme til der kontakten sitter må du demontere en del. Heldigvis har montøren vært borti slike varmepumper i flere år, og når vi gir beskjed om at denne enheten skal plugges direkte på hovedkortet tar han av hele dekslet på pumpen ved å løsne på to skruer i underkant.

Etter litt mer demontering kommer vi til selve hovedkortet på pumpen, som i dette tilfellet sitter i en en slags boks på høyreside – sett forfra. Etter at kontakten var satt på gjelder det å finne en god plass å føre ut ledningen slik at boksen kommer utenfor skroget. Det kan godt hende at den vil fungere innenfor også, men på grunn av plassmangel valgte vi å legge den utenfor.

Ta kontroll med telefonen

Her er et eksempel på en app. Ved noen tastetrykk kan du endre pumpens innstillinger. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Med kommunikasjonsenheten på plass blir neste steg å logge oss på mine sider hos alarmselskapet. Herfra følger du den samme installasjonsprosedyren som om du legger inn andre enheter som for eksempel en ekstra brannvarsler eller NFC-nøkkel.

Via noen steg verifiseres serienummeret du har tastet inn, samtidig som systemet tester kommunikasjonen og foretar eventuelle oppgraderinger om nødvendig. Det hele tar om lag noen få minutter før pumpen er klar til å brukes via mobiltelefonen.

I vårt tilfelle er det Verisure-appen som tar seg av kommunikasjonen via sentralen opp til pumpen, og du kan utføre endringer på pumpen så lenge telefonen din har nettforbindelse.

Inne i appen dukker varmepumpen opp som et ikon sammen med resten av utstyret du har koblet til alarmen. Trykker du deg inn via dette ikonet får du opp en ny side hvor du kan gjøre en rekke endringer.

For eksempel kan du justere hvilken temperatur du ønsker deg, om pumpen skal varme, tørke, kjøle eller blåse, samt hvilken retning og styrke luften skal blåses ut med.

I tillegg kommer det opp et par såkalte premiumfunksjoner du kan velge i. Den ene er en slags strømsparemodus som gjør at pumpen ved hjelp av sensorer detekterer sollys og ut i fra det justerer pumpen slik at den bruker minst mulig strøm. En annen funksjon er en stillemodus, hvor støynivået reduseres til et minimum.

Hva synes du vi bør ta med i vår nye artikkelserie om smarte hjem? Diskutér i forumet nedenfor.

Viste du at et alarmsystem kan bli et slags nervesenter i huset ditt?
Les mer om hvordan smarte alarmer lar deg holde styr på hverdagen (Ekstra) »

annonse