Er GoPro fortsatt kongen på haugen?
Vi har funnet noen utfordrere.
Innhold
- Introduksjon
- GoPro Hero4 Black og AEE MagiCam S70 First Descent
- GoPro Hero4 Black
- AEE MagiCam S70 First Descent by Terje Haakonsen
- Contour+ 2, Panasonic HX-A500, Sony HDR-AS100V
- Contour+ 2
- Panasonic HX-A500
- Sony HDR-AS100V
- Testbilder
- Konklusjon
- Skuffelsen
- Det enkle, pålitelige
- Det lille lette, men bare delvis tette
- Beste kamera, men ikke vår anbefaling
- Mest for pengene og vår anbefaling
Introduksjon
Hvor ble det egentlig av hjemmevideokameraene? På samme måte som du nå ser folk flokke seg rundt turistattraksjoner med nettbrett og smarttelefoner, er det bare fem, seks år siden det vanlige var å se at folk kom ut av turistbussene med miniDV-kameraer og andre lignende «camcordere». Med dagens marked må man konkurrere med videofunksjonen på smartelefonen, og et stillbildekamera som ikke kan ta video er knapt å oppdrive. Men det er ett spesialistsegment innen videokameraer som bare har vokst i popularitet de siste årene: actionkameraene.
GoPro er blitt så store med sine actionkameraer, at de er for actionkameraene det Google er for nettsøk. En besøkende som så alle actionkameraene vi har stående til test lurte på hva vi skulle med alle «gopro-ene», og mange sier bare GoPro uansett hvilket merke de mener. Det er stort sett de siste fem årene at actionkameraer er blitt en greie, og i løpet av den tiden har GoPro fått mye konkuranse. Vi har testet fem modeller for å se hvordan ting ser ut i dag. I tillegg tok vi med en GoPro Hero3+ Black Edition. Hvorfor? Fordi vi hadde den, så hvorfor ikke.
For å teste batteritiden til kameraene plasserte vi dem enkelt og greit i kjøleskapet, der de fikk kjøle seg ned i 30 minutter før vi satte dem i opptak. Temperaturen i kjøleskapet var omtrent 4°C. Etterpå sjekket vi hvor lenge de filmet. Resultatene gjenspeiler ikke nødvendigvis hvor lang opptakstid de vil gi med vanlig bruk, men gir likevel et sammenligningsgrunnlag for hvor godt de klarer seg i lavere temperaturer.
Vi har ellers lagt vekt på brukervennlighet, funksjoner, bildekvalitet og pris. Kameraene presenteres grundigere på hver sine sider. Prisene som oppgis er hentet fra vår tjeneste Prisguide.no.
GoPro Hero4 Black og AEE MagiCam S70 First Descent
GoPro Hero4 Black
GoPro Hero4 Black er firmaets flaggskip. Kameraet leveres med én flat og én kurvet festeplate med hurtigspenner og vanntett beskyttelseshus med to bakplater. Det er i utgangspunktet en nokså fattig tilbehørspakke, og prisen stiger raskt etter hvert som du kjøper originalt ekstrautstyr. Det fine med GoPro er at du finner omtrent alt av ekstrautstyr du kan tenke deg, og enda litt til. Det orginale tilbehøret koster en del, men kvaliteten på det møter i stor grad prisen. Nå er ikke alt GoPro driver med akkurat rakettforskning, og mye av tilbehøret kan de fingernemme blant oss lage egne versjoner av ved hjelp av gaffateip og diverse løsøre fra butikker som Clas Ohlson, og på den måten komme langt med grunnpakken.
Selv om GoPro Hero4 Black er det kameraet med definitivt flest funksjoner, er det også det kameraet i testen som vi synes er enklest å bruke. For å spare plass og gjøre kameraet så lite og lett som mulig (gjetter vi) har det bare tre knapper, og hvis du vil ha en skjerm som viser det du filmer må du kjøpe den separat (Silver Edition leveres med innebygd skjerm, men med lavere bildefrekvens). Kameraet har en liten, enkel skjerm foran som viser hvilket modus kameraet står i, og som du også kan bruke til å endre på innstillingene.
Til å begynne med er det litt keitete å navigere i menyene med bare to knapper, der «record» er «ok» og «mode» er «neste», særlig når man begynner å rote med hvilken som er hva. Før du vet ordet av det har du satt datoen til 1956 og field-of-view til «narrow». Man blir raskt nok vant til det, men ikke forvent at du kan be kompisen din om å endre bildehastigheten for deg hvis han ikke har brukt det før.
GoPro Hero 4 imponerer med høye bildefrekvenser, og kan ta opp til 120 bilder i sekundet i full HD, og 240 bilder i sekundet på 720p.
Kameraet kommer som sagt ikke med skjerm som viser det du filmer, den må du kjøpe separat. Med en pris på rundt 1000 kroner er den relativt dyr, så hvis du har smarttelefon kan du like greit bruke GoPro-appen, som er gratis. Appen gir deg en direkteoverføring av bildet fra kameraet, og en veldig fin og oversiktlig tilgang til alle kamerainnstillingene. Så lenge kameraet har WiFi påslått, kan du også bruke appen til å slå kameraet av og på. Dette kan være en kjekk funksjon, men det gjør også at batteriet tømmes i løpet av noen timer hvis du ikke slår av WiFi-en før du slår av kameraet.
En veldig fin ting med GoPro Hero4 Black er Protune, et fancy navn på en funksjon som egentlig bare gir deg tilgang på noen ekstra innstillinger som er aktuelle for de som vil ha mer kontroll over bildet. Her kan du for eksempel sette en øvre ISO-grense for å redusere bildestøy, eller låse hvitbalansen.
Laveste pris: 4149,–
AEE MagiCam S70 First Descent by Terje Haakonsen
AEE MagiCam S70 First Decent by Terje Haakonsen er Terje Håkonsens signaturkamera, noe som skulle tilsi at det er som skapt for skibakken. Kameraet leveres med avtakbar skjerm, undervannshus som er vanntett ned til hele 100 meter og bevegelsessensor (G-senor) som skal starte og stoppe opptaket automatisk. Festesystemet er av samme type som på GoPro, men dimensjonene er slik at de ikke er kompatible.
Sett forfra er kameraet ryddig, med fire brytere i tillegg til opptaksknappen: Av/på, G-sensor, spot-meter og WiFi. Dette fungerer kjempefint så lenge kameraet ikke er i det vanntette huset, men når kameraet er i det vanntette huset har du ikke engang tilgang til av/på-knappen. I stedet kan du starte kameraet med å trykke ned de to knappene på oversiden samtidig. Dette oppleves keitete, og vi tror det kunne vært bedre løst.
Kameraet er det minst brukervennlige i testen. Du får ikke tilgang på noen menyvalg uten enten den eksterne skjermen eller telefonappen. Menyen på kameraet er uoversiktlig og vanskelig å forstå, og norsk er ikke et språkvalg, noe vi synes er litt merkelig for et kamera som er signaturmodellen til en nordmann. Enkelte innstillinger er intuitive nok, andre er helt i det blå, og noen er vanskelige å finne. For eksempel ligger valget mellom PAL og NTSC (europeisk og amerikansk videostandard) under«TV output format». Hvorfor heter ikke bare menyvalget «PAL/NTSC»?
G-sensoren, som på AEEs hjemmesider blir presentert som en funksjon som starter og stopper opptak når den registrerer akselerasjon, er bare en bevegelsessensor. Tanken på at kameraet stopper opptaket i skiheisen, og starter av seg selv i det du setter utfor bakken er god, men det er ikke slik det fungerer. Når kameraet registrerer bevegelse (og det er ikke mye bevegelse som skal til) starter opptaket, og stopper først etter å ha vært ubevegelig i hele 3 minutter. Hvis du har kameraet montert på en hjelm eller et annet sted på kroppen, vil denne funksjonen være helt meningsløs.
Og så var det telefonapplikasjonen da... Vi måtte prøve flere ganger for å få bilde fra kameraet til telefonen, selv om vi fikk til å koble dem sammen via WiFi. Hvorfor det ikke fungerte de gangene det ikke fungerte er ikke godt å si, vi fikk ingen feilmeldinger som ga oss noe å jobbe med. Plutselig fungerte det bare.
Via telefonappen har du tilgang til de fleste kamerainnstillingene, og det er mye lettere å navigere her enn inne på kameraet. Et stort minus er dog at bildet på appen er svært lite i forhold til resten av skjermen, og hvis du gjør opptak i full HD (1080, 50p) avbrytes bildestrømmen, og du får ikke sett det du filmer. Dette gjør nytteverdien i telefonappen heller liten.
Laveste pris: 1290,–
Contour+ 2, Panasonic HX-A500, Sony HDR-AS100V
Contour+ 2
Contour+ 2 er et rendyrket actionkamera med GPS som er designet for å være enkelt og raskt i bruk. Det har hverken betjeningsskjerm eller av-på knapp. I stedet har det en «Status»-knapp som aktiverer tre LED-statusindikatorer, én for batteri, én for minne og én for GPS-en. Bak batteriluka er det en egen knapp du holder inne for å formatere minnekortet, og med en bryter kan du velge mellom to hurtigoppsett du setter opp på forhånd via et dataprogram eller telefonappen.
Kameraet kan vris 270 grader inne i huset, slik at du kan få vannrette bilder uansett hvordan du fester det. Contour+2 er det eneste kameraet i testen som bruker Bluetooth for å koble seg til telefonen eller nettbrettet. Resultatet av dette er at bildet du ser på telefonen er dårligere enn hos de andre kameraene, men fortsatt godt nok til at du får satt opp bildet. Det er i grunn uansett en velkommen forandring å slippe å drive å koble seg av og på WiFi-nettet hele tiden.
Kameraet er påslått så lenge Bluetooth er aktivert. Når du ikke bruker Bluetooth slår du på kameraet samtidig som du starter opptaket. Den store bryteren er laget for å være enkel å bruke, selv med tykke hansker. Nyttig for for eksempel snøskuterkjørere og dykkere. Det er kanskje det eneste kameraet som lar seg starte og stoppe med boksehansker. Når du dytter bryteren frem tar det bare et par sekunder før kameraet er i opptak. Du slipper også å sjekke om du har startet opptaket; hvis bryteren er fremme, er kameraet i opptak. Det kan være fint i situasjoner der du har kameraet montert slik at du ikke ser det, og samtidig ikke kan sjekke på smarttelefonen. For eksempel hvis du har det montert på hjelmen i skibakken. Ikke noe styr med å ta av votter og finne telefonen og starte appen, du bare dytter bryteren frem og setter utfor. Og med GPS-funksjonen kan du gå inn i det medfølgende dataprogrammet etterpå og legge kart og hastighet over videoen din, så vet du hvor fort du kjørte da du gikk på trynet.
Men ikke la deg lure av det stilrene designet, kameraet er avansert nok. Via appen kan du velge om du vil filme i 1080-, 960-, 720- eller 480p, du kan sette antall bilder i sekundet, velge videokvalitet, sette kontrast, eksponering og bildeskarphet. Du har syv forskjellige innstillinger for hvitbalanse, du kan velge oppdateringsfrekvens for GPSen, og hvis det pipet som bekrefter at du har gjort noe nytt på kameraet er forstyrrende kan du bare skru det av. Dette er kjempebra, men vi skulle ønske at noen av disse dataene var oppgitt også i mer proffe termer. Innstillingene for hvitbalanse kunne vært oppgitt i Kelvin i tillegg til «Overskyet» og «Dagslys D65», og i stedet for «lav», «medium» og «høy» kvalitet kunne bitraten vært oppgitt. Appen gir heller ikke informasjon om hvor mange minutter opptak du har igjen, bare hvor mange gigabyte som er igjen på minnekortet. Du kan selvsagt regne ut hvor lenge du kan filme med å ta opp i ett eller to minutter og se hvor mye lagringsplass som forsvinner, men det hadde vært greit å slippe.
Dette er noe som sikkert kan fikses i en oppdatering av appen, men noe som ikke kan fikses er frameraten. Contour+2 er det eneste kameraet i testen som ikke tar mer enn 25 bilder i sekundet på full HD (1080p).
Laveste pris: 1945,–
Panasonic HX-A500
Panasonic har med HX-A500 gått mot strømmen og laget et todelt actionkamera, der kameraet og opptaksenheten sitter sammen med en 70 cm lang fiberoptisk kabel. Kameradelen består ganske enkelt av optikk, sensor og mikrofon. Opptaksenheten har en 1,5” LCD-skjerm som viser bildet og menyvalg. En klar fordel med dette designet, som antakeligvis har vært det Panasonic har villet oppnå, er vekten. Selve kameraet veier bare rett over 30 gram, altså ikke mer enn et par middels tunge solbriller. Med hodebøylen som hører til kommer vekten riktignok opp i rundt 80 gram. Det er omtrent halvparten av det et GoPro Hero4 Black veier med hus (GoPro må ha hus for å tåle vann), og litt mindre enn Sonys AS100V. Siden vekten på Panasonics kamera er fordelt mer rundt, og tettere inntill hodet, blir den følte vekten mye lavere.
Tar vi med opptaksenheten blir regnestykket et annet: Kamera, opptaksenhet, kabelen og hodebøylen veier til sammen 221 gram, og det todelte designet gjør at det er litt mer raklete å bare pakke i lomma enn for eksempel GoPro og Sony. Men når du har tatt det på sitter det godt, og vi kunne løpe rundt og både hoppe og sprette og danse, uten at bøylen med kameraet «danset» rundt på egenhånd.
Litt mer styr blir det hvis kameraet skal monteres et annet sted enn på hodet. Du får universalholdere som ekstrautstyr som kan holde selve kameraet på plass omtrent hvor det skulle være, og vi kom langt nok med strips og gaffateip. Opptaksenheten er en annen sak. Kabelen i mellom er nemlig ikke særlig mer enn
70 centimeter, så når vi bruker kameraet i bilen kan vi ikke legge den i passasjersetet, og på sykkelen kan vi ikke ha den i jakkelomma. Det er ikke noe man ikke greier å jobbe rundt, det er bare litt mer styr enn med de andre kameraene i testen.
Kameraet er enkelt nok å bruke og sette opp, med noen irriterende unntak. Skal vi ha en framerate på mer enn 50 bilder i sekundet må vi først sette kameraet i Slow-Mode, og først da kan vi velge 1280x720/100 fps. Hvorfor kunne ikke dette bare vært under «Pixel / Frame rate»-menyen, slik at vi slipper å skifte opptaksmodus hver gang vi vil endre framerate? Kameraets bildestabiliseringsfunksjon og automatiske horisontjustering (Level Shot) kan ikke brukes i 4K, eller med en framerate høyere en 25 bilder i sekundet, noe som etter vår mening utelukker de mest aktuelle opptaksmodusene. Dette måtte vi til manualen for å finne ut, når vi forsøkte å gjøre det på selve kameraet fikk vi bare en tre-sekunder lang feilmelding med der det sto «Cannot set.», med tilhørende høy pipe-alarm. Det kunne godt ha stått hvorfor vi «Cannot set.», eventuelt kunne vi bare fått en ny meny med mulighet for å velge en oppløsning og framerate som fungerer sammen med bildestabiliseringen og/eller horisontrettingen.
Laveste pris: 2 390,–
Sony HDR-AS100V
Sony burde i likhet med Panasonic revurdere navnene på actionkameraene sine. AS100V og HX-A500 høres mest ut som firhjulinger og landsbruksmaskiner, og det klinger bedre å si: «Vent, jeg skal bare start GoPro-en» enn: «Vent, jeg skal bare starte AS100V-en». Til og med AEEs «MagiCam S70» er bedre, selv om den er på grensen.
Kameraet har Exmor R bildesensor, og en Bionz X bildeprosessor (igjen, disse navnene), begge kjent for å fungere utmerket i Sonys lommevidunder Cyber-Shot RX100 III. Det kommer selvsagt med vanntett hus, men kameraet er støvtett og skal tåle regn og annen vannsprut også uten huset. Kameraet har GPS slik at du etter opptaket kan sjekke ting som hvor du var og hvor fort det gikk. Kameraet har også elektronisk bildestabilisering. Det er det eneste kameraet i testen som tar opptak med tidskoder, noe som kan være veldig greit for å synkronisere flere kameraer, særlig i tilfeller der du ikke har ett sammenhengende opptak. Ellers har kameraene i grunn de funksjonene vi forventer av et kamera av denne typen, altså mulighet for opptak i 25, 50, 100 og 200 bilder i sekundet, raske fotoserier (krever fastvareoppdatering) og timelaps.
Du kan slå kameraet på med hvilken som helst av de tre knappene, men hvis du bruker den store Rec-knappen starter du opptaket samtidig. Dette er en kjempefin løsning som lar deg starte opptaket raskt, den eneste ulempen er at du ikke kan kjenne på bryteren om kameraet er slått på, slik som på Contour+2. I stedet spiller kameraet av en lyd som bekrefter at opptaket er startet, og viser det på displayet og med en rød opptakslampe. Lyden er veldig lav og hvis du har kameraet slik at du ikke ser og hører det så godt, er det vanskelig å være helt sikker på at opptaket startet. Bryteren er nemlig noe ukonsekvent, og vi greier ikke å bli helt kloke på hvor lenge vi skal trykke den inn for å slå på kameraet. Noen ganger holder et raskt trykk, noen ganger må vi holde inne et sekund eller to, noen ganger venter det med å slå seg på til vi har sluppet bryteren, og andre ganger igjen slår det seg på mens vi holder inne.
Betjeningen er ellers både grei og oversiktlig. Du har én knapp for «neste», én for «forrige» og Rec-knappen har dobbelfunksjon som «Ok/Select» når du er inne i menyene. Oppløsning og framerate stilles i en egen meny. Det fungerer veldig greit så lenge det ikke er så mye du skal stille inn, men det tar litt tid hvis du skal endre på hele oppsettet. Merkelig nok får du tilgang til veldig få innstillinger i Sonys telefonapp. Vi kan endre oppløsning og framerate, men i appen står bare presetnavnene, så hvis du ikke husker hva som er hva hjelper ikke det noe særlig. Vi kan skru bildestabiliseringen av og på, få et rutenett som hjelper oss å komponere etter det gyldne snitt, og vi kan speilvende bildet, som sikkert er kjekt hvis du skal filme deg selv i speilet, men ikke en veldig aktuell funksjon for actionkameraer. Hvitbalanse (Auto eller Vann) og fargeinnstillinger (Vivid eller Nøytral) må stilles inn på selve kameraet. Dette er ting vi ikke endrer så ofte, så det er kanskje ikke et stort problem, men det hadde vært greit å kunne få en god oversikt i appen slik at du kan være sikker når du drar ut på opptak.
Det er et av de lettere kamerane i testen. Med det vanntette huset går det på vår vekt inn på 145 gram, altså rett under GoPro Hero4 Black med sine 150. Men i motsetning til de fleste kameraene er Sony HDR-AS100V vær- og støvtett uten hus, dermed er Sony med sine 91 gram (uten vanntett hus) det letteste kameraet i værtett tilstand. Hvor mye disse grammene har å si kommer an på bruken, men forskjellen på 80-90 gram oppå hjelmen eller i en stropp på siden av hodet – mot 140-150 gram – merkes.
Laveste pris: 1989,–
Testbilder
Alle kameraene ble testet i full HD, med en bildefrekvens på 50 bilder i sekundet, med unntak av Contour+2, der høyeste bildefrekvens i full HD PAL er 25 bilder i sekundet. Eksempelvideoen ble veldig enkelt laget ved at kameraene ble montert på et biltak og satt i opptak samtidig. På den måten blir lysforholdene like for alle kameraene.
Siden videoen blir ytterligere komprimert når den lastes opp til YouTube har vi også eksportert noen stillbilder slik bildene ser ut rett fra kameraene. Bildene er hentet ut fra en del av videoene med bevegelse, for eksempel i en panorering. Klikk på linkene under bildet for å se dem i full oppløsning.
Konklusjon
Skuffelsen
AEE MagiCam S70 First Decent by Terje Haakonsen var en skuffelse. Det så jo så tøft ut! Hvis Batman skulle brukt et actionkamera, hadde det sett slik ut. Vi liker bryterne på forsiden, slik at når du skrur på kameraet så kjenner du at du har gjort akkurat det, men vi synes to-knapp-løsningen for å skru på kameraet når det er i huset er upraktisk å bruke.
Vi liker at kameraet leveres med skjerm som vi kan velge å bruke eller ikke, men det føles litt mindre valgfritt i og med at det ikke går an å gjøre noen endringer i kameraets oppsett uten den. Vi liker ikke G-sensoren som de reklamerer med, det er en gimmick med svært begrenset bruksområde. Minst av alt liker vi den vanskelige menyen, og stusser over at norsk ikke er et språkvalg på et kamera som er signaturmodellen til en nordmann.
Batteritid i kjøleskapet: 2 timer og 10 minutter.
Les mer om S70 på side 2 av testen»
Det enkle, pålitelige
Contour+2 er et av enkleste og på mange måter mest brukervennlige i testen. Det er det eneste kameraet vi mener vi kunne tatt med til både barnehager og aldershjem, og lært de fleste å bruke det i løpet av kort tid. Så fremt vi satte det opp først. Dytt bryteren frem, så starter opptaket, dra den tilbake bak, så stopper det. Én ulempe er vekten: med det vanntette huset veier kameraet omtrent like mye som en colaboks, så hvis du er på jakt etter et kamera for å springe rundt med på hodet kommer nok kiropraktoren din til å få spader om du velger dette. Vi påstår ikke at det er helsefarlig, men 285 gram er ingen beskjeden vekt. Samtidig gir aluminiumskroppen oss en følelse av at dette er et solid og pålitelig kamera. Til tross for at Contour+2 fortsatt koster betydelig mer enn selskapets nyere Roam 3, er ikke bildekvaliteten noe å skrive hjem om. At maks hastighet i full HD-oppløsning bare er 25/30 bilder i sekundet er også et stort minus på et actioncamera.
Men vi liker konseptet med store knapper som kan opereres selv med boksehansker, så det kan godt være at vi sjekker ut Roam 3 for å se om det er bedre.
Batteritid i kjøleskapet: 2 timer og 5 minutter.
Les mer om Contour+2 på side 3 av testen»
Det lille lette, men bare delvis tette
Det eneste todelte kameraet i testen, Panasonics HX-A500, er det beste kameraet for deg som vil ha «point-of-view» video fra et kamera på hodet eller hjelmen. Med sine 31 gram veier ikke kameradelen stort mer enn et par store solbriller, og er sånn sett det kameraet som er best egnet for løping. Det er enkelt i bruk og bildestabiliseringsfunksjonen kommer nok godt med for alle som driver med sport utenfor den jevne, fine asfalten. Dessverre gjør det todelte designet dette kameraet mindre egnet til andre ting enn å bare ha det på hodet, og siden det er vanntett bare ned til tre meter er det det eneste kameraet i testen som du ikke kan dykke med (selv om forsiktig snorkling sikkert går greit). Kameraet kan filme i 4K, men videoene er da etter vår mening altfor hardt komprimert. Det er det kameraet i testen med best batteritid, men det eneste uten mulighet til å skifte batteri.
Batteritid i kjøleskapet: 2 timer og 25 minutter.
Les mer om HX-A500 på side 3 av testen»
Beste kamera, men ikke vår anbefaling
Det kommer kanskje ikke som noe sjokk at det er GoPro Hero4 Black som stikker av med utmerkelsen beste kamera. Det er det eneste kameraet i testen som har fungerende 4K og som kan filme i Full HD-oppløsning med en framerate på 120 bilder i sekundet, noe gir veldig gode muligheter for sakte film uten at det går ut over videokvaliteten. Det er antakeligvis det mest brukervennlige kameraet, og det har definitivt den beste app-løsningen.
Til tross for at det er testens minste kamera, er det Hero4 Black som gir deg flest funksjoner og valgmuligheter. Videokvaliteten er testens beste, men den høye prisen på over 4 000 kroner trekker ned. Dette er kameraet for deg som trenger 4K, bruker sakte film mye, ønsker best mulig bilde og har en romslig lommebok.
Kameraet har testens dårligste batteritid, men både originale og uoriginale ekstrabatterier kan kjøpes til under tollgrensa på for eksempel Amazon.com.
Batteritid i kjøleskapet: 1 time og 38 minutter.
Les mer om GoPro Hero4 Black på side 2 av testen»
Mest for pengene og vår anbefaling
Sony har gått hardt ut i actionkameramarkedet og leverer med sitt HDR-AS100V et produkt som virkelig burde få GoPro til å skjelve på tronen de lenge har sittet så trygt på. Sonys AS100V er værtett uten ekstra hus, det har GPS og elektronisk bildestabilisering. Videokvaliteten er ikke helt på høyde med GoPro Hero4 Black, men hvis du ikke har sammenligningsbilder tilgjengelig er det nok ikke mange som kommer til å påpeke akkurat det. Dessuten er den elektroniske bildestabilisatoren et stort pluss. Med tanke på det store prisfallet kameraet har hatt, slik at du nå får to Sony AS100V til prisen av én GoPro Hero4 Black, er dette definitivt det kameraet vi ville kjøpt.
Batteritid i kjøleskapet: 2 timer og 3 minutter.
Les mer om Sony HDR-AS100V på side 3 av testen»