Husket du å låse ytterdøren?
Med et par tastetrykk på mobilen så kan det være fikset. Vi byttet ut låsen med en smartlås.
Mange av oss har nok på et tidspunkt opplevd å komme hjem, lettere stresset, for å oppdage at nøkkelen til døra har forsvunnet som dugg for solen. Irritasjonen over å ha glemt nøkkelen kan overgå mye, men det finnes løsninger på markedet som gjør at du ikke lenger trenger å huske på ha nøkkelen tilgjengelig. Det finnes nemlig flere løsninger som passer inn i et smart-hjem.
I forrige del tok vi en nærmere kikk på hvordan en alarm kan bidra som et slags nervesenter i huset ditt. Selv om slike alarmer har i hovedoppgave å varsle omgivelsene om at kjeltringer med uærlige hensikter er på ferde, kan den også brukes til å kommunisere med andre plattformer – som for eksempel smartlåser.
Til slutt i denne serien vil vi oppsummere hvordan opplevelsen ble over tid, og ikke minst hva vi ble mest overrasket eller skuffet over. I denne serien vil vi plukket ut ulike systemer som vi tar i bruk over en lengre periode, hvor det ofte kan være én eller flere produsenter som har tilsvarende systemer. I dette tilfellet skal vi bruke smart-låsen både med og uten alarm over tid, for å se hvordan begge deler oppleves.
Få også med deg introduksjonen til denne serien om smarte hjem:
Slik blir hjemmet ditt smartere »
Her er noen av mulighetene
Det finnes nemlig en del systemer på markedet som gir deg muligheten til å låse opp døren uten å bruke en fysisk nøkkel. Flere av løsningene lar deg styre ytterdørens lås ved hjelp av en applikasjon på mobiltelefonen, mens også NFC-brikker eller kode bestående av flere siffer er en måte å gi deg adgang på.
Ett av de mest kjente produktene i denne sjangeren er på berget er nok Yale Doorman, en smartlås som lar deg låse opp døren din på en rekke ulike måter. Det finnes også andre aktører som lar deg bruke mobilen som nøkkel, som for eksempel UniKey eller Lockitron. Felles for de alle er at de erstatter dagens vanlige låsemekanisme.
Vil du heller skifte ut den gamle låsebolten som holder tyvene ute finnes det også produkter som er laget spesielt med dette i tankene. Haven er en smart-løsning som fysisk lager en sperre på døren din, dersom den slår innover, i tillegg til å låse opp selve døren. Også denne løsningen kan aktiviseres ved hjelp av mobiltelefonen din.
Så hva velger vi?
Siden vi allerede bruker et alarmsystem fra Verisure i vårt smarthus-prosjekt, er Yale Doorman en lås som kan knyttes sammen med alarmen. I tillegg er dette den låsen som er mest utbredt på det norske markedet, og har allerede noe år på baken.
Vi må nemlig innrømme at tanken på å ta vekk den trygge, fysiske nøkkelen, til fordel for en app på mobiltelefonen, har gjort oss tankefulle. For hva om låsen ikke fungerer, eller kanskje til og med lar seg knekke av iskaldt vær eller at batteriet går tomt for strøm. Spørsmålene er mange, og det er med skrekkblandet fryd at låsesmeden napper ut den gamle låsen.
Kan stå alene
Yale Doorman kommer med en nokså oversiktlig monteringsanvisning hvor du steg for steg kan gjøre installasjonen selv om du ønsker. Vi velger å få en låsesmed til å gjøre jobben, en installasjon som tok omlag 40 minutter fra start til slutt inkludert oppmelding mot alarmen.
Yale Doorman kan fint brukes uten andre enheter som for eksempel en alarm. Da kan du via menyene på selve låsen gå inn og administrere antall brukere du ønsker skal ha tilgang til låsen, sette opp hvem som skal bruke NFC-brikker og ikke minst hvilken kode du ønsker de ulike brukerne skal ha. Låsen våkner til liv når du setter inn batteriene, og selve installasjonen etter det er enkel å gjøre selv.
Låsen fungerer ved at du lukker døren på vanlig måte og trykker på stjerne-tegnet på tastepanelet på yttersiden. I utgangspunktet kan du sette koder på fire siffer, men du kan også sette at låsen skal betjenes med en NFC-brikke. Velger du å gå for brikken har du også valget om det skal slås kode sammen med denne eller ikke.
Skal du ha for eksempel en håndverker på besøk kan du legge inn en egen kode slik at vedkommende kan gå inn på dagtid for å få jobben gjort.
Kan brukes sammen med alarmen med tilleggutstyr
Skal du imidlertid bruke denne låsen mot alarmen din må du belage deg på en ekstrakostnad i form av en enhet som kobles til inne i selve låsen. Monteringen av denne er en rask operasjon der du vipper av det sorte lokket på den delen av låsen som står på innsiden av døren, og klemmer hele enheten ned i et spor.
Etter at enheten er på plass i selve låsen må du innom brukersidene for alarmen for å legge til låsen på samme måte som du legger til andre alarm-enheter. Her må du blant annet legge inn en ny seks-sifret kode, og vær oppmerksom på at om du har tatt deg tid til å sette opp låsen før du kobler til alarm-enheten – hvilket vi også gjorde – vil den nye koden overstyre de firesifrede kodene du allerede har lagt inn om du bare vil slå koden rett på låsen.
Samtidig måtte vi legge inn NFC-brikkene på nytt, og disse registreres ved at du går inn på hver enkelt bruker for å følge anvisningene på skjermen der du blant annet må legge brikken foran låsen for gjenkjennelse før du bestemmer hvilken kode som skal brukes dersom du vil ha det i tillegg.
Hva om låsen går tom for strøm?
Yale Doorman bruker batterier for å fungere, og noe av det første som slår oss er hva som skjer om du kommer hjem til en lås uten strøm nok til å låse opp døren? Heldigvis har dette blitt tatt høyde for, men likevel er det noe du må huske på.
Utvendig på undersiden av bryterpanelet er det nemlig to poler som du kan gi «hjelpestrøm» når batteriene er flate. Det du trenger er et 9 volts batteri, som ofte brukes i brannvarslere, for å stikke bortpå polene. Da skal låsen våkne til liv og du kan komme deg inn for å skifte til nye batterier. Ergo er det kjekt å ha et slikt 9 volts batteri liggende i for eksempel bilen.
Telefonen blir midtpunktet
Ved å koble Yale Doorman-en sammen med alarmsystemet kommer selve låsen opp som et ikon under appen til Verisure. Det er ikke så mange valgene du får med det nye ikonet, annet enn at du kan se om døren er lås eller ikke, i tillegg til at du kan klikke deg inn og aktivere eller deaktivere ved hjelp av den sekssifrede koden du opprettet tidligere.
Med låsen koblet til alarmen har du tre ulike måter å låse opp døren på. Enten kan du bruke en app via mobiltelefonen din, ved hjelp av NFC-brikke, eller kun ved hjelp av kodepanelet på låsen. Det er også mulig å aktivisere alarmen ved å slå koden på selve låsen. For å låse døren når du går kan du også bare trykke stjerne på panelet.
Siden alarmen er koblet til hjemmenettverket ditt kan du også via appen låse opp døren se lenge du har nett-tilgang der du oppholder deg. Dette er jo kjekt om du for eksempel trenger å låse opp døren for noen mens du er på jobb eller reise.
Samtidig får du også opp statusen for døren sammen med statusen for resten av alarmen selv om du ikke er koblet til hjemmenettverket. Dermed kan du enkelt sjekke om du husket å låse døren eller ei på vei til jobb.
Sliter du med å holde plantene dine i live?
Her er dingsen du trenger (Ekstra) »
Få også med deg introduksjonen til denne serien om smarte hjem:
Slik blir hjemmet ditt smartere »