SniktittHome Control

Denne gir deg smarte strømkontakter uten behov for en elektriker

En enkel og smart måte å spare strøm på.

Oslo/Tek.no: På markedet finnes det nå en rekke leverandører av smarthus-løsninger. En av disse kommer fra norske Home Control, og de fokuserer på å gi deg løsninger hvor du enkelt kan montere alt selv.

Vi tok turen til engelske Pierre Wynter som bor på Torshov i Oslo. Han er over middels interessert og fattet interesse for systemet under Bolig-messen. Siden den gang har han stilt sitt hjem til disposisjon som testpilot.

Pierre Wynter kom over Home Control da han var på Bolig-messen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sentralen er en modifisert Raspberry Pi

Systemet til Home Control baserer seg på at informasjonen skal gå via en såkalt «gateway», en slags sentral. Denne er i utgangspunktet en Raspberry Pi som er modifisert for formålet med en Linux-løsning i bunnen.

Denne sentralen kobles til hjemmenettverket ditt via kabel, og kan med det styre opptil 700 enheter, altså er det gode muligheter for å bygge ut de vanlige startpakkene som fås kjøpt.

Home Control kommer nemlig i utgangspunktet som to ulike startpakker, hvor du enten kjøper sentralen med to smarte LED-pærer, eller tilsvarende sentral med en smartkontakt. I Norge er det Elkjøp som forhandler produktene til Home Control. Begge disse pakkene koster rett under to tusen kroner.

– I denne leiligheten har jeg montert en sentral med et par smarte kontakter og et par smarte lyspærer. I tillegg tester jeg også ut en røykvarsler og et overvåkningskamera, forteller Wynter.

Trenger ikke elektriker

Kontakten bygger noe mer enn vanlige kontakt-lokk. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av tingene du kan koble til sentralen er altså et smart strømuttak. Denne kan du også kjøpe løst til rundt 500 kroner utenom startpakken, og du trenger ikke betale en elektriker for å installere systemet selv.

– Du tar kun og skrur av kåpen på din eksisterende strømkontakt og skifter denne ut med denne smart-varianten fra Home Control, illustrerer Wynter.

Etter å ha skiftet dette dekslet sitter du igjen med en kontakt som bygger litt mer enn den originale kontakten, men som inneholder en rekke funksjoner og muligheter.

– Dette dekslet kan snakke med sentralen trådløst, og har samtidig mulighet for å styre det du kobler til den. I tillegg har den god sikring mot varmegang og er også NEMKO-godkjent, forklarer Wynter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Soverommet er et av stedene Wynter har tatt i bruk den nye kontakten. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Strømbruk står i fokus

Baksiden av smart-kontakten. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ved å ta i bruk disse kontaktene så kan du via appen styre begge uttakene i kontakten. Her er for ordens skyld uttakene merket med A eller B, for å gjøre det enklere å skille mellom de to. Via appen kan du gå inn og konfigurere hvordan du vil at enhetene som er koblet til kontakten skal tildeles strøm.

Samtidig har Home Control også utviklet en avleser som du kan koble direkte til strømmåleren din. Dersom du har en modell som har et blinkende lys. Her kan du klistre på en føler som er knyttet til en sender, som igjen via sentralen gir deg tall om ditt forbruk i sanntid.

Ergo kan du for eksempel enkelt sjekke om det er noe som står på i huset før du skal på ferie, eller gå opp grafer og forbruk for å eventuelt minske strømtrekket ditt i huset.

En kjekk funksjon kan være å sette på litt lys på kvelden mens du er på ferie, slik at det ser ut som noen er hjemme.

– Med smart-pærene kan du via appen med full kontroll styre lyset i huset ditt, hvor mye det skal så på, og ikke minst når, forteller Wynter.

Egen røykvarsler

Røykvarsleren til Home Control ser helt ordinær ut. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sikkerhet er noe som er essensielt med produktene nevnt ovenfor. Men selskapet tilbyr også en egen røykvarsler som kan kobles til sentralen trådløst. Denne er smart, den kan sende deg en SMS når du trenger å skifte batteri.

Du kan også sette opp en alarm-funksjon til for eksempel naboer eller familie, der de mottar en SMS dersom alarmen skulle utløses.

– Du kan også konfigurere alarmen slik at for eksempel lyset blinker eller slår seg på dersom alarmen utløses. Det kan være en hendig funksjon dersom den skulle gå på midt på natten og det kan være vanskelig å finne frem, forklarer Yngvar Pettersen Jr i Home Control.

Appen kan brukes til både iOS og Android. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Også muligheter for overvåkning

Mens vi er i leiligheten til Wynter får vi øye på et kamera. Det viser seg at også dette er mulig, hvor du kan velge mellom et kamera som kan plasseres ute i vær og vind, eller en mindre variant som brukes innendørs.

Disse kan, i likhet med andre kameraer hos ulike alarmselskaper og for eksempel Netgear Arlo, ta opp og lagre innholdet i skyen. Samtidig har det også mulighet til å filme i mørket.

– Også disse kameraene skal være så enkle å sette opp at alle skal kunne klare det. Vi pleier å si at det tar om lag fem minutter før alt er oppe og går, forklarer Pettersen Jr.

Ikke et lukket system

Den lille sentralen er ikke begrenset til kun Home Control-dingser. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den lille Home Control-sentralen er som sagt skreddersydd for å holde styr på selskapets egne smart-pærer, kontakter, røykvarslere og overvåkningskameraer, men det betyr ikke at du er helt låst til kun det.

Selskapet jobber nemlig mye med å integrere andre enheter og systemer du kanskje bruker fra før i huset ditt, som for eksempel et Sonos-anlegg. Ved å hente inn de enkleste og mest nødvendige kommandoene, kan du altså styre Sonos-anlegget ditt via appen til Smart Control.

– Vi jobber kontinuerlig med å utvikle og forbedre denne appen for brukerne våre. Her er målet at denne appen skal kunne ta seg av det aller meste uten at du trenger å åpne mange andre apper, forklarer Pettersen Jr.

Pettersen Jr og Wynter sitter å prøver ut nye funksjoner i appen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig støtter også systemet Hue-systemet fra Philips. Ønsker du å ta full kontroll og lage egne makroer og funksjoner kan også systemet til Home Control brukes sammen med programmet Tasker.

Tar med seg utstyret på flyttefot

Pierre Wynter var, da vi traff han tidligere år, i ferd med å forberede flytting. Fra Oslo var neste stoppested Ås, og Home Control-systemet hans blir med på flyttelasset. En av grunnene er ifølge han selv at hans bedre halvdel også har fått sansen for smart-hjem-opplevelsen.

– Det blir rart å ikke ha systemet da man først har blitt vant med det. Å kunne justere lysene, eller sjekke om de er slått av, dersom man kommer i tvil, påpeker Wynter.

De flytter altså fra en leilighet til et hus, og dermed endrer behovet seg for de to.

– Jeg tror nok vi kommer til å trenge mer utstyr i det nye huset. Det er jo flere rom, og det er ikke til å legge skjul på at det frister å kunne fylle opp appen med flere muligheter, avslutter Wynter.

Du kan gjøre flere ting i huset ditt smartere:
Slik gjør du varmepumpen din smart (Ekstra) »

Les også
Nye Philips Hue + Philips Hue Go: Philips har hørt på kritikken og lanserer ny app i dag
Les også
Nanoleaf Bloom ligner ikke på andre LED-pærer
Les også
Vi har satt de tre råeste trådløse ruterne opp mot hverandre
Les også
Netgear Arlo: Disse gjør det enkelt å overvåke hjemmet ditt trådløst
Les også
Sony A7 Mark II: Robust, fleksibelt og profesjonelt
annonse