Til hovedinnhold
ArtikkelSmarthjem del 1

Vi tar i bruk smart-alarm

Kan gjøre langt mer enn å bare varsle om innbrudd.

Shutterstock / Verisure
Ole Henrik Johansen

Denne artikkelen har allerede vært publisert, men som en følge av en rekke kommentarer fra dere lesere, innser vi at det trengs en liten forklaring bak denne nye serien. I en rekke artikler fremover kommer vi å teste ut hvordan det er å leve med en del smarthus-løsninger, der vi tar for oss enkelte typer systemer, blant annet alarm, varmepumper, elektronisk lås, selvgående støvsuger, selvgående plenklipper og mange andre spennende muligheter.

Til slutt i denne serien vil vi oppsummere hvordan opplevelsen ble over tid, og ikke minst hva vi ble mest overrasket eller skuffet over. I denne serien vil vi plukket ut ulike systemer som vi tar i bruk over tid, hvor det ofte kan være én eller flere produsenter som har tilsvarende systemer.

Tingenes Internett er så smått på vei inn i de norske hjem, der elektroniske enheter kan kommunisere på tvers av plattformer. En av plattformene som kan ta en lederrolle i hjemmet ditt akkurat nå er et alarmsystem.

Fra å være et system målrettet for å varsle dersom noen med uærlige hensikter er på ferde, har disse systemene utviklet seg mye de siste årene, hvor blant annet kommunikasjon med andre enheter har stått på agendaen.

Få også med deg introduksjonen til denne serien om smarte hjem:
Slik blir hjemmet ditt smartere »

Valget falt på Verisure

I eksemplene nedenfor har vi tatt for oss et alarmsystem fra Verisure, som er en av aktørene på markedet her til lands som har utbredt støtte for en rekke finesser og muligheter.

Likevel må vi nevne at det finnes en rekke andre leverandører som kan skilte med tilsvarende systemer, selv om det varierer noe hvordan de ulike komponentene ser ut og hva de støtter. Eksempelvis har også Sector Alarm, Boligalarmer.no og Falck Alarm systemer som i prinsippet er tilsvarende hva vi valgte å bruke som eksempel i artikkelen.

Grunnene for at vi valgte å prøve et system fra Verisure i denne artikkelen var at systemet hadde støtte for å styre enkelte varmepumper, samt at den også kan kommunisere med en elektronisk dørlås, noe vi forøvrig tar fatt på i neste del av denne serien.

Trådløs overføring mellom enhetene

Tingenes Internett baserer seg på at ulike enheter skal kunne snakke sammen, og denne kommunikasjonen skjer oftest i dag via hjemmenettverket ditt. Alarmens hovedsentral kobles også til dette nettverket. Skulle strømmen eller bredbåndet falle fra har sentralen i tillegg et eget batteri og sim-kort for å holde systemet igang.

Selve hovedsentralen kobles til nett med kabel. Her for anledningen hektet av veggfestet. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sentralen kobles til ruteren med en vanlige nettverkskabel, men frekvensen den bruker videre for å kommunisere med resten av alarmkomponentene er annerledes. Normalt kjører hjemmenettverket ditt med en frekvens på 2,4 GHz, eller 5 GHz om du bruker en av de aller nyeste standardene. Alarmen på sin side bruker en frekvens på 868 MHz, mye fordi det gjør jobben enklere med å sikre dekning i hele huset.

Med andre ord er det kun en enkel nettverkskabel samt strømtilførselen som utgjør antall kabler til hovedsentralen. Resten kommuniseres trådløst, hvor for eksempel følere, kameraer, sirener og røykvarslere drives av batterier.

Mobilen holder styr på alt

Appen gir deg oversikt over hvordan det står til hjemme. Merk delen som kan velge varme, noe vi kommer tilbake til i del 2. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Alarmene kan styres på mange måter, der en av mulighetene er med mobiltelefonen. Er denne koblet til det samme hjemmenettverket som alarmen kan du enkelt via en dedikert applikasjon aktivere og deaktivere alarmen.

Dette er også mulig dersom du befinner deg utenfor hjemmenettverket, der mobilnettet blir brukt som en del av kommunikasjon mellom de to enhetene.

Appen gir deg full oversikt over statusen for alarmen, og ikke minst gir den deg beskjed dersom det gjøres endringer. Dette er en hendig funksjon dersom du for eksempel har barn på skolen, hvor alarmen gir beskjed når den deaktiveres i det barnet kommer hjem for dagen. Dette gjøres ved at du kan sette opp flere brukere slik at du kan skille på hvem som har vært inne å gjort endringer til en hver tid.

Via brukersidene til alarmen kan du også gå inn å endre navn på de ulike produktene som er koblet til. Blant annet kan du navngi røykvarslere og kameraer, som for eksempel forteller noe om hvor i huset de befinner seg.

Samtidig får du statusoppdateringer via telefonen om hvordan tilstanden er til selve alarmsystemet, om det trengs oppdateringer, eventuelle feil som har oppstått eller om hovedsentralen er uten vanlig strømforbindelse.

NFC er også en mulighet

Som nevnt kan sette opp flere brukere på det samme systemet, og sammen med det følger det også med en mulighet til å registrere NFC-brikker til de ulike personene. Dette er en grei løsning dersom mobiltelefonen ikke er innenfor rekkevidde,

Denne lille saken er alt du trenger å legge inntil kodepanelet for å slå av alarmen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Denne må du legge brikken inntil før du kan registrer den på en bruker. Dette panelet kan du forøvrig aktivere eller deaktivere alarmen manuelt ved hjelp av brikken eller kode. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Verisure bruker noen brikker som er runde med forskjellige fargekombinasjoner, hvor senter av brikken har den samme firmalogoen som de andre produktene forøvrig. Ved å legge NFC-brikken bort til bryterpanelet til systemet, registreres brikken, mens du via for eksempel PC-en din kan logge deg på brukerkontoen din for å definere hvem som skal bruke brikken, og hvilke andre eventuelle rettigheter denne personen skal ha, som for eksempel å motta varsler dersom alarmen utløses.

Automatisk varsling ved brann

I vårt tilfelle er utstyret som følger med i pakken til Verisure produsert av den japanske giganten Panasonic. En av tingene som er kjekt å ha er røykvarslere, og ikke bare for den åpenbare grunnen at den kan redde livet ditt dersom det brenner i huset. Brannvarslerne kommuniserer nemlig med sentralen som igjen sender ut varsel dersom varslerne skulle utløses, slik at brannvesenet kan rykke ut dersom du ikke er hjemme.

Slik kan en røykvarsler se ut. Verisure sin modell lages av Panasonic. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

I tillegg har de også et par innebygde målinger du kan ha brukt for. Blant annet måler de temperaturen i rommet, samt at den også kan sjekke hvor mye luftfuktighet det er i luften. Dataene blir loggført slik at du via appen kan følge med på utviklingen. I et vanlig hjem anbefales det at luftfuktigheten ligger mellom 20 og 40 prosent for et best mulig inneklima.

Et hendig tips når det gjelder røykvarslerne til Verisure er at du kan trykke på den blanke logoen dersom alarmen utløses. Om brannalarmen går av vil også varslerne fortelle hvilken av alarmene som er utløst dersom du har flere i huset ditt.

Kan bygges ut på egenhånd

Selve førstegangsinstallasjonen utføres av teknikere hos alarmselskapet, hvor du blant annet kan definere to ulike modier av alarmen. Det betyr at du for eksempel kan ha en modus der alt er koblet til, mens en annen modus har en form for skall-sikring uten at for eksempel bevegelseskameraene er aktivert.

I etterkant er det dog mulig å utvide enkelte ting selv. I startpakkene er det et begrenset antall følere, brannvarslere og kameraer som følger med, men via nettsidene til selskapet, som for eksempel Verisure, kan du logge deg brukersidene for å bestille mer utstyr.

Skulle du for eksempel trenge et par røykvarslere ekstra, eller kanskje en ekstra NFC-brikke, kan du selv legge til dette i systemet via brukersidene. Det eneste du trenger å gjøre er å følge en fem-stegs installasjon. Det første steget er å legger inn et serienummer som systemet gjenkjenner i form av hva slags utstyr det er snakk om. Derfra følger du anvisningene hvor blant annet du kan navngi enheten, i tillegg til at basen sjekker om kommunikasjonen er i orden.

Glemte du å skru av TV-en?

Denne lille røveren kan du legge der du trenger å måle temperatur og luftfuktighet. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Alarmsystemet består av en rekke følere, men det er også mulig å spe på med andre nyttige funksjoner. Blant annet kan du sette på en smart-plugg som gir deg styringen over kontakten den kobles til. Med andre ord kan du gå inn via telefonen din å se om pluggen er aktiv, og har du koblet denne til for eksempel TV-en din, kan du kutte strømtilførselen om du skulle bli i tvil om du husket å slå av apparatet eller ikke. Dog er dette ingen fullkommen løsning dersom det skulle starte å lyne mens du ikke er hjemme for å redde TV-en din.

Smart-pluggen lar deg kutte strømmen dersom du har glemt å trekke ut noe. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En annen enhet som kan være kjekk å ha er en ekstern temperaturmåler. Også denne legges til systemet på samme måte via brukersiden før du kan ta den i bruk. Denne måleren gir de samme tilbakemeldingene som du får via røykvarsleren, altså temperatur og luftfuktighet, men kan i tillegg plasseres der du ikke trenger en varsler, som for eksempel ute eller på badet. I tillegg kan de legges i kjøleskap eller fryser dersom du har behov for å se om disse holder stabil temperatur.

I del 2 av vår nye serie om smart-hjem skal vi ta en nærmere kikk på hvordan du kan koble til en digital lås slik at du slipper å huske på nøklene dine:
Vi byttet ut låsen med en smartlås – se hvordan det gikk »

annonse