Tek.no

Test

Samsung Galaxy Mini

15 Mai 2011 06:00

Design, skjerm og menyer

Galaxy-serien har etterhvert blitt synonymt med både fete Android-telefoner og etterhvert også nettbrett-konkurrenter til Apples iPad fra sør-koreanske Samsung. Spesielt har toppmodellene Galaxy S og den splitter nye kongetelefonen Galaxy S II gjort Galaxy-navnet kjent for deg som følger med i mobilmarkedet.

Les testen av Samsung Galaxy S II her

Galaxy Mini er minimal på noen områder, men er for stor til å kalles minimal.
Du trenger ikke gjøre dette for å bytte minnekort.

Lang, lang rekke...

Samsung er kjent for en enorm bredde i modellutvalget sitt, noe som gjenspeiler seg i et stort antall modeller også i Galaxy-serien. Ikke alle er aktuelle her til lands, men Galaxy Mini S5570, som vi har fått kloa i denne gang, er høyaktuell også for oss nordboere.

Som navnet antyder, er dette en forholdsvis liten Android-telefon. Den viktigste egenskapen i våre øyne er derimot ikke størrelsen, men prisen. Galaxy Mini kniver nemlig om å være den billigste Android-telefonen, og i skrivende stund er det faktisk kun Samsungs egen Galaxy 5 som kan skilte med lavere pris i prisguiden vår.

#FAIL

Nå tar vi de fleste markedsføringspåstander med en klype salt, men Samsung mener at Galaxy Mini har "stor touch-skjerm i lite format". I våre øyne ikke bare en selvmotsigelse, men også en drøy påstand.

Er det én ting skjermen til Galaxy Mini ikke er, så er det nemlig stor. For 5 år siden kunne du kanskje kalt denne skjermen stor, men i 2011 er en touch-skjerm på 3,1 tommer definitivt ikke stor.

Over til formatet på telefonen så er ikke liten det første vi tenker på når vi ser en Galaxy Mini. La det være helt klart at Galaxy Mini er en kompakt og hendig Android-telefon, og mindre enn de fleste av de mer avanserte Android-telefonene du får kjøpt. Hvis du som oss automatisk assosierer kombinasjonen "Android" og "Mini" med Sony Ericssons X10 Mini, så er allikevel Galaxy Mini en gigant i forhold.

Sammenligner du med nevnte X10 Mini så kan man derimot kalle skjermen til Galaxy Mini for stor, uten at det sier så mye.

Frozen yoghurt

Galaxy Mini kjører versjon 2.2 av Android-operativsystemet. Dette er ikke aller siste utgave, men er allikevel forholdsvis oppdatert - spesielt med tanke på at dette er en billig telefon.

Startskjermene er det første som måter deg når du trykker på telefonen. Her er det tre startskjermer som standard, og du kan ha inntil syv startskjermer om du ønsker det. Du kan også endre rekkefølgen på startskjermene.

Å legge til nye ikoner og programmer på startskjermen er nokså intuitivt ved at du holder fingeren på skjermen noen sekunder for å få opp tilpasnings-menyen. Skal du organisere selve startskjemene må du derimot dra to fingre mot hverandre over skjermen, som om du skulle zoome ut.

Enkelt for oss som har brukt slike telefoner tidligere, men kanskje ikke noe du finner ut av deg selv uten å lese bruksanvisningen.

Drar du fingeren nedover skjermen får du på vanlig Android-vis frem en varslingsmeny. TouchWiz gjør at varslingsmenyen er enda mer utfyllende enn det som er standard Android.

Her har du fem ikoner for å skru av og på trådløst nettverk, Bluetooth, GPS, autorotasjon av skjermen og stillemodus. I tillegg ser du selvsagt varsler for nye meldinger, e-post, kalenderhendelser og så videre.

Skjermen er ikke ripefri, men du skal ha harde negler for å ripe den opp.

Sidelengs hovedmeny

Hovedmenyen ligner på startskjermene i den forstand at ikonene er fordelt på flere skjermer som du veksler mellom ved å bla sidelengs. Du kan selvsagt tilpasse plasseringen av de enkelte ikonene. Ønsker du kjapt og enkelt å legge en snarvei til en av menyfunksjonene til startskjermen, er det bare å holde fingeren på ikonet i hovedmenyen noen sekunder.

Noe du neppe vil savne før du har testet en av Samsungs Bada-telefoner, er såkalt adaptiv menyrekkefølge. Siden Bada er utviklet av Samsung selv, er det ikke utenkelig at dette finner veien også inn i Android-telefonene med TouchWiz fra samme produsent.

Nederst på skjermen har du, enten du befinner deg i startskjemen eller inne i hovedmenyen, fire ikoner til telefonfunksjonen, adresseboken, meldingsinnboksen samt et ikon som bringer deg til enten hovedmenyen eller startskjermen avhengig av hvor du befinner deg i menyene for øyeblikket.

Totalt sett er Galaxy Mini av de enklere telefonene å komme i gang med dersom du ikke har brukt en Android-telefon før, samtidig som Android 2.2 sørger for at du stort sett har all funksjonaliteten du trenger.

Responsen i menyene er ikke alltid helt umiddelbar, men det er sjelden du legger merke til plagsomme forsinkelser. Galaxy Mini oppleves derfor som kjapp i vanlig bruk.

Designen med en farget stripe langs kanten gjør at Galaxy Mini ser tynnere ut enn den føles i hånden.

Lommevennlig

Selv om Galaxy Mini er et forvokst beist sammenlignet med en mini-telefon som Sony Ericssons X10 Mini, så er den allikevel en lommevennlig mobiltelefon. Den har en forholdsvis kompakt størrelse, og selv om den ikke er super-tynn så bidrar runde kanter til at den ikke buler plagsomt i bukselommen. Den runde kantene og den buede formen gjør også at den oppleves som god å holde i.

Kvalitetsmessig så virker Galaxy Mini skikkelig sammenskrudd. Det er ingen tvil om at materialene er av den rimelige sorten, men det heldigvis verken knirk eller slark å spore.

De fysiske knappene som finnes er også gode å betjene. De tre knappene du finner under skjermen har god størrelse og er lette og trykke på, mens volumtasten og av/på-tasten er logisk plassert og enkle å føle seg frem til. Rent ergonomisk så har Samsung altså gjort en god jobb med denne forvokste mini-telefonen.

Da vi dro en binders over skjermen fant vi fort ut at skjermen ikke er av den ripefrie sorten. Til å være en plastskjerm stod den allikevel godt i mot vårt hærverk, og vi måtte bruke en spiss kant på bindersen vår for å lage riper.

Responsen når du trykker på skjermen med fingrene er upåklagelig. At skjermen er heller moderat hva gjelder størrelse gjør at den på tross av god respons nok ikke er den aller kjappeste å skrive på. Spesielt hvis du bruker det vanlige QWERTY-tastaturet kan tastene bli noe små dersom fingertuppene er av den fyldige sorten. Bortsett fra dette fungerer innskriving av tekst utmerket, og du har et drøss med alternativer for hvordan du vil skrive inn tekst og hvordan ordboken skal fungere.

Hvis du er bortskjemt med ikke bare store, men også høyoppløste skjermer, vil du nok rynke på nesen over Galaxy Mini. Den forholdsvis lave oppløsningen gjør at det er begrenset hvor mye informasjon som vises på skjermen av gangen. For eksempel oppleves det som tungvint å surfe på nettsider som ikke er laget for små skjermer som dette.

Skjermen kan ikke skilte med noen av de nymotens forkortelsene som indikerer ekstrem fargegjengivelse og lysstyrke, men er isteden en ganske ordinær TFT-skjerm. Til daglig vil du neppe tenke over dette, men legger du Galaxy Mini ved siden av en mobil med for eksempel Super-AMOLED-skjerm så blekner Galaxy Mini i forhold. Det samme gjelder hvis du bruker Galaxy Mini utendørs i sterkt lys.

Skjermen er noe av det første det spares på når lav pris er prioritert, og det er derfor som forventet at Galaxy Mini har en ganske så allminnelig skjerm. Når det gjelder valuta for pengene kan derimot selv ikke en gnien skotte klage på Galaxy Mini.

Tilbehør

Vi savner én ting i salgspakken til Galaxay Mini, og det er hodetelefoner/håndfri. Du skal ikke snakke mye i telefonen før du setter stor pris på en eller annen form for håndfri. Heldigvis har Galaxy Mini vanlig mini-jack-inngang, slik at du kan benytte de fleste vanlige hodetelefoner.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri (1200 mah)
  • Minnekort (2 GB) med adapter
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning

Les også