Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung Galaxy Mini

Design, skjerm og menyer

Galaxy-serien har etterhvert blitt synonymt med både fete Android-telefoner og etterhvert også nettbrett-konkurrenter til Apples iPad fra sør-koreanske Samsung. Spesielt har toppmodellene Galaxy S og den splitter nye kongetelefonen Galaxy S II gjort Galaxy-navnet kjent for deg som følger med i mobilmarkedet.

Les testen av Samsung Galaxy S II her

Galaxy Mini er minimal på noen områder, men er for stor til å kalles minimal.
Du trenger ikke gjøre dette for å bytte minnekort.

Lang, lang rekke...

Samsung er kjent for en enorm bredde i modellutvalget sitt, noe som gjenspeiler seg i et stort antall modeller også i Galaxy-serien. Ikke alle er aktuelle her til lands, men Galaxy Mini S5570, som vi har fått kloa i denne gang, er høyaktuell også for oss nordboere.

Som navnet antyder, er dette en forholdsvis liten Android-telefon. Den viktigste egenskapen i våre øyne er derimot ikke størrelsen, men prisen. Galaxy Mini kniver nemlig om å være den billigste Android-telefonen, og i skrivende stund er det faktisk kun Samsungs egen Galaxy 5 som kan skilte med lavere pris i prisguiden vår.

#FAIL

Nå tar vi de fleste markedsføringspåstander med en klype salt, men Samsung mener at Galaxy Mini har "stor touch-skjerm i lite format". I våre øyne ikke bare en selvmotsigelse, men også en drøy påstand.

Er det én ting skjermen til Galaxy Mini ikke er, så er det nemlig stor. For 5 år siden kunne du kanskje kalt denne skjermen stor, men i 2011 er en touch-skjerm på 3,1 tommer definitivt ikke stor.

Over til formatet på telefonen så er ikke liten det første vi tenker på når vi ser en Galaxy Mini. La det være helt klart at Galaxy Mini er en kompakt og hendig Android-telefon, og mindre enn de fleste av de mer avanserte Android-telefonene du får kjøpt. Hvis du som oss automatisk assosierer kombinasjonen "Android" og "Mini" med Sony Ericssons X10 Mini, så er allikevel Galaxy Mini en gigant i forhold.

Sammenligner du med nevnte X10 Mini så kan man derimot kalle skjermen til Galaxy Mini for stor, uten at det sier så mye.

Frozen yoghurt

Galaxy Mini kjører versjon 2.2 av Android-operativsystemet. Dette er ikke aller siste utgave, men er allikevel forholdsvis oppdatert - spesielt med tanke på at dette er en billig telefon.

Startskjermene er det første som måter deg når du trykker på telefonen. Her er det tre startskjermer som standard, og du kan ha inntil syv startskjermer om du ønsker det. Du kan også endre rekkefølgen på startskjermene.

Å legge til nye ikoner og programmer på startskjermen er nokså intuitivt ved at du holder fingeren på skjermen noen sekunder for å få opp tilpasnings-menyen. Skal du organisere selve startskjemene må du derimot dra to fingre mot hverandre over skjermen, som om du skulle zoome ut.

Enkelt for oss som har brukt slike telefoner tidligere, men kanskje ikke noe du finner ut av deg selv uten å lese bruksanvisningen.

Drar du fingeren nedover skjermen får du på vanlig Android-vis frem en varslingsmeny. TouchWiz gjør at varslingsmenyen er enda mer utfyllende enn det som er standard Android.

Her har du fem ikoner for å skru av og på trådløst nettverk, Bluetooth, GPS, autorotasjon av skjermen og stillemodus. I tillegg ser du selvsagt varsler for nye meldinger, e-post, kalenderhendelser og så videre.

Skjermen er ikke ripefri, men du skal ha harde negler for å ripe den opp.

Sidelengs hovedmeny

Hovedmenyen ligner på startskjermene i den forstand at ikonene er fordelt på flere skjermer som du veksler mellom ved å bla sidelengs. Du kan selvsagt tilpasse plasseringen av de enkelte ikonene. Ønsker du kjapt og enkelt å legge en snarvei til en av menyfunksjonene til startskjermen, er det bare å holde fingeren på ikonet i hovedmenyen noen sekunder.

Noe du neppe vil savne før du har testet en av Samsungs Bada-telefoner, er såkalt adaptiv menyrekkefølge. Siden Bada er utviklet av Samsung selv, er det ikke utenkelig at dette finner veien også inn i Android-telefonene med TouchWiz fra samme produsent.

Nederst på skjermen har du, enten du befinner deg i startskjemen eller inne i hovedmenyen, fire ikoner til telefonfunksjonen, adresseboken, meldingsinnboksen samt et ikon som bringer deg til enten hovedmenyen eller startskjermen avhengig av hvor du befinner deg i menyene for øyeblikket.

Totalt sett er Galaxy Mini av de enklere telefonene å komme i gang med dersom du ikke har brukt en Android-telefon før, samtidig som Android 2.2 sørger for at du stort sett har all funksjonaliteten du trenger.

Responsen i menyene er ikke alltid helt umiddelbar, men det er sjelden du legger merke til plagsomme forsinkelser. Galaxy Mini oppleves derfor som kjapp i vanlig bruk.

Designen med en farget stripe langs kanten gjør at Galaxy Mini ser tynnere ut enn den føles i hånden.

Lommevennlig

Selv om Galaxy Mini er et forvokst beist sammenlignet med en mini-telefon som Sony Ericssons X10 Mini, så er den allikevel en lommevennlig mobiltelefon. Den har en forholdsvis kompakt størrelse, og selv om den ikke er super-tynn så bidrar runde kanter til at den ikke buler plagsomt i bukselommen. Den runde kantene og den buede formen gjør også at den oppleves som god å holde i.

Kvalitetsmessig så virker Galaxy Mini skikkelig sammenskrudd. Det er ingen tvil om at materialene er av den rimelige sorten, men det heldigvis verken knirk eller slark å spore.

De fysiske knappene som finnes er også gode å betjene. De tre knappene du finner under skjermen har god størrelse og er lette og trykke på, mens volumtasten og av/på-tasten er logisk plassert og enkle å føle seg frem til. Rent ergonomisk så har Samsung altså gjort en god jobb med denne forvokste mini-telefonen.

Da vi dro en binders over skjermen fant vi fort ut at skjermen ikke er av den ripefrie sorten. Til å være en plastskjerm stod den allikevel godt i mot vårt hærverk, og vi måtte bruke en spiss kant på bindersen vår for å lage riper.

Responsen når du trykker på skjermen med fingrene er upåklagelig. At skjermen er heller moderat hva gjelder størrelse gjør at den på tross av god respons nok ikke er den aller kjappeste å skrive på. Spesielt hvis du bruker det vanlige QWERTY-tastaturet kan tastene bli noe små dersom fingertuppene er av den fyldige sorten. Bortsett fra dette fungerer innskriving av tekst utmerket, og du har et drøss med alternativer for hvordan du vil skrive inn tekst og hvordan ordboken skal fungere.

Hvis du er bortskjemt med ikke bare store, men også høyoppløste skjermer, vil du nok rynke på nesen over Galaxy Mini. Den forholdsvis lave oppløsningen gjør at det er begrenset hvor mye informasjon som vises på skjermen av gangen. For eksempel oppleves det som tungvint å surfe på nettsider som ikke er laget for små skjermer som dette.

Skjermen kan ikke skilte med noen av de nymotens forkortelsene som indikerer ekstrem fargegjengivelse og lysstyrke, men er isteden en ganske ordinær TFT-skjerm. Til daglig vil du neppe tenke over dette, men legger du Galaxy Mini ved siden av en mobil med for eksempel Super-AMOLED-skjerm så blekner Galaxy Mini i forhold. Det samme gjelder hvis du bruker Galaxy Mini utendørs i sterkt lys.

Skjermen er noe av det første det spares på når lav pris er prioritert, og det er derfor som forventet at Galaxy Mini har en ganske så allminnelig skjerm. Når det gjelder valuta for pengene kan derimot selv ikke en gnien skotte klage på Galaxy Mini.

Tilbehør

Vi savner én ting i salgspakken til Galaxay Mini, og det er hodetelefoner/håndfri. Du skal ikke snakke mye i telefonen før du setter stor pris på en eller annen form for håndfri. Heldigvis har Galaxy Mini vanlig mini-jack-inngang, slik at du kan benytte de fleste vanlige hodetelefoner.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri (1200 mah)
  • Minnekort (2 GB) med adapter
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning

Teknologi og funksjoner

Tilkoblingene sitter øverst på Galaxy Mini.
Noen Sony Ericsson Arc er dette ikke, men Galaxy Mini er litt buet i endene.
Bakdekselet sitter godt, men gir et billig inntrykk når du holder telefonen i hånden.
Fra enkelte vinkler kan designen nesten sies å være spenstig.

Galaxy Mini har som de fleste Android-telefoner det du forventer av tilkoblinger og funksjoner.

Du kommer deg på nett enten via det gamle GSM-nettet, det nyere 3G og super-3G-nettet og så med de tre vanligste standardene for trådløse nett.

Hva gjelder GSM så kan Galaxy Mini på tross av lav pris skilte med firebånds dekning som gir topp fremkommelighet over hele verden, mens hastigheten med super-3G er inntil 7,2 Mpbs og ikke bare de for billige telefoner vanlige 3,6 Mbps.

Samsung har begynt å komme med telefoner som støtter den nyere Bluetooth 3.0-standarden, men denne har ikke funnet veien inn i Galaxy Mini.

Utvalget av kompatible enheter er imidlertid enda magert, og sannsynligvis vil du som oss ikke savne 3.0-versjonen annet enn når du skal skryte over all den fete teknologien som mobilen din har.

Bluetooth 2.1 med A2DP, som Galaxy Mini har, gjør at du kan høre på trådløs stereolyd og overføre filer og musikk til andre telefoner og PC-er, og dermed får du sannsynligvis gjort det du ønsker å gjøre.

Når du i tillegg har en skikkelig GPS, kan vi ikke komme på noen basisfunksjoner som Galaxy Mini mangler.

Knepent batteri

En mindre skjerm har nesten alltid en positiv bieffekt, nemlig lavt strømforbruk.

Denne gangen er det ikke til å komme bort fra at vi ble litt skuffet. Med normal bruk holdt batteriet i overkant av to døgn, noe som vil si at batteriet i praksis må lades hver annen natt.

Hadde dette vært en toppmodell smekkfull av strlmkrevende funksjoner samt en diger skjerm på over 4 tommer, hadde vi vært strålende fornøyd.

Når skjermen verken er større eller mer lyssterk enn den er, samtidig som batteriet har en normal størrelse, kan vi ikke si oss mer enn sånn middels fornøyd.

Dette på tross av at de fleste tilkoblingene er enkle å deaktivere for å spare strøm direkte fra den tidligere nevnte varsellinjen.

Tilkoblinger

Galaxy Mini har to fysiske kontakter. Det ene er en Micro-USB-kontakt som brukes til å lade telefonen samt å koble telefonen til en PC. Inngang nummer to brukes til lyd og er i det vanlige minijack-formatet.

Er du ikke fornøyd med å overføre lyd enten via ledning fra minijack-utgangen eller den nevnte trådløse stereo Bluetooth-funksjonaliteten, er en tredje mulighet å strømme musikk og annet medieinnhold trådløst til kompatible enheter med hjelp av DNLA-støtten som Galaxy Mini kan skilte med.

Vi satte opp Galaxy Mini mot både Gmail og flere Exchange-kontoer, noe den taklet uten å kny. Kalenderen er også forholdsvis oversiktlig, slik at Galaxy Mini bør duge også for mange mer krevende brukere.

Ingen telefonimester

Som telefon er Galaxy Mini enkel å bruke. Trykker du på telefon-tasten, kan du velge mellom å taste et nummer på vanlig vis, ringe fra anropsloggen eller ringe en av dine favoritter. Du har også et eget ikon som bringer deg inn i adresseboken.

Galaxy Mini har såkalt Smart Dialing, slik at du automatisk søker blant navnene i telefonboken når du taster et telefonnummer. Skal du for eksempel ringe Per, taster du 737 (som hvis du skrev bokstaver hadde blitt per) og telefonen viser alle kontakter som begynner på Per. Samtidig vises også alle nummer som inneholder summersekvensen 737.

Trykker du på fanebladet for logger får du en oversikt over ikke bare telefonsamtaler, men også inn- og utgående meldinger. Synes du dette blir for mye informasjon, kan du velge å kun vise nummer fra en type kommunikasjon.

Som nevnt har du også en fane for favoritter, og selv om du er så lat at du ikke har lagt til noen favoritter på telefonen din, så har du her en svært nyttig funksjon. Her vises nemlig også de kontaktene du har ringt oftest, slik at du automatisk har mye brukte kontakter lett tilgjengelig selv om de ikke skulle ligge langt opp i selve anropsloggen.

Når vi kommer til noe av det aller viktigste, nemlig hvordan telefonen er å prate i, så stiller dessverre ikke Galaxy Mini like sterkt. I omgivelser med mer eller mindre bakgrunnstøy var det gjerne tidvis vanskelig å høre hva motparten sa. Koblet vi til en håndfri ble lyden utmerket, men en slik følger dessverre ikke med.

Multimedia

Galaxy Mini er liten, men ikke mikroskopisk.
Volumbryteren lar seg fint betjene under samtale.
Kameraet er enkelt og ubeskyttet.

Bildegalleriet i Galaxy Mini er velkjent fra Android. For det meste er dette også en positiv ting, og bildegalleriet er oversiktlig og enkelt å bruke. Blant annet kan du vise bildene i såkalt tidsvisning. Dette gjør at bilder kan organiseres i mapper sortert på dato, noe som kan gjøre det enklere å holde oversikten dersom du skal finne frem i en stor mengde med bilder.

Navigering foregår uten at du trenger å tenke deg om, du blar frem og tilbake ved å flikke fingeren over skjermen og zoomer inn og ut ved å dra to fingre mot eller fra hverandre.

Det er også enkelt å sende et bilde til andre, eller dele det på Picasa som Galaxy Mini har støtte for.

Ingen Facebook-klient

Du kan derimot i utgangspunktet ikke laste et bilde direkte opp på Facebook. Grunnen er at Galaxy Mini ikke kommer med en egen Facebook-klient.

Riktignok kan du heldigvis importere kontakter og kalenderoppføringer fra Facebook til telefonens adressebok og kalender, men et eget Facebook-program må du installere selv.

Når dette er gjort får du også opp valget om å dele et bilde direkte på Facebook. Sannsynligvis er dette også den mest nyttige siden ved Facebook-programmet, da vi synes det var enklere og mer oversiktlig å sjekke Facebook med telefonens innebygde nettleser enn med den frittstående klienten.

Facebook er også integrert i den såkalt Social Hub-funksjonen som Galaxy Mini deler med en rekke Samsung-telefoner. Vi synes Social Hub-programmet verken er spesielt nyttig eller morsomt, og ser heller på det som noe markedsføringsfolkene til sør-koreanerne er vel ivrige med å trekke frem.

Ingen kino i lommeformat

Med de viktige unntakene DivX og XviD spiller videospilleren i Galaxy Mini av de fleste videoformater. Siden skjermen har såpass moderat størrelse og oppløsning, vil du uansett neppe se mye film på denne telefonen, på tross av at videospilleren er enkel å bruke.

Musikkspilleren er på sin side også svært enkel å bruke, med et grensesnitt spesielt for TouchWiz. Lydkvaliteten når du spiller av musikk er i likhet med lydkvaliteten under samtale ikke helt på topp. Vi synes lydbildet var litt smal og heller ikke helt støyfritt.

For vår del var volumet høyt nok, men tilhører du de som trenger ekstrem guffe på hodetelefonene for å nyte musikken så er ikke Galaxy Mini rett telefon for deg.

Hvis du ikke er fornøyd med utvalget i din egen musikksamling kan du selvsagt også høre på radio med Galaxy Mini.

Slik vi ofte ser på Android-telefoner er det ingen spill ferdig installert på Galaxy Mini. Utallige spill er derimot enkelt tilgjengelig via Android Market, slik at du kan fråtse i diverse Angry Birds-versjoner om du skulle ønske det.

Kamera med mangler

Mangelen ved kameraet er i første rekke en dedikert kameraknapp. Dette gjør at du må inn i menyen for å starte kameraet, og du må også trykke på skjermen istedenfor en fysisk knapp når du skal ta bilde. Kanskje ikke verdens største problem, men likefult irriterende hvis du er vant med å ha en egen kameraknapp lett tilgjengelig. Rent ergonomisk er vel dette domtrent det eneste punktet hvor Galaxy Mini faller gjennom.

Vel inne i kameramenyen har du godt med muligheter. Blant annet har du en morsom funksjon som lar deg ta en slags dobbelteksponering, slik at du kan få samme person to ganger på samme bilde, eller få to personer som står langt fra hverandre til å bli med på samme bilde.

Når vi kommer til bildekvaliteten ser vi at Galaxy Mini tar helt greie bilder, men heller ikke mer. I full størrelse får bildene et kornete preg. I tillegg er ikke hvitbalansen alltid helt på topp, og endel bilder får et grått preg.

Du kan også ta video med Galaxy Mini, men for å si det som det er: dette egner seg kun til avspilling på en liten mobilskjerm.Det er allikevel ikke alltid masse dyrt utstyr er nødvendig, noe denne trommespillende mannen med kun to trommestikker og en plastbøtte til rådighet beviser til fulle:

Konklusjon

Samsung Galaxy Mini, eller S5570 som den også heter, er en forholdsvis liten Android-telefon. Hvis du nå tenker på knøtte-telefoner á la Sony Ericsson X10 Mini, så må vi ile avkreftende til og først som sist slå fast at liten er Galaxy Mini ikke.

Størrelsesmessig er den rett og slett en helt normal, kompakt telefon med berøringsfølsom skjerm.

Ikke gratis

Nei, Samsung Galaxy Mini er ikke gratis, men den er omtrent så billig som du får en skikkelig Android-telefon. Her får du det meste du trenger for en drøy tusenlapp.

For denne tusenlappen får du ingen blank og lekker telefon som sidemannen på bussen misunner deg. Du får derimot en telefon som selv om den har et visst billig-preg, er godt sammenskrudd og er god å trykke på.

Ikke bare er de få fysiske tastene gode å trykke på, men skjermen har også god respons. Skjermen har en svært moderat størrelse, og ikke minst er oppløsningen typisk for billige touch-telefoner, altså lav.

Skjermen er kanskje den egenskapen ved Galaxy Mini hvor sparekniven har satt sine mest tydelige spor, men som vanlig så får du det du betaler for. Selv om skjermen for mange vil virke simpel, så får du allikevel mye skjerm for pengene.

Dessverre har ikke den moderate skjermen gitt seg utslag i moderat strømforbruk. Vi måtte lade telefonen hver annen natt. I seg selv er ikke dette avskrekkende, men vi ser ofte bedre batteritider på telefoner med skjermer på denne størrelsen.

Froyo og TouchWiz

Galaxy Mini kjører versjon 2.2 av Googles operativsystem Android for mobiltelefoner. Det vil si at du har det aller meste av det du trenger i menyene, og kun de aller mest teknokåte vil savne mye i menyene. Grensesnittet er tilpasset av Samsung og har fått navnet TouchWiz. Dette kjenner vi fra en rekke tidligere Samsung-modeller.

I dette tilfellet har Samsung gjort en god jobb, og klart å legge til noen hendige finesser uten å knote til grensesnittet unødvendig. Galaxy Mini er altså enkel å bruke, om enn ikke like enkel som de tidvis minimalistiske Android-menyene som Sony Ericsson har på enkelte av sine modeller.

Teknisk nok

Galaxy Mini kan ikke skilte med de aller nyeste funksjonene og de mest uforståelige forkortelsene på spesifikasjonslisten sin, men det mest nødvendige er på plass. Du har kjapp dataoverføring nesten uansett hvor du befinner deg, og vet du ikke hvor du befinner deg så kan den innebygde GPS-en sammen med Google Maps fortelle deg det.

Etter å ha funnet ut hvor du er trenger du sannsynligvis litt hjelp til å vite hva du skal gjøre, og det kan kalenderen i Galaxy Mini hjelpe deg med. Den kan for eksempel synkroniseres med en eller flere Exchange-kontoer, og gjør at du ikke bare vet hva du skal men har full tilgang på e-post og synkronisert adressebok. Kontaktene i adresseboken kan forøvrig like gjerne være importert fra Facebook-kontoen din, og selvsagt kan du koble sammen kontaktene i adresseboken dersom du henter kontakter fra flere kilder.

Vi har allerede slått fast at du er litt forvirret, men at du til tider har problemer med å høre hva motparten sier er nok telefonen sin feil. Vi ble nemlig ikke spesielt imponert over lydkvaliteten under samtale, noe som gjorde at vi måtte konsentrere oss ekstra for å føre en samtale i støyete omgivelser.

Konklusjon

Samsung Galaxy Mini er et godt alternativ hvis du vil ha en billig telefon med trykkfølsom skjerm. Riktignok gir den moderate størrelsen og oppløsningen på skjermen ikke den optimale opplevelsen av Android-menyene, men for deg som er ute etter din første Android-telefon eller bare vil ha en billig mobil uten å gi slipp på trykkfølsom skjerm, så er Galaxy Mini absolutt et alternativ.

Du får da verken topp lyd under samtale eller spesielt bra batteritid, men så ryker det til gjengjeld ikke av kredittkortet etterpå heller.

Det har etterhvert dukket opp en rekke telefoner med trykkfølsom skjerm til drøye tusenlappen. Et eksemepel er LG Optimus One. Da får du bedre skjerm, men må også ut med noen hundrelapper mer.

I denne prisklassen finner du også Sony Ericsson Xperia X8, men den er først og fremst et alternativ hvis du vil ha det aller enkleste og minimalistiske grensesnittet i menyene.

annonse