Test

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Design og brukervennlighet

Forrige telefon i Xperia-serien, X10, ble fort danket ut av HTC Desire, men er fortsatt en høyaktuell mobil for deg som er ute etter en funksjonsrik Android-telefon. Nå har det dukket opp enda en Android-telefon med Xperia-navnet, nemlig X10 Mini. Vi har tidligere erfart at Mini-versjoner overgår originalen, noe testen vår av Nokia N97 Mini er et eksempel på.

X10 Mini er derimot mye mer enn bare en nedskalert utgave av storebroren X10. Nærmere bestemt er den mye mindre enn det.

X10 Mini må oppleves. På bilder ser den ut som en vanlig mobil, men virkeligheten er en ganske annen.
Slik ser hovedstartskjermen ut.
X10 er liten. Bitte liten.
Selv hånden til en nett håndmodell blir stor i forhold til X10 Mini.
Baksiden er matt sort.
Designen er preget av moderate kurver.
X10 Mini er tykk i forhold til den totale størrelsen.
Vi må langt tilbake for å finne forrige gang små telefoner var på høyden.

X10 Mini er liten. Virkelig liten.

Forrige gang en Xperia-telefon gå oss antydninger til hjertebank ved første blikk, var når vi åpnet esken til Windows-telefonen Xperia X2. Det forholdet endte ikke bra.

X10 Mini gjør et enda bedre førsteinntrykk, men til forskjell fra X2 så får den de gode følelsene til å vare.

X10 Mini er overraskende liten, og får oss til å tenke tilbake til en svunnen tid med små, eksklusive telefoner som Siemens SL55 og Ericsson T66. Den sjeldne kult-telefonen Neonode N2 er også en telefon du tenker på når du ser en X10 Mini.

Når vi kun ventet oss en litt mindre og nyere versjon av X10, så har altså Sony Ericsson isteden disket opp med en skikkelig lekkerbisken.

Vi er fullt klar over at det finnes andre forholdsvis små telefoner, for eksempel små skyvetelefoner som Sony Ericssons egen W595, men X10 Mini står allikevel frem som en liten sjarmør av en touch-telefon.

Supertynn er X10 Mini ikke, men den ligger til gjengjeld godt i hånden.

Kjærlighet gjør blind

Det er like greit å ta tyren ved hornene og innrømme det med en gang: skjermen er liten. Ingen overraskelse med tanke på at X10 Mini har mildt sagt beskjedne vitale data.

2,55 tommer gjør at dette ikke er telefonen for deg som skal se spillefilmer eller vil ha maksimal oversikt med masse informasjon tettpakket på skjermen.

At skjermen er liten gjør at pikslene sitter tett, og skjermbildet virker dermed sylskarpt og høyoppløst. Selv om det ikke er AMOLED-klasse over denne TFT-skjermen fungerer den bra for de fleste av oss.

Vellykket plastisk operasjon

Da vi testet X10, var vi bare delvis overbevist over tilpasningene Sony Ericsson hadde gjort med de i utgangspunktet utmerkede Android-menyene.

Denne gangen synes vi de har lykkes hakket bedre. Den lille skjermen gjør riktignok at det ikke blir plass til for eksempel flere småprogrammer på startskjermen av gangen, og du får kun én oppføring vist på forsiden av Timescape i startskjermen.

I motsetning til forrige gang så er Timescape denne gangen forholdsvis kjapp i responsen, og ikke minst stabil.

4 G-punkter

I hvert hjørne av skjermen ligger hver sin snarvei til mye brukte programmer, og du kan selvsagt tilpasse disse selv. Legger du til en ny snarvei i et hjørne forsvinner dette programmets ikon fra hovedmenyen og vice versa. En ganske motsatt opplevelse av hva vi hadde med Samsung Omnia Lite, hvor det isteden var dobbelt opp av det meste slik at du skulle være helt sikker på å bli forvirret.

Ikke minst har de gjort en god jobb når du skal skrive tekst. Sony Ericsson har skjønt at skjermen er for liten til å skvise inn et fullt QWERTY-tastatur, og har isteden et vanlig virtuelt mobiltastatur. Heldigvis har de gjort det genialt enkelt å skrive, og du bytter enkelt om til tall eller symboler ved å bla til siden eller nedover.

Om du insisterer på å bruke fulltastatur, så skal et skandinavisk tastatur være tilgjengelig på telefoner kjøpt i Norge, men vi fikk ikke testet dette på vår testtelefon. Forøvrig finnes det flere gratis tastaturvarianter til gratis nedlasting på Android Market.

Mange steder er menyene forenklet i forhold til det du er vant med fra andre telefoner, og du har rett og slett færre valg tilgjengelig enn normalt.

Ren touch

Hvis du ikke har skjønt det enda, så er altså X10 Mini en ren touch-telefon. Skjermen er kapasitiv, og selv om responsen er bittelite hakk bak for eksempel telefoner med større skjerm som Xperia X10 fungerer skjermen allikevel svært bra.

Responsen i menyene er upåklagelig, og vi var ikke plaget med tregheter eller andre nykker i testperioden.

X10 Mini har ingen bevegelige deler, og lurer du på hvor det utskyvbare tastaturet ble av må du vente på X10 Mini Pro, som stiller med fysisk tastatur.

Noen fysiske taster har X10 Mini heldigvis. På forsiden finner du de tre vanlige tastene, nærmere bestemt meny-, hjem- og tilbakeknapp. På høyre side finner du volumtast og en dedikert kameraknapp.

Volumknappen er såpass liten at den er litt vrien å betjene under samtale uten å ta telefonen fra øret.

Trykk trykk

Opplåsning av tastaturet skjer rask og enkelt ved å trykke to ganger på meny-tasten, ikke ved å dra fingeren over skjermen slik vi har sett på andre Android-telefoner.

På et punkt svikter imidlertid X10 Mini. I likhet med X10 har den kun Android 1.6 under skallet. Versjon 2.1 kommer etterhvert, men i følge Sony Ericsson må vi vente til 4.kvartal før denne oppdateringen blir tilgjengelig.

Dette er nok det største ankepunktet ved X10 Mini, men det skal legges til at også Android 1.6 er et godt og oppdatert operativsystem som vil være et bedre valg for de aller fleste enn det Symbian og Windows Mobile har å by på i skrivende stund.

Tilbehør

Vårt testeksemplar ble levert i en litt annen forpakning enn den X10 Mini du får kjøpt på butikken. X10 Mini vil leveres med et deksel i tillegg til det som sitter på telefonen. Du kan velge mellom henholdsvis sort- og sølvfarget deksel og hvitt og limefarget deksel. Dekselet går opp på sidene av telefonen, så selv om fronten uansett er sort vil fargen på dekselen være godt synlig.

Salgsforpakningen vil også inneholde en trådbundet håndfri med fjernkontroll på ledningen. Størrelse på minnekort er ikke klart i skrivende stund, men vi går ut i fra at X10 Mini vil leveres med et minnekort på minimum 2 GB slik som vårt testeksemplar.

Salgspakkene i Norge vil leveres med ett ekstra deksel, og istedenfor hodesettet som er avbildet vil X10 Mini isteden leveres med MH810.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Lader
  • Datakabel
  • Stereo håndfri
  • Micro SD innekort på 512 MB
  • Adapter for minnekort
  • Penn