Til hovedinnhold

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Audun M. Solheim

Design og brukervennlighet

Forrige telefon i Xperia-serien, X10, ble fort danket ut av HTC Desire, men er fortsatt en høyaktuell mobil for deg som er ute etter en funksjonsrik Android-telefon. Nå har det dukket opp enda en Android-telefon med Xperia-navnet, nemlig X10 Mini. Vi har tidligere erfart at Mini-versjoner overgår originalen, noe testen vår av Nokia N97 Mini er et eksempel på.

X10 Mini er derimot mye mer enn bare en nedskalert utgave av storebroren X10. Nærmere bestemt er den mye mindre enn det.

X10 Mini må oppleves. På bilder ser den ut som en vanlig mobil, men virkeligheten er en ganske annen.
Slik ser hovedstartskjermen ut.
X10 er liten. Bitte liten.
Selv hånden til en nett håndmodell blir stor i forhold til X10 Mini.
Baksiden er matt sort.
Designen er preget av moderate kurver.
X10 Mini er tykk i forhold til den totale størrelsen.
Vi må langt tilbake for å finne forrige gang små telefoner var på høyden.

X10 Mini er liten. Virkelig liten.

Forrige gang en Xperia-telefon gå oss antydninger til hjertebank ved første blikk, var når vi åpnet esken til Windows-telefonen Xperia X2. Det forholdet endte ikke bra.

X10 Mini gjør et enda bedre førsteinntrykk, men til forskjell fra X2 så får den de gode følelsene til å vare.

X10 Mini er overraskende liten, og får oss til å tenke tilbake til en svunnen tid med små, eksklusive telefoner som Siemens SL55 og Ericsson T66. Den sjeldne kult-telefonen Neonode N2 er også en telefon du tenker på når du ser en X10 Mini.

Når vi kun ventet oss en litt mindre og nyere versjon av X10, så har altså Sony Ericsson isteden disket opp med en skikkelig lekkerbisken.

Vi er fullt klar over at det finnes andre forholdsvis små telefoner, for eksempel små skyvetelefoner som Sony Ericssons egen W595, men X10 Mini står allikevel frem som en liten sjarmør av en touch-telefon.

Supertynn er X10 Mini ikke, men den ligger til gjengjeld godt i hånden.

Kjærlighet gjør blind

Det er like greit å ta tyren ved hornene og innrømme det med en gang: skjermen er liten. Ingen overraskelse med tanke på at X10 Mini har mildt sagt beskjedne vitale data.

2,55 tommer gjør at dette ikke er telefonen for deg som skal se spillefilmer eller vil ha maksimal oversikt med masse informasjon tettpakket på skjermen.

At skjermen er liten gjør at pikslene sitter tett, og skjermbildet virker dermed sylskarpt og høyoppløst. Selv om det ikke er AMOLED-klasse over denne TFT-skjermen fungerer den bra for de fleste av oss.

Vellykket plastisk operasjon

Da vi testet X10, var vi bare delvis overbevist over tilpasningene Sony Ericsson hadde gjort med de i utgangspunktet utmerkede Android-menyene.

Denne gangen synes vi de har lykkes hakket bedre. Den lille skjermen gjør riktignok at det ikke blir plass til for eksempel flere småprogrammer på startskjermen av gangen, og du får kun én oppføring vist på forsiden av Timescape i startskjermen.

I motsetning til forrige gang så er Timescape denne gangen forholdsvis kjapp i responsen, og ikke minst stabil.

4 G-punkter

I hvert hjørne av skjermen ligger hver sin snarvei til mye brukte programmer, og du kan selvsagt tilpasse disse selv. Legger du til en ny snarvei i et hjørne forsvinner dette programmets ikon fra hovedmenyen og vice versa. En ganske motsatt opplevelse av hva vi hadde med Samsung Omnia Lite, hvor det isteden var dobbelt opp av det meste slik at du skulle være helt sikker på å bli forvirret.

Ikke minst har de gjort en god jobb når du skal skrive tekst. Sony Ericsson har skjønt at skjermen er for liten til å skvise inn et fullt QWERTY-tastatur, og har isteden et vanlig virtuelt mobiltastatur. Heldigvis har de gjort det genialt enkelt å skrive, og du bytter enkelt om til tall eller symboler ved å bla til siden eller nedover.

Om du insisterer på å bruke fulltastatur, så skal et skandinavisk tastatur være tilgjengelig på telefoner kjøpt i Norge, men vi fikk ikke testet dette på vår testtelefon. Forøvrig finnes det flere gratis tastaturvarianter til gratis nedlasting på Android Market.

Mange steder er menyene forenklet i forhold til det du er vant med fra andre telefoner, og du har rett og slett færre valg tilgjengelig enn normalt.

Ren touch

Hvis du ikke har skjønt det enda, så er altså X10 Mini en ren touch-telefon. Skjermen er kapasitiv, og selv om responsen er bittelite hakk bak for eksempel telefoner med større skjerm som Xperia X10 fungerer skjermen allikevel svært bra.

Responsen i menyene er upåklagelig, og vi var ikke plaget med tregheter eller andre nykker i testperioden.

X10 Mini har ingen bevegelige deler, og lurer du på hvor det utskyvbare tastaturet ble av må du vente på X10 Mini Pro, som stiller med fysisk tastatur.

Noen fysiske taster har X10 Mini heldigvis. På forsiden finner du de tre vanlige tastene, nærmere bestemt meny-, hjem- og tilbakeknapp. På høyre side finner du volumtast og en dedikert kameraknapp.

Volumknappen er såpass liten at den er litt vrien å betjene under samtale uten å ta telefonen fra øret.

Trykk trykk

Opplåsning av tastaturet skjer rask og enkelt ved å trykke to ganger på meny-tasten, ikke ved å dra fingeren over skjermen slik vi har sett på andre Android-telefoner.

På et punkt svikter imidlertid X10 Mini. I likhet med X10 har den kun Android 1.6 under skallet. Versjon 2.1 kommer etterhvert, men i følge Sony Ericsson må vi vente til 4.kvartal før denne oppdateringen blir tilgjengelig.

Dette er nok det største ankepunktet ved X10 Mini, men det skal legges til at også Android 1.6 er et godt og oppdatert operativsystem som vil være et bedre valg for de aller fleste enn det Symbian og Windows Mobile har å by på i skrivende stund.

Tilbehør

Vårt testeksemplar ble levert i en litt annen forpakning enn den X10 Mini du får kjøpt på butikken. X10 Mini vil leveres med et deksel i tillegg til det som sitter på telefonen. Du kan velge mellom henholdsvis sort- og sølvfarget deksel og hvitt og limefarget deksel. Dekselet går opp på sidene av telefonen, så selv om fronten uansett er sort vil fargen på dekselen være godt synlig.

Salgsforpakningen vil også inneholde en trådbundet håndfri med fjernkontroll på ledningen. Størrelse på minnekort er ikke klart i skrivende stund, men vi går ut i fra at X10 Mini vil leveres med et minnekort på minimum 2 GB slik som vårt testeksemplar.

Salgspakkene i Norge vil leveres med ett ekstra deksel, og istedenfor hodesettet som er avbildet vil X10 Mini isteden leveres med MH810.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Lader
  • Datakabel
  • Stereo håndfri
  • Micro SD innekort på 512 MB
  • Adapter for minnekort
  • Penn

Teknologi og funksjoner

X10 er en god Mini.
Du skriver raskt inn tekst på tross av en liten skjerm.
Det er kun fronten på X10 Mini som er rett.
Du har tre fysiske knapper under skjermen på X10 Mini.

Selv om Xperia X10 Mini er liten, er den ikke minimalistisk hva gjelder funksjoner. I forhold til den nokså beskjedne prisen er X10 Mini faktisk brukbart utstyrt på teknologifronten.

Proffbrukeren vil glede seg over at Sony Ericsson har inkludert støtte for Exchange i sine Android-tilpasningen. De samme proffbrukerne vil nok ergre seg over at Roadsync, programmet som brukes for å synkronisere med Exchange bruker en egen kalender og ikke telefonens hovedkalender.

Heldigvis kan du legge Roadsync-kalenderen på en av startskjermene slik at du har oversikt over aktuelle kalenderoppføringer.

Vedlegg til e-post i form av Word-dokumenter og lignende får du ikke åpnet uten videre. Da må du først installere en av de tilgjengelige visningsprogrammene som finnes på Android Market.

Søk og du skal finne

Forøvrig er X10 Mini godt utstyrt med funksjoner. Selv om du kan laste ned nær sagt all slags funksjonalitet fra Android Market, er det greit at de grunnleggende tingene er på plass rett ut av esken.

Noe som ikke er så grunnleggende, og som det også finnes mange varianter av for gratis nedlasting, er det som i X10 Mini sitt tilfelle heter Neoreader. Kort fortalt et program som leser strekkoder og gir deg navn og pris på produktet du har scannet.

X10 Mini har også GPS. Navigasjonsprogrammet Wisepilot har et delikat grensesnitt, men versjonen som følger med er dessverre kun en 30-dagers prøveversjon. Isteden kan du bruke det medfølgende Google Maps helt gratis - datatrafikken kommer vel og merke i tillegg.

Androids nettleser fungerer godt, og vanlige internettsider vises uten problem. Det er ikke bare nettleseren som viser HTML, også e-postleseren viser HTML-formatert e-post korrekt.

Ingen strikkmotor allikevel

X10 Mini drives av en Quallcomm prosessor på 600 mhz. Et moderat tall, men X10 Mini er allikevel brukbart kjapp i avtrekkeren. At skjermen har en lavere oppløsning enn mange andre Android-telefoner gjør sitt til at prosessoren får mindre å jobbe med.

Vi skal ikke mange år tilbake før mange smarttelefoner var plaget med menysystemer trege som sirup, men dette er heldigvis en saga blott hva gjelder de aller fleste telefoner du får kjøpt i dag.

Knuser storebror

Batteritiden var kanskje det største ankepunktet ved storebroren X10, som rett som det var krevde at laderen ble tatt frem selv om det var under en dag siden forrige gang.

En liten skjerm har fordeler utover at telefonen blir liten, det gjør også at telefonen bruker mindre strøm. Selv med nokså ivrig Android-bruk, inkludert synkronisering av e-post og Timescape, holdt det å ta frem laderen annenhver natt.

Med mer moderat bruk kan du fint gå tre til fire døgn mellom hver opplading. Et annet resultat av den kompakte størrelsen er forøvrig at batteriet ikke kan byttes ut.

Det er ingen grunn til å være skeptisk til lydkvaliteten selv om X10 Mini er liten. Selv om mikrofonen grunnet størrelsen sitter lenger fra munnen enn hva som er vanlig, fikk vi ingen klager fra de vi snakket med. Vi hadde forøvrig ingen problemer med lyd eller dekning.

Trådløs tilkobling

Datatrafikken øker gjerne med en Android-telefon stappfull av morsomme programmer. For å hindre telefonregningen i å ese ut mer enn nødvendig kan du derfor koble deg til trådløse nett med X10 Mini.

Multimedia

En liten innpakning kan skjule mye godt.
Denne gangen er Timescape både kjapp og stabil.
X10 Mini klarer seg bra i sine-testen.
Tilkoblingene sitter i bunnen av telefonen.
Du må ta av bakdekselet for å bytte minnekort.

X10 Mini ser nesten morsom ut, så det skulle bare mangle at den ikke har litt moro å by på.

Det mest sentrale i så måte er musikk- og videoavspilleren, radioen, og ikke minst tilgangen til nærmest ubegrenset med spill fra Android Market.

Minimalistisk

Det er når det gjelder multimedia at du lettest legger merke til forenklingene som er gjort i menyene. Den innebygde musikkspilleren har for eksempel begrenset med funksjoner.

Kameraet er på sin side blottet for innstillingsmuligheter, og heller ikke digital zoom er på plass.

Sannsynligheten er stor for at dette ikke spiller noen rolle for deg under vanlig bruk. Vi savnet i hvert fall ikke å kunne stille hvitbalansen manuelt eller bruke andre bortgjemte funksjoner.

Allikevel er dette greit å ha i bakhodet dersom du er hektet på teknologi og liker å utallige innstillings- og valgmuligheter i menyene.

Begrensninger finnes

Vi så på video på skjermen til X10 Mini, og den var faktisk sylskarp. Allikevel er skjermen såpass liten at dette ikke er en telefon du sitter og ser flerfoldige spillefilmer på i løpet av en lang togtur.

Den eneste gangen vi la merke til at X10 Mini var litt treg, var når vi skulle prøve det medfølgende spillet Peggle. Da tok det sine sekunder å starte op spillet. Vel i gang kan du leke deg med et Brick-lignende spill for målet er å fjerne flest mulig rundinger uten å miste ballen.

Et annet spill, Edge, var også preinstallert. Dette var imidlertid kun en prøveversjon og hadde derfor begrenset interesse.

Trackid

Et program for å gjenkjenne musikk har blitt vanlig på de fleste plattformer etter at Sony Ericsson lanserte Trackid et par år tilbake. Bli derfor ikke overrasket over at X10 Mini klarer å finne ut hvilken sang du hører på.

Denne musikken kan du forøvrig høre på med dine egne hodetelefoner. X10 Mini har nemlig inngang for minijack. Denne gangen er kontakten plassert i bunnen av telefonen.

Foretrekker du å være trådløs, kan du bruke et par trådløse stereo hodetelefoner i steden.

Vårt testeksemplar ble levert med andre hodetelefoner enn de som følger med i salgspakken. Vi kan derfor ikke uttale oss om lyden i hodetelefonene som vil følge med.

En gang X10 , alltid X10

Vi har tidligere kåret storebror X10 til best i test av musikktelefoner. X10 Mini vil også være med på leken, og varter opp med kraftig lyd med lite bakgrunnstøy. X10 Mini fungerer med andre ord utmerket som musikkspiller.

Kameraet er i likhet med musikkspilleren enkelt, men leverer varene. Oppløsningen er på 5 megapiksler, og bildekvaliteten er fullt på høyde med det du finner på andre og større telefoner med tilsvarende kamera.

De eneste innstillingsmulighetene du har i kameraet er fotolys av/på, og fire forskjellige scenemodus - auto, makro, skumring og sport. Disse er til gjengjeld så lette å bruke at du faktisk kan komme til å bruke alle innstillingsmuligsmulighetene som kameraet har å by på.

Her ser du noen av bildene som vi tok med X10 Mini:

Det er ingen stank fra kameraet til X10 Mini.

Konklusjon

Det er sjelden telefoner overrasker slik Xperia X10 Mini gjør. Hadde du ventet kun en marginalt slanket versjon av storebroren X10, må du tror om igjen.

X10 Mini stiller nemlig i en klasse for seg selv og gjør så absolutt ikke skam på Mini-navnet. X10 Mini er virkelig mini.

Pek nese til Apple

Det er ikke få Apple-zombier som gladelig viser frem Iphonen sin ved å legge den lett synlig på kafébordet. Klasker du en X10 Mini i bordet ved siden av, vil nok mang en Iphone-eier bli lang i maska der de sitter med sin-ikke-fullt-så-kule-telefon-lenger.

Som du skjønner har X10 Mini bøttevis av sjarm, og er intet mindre enn en fulltreffer fra Sony Ericsson. Ikke bare er dette en funksjonsrik og elegang liten krabat, men prislappen bærer heldigvis ikke preg av at dette er en høyt profilert modell fra Sony Ericsson som også har rukket å få en Red Dot Deisgn Award for 2010.

Er du mot formodning ikke fornøyd med utseendet til X10 Mini, kan du bytte ut bakdeksel med en mer fargerik variant.

Etter den søte kløe...

Noen kameler må du svelge som X10 Mini-eier. Den overlegent største er den lille skjermen. Med kun 2,55 tommer skjermdiagonal er ikke dette telefonen for å se hele spillefilmer på eller vise masse informasjon samtidig på skjermen. Allikevel fungerer den kapasitive skjermen bra. Det blir vanskelig å klage på at skjermen er liten når det er en uungåelig følge av konseptet med en minimal telefon.

Sony Ericsson har nemlig gjort en utmerket jobb med å tilpasse menyene til størrelsen på skjermen, slik at du sjelden savner en større skjerm. Faktisk er X10 Mini i mange tilfeller enklere å bruke enn andre telefoner med langt større skjerm.

Noen steder legger du merke til at menyene er svært forenklet. For eksempel er det lite innstillingsmuligheter både for kameraet og musikkspilleren. I praksis opplevde vi ikke fraværet av drøssevis med valgmuligheter som noe savn, det er langt viktigere at X10 Mini kvaliteten er på plass. Musikkspilleren leverer utmerket lyd, og du kan koble til egne hodetelefoner i den innebygde minijack-inngangen.

Kameraet tar på sin side gode bilder, og kan måle seg med det meste av mobilkameraer med 5 megapikslers oppløsning.

Den lille skjermen har sine fordeler utover at telefonen blir liten. En liten skjerm bruker mindre strøm, og X10 Mini går et par dager mellom hver opplading selv med ivrig bruk. Med mer moderat bruk trenger du neppe ta frem laderen to ganger i uken.

Android slår sjelden feil

Et av få ankepunkter ved X10 Mini er at menyene er basert på Android 1.6. Nå er det versjon 2.1 som gjelder, så Sony Ericsson ligger litt bak akkurat her.

I praksis er det ikke sikkert dette har så stor betydning. Menyene er som sagt enkle å bruke, telefonen fungerer stabilt og du kan enkelt installere en drøss av programmer og spill fra Android Market. Når telefonen i tillegg er kjapp i responsen har vi lite å klage på.

Få konkurrenter

Vil du ha den mest avanserte Android-telefonen og stor skjerm, er ikke X10 Mini for deg. Da er det HTC Desire du skal velge.

Vil du derimot ha en liten telefon som vekker oppsikt uten å virke klysete, så er X10 Mini midt i blinken. For en relativt rimelig penge får du en sjarmerende liten telefon som som kan by på alt unntatt de aller mest avanserte finessene.

annonse