På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Samsung Galaxy 551
Innhold
- Design, skjerm og menyer
- Tastatur + Android
- Enklere menyer
- Tastatur på stramt budsjett
- "Nordiske" bokstaver?
- Plast også i skjermen
- Enkel startskjerm
- Tilbehør
- Teknologi og funksjoner
- God dekning
- Nok nett
- Passe batteri
- Henger med
- Sta nettleser
- Dynamisk Facebook
- God kontaktliste
- Multimedia
- Moderat radio
- Social hub
- Bra kamera
- Konklusjon
- Valuta for pengene
- Kurant skjerm
- Topp telefon
- Når det gjelder som mest...
Design, skjerm og menyer
Hvis du skal ha ny trykkskjermmobil som kjører Googles operativsystem Android, har du en drøss av alternativer. Om du begrenser deg til Samsungs Galaxy-serie, så har du fortsatt mange modeller å velge mellom.
Hvis kravet er en Android med fulltastatur, er utvalget derimot svært begrenset. Samsung Galaxy 551 er akkurat en slik telefon, og gir deg et ekstra alternativ å velge blant hvis dette er kravene til dine nye telefon.
Tastatur + Android
Android-menyene kan fungere både for enkle og avanserte brukere, men har ikke vært rettet spesielt mot proffene. Ved siden av at Android er laget spesielt for å fungere med berøringsfølsomme skjermer, er nok dette en av grunnene til at vi har sett forholdsvis få Android-telefoner med fullt tastatur.
Vi har allerede testet den første telefonen med Android 2.3, Samsungs Nexus S. Galaxy 511 må nøye seg med versjon 2.2, populært kalt Froyo. Allikevel er Froyo på ingen måte utdatert, og tilbyr et moderne grensesnitt som de fleste kan finne seg til rette med.
Vi har tidligere testet en annen telefon med kombinasjonen Andoird 2.2 og utskyvbart fulltastatur, HTC Desire Z. Da ble vi ikke helt overbevist, blant annet fordi vi synes menyene var blitt overfylte og rotete.
Enklere menyer
Menyene i Galaxy 551 er heldigvis hakket mer oversiktlige. Touch Wiz gjør ikke de store endringene i menyene som HTC har for vane å gjøre, og i dette tilfellet synes vi det fungerer forholdsvis bra. Noen avanserte brukere vil nok allikevel foretrekke de ekstra mulighetene som for eksempel startskjermen til Desire Z gir.
I den andre enden av spekteret finner vi iPhone og Windows 7-telefoner. I motsetning til hva Google har gjort med Android, har både Apple og Microsoft nærmest låst ned utseendet på menyene sine. Begge har gjort en god jobb med brukervennligheten i menyene, og resultatet er at disse nok har hakket med strømlinjeformede menyer med bedre flyt enn Galaxy 551.
Skal du ha fulltastatur har uansett ikke iPhone eller Windows Phone noe å stille med enda.
Det har derimot Galaxy 551, og Android-menyene du finner her, og som etterhvert blitt velkjente for mange, gir en god balanse mellom brukervennlighet og tilpasningsmuligheter.
Tastatur på stramt budsjett
Prismessig utmerker ikke Galaxy 551 seg verken i den ene eller andre retningen. Dette gjenspeiler seg i byggekvaliteten, som er solid uten å være eksklusiv. Her er det blank plast som gjelder, men telefonen er godt skrudd sammen og gir ikke fra seg knirk på tross av utskyvbart tastatur.
Tastaturet er et annet kapittel. Det føles behagelig ved første berøring, da tastene har en myk overflate. Samsung har også funnet plass til et sett med piltaster på høyre del av tastaturet.
Det tok ikke lang tid før vi reagerte på at tastaturet kjennes svært billig. Årsåken er at du kjenner den underliggende mekanikken når du trykker. Dette merkes spesielt godt på mellomromstasten.
Tastaturet utnytter plassen godt, men er nesten helt flatt, og markeringen av hver tast kunne vært bedre for å enklere kjenne hvilken tast du trykker på.
"Nordiske" bokstaver?
Samsung reklamerer med at tastaturet støtter de "nordiske" bosktavene æ, ø og å. Disse nordiske bokstavene viser seg å være de svenske bokstavene ä, ö og å. Til alt overmål er ä og å samlet på samme tast, og for å få frem en å må du holde tasten nede og så trykke på skjermen for å velge å.
Æ og ø var det enda verre med, faktisk fant vi ingen måte å få skrevet disse med det fysiske tastaturet. Vi synes litt av poenget med et fysisk tastatur blir borte når du får mange ekstra trykk for å få våre norske bokstaver. Skriver du på norsk er som kjent disse bokstavene ofte brukt, og når man heller ikke kan få frem æ og ø ved hjelp av det fysiske tastaturet synes vi mye av vitsen er borte.
Hvis du foretrekker å trykke på skjermen når du skriver, er imidlertid alt som det skal være, og du har æ, ø og å lett tilgjengelig uten en eneste "svensk" bokstav i syne.
Plast også i skjermen
Skjermen på Galaxy 551 havner også i midt-på-treet-kategoerien. Oppløsningen er høy nok i forhold til størrelsen på skjermen, og skjermen oppleves som skarp og fargerik. Direkte sammenlignet med en topp AMOLED-skjerm ser du imidlertid at skjermen mangler den siste spruten i lysstyrke og intensitet.
I direkte sollys er det som på de fleste mobilskjermer vanskelig å se hva som står på skjermen. Innsynsvinkelen setter på sin side ingen begrensninger, her er det kun hvor praktisk det er å se på skjermen fra en svært skrå vinkel som stopper deg.
Responsen i skjermen er vi bare middels fornøyd med. Skjermen reagerer ikke like lett som de beste kapasitive skjermene, noe som gjør at det kan være litt knotete hvis det du skal trykke på er lite.
Det er allikevel ikke verre enn at skjermen fungerer godt, og du skal være svært kresen for å ikke være fornøyd med berøringsfunksjonen i skjermen på Galaxy 551.
Noe du gjerne finner på dyrere telefoner er skjermer med ripesikkert glass. Galaxy 551 må nøye seg med plast. Dette gjør at skjermen gir litt etter når du trykker på den, og er kanskje også med på å gjøre at responsen ikke er helt i toppklasse.
En annen konsekvens er at skjermen stryker i binderstesten vår, og vårt testeksemplar har nå et par fete riper over skjermen. Vi kan trygt slå fast at det eneste som er ripesikkert med denne skjermen, er at den får riper.
Enkel startskjerm
Startskjermen er enkel og oversiktlig, og er også enkel å sette opp. Du kan fylle skjermen med småprogrammer, snarveier og mapper. Utvalget av småprogrammer er nokså begrenset, spesielt savnet vi en kalender som kunne gitt deg en oversikt over avtalene dine.
Noen nyttige småprogrammer har du allikevel, for eksempel en widget som enkelt lar deg skru av og på funksjoner som bruker strøm, og en widget som viser aktive programmer.
Du har syv startskjermer å spre funksjonaliteten over, så her bør de fleste få plass til det de trenger på startskjermen. Bakgrunnsbildet er det samme for alle startskjermene, men når du blar til siden beveger du deg også lenger til siden på bakgrunnsbildet.
Tilbehør
I salgspakken finner du det du trenger til daglig bruk av telefonen. Ved siden av den medfølgende datakabelen har du også en kortadapter slik at du kan sette minnekortet rett i PC-en dersom du har en maskin med spor for minnekort i SD-format. Minnekortet som følger med er på 1 GB, og musikkelskere vil nok sette inn et større kort, men for de fleste andre er dette mer enn nok.
Hodetelefonene er et typisk håndfri-sett, som fungerer godt til å snakke i, men som har sine begrensinger når du hører på musikk.
I esken finner du:
- Telefon
- Batteri
- Øreplugger med mikrofon
- Lader
- USB-kabel
- Kortadapter
- Micro-SD-minnekort på 1 GB
- Brukerveiledning
Teknologi og funksjoner
Samsung Galaxy 551 er på tross av fulltastatur ikke rettet mot de mest krevende proffbrukerne. I forhold til dette er den godt utstyrt med teknologi.
God dekning
Med Galaxy 551 er du dekket med alle de fire GSM-frekvensene, og du har også super-3G. Du kan med andre ord ringe de fleste steder i verden, og det går kjapt når du surfer på nettet eller laster ned e-post.
Ikke minst er Galaxi 551 god å ringe med. Lyden under samtale er god, selv om den innebygde høyttaleren nok ikke er den kraftigste. Like viktig er kanskje at mottaket er godt, og vi hadde gode forhold under samtale også i områder hvor dekningen ikke er på topp.
Å slå opp en kontakt fra adressenboken er svært enkelt. Du kan bare begynne å skrive på tastaturet når telefonen er i hvilemodus, og telefonen søker automatisk etter passende kontakter i adresseboken.
Selv om telefonen mottar signal bra, har den allikvel forholdvis lav stråleverdi, lavere enn de fleste touch-telefoner.
Nok nett
Er det ikke dekning for super-3G eller du bare vil slippe å bruke penger på å være koblet på nett via mobilnettet, kan du koble deg på trådløse nettverk.
Ikke uvanlig for nyere telefoner støtter Galaxy 511 også den nyeste n-varianten av 802.11-standarden for trådløse nettverk, og du bør derfor kunne koble deg til de fleste trådløse nett uten problem.
Som på de fleste Android-telefoner er det enkelt å administrere tilkoblingene dine, og du kan lett skru av og på for eksempel dataoverføring under roaming.
Er du skikkelig utenfor allfarvei, eller bare på bærtur, så kan du få nytte av GPS-en som Galaxy 551 har. Dette er en såkalt assistert GPS, noe som gjør at du får posisjonen forholdsvis raskt. For å se hvor du er og få veibeskrivelser bruker du, ikke overaskende på en Android-telefon, Google Maps.
Google Maps er enkelt og oversiktlig, men stemmebasert navigasjon som geleider deg frem har ikke kommet her til lands enda.
Passe batteri
Et annet punkt som er viktig for hvor godt en telefon fungerer som nettopp telefon, er for mange batteritiden.
Hvor lenge batteriet varer er vel et av de første spørsmålene en mobilkjøper kommer med, og her er svaret to til tre dager med normal bruk. De første oppladningene måtte vi lade hver dag med en drøy times samtale om dagen, mens batteriet etterhvert tok seg opp, og med litt mindre samtaler gikk det mellom to og tre døgn mellom hver gang batteriet måtte lades opp.
Henger med
Selv om skjermen som nevnt ikke er blant de mest følsomme vi har testet, er Galaxy 551 ellers kjapp i responsen uten å utmerke seg spesielt.
Litt forsinkelser må du regner med når du åpner bildegalleriet, men ellers reagerer telefonen stort sett før du rekker å bli utålmodig.
Når du skyver frem tastaturet skifter skjermen automatisk til liggende visning. Det samme skjer i de fleste tilfeller når du snur telefonen, selv om du noen ganger må vente et lite sekund eller eventuelt snu litt ekstra på telefonen for skjermbildet skifter.Hvis du vil deaktivere denne funksjonen har du en egen knapp for dette som vises når du drar ned det praktiske varselvinduet du finner på Android.
Sta nettleser
Nettleseren som brukes er den innebygde Android-nettleseren. Denne gangen identifiserer den seg som en mobil-nettleser. Dette gjør at du automatisk blir dirigert til den mobile versjonen av nettsiden du besøker dersom nettsiden støtter dette.
Hvis du for eksempel går til www.amobil.no blir du videresendt til m.amobil.no, og tilsvarende til touch.vg.no for www.vg.no.
Vi synes vel ikke dette er spesielt praktisk siden mobilversjonene av de forskjellige nettsidene noen ganger har begrenset innhold. Noe stort problem hadde dette ikke vært dersom Galaxy 551 som på mange andre telefoner lot deg endre dette i nettleserens oppsett, men vi klarte ikke å finne noen innstilling for dette.
Mange nettsider har riktignok en lenke som lar deg velge fullversjonen uavhengig av hva du har stilt inn i nettleseren din, men vi skulle ønske du i det minste kunne bestemme dette selv..
Dynamisk Facebook
Nettleseren har på tross av dette god funksjonalitet, og hvis du for eksempel surfer på Facebooks mobilside og trykker for å se flere innlegg, slipper du å laste en ny side. Isteden utvides siden du står på med ytterligere innlegg nedover på siden, ikke ulikt hvordan det fungerer å surfe på Facebook fra en vanlig nettleser.
E-postleseren gjør også jobben, og her støttes de vanlige standardene for synkronisering. Hva gjelder vanlige meldinger så vises både tekstmeldinger og bildemeldinger fra samme avsender i én og samme tråd. Med hver melding som en slags boble er det ikke fritt at vi får assosiasjoner til iPhone hva gjelder utseendet på meldingstråden.
God kontaktliste
Adresseboken til Galaxy 551 fungerer utmerket. Viktig for mange er at den lar deg importere kontakter fra Facebook. Dette gjør for det første at disse kontaktene automatisk får et bilde i adresseboken, og at du enkelt kan gå inn på en person og få frem siste aktiviteter for denne personen.
Galaxy 551 er derimot ikke så smart at den klarer å koble Facebook-kontaktene til dine vanlige kontakter automatisk. Du kan derimot gjøre dette manuelt, og heldigvis får du passende forslag når du skal slå sammen en kontakt med en annen.
Du har også topp oversikt over hvem allerede har ringt. Med visning av de 500 siste samtaler i hver kategori bør selv de med ekstreme samtalemengder være tilfredsstilt.
Utover dette har Galaxy 551 stort sett det du trenger av nyttefunksjoner som alarm og kalender. Kalenderen har forøvrig en god månedsvisning som viser oppføriger for dagen som er markert, nederst på skjermen. I kalenderen får du frem hendelser fra alle kontoene du har satt opp på telefonen. Dette vil si at du også får frem for eksempel fødselsdager fra Facebook som standard.
Alarmer på kalenderhendelser er en noe omstendelig affære da du må åpne kalenderelementet før du får lov til å avslutte alarmen og ikke bare utsette den.
Filbehandleren er av den enkle sorten, og du kan kun bla i filer som ligger lagret på minnekortet.
Multimedia
Som mange andre Android-telefoner er det ingen spill ferdig installert på Galaxy 551. dette veies opp og vel så det av det store utvalget spill du kan laste ned, tildels gratis, fra Android Market.
Ønsker du å spille Angry Birds dagen lang er det altså ikke noe som hindrer deg i det, annet enn at du nok må lade i ny og ne.
Moderat radio
Musikk kan du få ved å bruke den innebygde RDS-radioen. Hvis det er sterke signaler fungerer den bra, men ved litt svakere forhold var mottaket heller dårlig. Når det automatiske søket kun fant to kanaler er nok det et tegn på at mottaket ikke er helt optimalt.
I byer og tettsteder vil dette neppe være noe problem, og for eksempel i Oslo tar du inn mer enn nok radiokanaler.
Alternativt kan du selvsagt spille av din egen musikk med musikkspilleren. Formatstøtten begrenser seg til de mest brukte formatene, men inngang for mini-jack er et stort pluss og lar deg enkelt plugge inn et par hodetelefoner av bedre kvalitet enn de medfølgende.
Siden DivX ikke står på listen over støttede videoformater, er ikke Galaxy 551 noen optimal videoavspiller. Skjermens størrelse og oppløsning er også i minste laget for å se på film med topp kvalitet.
Social hub
Samsung fremhever funksjonen Social Hub i markedsføringen sin av Galaxy 551. Et program som i virkeligheten kun inneholder snarveier til de forskjellige innboksene dine blir vi lite imponert over. At du også har en snarvei som åpner innboksen i Facebook i nettleseren blir vi heller ikke nevneverdig imponert over.
Bra kamera
Før noen får kaffen i vrangstrupen er det på plass med en liten presisering. Sammenlignet med andre mobilkamera med 3 megapikslers oppløsning, synes vi Galaxy 551 gjør jobben godt som mobilkamera.
Brukbar eksponering og har korrekt fargebalanse gjør at de fleste bildene blir brukbare. Forutsetningene tatt i betraktning klarer altså kameraet seg godt. Går du bildene nærmere etter i sømmene vil du umiddelbart oppdage at skarphet og detaljnivå lider under en forholdsvis lav oppløsning. Det dynamiske omfanget er også begrenset, og her har Samsung nedprioritert detaljer i lyse områder av bildet for å slippe at hoveddelen av bildet blir for mørkt.
Det er et stort irritasjonsmoment ved kameraet, og det er den manglende kameraknappen. I utgangspunktet må du inn i hovedmenyen for å starte kameraet. Selv om du slipper unna med et trykk mindre hvis du legger en snarvei til kameraet på startskjermen, hadde vi allikevel foretrukket en dedikert kameraknapp for å kunne enklere både starte kameraet og ta bilder.
Her er noen utvalgte bilder tatt med vår testtelefon:
Konklusjon
Samsung Galaxy 551 kan skilte med to sentrale egenskaper, Android og fulltastatur. Hver for seg langt fra uvanlig, men når du har begge deler på samme telefon, befinner vi oss plutselig i en nisje.
Valuta for pengene
Galaxy 551 er ikke dyrere enn at den er innenfor rekkevidde for de fleste, og du kan således få deg en telefon med mye funksjonalitet til en overkommelig pris her.
Tastaturet er kanskje der hvor Galaxy 551 bør overbevise aller mest. Hvis ikke tastaturet gjør nytten sin på en slik telefon så finnes det en drøss av alternativer uten fysisk tastatur som både er slankere, billigere og bedre.
Det er defor litt skuffende å oppdage at tastaturet på tross av et behagelig førsteinntrykk ikke overbeviser. At det kjennes billig ut med ujevne taster, vil sikkert mange kunne leve med.
At du ikke har Ø og Æ er verre, og selv om du kan få frem Å med et ekstra trykk, så blir det fort til at du heller bruker det virtuelle QWERTY-tastaturet, hvor du de norske bokstavene er på plass.
Kurant skjerm
Selv med fysisk tastatur er skjermen et viktig punkt på enhver Android-telefon. Skjermen fungerer for det meste godt, og det er enkelt å navigere seg rundt i meyene. Vi har riktignok vært borti bedre respons på andre kapasitive skjermer, så i toppklasse er denne skjermen ikke.
Det samme kan sies om det som vises på skjermen. Både størrelse og oppløsning bør tilfredsstille de fleste, men det er ikke snakk om ekstravaganse på noen måte.
Ekstravagant er heller ikke disse Android 2.2-menyene, og her er det begrenset hvor mye Samsung har gjort med de originale Android-menyene. Resultatet er menyer som er oversiktlige og funksjonelle uten å være fjonge.
Og fjongt er ikke utseendet heller, Den ekstra tykkelsen gjør at Galaxy 551 ikke hører til i kategorien lett og leken, og fraværet av glass og metall gjør at ekstravagansen uteblir også hva gjelder utseendet. Byggekvaliteten er det derimot ikke noe å si på, og på tross av utskyvbart tastatur var det ikke knirk å spore.
Topp telefon
Som telefon viser Galaxy 551 frem sin kanskje sterkeste side. Batteriet er riktignok bare på det jevne, men dekningen er god, den er enkel å ringe med og adressebok og anropslogg er av det utfyllende slaget.
Kameraet fungerer også godt, selv om moderat oppløsning gjør at dette ikke er noen telefon for deg som vil vise bilder og video i topp kvalitet på en større skjerm.
Musikkspilleren er enkel og oversiktlig, noe som også kan sies om radioen selv om sistnevnte ikke utmerker seg med den gode dekningen som telefonen har.
Når det gjelder som mest...
Problemet for Galaxy 551 er at den svikter der hvor det gjelder som mest. Når tastaturet mangler norske tegn og gir et tvilsomt kvalitetsinntrykk skjelver konkurrentene neppe i buksene.
Og konkurrentene i Android-verdenen er i første rekke den populære Sony Ericsson X10 Mini Pro, som er enklere og billigere, men også nærmest minimal.
HTC Desire Z er på sin side ikke bare dyrere, men også større og mer avansert, på godt og vondt.
Kan du leve med begrensningene som tastaturet til Galaxy 551 har, er den allikevel ikke noe dumt valg og en telefon du nok vil trives med. Kan du klare deg like fint uten tastatur i det hele tatt, eller Android for den saks skyld, finnes det et drøss av gode og for en stor del bedre alternativer.