Tek.no

Test

Samsung Galaxy 551

16 Mar 2011 12:35

Design, skjerm og menyer

Hvis du skal ha ny trykkskjermmobil som kjører Googles operativsystem Android, har du en drøss av alternativer. Om du begrenser deg til Samsungs Galaxy-serie, så har du fortsatt mange modeller å velge mellom.

Hvis kravet er en Android med fulltastatur, er utvalget derimot svært begrenset. Samsung Galaxy 551 er akkurat en slik telefon, og gir deg et ekstra alternativ å velge blant hvis dette er kravene til dine nye telefon.

Ved første øyekast ser Galaxy 551 ut som en litt klumpete touch-telefon.
Når tastaturet åpenbarer seg gir tykkelsen mening.

Tastatur + Android

Android-menyene kan fungere både for enkle og avanserte brukere, men har ikke vært rettet spesielt mot proffene. Ved siden av at Android er laget spesielt for å fungere med berøringsfølsomme skjermer, er nok dette en av grunnene til at vi har sett forholdsvis få Android-telefoner med fullt tastatur.

Vi har allerede testet den første telefonen med Android 2.3, Samsungs Nexus S. Galaxy 511 må nøye seg med versjon 2.2, populært kalt Froyo. Allikevel er Froyo på ingen måte utdatert, og tilbyr et moderne grensesnitt som de fleste kan finne seg til rette med.

Vi har tidligere testet en annen telefon med kombinasjonen Andoird 2.2 og utskyvbart fulltastatur, HTC Desire Z. Da ble vi ikke helt overbevist, blant annet fordi vi synes menyene var blitt overfylte og rotete.

Les testen av Desire Z her

Enklere menyer

Menyene i Galaxy 551 er heldigvis hakket mer oversiktlige. Touch Wiz gjør ikke de store endringene i menyene som HTC har for vane å gjøre, og i dette tilfellet synes vi det fungerer forholdsvis bra. Noen avanserte brukere vil nok allikevel foretrekke de ekstra mulighetene som for eksempel startskjermen til Desire Z gir.

I den andre enden av spekteret finner vi iPhone og Windows 7-telefoner. I motsetning til hva Google har gjort med Android, har både Apple og Microsoft nærmest låst ned utseendet på menyene sine. Begge har gjort en god jobb med brukervennligheten i menyene, og resultatet er at disse nok har hakket med strømlinjeformede menyer med bedre flyt enn Galaxy 551.

Skal du ha fulltastatur har uansett ikke iPhone eller Windows Phone noe å stille med enda.

Det har derimot Galaxy 551, og Android-menyene du finner her, og som etterhvert blitt velkjente for mange, gir en god balanse mellom brukervennlighet og tilpasningsmuligheter.

Tastatur på stramt budsjett

Prismessig utmerker ikke Galaxy 551 seg verken i den ene eller andre retningen. Dette gjenspeiler seg i byggekvaliteten, som er solid uten å være eksklusiv. Her er det blank plast som gjelder, men telefonen er godt skrudd sammen og gir ikke fra seg knirk på tross av utskyvbart tastatur.

Tastaturet er et annet kapittel. Det føles behagelig ved første berøring, da tastene har en myk overflate. Samsung har også funnet plass til et sett med piltaster på høyre del av tastaturet.

Det tok ikke lang tid før vi reagerte på at tastaturet kjennes svært billig. Årsåken er at du kjenner den underliggende mekanikken når du trykker. Dette merkes spesielt godt på mellomromstasten.

Tastaturet utnytter plassen godt, men er nesten helt flatt, og markeringen av hver tast kunne vært bedre for å enklere kjenne hvilken tast du trykker på.

Ä og ö er ikke det samme som æ og ø.

"Nordiske" bokstaver?

Samsung reklamerer med at tastaturet støtter de "nordiske" bosktavene æ, ø og å. Disse nordiske bokstavene viser seg å være de svenske bokstavene ä, ö og å. Til alt overmål er ä og å samlet på samme tast, og for å få frem en å må du holde tasten nede og så trykke på skjermen for å velge å.

Æ og ø var det enda verre med, faktisk fant vi ingen måte å få skrevet disse med det fysiske tastaturet. Vi synes litt av poenget med et fysisk tastatur blir borte når du får mange ekstra trykk for å få våre norske bokstaver. Skriver du på norsk er som kjent disse bokstavene ofte brukt, og når man heller ikke kan få frem æ og ø ved hjelp av det fysiske tastaturet synes vi mye av vitsen er borte.

Hvis du foretrekker å trykke på skjermen når du skriver, er imidlertid alt som det skal være, og du har æ, ø og å lett tilgjengelig uten en eneste "svensk" bokstav i syne.

Plast også i skjermen

Skjermen på Galaxy 551 havner også i midt-på-treet-kategoerien. Oppløsningen er høy nok i forhold til størrelsen på skjermen, og skjermen oppleves som skarp og fargerik. Direkte sammenlignet med en topp AMOLED-skjerm ser du imidlertid at skjermen mangler den siste spruten i lysstyrke og intensitet.

I direkte sollys er det som på de fleste mobilskjermer vanskelig å se hva som står på skjermen. Innsynsvinkelen setter på sin side ingen begrensninger, her er det kun hvor praktisk det er å se på skjermen fra en svært skrå vinkel som stopper deg.

Responsen i skjermen er vi bare middels fornøyd med. Skjermen reagerer ikke like lett som de beste kapasitive skjermene, noe som gjør at det kan være litt knotete hvis det du skal trykke på er lite.

Det er allikevel ikke verre enn at skjermen fungerer godt, og du skal være svært kresen for å ikke være fornøyd med berøringsfunksjonen i skjermen på Galaxy 551.

Noe du gjerne finner på dyrere telefoner er skjermer med ripesikkert glass. Galaxy 551 må nøye seg med plast. Dette gjør at skjermen gir litt etter når du trykker på den, og er kanskje også med på å gjøre at responsen ikke er helt i toppklasse.

En annen konsekvens er at skjermen stryker i binderstesten vår, og vårt testeksemplar har nå et par fete riper over skjermen. Vi kan trygt slå fast at det eneste som er ripesikkert med denne skjermen, er at den får riper.

Enkel startskjerm

Startskjermen er enkel og oversiktlig, og er også enkel å sette opp. Du kan fylle skjermen med småprogrammer, snarveier og mapper. Utvalget av småprogrammer er nokså begrenset, spesielt savnet vi en kalender som kunne gitt deg en oversikt over avtalene dine.

Noen nyttige småprogrammer har du allikevel, for eksempel en widget som enkelt lar deg skru av og på funksjoner som bruker strøm, og en widget som viser aktive programmer.

Du har syv startskjermer å spre funksjonaliteten over, så her bør de fleste få plass til det de trenger på startskjermen. Bakgrunnsbildet er det samme for alle startskjermene, men når du blar til siden beveger du deg også lenger til siden på bakgrunnsbildet.

Tilbehør

I salgspakken finner du det du trenger til daglig bruk av telefonen. Ved siden av den medfølgende datakabelen har du også en kortadapter slik at du kan sette minnekortet rett i PC-en dersom du har en maskin med spor for minnekort i SD-format. Minnekortet som følger med er på 1 GB, og musikkelskere vil nok sette inn et større kort, men for de fleste andre er dette mer enn nok.

Hodetelefonene er et typisk håndfri-sett, som fungerer godt til å snakke i, men som har sine begrensinger når du hører på musikk.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • USB-kabel
  • Kortadapter
  • Micro-SD-minnekort på 1 GB
  • Brukerveiledning

Les også