Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Tre lydplanker fra Philips

Innledning

Du har sikkert fått med deg betegnelsen "lydplanke" – en slank, men bred høyttaler som plasseres ved TV-en, akkompagnert av en subwoofer. Disse produktene har gjerne som mål å produsere surround-lyd, takket være bruk av flere høyttalerelementer og DSP-teknologi.

Mange vil sikkert rynke på nese over produkter som dette. En enkel høyttaler med en subwoofer skal erstatte et skikkelig surround-oppsett?

Vel, vi kan vel først som sist slå fast at noen fullverdig ersatning for skikkelige surround-oppsett med flere høyttalere blir dette ikke. Men langt på vei kan en lydplanke gjøre samme nytten.

En lydplanke har dessuten fordeler med å oppta lite plass og er i tillegg svært barnevennlig, ved at den kan skrus opp på veggen utenfor minstens rekkevidde.

I denne testen har vi tatt en titt på tre produkter fra Philips i ulike prisklasser. Er det for eksempel veldig stor forskjell på en lydplanke til 2500 kroner og en til 8000?

Vi planla opprinnelig en større samletest av lydplanker fra en rekke produsenter, men har dessverre måtte legge de planene på is denne gangen. Vi håper å komme tilbake med flere tester av lydplanker om ikke så alt for lenge.

Takk til Philips for lånet av produktene.

Philips HSB4352

Første system ut er testens desidert billigste, med sin pris fra rundt 2500 kroner. For dette får du en lydplanke med innebygget DVD/CD-spiller med 1080p-oppskalering, FM-tuner og en separat subwoofer.

HSB4352 er testens enkleste og klart billigste modell

Systemet har USB-inngang for avspilling av mediafiler (MP3, WMA, DivX og bildefiler) via minnepinner og kommer ellers med støtte for Dolby Digital.

I pakken

Fjernkontroll, manual og veggeste medfølger.

Installasjon

Systemet kommer i tre deler som må klikkes sammen. Vi får mildt sagt ikke den helt store kvalitetsfølelsen – det oser av billig plastikk.

Det tilbys ingen form for meny på TV-skjermen, så all navigasjon gjøres via systemets lille display. Dermed er det begrenset hvor mange innstillingsmuligheter som finnes, men det har også sin fordel i form av enkel operasjon.

Knapper på toppen

I bruk

Det første vi merker oss er buldrende og lite definert bass. Vi fant ingen muligheter til å justere bass og diskant manuelt eller skru av equalizer-funksjonen.

Det låter imidlertid slett ikke galt til filmbruk, med unntak av den buldrende bassen. Dog opplever vi ingen surround-effekt å snakke om, men lyden ved tale og andre lydeffekter er god – dog uten noen surround-effekt å snakke om.

Kompakt subwoofer som ikke gjør skam på stua

Det er intet å utsette på bildekvaliteten ved DVD-avspilling, spilleren ser ut til å oppskalere på en helt ok måte.

Plasseringen av USB-inngangen er ganske håpløs, du må løfte opp hele enheten for å åpne luken og plugge inn USB-en.

Konklusjon

Hadde det ikke vært for den voldsomt buldrende bassen i dette systemet ville vi nærmet oss en anbefaling. Lyden ved film- og TV-bruk er faktisk slett ikke verst. Til musikkbruk blir det ingen god opplevelse, men det fungerer for dem med kun lave krav til lyden.

+ Bra pris
+ Oppskalerende DVD-spiller
+ Enkelt og greit i bruk
+ Kurant lyd til TV- og filmbruk


- Buldre-/rumlebass de-luxe
- Ingen regulering av bass/diskant eller sub-nivå
- Ingen HDMI-innganger
- Begrenset mediastøtte
- Ulogisk plassering av USB-porten
- Høy plastikkfaktor

Philips HTS8160

HTS8160 er et langt mer påkostet system enn HSB4352 på forrige side, med en pris som starter noe under 10 000 kroner.

Systemet kommer med innebygget Blu-ray-spiller og støtter både Dolby True HD og DTS-HD. Oppskalering med Faroudja DCDi er på plass. Systemet finnes også i hvit farge, i tillegg til sort.

Ser bra ut i stua

I pakken

HDMI-kabel, minijack til minijack, veggfeste, manual på papir og CD, pusseklut og fjernkontroll nedfølger.

Installasjon

Det er ingen hokus-pokus for å få systemet opp å kjøre. Plugg inn kablene og følg installasjonsprosedyren på TV-en. Menyene er oversiktlige og gode, norsk språk er på plass. Enkel og rask oppsettsrutine – kanskje for enkel? Til denne prisen kunne vi ønske oss at et system med kalibreringsmikrofon var på plass, for mer nøyaktig kalibrering.

I bruk

USB- og minijack-inngangene er plasssert i front. Det er ikke støtte for NTFS-disker, og vi hadde også problemer med at enkelte FAT32-formaterte minnepinner ikke lot seg lese. Ellers leses MP3-, DivX-filer og de andre vanligste lyd- og bildeformatene kjapt.

Systemet har touch-sensistive knapper i front. Lysstyrken på display og knapper kan justeres i tre steg – bra!

En godbit av en fjernkontroll

Vi må også ta med noen rosende ord om fjernkontrollen – som er en av de bedre vi har brukt. Med overflate i børstet stål gir den et eksklusivt og solid inntrykk. Den fungerer også med andre Philips-komponenter som f.eks. Blu-ray-spillere.

Equalizeren kommer med ulike forhåndsdefinerte innstillinger, som "action", "spill", "konsert". Vi merket i praksis ingen store forskjeller mellom disse. Dessverre er det ikke mulig å velge "none" – du må altså benytte en av disse innstillingene. Positivt å kunne stille bass og diskant manuelt direkte fra fjernkontrollen.

Blu-ray-avspilling fungerer meget bra, så ingen forskjell fra en frittstående Philips BDP7300-spiller. Det er gode og raske menyer, og intet å si på bildekvaliteten.

Fine menyer, tilsvarende det vi kjenner fra Philips' nyeste BD-spillere

Vi hører tydelig at lyd blir kastet ut til sidene, du får en brukbar surround-opplevelse, uten at det på noen måte måler seg med et surround-anlegg med dedikerte høyttalere hele veien. Det er bra trøkk i bassen, uten at den på noen måte blir for dominerende.

Generelt lider systemet av noe "blikkbokslyd", en tynn og "kald" mellomtone. Alt i alt ingen imponerende lyd ved musikkavspilling, men det egner seg etter vår mening godt til "TV-lyd" og film.

Ikke en sub du behøver å gjemme vekk

HTS8160 Gjør en ok jobb med oppskalering av DVD-plater, men mange frittstående BD- og DVD-spillere vi har sett klarer dette bedre.

Systemet har nettilgang, men dennne kan kun brukes til programvare-oppdatering og BD Live!-funksjonalitet. Det er dessverre ingen DLNA-støtte.

Konklusjon

Dette systemet produserer vanvittig mye bedre enn lyd enn TV-høyttalerne, men det skulle også bare mangle. For mange vil nok dette kunne gjøre susen som det primære lydanlegget i stua, men vi påstår at en receiever og et par høyttalere til 5000 kroner spiller klart bedre.

Med tanke på prisen på nærmere 10 000 kroner mener vi at dette anlegget er noe overpriset, selv om det på ingen måte er et dårlig produkt.

+ Fantastisk fjernkontroll i børstet metall
+ Flotte menyer, responsive og mange innstillinger
+ Lekker design, god kvalitetsfølelse
+ Veggfeste medfølger
+ USB- og minijack-inngang i front
+ Oppskalerer DVD
+ Radio


- Ingen HDMI-innganger
- Metallisk og hard lyd, mangler mellomtone
- Ikke den helt store surround-opplevelsen
- Ingen DLNA
- Prisen

Philips HTS8141

HTS8141 er et noe rimeligere system enn HTS8160 på forrige side, med en pris som starter rundt 8000 kroner. Systemet har ikke Blu-ray-spiller, kun CD/DVD, men er utrustet med FM-radio og Ipod-dock.

I pakken

I pakken finner vi fjernkontroll, veggfeste, Ipod-dock, HDMI, scart, minijack-minijack, RCA-RCA, manualer og installasjonsveiledning.

Klikk for større bilde

Installasjon

Førsteinntrykket er at selve enheten føles tung og ganske solid, selv om det fortsatt er snakk om et plastmateriale. Et blankt plastmateriale er plassert rundt høyttaleren som en slags ramme – og vi var først usikker på om denne skulle tas av eller ikke. Den satt imidlertid fast, og plastrammen virker på oss som malplassert og unødvendig "pynt".

Installasjonen er ellers enkel – plugg inn strøm og signalkabler og følg installasjonsrutinen som dukker opp på TV-en, en enkel prosess som tar maksimalt ett minutt. Det er ingen skikkelig kalibreringsrutine, bare noen enkle valg om hvordan systemet er plassert.

I bruk

HTS8141 har trykkfølsomme symboler i front og CD/DVD-døren åpner seg ved å skli elegant til siden. Det lyser ganske kraftig hvitt fra volumknappen, og vi fant ingen mulighet til å dimme denne.

Klikk for større bilde

Fjernkontrollen er god, men vesentlig mer plastikk fantastisk enn den som medfølger HTS8160. Bass-/diskant-justering er tilgjengelig direkte, bra. Overflaten er i "pianolakk", så den samler lett fettmerker og støv.

Selve lydplanken har dessverre ingen HDMI-innganger, kun RCA/phono-inn fra TV (for lyd). Imidlertid har subwooferen blitt utstyrt med to ekstra AUX-innganger (RCA) og dessuten to digitalinnganger for lyd, optisk og RCA/coax. Mangelen på HDMI-inn betyr likevel at systemet er lite egnet som et kontrollsenter for alle dine AV-enheter.

Av utganger finner vi HDMI, komponent og scart, i tillegg til tilkoblinger for sub og Ipod-dock.

Ekstra tilkoblinger bak på subwooferen

USB og minijack for MP3 er plassert på venstre side. Mediastøtten for USB-inngangen er heller svak, og filmer i HD-oppløsning har vi ikke klart å spille av. MP3, WMA og de vanligste bildeformatene går dog greit, men menysystemet på TV-en er såpass utdatert at det ikke er en særlig fornøyelse.

Menysystemet på TV-en virker i det hele tatt noe gammeldags og "2008-ish". Det er ikke like lekkert og brukervennlig som på f.eks. HTS8160 og de nyeste Blu-ray-spillerne fra Philips.

Ikke den mest moderne og visuelt forlokkende menyen, men den fungerer

Til filmbruk fungerer systemet godt, og setter opp et lydbilde med svært god balanse mellom bass og diskant/mellomtone. Vi savner dog mer fylde og varme i mellomregisteret. Det blir mye hard diskant kombinert med godt trøkk i bunn.

Igjen får vi et visst hint om at det produseres surround-lyd, men den helt store surround-opplevelsen klarer heller ikke dette systemet å sette opp i vårt testrom.

Overraskende nok er ikke systemet helt borte vekk ved musikklytting heller. Det låter tight og fint, men vi savner jo fortsatt mer glød og varme for mellomtonene.

Oppsummering

Lydmessig er dette settet etter vår mening det beste i testen, men det skuffer på andre områder. Det største savnet er trolig Blu-ray-støtten. Til en pris på 8000 kroner forventer vi at BD-spiller er inkludert. Videre føles menysystemet gammeldags og knotete.

+ Kraftig, men velbalansert bass
+ Ipod-dock
+ Ok byggekvalitet/kvalitetsfølelse
+ DVD-oppskalering
+ Fin fjernkontroll


- Ikke Blu-ray
- Gårdagens menysystem
- Tynt i mellomregisteret
- Ingen stor surround-opplevelse

Konkusjon

Konklusjon

For mange vil lydplanker som dette gjør en utmerket jobb. Samtlige produkter i denne testen byr på bedre lydkvalitet enn alle TV-er vi har hørt – og det skulle også bare mangle. De tilbyr i varierende grad en slags surround-opplevelse, men det blir på ingen måte noen erstatning for et fullverdig surround-oppsett med dedikerte høyttalere til hver kanal.

Til mer seriøs musikklytting er disse systemet mindre egnet, med mindre du har helt minimale krav. Det blir gjerne for dårlig mellomtone – manglende glød og varme i mellomregisteret, til at det blir en særlig hyggelig opplevelse.

Ingen er idelle, men førstevalget vårt av disse er HTS8160 (øverst)

Ingen av lydplankene har støtte for DLNA eller mulighet for andre nettbaserte tjenester heller. Det er for dårlig. Vil vi sterkt anta at kommer i neste generasjon lydplanker.

Ellers må produsentene av lyd- og bildeprodukter med USB-inngang snart våkne opp og gi støtte for NTFS-partisjoner. Ingen av produktene i denne testen klarer å lese NTFS. Dumt, for det er ca 100 ganger mer spennende å koble på en stor ekstern harddisk enn en liten minnepinne med FAT32-filsystem.

Det finnes naturligvis mange andre lydplanker på markedet, og vi har testet alt for få produkter til å gi noen anbefaling. Skulle vi velge blant disse tre, hadde vi gått for HTS8160, som vi rangerer foran HTS8141 på grunn av BD-støtte og bedre menyer. Men den beste subwooferen og generelt best lydkvalitet synes vi HTS8141 tilbyr.

Når det er sagt, gir også den rimelige HSB4352 en stor lydforbedring over TV-ens innebygde høyttalere. Så dersom du kun er ute etter bedre lyd til generell TV-bruk kan det være verdt å kikke nærmere på de billigere lydplankene på markedet.

Uansett hva du velger, bør du ikke forvente at lydplankene kan utføre magi. Et komponentanlegg i 10 000-kronersklassen spiller fletta av samtlige produkter vi har testet her – med god margin.

Følg Audiovisuelt på Twitter

Vi deler ikke ut noen "medaljer" denne gangen, men lar testen stå som en slags innføring i temaet lydplanker. Det er med stor spenning vi ser frem mot å kikke på nye og mer tidsriktige produkter i denne kategorien, for at potensialet er stort – det er helt sikkert.

Les også
Harman Kardon lanserer lydplanke med subwoofer
Les også
Lyd fra Boston
Les også
B&W oppgraderer 800-serien
Les også
Med bassen i receiveren
Les også
JVC satser trådløst
Les også
Yamaha klar med ny planke-toppmodell
Les også
Creative Gigaworks T3
Les også
Altec Lansing Expressionist Ultra
Les også
Sony SRS-DB500
Les også
Dolby går i høyden
Les også
Tre ganger 5.1 fra Klipsch
Les også
Hjemmekino for folk flest
annonse