Tek.no

Test

Sony SRS-DB500

Håvard Røste
19 Okt 2009 13:03

Av ulike grunner er det ikke alle som ønsker seg et rom fullt av høyttalere. Ikke alle har behov for et surround-oppsett – for noen er to kanaler tilstrekkelig.

Her kommer 2.1-systemer som Sonys SRS-DB500 inn i bildet. Systemet ble lansert i september, og retter seg ifølge produsenten mot spillere og personer som ser film på PC-en. Dette er med andre ord et system som først og fremst er ment for skrivebordsbruk, men det er selvsagt ingenting i veien for å ta det i bruk andre steder også.

Et av salgsargumentene for systemet er den digitale S-Master-forsterkeren. Dette er en såkalt klasse D-forsteker, en elektronisk forsterker, som blant annet betyr at den er svært energieffektiv.

Takk til Sony for lånet av systemet.

Førsteinntrykk

Systemet er svært enkelt å sette opp. Plugg i strømkabelen, plugg inn de to satelittene i subwooferen og tilknytt kilde (RCA eller 3,5 mm i front).

Klikk for større bilde

De to magnetisk skjermede satelittene oser plastikk. Så veier de da heller ikke mer enn 598 gram pr stykk. De inneholder ett element – et 3-toms-element som tar seg av både mellomtone og diskant.

Merkelig nok kommer også disse satelittene med bassrefleksport i front. Vi lurer på om det er mer en gimmick enn av praktisk nytte. Under bruk var ikke mye luft å spore ut av denne åpningen.

Klikk for større bilde

Ledningen til satelittene er litt kort etter vår smak – kun 1,5 meter. Men verre er det at den sitter fast i høyttalerne, slik at den ikke enkelt kan byttes ut. Satelittene står heller ikke spesielt stødig – de vipper lett fremover eller forflytter seg bortover pulten ved minste berøring.

Design kan man si så mangt om, men i dette tilfellet liker vi rett og slett ikke satelittene. De er firkantende, ganske store og klumpete og gir et billig inntrykk.

Klikk for større bilde

Subwooferen med forsterkeren er langt mer solid bygget, og veier inn på 8,5 kg med sitt kabinett i tremateriale. Den har et 6,5-toms basselement parret med en bassrefleksport i front. Bass, diskant, volum og inngang (RCA eller 3,5 mm i front) kan justeres på subwooferen.

Da vårt testeksemplar manglet fjernkontrollen har vi ikke fått sjekket ut denne, men den skal tilby samme kontrollmuligheter.

Dessverre har subwooferen kun analoge innganger.

I bruk

Joda, det trøkker – ingen tvil om noe annet. Dette anlegget leverer nok lydnivå selv til festen i stua. Spesielt imponerer subwooferen med både masse trøkk, men også en temmelig presis bassgjengivelse.

Klikk for større bilde

Satelittene henger også med, men vi synes det mangler en del i mellomtonen her. Det låter litt tynt og pistrete rett og slett – vokalen virker for eksempel å havne lenger bak i lydbildet enn vi liker.

Det mangler også skikkelig høyoppløst diskant. Dette er ikke et anlegg vi putter i Hi-Fi-kategorien, for å si det sånn, men til "PC-bruk" vil lyden for de fleste oppleves som mer enn tilfredsstillende.

Området rundt volumknappen er av en eller annen merkelig grunn et vandrende lysshow. Denne "effekten" skal visstnok kunne slås av med fjernkontrollen, men det fikk vi aldri testet siden den manglet i pakken. Intet vondt ord om noen, men vi antar dette er egenskaper som slår bedre an i østligere strøk i verden. Du kan jo ta en titt på videosnutten nedenfor (NB: Lyd).

Oppsummering

Dersom du setter mye trøkk og bass høyt, og klarer deg med et 2.1-sett, bør du absolutt sjekke ut Sony SRS-DB500. Her får du bra bassgjengivelse og muligheter til å spille ganske høyt.

Satelittene holder etter vår mening ikke helt samme standard som subwooferen, verken når det gjelder bygge-, lydkvalitet eller design. Vi forventer rett og slett noe som oser litt mindre plastikk og ser litt lekrere ut i 2009.

Mye trøkk, men ellers ganske middelmådig

På tilkoblingsfronten skorter det litt – for eksempel er det total mangel på digitale innganger. Til gjengjeld finnes utgang for hodetelefoner og inngang for minijack, til f.eks. MP3-spillere.

Prisen i Norge er enda ikke klar, men i utlandet selges høyttalerne til $200. Det betyr trolig en pris et sted rundt 1500 kroner inkl. mva. her til lands (legg inn en prisvarling dersom du er interessert). Hvis det blir tilfelle, er det slett ikke noe dårlig kjøp, men du bør også vurdere alternativer som Logitech Z Cinèma og Razer Mako, for å nevne noen.

+ Spiller høyt
+ Masse trøkk og bra definisjon i bassen
+ Fjernkontroll

- Mangler digitale innganger
- Korte satelittkabler
- Kabler sitter fast i satelittene
- Litt tilbaketrukket i mellomregistret
- Mangler oppløsning i toppen av registeret
- Hva er greia med blinkende lys på subwooferen?

Følg Audiovisuelt på Twitter

Se hele utvalget av PC-høyttalere i vår prisguide. Her kan du sortere på ulike type systemer, pris, popularitet m.m.

Les også
Lydplanke fra datagiganten
Les også
Snertent fra Sonos
Les også
80-tallet vender tilbake
Les også
Dolby går i høyden
Les også
Trådløst fra Creative
Les også
Skrivebordslyd i lekker innpakning
Les også
En Audio Pro på skrivebordet?
Les også
Med TV-skjermen som høyttaler
Les også
Trådløs sub fra KEF
Les også
B&W lanserer mer kompakt Zeppelin
Les også
Godlyd for Ipoden?
Les også
Crystal USB
Les også
Creative I-Trigue L3500
annonse

Les også