Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Altec Lansing Expressionist Ultra

Innledning

Altec Lansing har tradisjonelt vært best kjent for sine mer profesjonelle produkter rettet mot musikk og scene. I 2005 ble selskapet kjøpt opp av Plantronics, som valgte å rendyrke Altec Lansing mer mot forbrukermarkedet, mens proffdelen av Altec Lansing ble skilt ut i et eget selskap.

Nylig ble Altec Lansing igjen solgt, og denne gangen til et investeringsselskap for en brøkdel av prisen. Altec Lansing-navnet skal fortsatt brukes på de mer forbrukerrettede produktene, og Plantronics vil trolig ha rettigheter til å bruke navnet en tid.

Møt Expressionist Ultra

Men uansett eier – tidligere i høst lanserte Altec Lansing et sett 2.1-høyttalere for skrivebordsbruk med en ganske spesiell design. Selskapet hevder settet skal kunne på seg alle mulige slags oppgaver, enten det gjelder spilling på PC-en, musikklytting eller til filmbruk i stua. Det er et ambisiøst mål for et produkt som har en veiledende pris rundt 2000 kroner.

Det er likevel ingen automatikk i at såkalte "PC-høyttalere" låter dårlig. Du MÅ ikke nødvendigvis kvitte deg med ti store lapper eller mer for å få noe som kan kategoriseres som god lyd.

Subwooferen er ganske voksen

For det første er det helt tydelig at Altec Lansing har forstått at de fysiske lovene også gjelder for skrivebordshøyttalere. Subwooferen er nemlig ganske så gigantisk – iallfall sammenlignet med satelittene.

Elementet på 6,5 tommer er plassert i et trapesformet kabinett i tre og hele konstruksjonen er tung og solid og gir et bra kvalitetsinntrykk. Delefrekvensen ligger på 180 Hz og strømforsynigen er innebygget.

Satelittene er en annen historie derimot. Plastikken lyser mot oss – og selv om selve konstruksjonen virker greit sammensatt og satelittene står godt plantet på bordet, byr plastkonstruksjonen oss kraftig imot. Bestykningen er en 3-tommers mellomtone, som spiller fra 150 Hz og oppover, og en 1-toms diskant som opererer fra 2500 Hz.

Det er veldig mange måter å oppgi effekten på, og Altec Lansing har valgt å oppgi effekten ved hele 10 % THD. Vi skal ikke gå i noen dyp debatt rundt hva som er relle watt og ikke, men du bør definitivt ta produsentens oppgitte "200 watt" for dette systemet med et par store bøtter salt. Oppgitt lydtrykknivå (SPL) er 106 dB.

Tilkoblinger på bak på subwooferen

Den medfølgende "padda" lar deg styre volum, bass og diskant, og har tilkoblinger for hodesett og AUX. Du får også med en signalkabel med 3,5 mm minjack i begge ender for tilkobling til datamaskin eller andre signalkilder.

Vi noterer oss at eneste tilkoblingsmulighet for signalkilder er via 3,5 mm minijack, enten på selve subwooferen eller fjernkontrollen.

I bruk

Installasjonen er svært enkel – plugg inn høyttalere, fjernkontroll og signalkabel til ønsket kilde og sett i strømmen. Fjernkontrollen har en av-/påknapp på toppen som lyser oransje når systemet er påslått.

Fjernkontrollen ("padda")

Fjernkontrollen ligger dårlig på bordet – den burde enten vært tyngre eller festes med tape eller annet til underlaget. Justering av volum, bass og diskant virker litt kløntene – du må nemlig vri hjulet langt til sidene før det får noe utslag. Ja, selve designen er ganske lekker, men du verden hvor mye enklere det hadde vært med tre separate dreibare knapper.

Vi hadde også veldig gjerne satt at Altec Lansing sparte seg for det blinkende lysshowet som fjernkontrollen varter opp med når anlegget ser slått på.

Lyd

"Som det suser" var førsteinntrykket vårt etter å ha slått på systemet. Selv med volumet skrudd helt ned, er det nemlig en ganske tydelig susing i høyttalerne. Vi koblet høyttalerne til flere ulike kilder, og opplevde det samme hver gang. Det er neppe alle som vil bry seg om suselyden, og du hører den ikke lenger så fort du skrur på musikk, men de med sarte ører og rolige omgivelser vil garantert mislike det.

Etter å ha kjørt noen innledende, raske testspor, var det klart at bass og diskant måtte justeres ned til et absolutt minimum. Begge deler var nemlig svært fremtredende. Så startet vi lytterunden.

Vi starter med en høyoppløst (32-bit/352,8 Hz) instrumentalversjon av Carmen Habanera Fantasia (finnes i andre versjoner på Spotify, f.eks. denne). Åpningen indikerer at det er mye dynamikk i dette Altec-settet, men det låter metallisk og hardt innledningsvis. Når selve hovedtemaet begynner med strykerne låter det bedre – med god oppløsning, sprø og klar lyd. Det mangler på en måte kropp og trøkk i midten av registeret, men alt i alt en helt grei opplevelse.

Vi hopper over på Spotify Premium og Diane Schuur får fortsette med sin versjon av "It's Magic". Det virker på et måte som et slør ligger over vokalen her, mens "kompet" med piano og trommer i spissen kommer fint frem. Bassen er på sin side tydelig, veldig tydelig – og for tilstedeværende i lydbildet etter vår smak. Ingen stor høydare dette her heller.

Satelittene er i plast

Så mer tempo og beat med Lee Ritenours Night Rhytms. Det låter veldig spisst og skarpt når vi øker volumet litt, selv med diskanten skrudd ned til et minimum. Men uten vokalen greier Altec-settet seg bedre. "Saxen" kommer veldig fint frem. Hittil beste opplevelse dette.

Hammond-orgelet som innleder Nils Landgren og Joe Samples "Don't Take Your Love To Hollywood" låter veldig bra. Settet er også ganske snill med vokalen her, det låter åpent og luftig med bra oppløsning. Men igjen er det for mye bass i lydbildet.

Mer funk og fart! Mauro Ottolinis 8Funk Project og "8Funk" svinger bra – også på dette Altec-settet. Blåserrekka fremstår med masse trøkk og pondus. Igjen er det massevis av trøkk i bånn også – men denne gangen ikke for mye. Dette låter slett ikke verst.

Bone Thugs-N-Harmony med Akon får fortsette med "I tried". Det er for så vidt en klar og ren lyd som produseres, selv på høye lydnivåer og vi aner at dette er mer musikk for dette settet. Dog blir det så mye bass at vi nesten ikke klarer å høre andre instrumenter. Det blåser sterk storm ut av bassrefleksporten på subwooferen, selv på moderate lydnivåer. Men dette er musikk som Altec-settet liker.

Bass er det også i massevis på Ne-Yos Miss Independent". Her låter det vokalmessige helt greit, men det blir nok en gang voldsomt med trøkk i bunnen. At bassen i tillegg er litt udefinert og romlete gjør det ikke bedre. Men trøkker gjør det definitivt.

Konklusjon

At dette 2.1-settet spiller høyt til å være et skrivebordssett er det liten tvil om. Det er mye dynamikk over Altec Lansing Expressionist Ultra. Men de låter hardt, spisst og "digitalt", og mangler åpenbart mye i mellomregisteret.

Altec Lansing Expressionist Ultra: Hold deg unna, med mindre bass er det eneste som betyr noe

Det er rett og slett for mye bass i lydbildet. Alt for mye bass. Selv på laveste innstilling blir bassen alt for dominerende, så fort du skrur opp volumet til litt over snakkenivå. Dette kan nok kompenseres noe med plasseringen av subwooferen, men med et skrivebordssett har du gjerne begrensede plasseringsmuligheter.

Digger du at skrivebordet rister og bryr deg lite om lyden ellers, løp og kjøp – iallfall om du får dem til dagens pris på snaue 1500 kroner inkl. mva. Hvis du liker designen vel å merke.

Alle andre bør styre unna.

+  Masse bass
+  Enda mer bass

Følg Audiovisuelt på Twitter


-  For mye bass
-  Svak mellomtone
-  Mangler digitale innganger
-  Bakgrunnsstøy
-  Fjernkontrollen ligger dårlig på underlaget
-  Blinkende lys var heller ikke kult i 1999

Finn den laveste prisen på Altec Lansing Expressionist Ultra i vår prisguide.

Les også
Lover Hi-Fi på skrivebordet
Les også
Påkostet 2.1-sett for skrivebordet
Les også
Sony SRS-DB500
Les også
Snertent fra Sonos
Les også
Trådløst fra Creative
Les også
Skrivebordslyd i lekker innpakning
Les også
En Audio Pro på skrivebordet?
Les også
Trådløs sub fra KEF
Les også
B&W lanserer mer kompakt Zeppelin
annonse