Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Creative Gigaworks T3

Innledning

Gigaworks T3 ble lansert helt tilbake på høstparten i 2008, men er like aktuell den dag i dag. Dette er Creatives mest påkostede 2.1-sett, noe som også reflekteres i prisen fra rundt 1800 kroner inkl. mva.

Vi har nylig testet et par 2.1-sett fra Sony og Altec Lansing, uten å bli veldig imponert. Ja, de har masse trøkk og bass, men det blir for udefinert og det blir rett og slett FOR mye bass. Og med knøttsmå mellomtoner som desperat prøver å holde følge med brumlebassen, blir totalresultatet gjerne så som så.

Creative til redningen?

Creative går heldigvis ikke i den samme fella med T3. Her er nemlig subwooferen utstyrt med regulering for bassnivået, som lar deg justere opp og ned bassen etter egne preferanser, i henhold til hvordan subwooferen er plassert m.m. I vårt tilfelle, med subwooferen plassert i et hjørne i rommet, ble laveste innstilling det eneste fornuftige.

Førsteinntrykket av T3-settet er ellers svært positivt. Byggekvaliteten virker å være god – selve stativet til satelittene er laget i metall, mens kabinettet ellers er i hardplast – men det føles likevel solid og forseggjort. Vekten per satelitt er 350 gram, noe som i kombinasjon med gummibelagte føtter gjør at de står støtt.

Satelittene er vinklet svakt oppover, noe som passer bra ved skrivebordsbruk. Dessverre sitter signalledingen fast i satelittene, men det er også helt vanlig i denne prisklassen. En artig detalj, som understreker at settet er er påkostet, er muligheten til å ta av beskyttelsesfilten foran satelittene.

Subwooferen virker også å ha god byggekvalitet, er kompakt, solid og veier inn på 6 kilo. Den er bygget etter noe Creative kaller SLAM Symmetrically Loaded Acoustic Module), som innebærer bruk av en aktiv og to passive høyttalermebraner. I T3-suben er hvert av disse på 6,5 tommer. Av tilkoblinger finner vi RCA/phono, og det er ingen digitalinnganger på settet.

Det hele er veldig smått og lekkert. Under opprigging måtte vi spørre oss om dette virkelig kunne låte særlig bra. Subwooferen måler nemlig bare ca 30 x 24 x 21 cm, mens satelittene er på 9 x 8 x 15 cm. Dermed tar settet opp lite av din verdifulle bord- og gulvplass.

Den kablede "fjernkontrollen" styrer volum og av/på. Volumkontrollen fungerer veldig bra, og lar deg trinnløst justere volum i nær sagt et uendelig antall steg. Et diskrét blått lys slås på når systemet er aktivt. Når volumet skrus helt ned slår systemet seg av.

Fjernkontrollen har minijack-utgang for hodetelefon og en minijack-linjeinngang for tilkobling av f.eks. MP3-spillere, og ligger svært stødig og godt på bordet takket være gummibehandlingen på undersiden. Vi skulle dog gjerne også hatt bassjustering fra fjernkontrollen.

Pakkens innhold

Sammen med satelittene, subwooferen og volumkontrollen får du strømkabel (adapter innebygget i subwooferen), minijack til RCA, minijack til miniack og en papirbasert manual/hurtigreferanse.

Takk til Creative som leverte Gigaworks T3 til test.

I bruk

Installasjonen av systemet er ikke overraskende svært enkel. Plugg inn høyttalere og fjernkontroll og koble til strøm og signal. Vi brukte en egen RCA-kabel fra subwooferen til vår signalkilde, en Abit Airpace.

Alt klart!

Systemet er heldgvis ikke befengt med den samme irriterende susingen vi opplevde med Altec-settet vi nylig testet.

Først ut er som vanlig vår høyoppløste Wav-fil (32-bit/352,8 Hz) med instrumentalversjon av Carmen Habanera Fantasia. Det første som slår oss er at strykerne mangler noen detaljer i toppen av registeret. Perkusjonen i hele sporet låter imidlertid svært bra og godt oppløst, og det er god balanse mellom bass og mellomtone. Absolutt en godkjent opplevelse dette her.

Så fyrer vi opp Spotify Premium og starter med å hoppe tilbake til 1950-tallet og Julie Londons Get Set For The Blues. Det sensuelle vokalsporet kommer godt frem, er både dynamisk og klar, med strykere og blåsere fint plassert i bakgrunnen. Vi får faktisk et snev av julestemning av dette her – en bra start!

Vi holder oss i gode, gamle dager, men girer opp et par hakk med Ray Brown og Herb Ellis' versjon av Inkda Dinka Doo. T3-settet viser her god balanse mellom subwooferen og resten av systemet, og et veldig bra stereobilde. Hvis vi lukker øynene kan vi på en måte føle at trommesettet står i bakgrunnen på scenen. Både gitar, piano og trompet låter svært bra, klart og dynamisk.

Gigaworks T3 gjør ikke så mye ut av seg – men de du verden som det låter

Nils Landgren og Joe Samples "Don't Take Your Love To Hollywood" låter rett og slett kanonbra. Suveren vokalgjengivelse, bra dynamikk og igjen et godt samspill mellom sub og satelitter. Men igjen savner vi noe diskant helt i toppen – det er som et lite lokk ligger over systemet.

At Gigaworks T3 kan trøkke viser Hold On med Dwele, Kanye West og flere til det fulle. Det er null problem å få et mellomstort rom til riste ganske godt med dette settet.

Mer trøkk med Fragmas udødelige danseklassiker Toca's Miracle. Her kommer dynamikken til T3-settet virkelig til sin rett. Det trøkker vanvittig bra i bunn, men det blir aldri udefinert eller buldrete. Det er imponerende hvor høyt satelittene klarer å spille, uten å låte stresset.

Bare for å bekrefte de gode bassegenskapene lar vi Ledisi fremføre The One. Det rister i både buksebein, veggbilder og annet utstyr som ikke er godt forankret til underlaget. Kombinert med store doser dynamikk og klarhet i trommer, så vel som vokal. En "høydare" – herlig!

Konklusjon

Gigaworks T3 har imponert oss hele veien. Byggekvalitet, utseende, funksjonalitet og ikke minst lyden er meget bra. Det er det beste 2.1-settet vi har sjekket ut så langt – og det blir spennende å se hvor mye vi må opp i pris for å overgå dette.

Settet imponerer med en god overgang og balanse mellom bass og mellomtone. Dette er et område svært mange slike systemer sliter med å få til. Noe av grunnen er trolig at du på T3 har mulighet til å justere bassnivået, men også at satelittene selv strekker over et bredt frekvensspekter bidrar.

Gigaworks T3 er naturligvis først og fremst et skrivebordssett, men etter vår erfaring kan det også brukes til større oppgaver. Det har ingen problemer med å fylle mellomstore rom med lyd. Det spiller ganske høyt uten at det låter stresset, selv om det ikke først og fremst er voldsomme lydnivåer som er dette settets styrke.

Perfekt er et farlig ord å bruke, og helt perfekt er da heller ikke T3. Vi savner som vanlig digitalinngang, og vi kunne ønske oss enda flere detaljer i toppen av spekteret. Det virker på en måte som det ligger et lite slør over diskanten, men det er marginalt.

Det blir en klar anbefaling fra vår side. Er du i ute etter et tokanals høyttalersett i overkommelige prisklasser bør du vurdere Gigaworks T3 – nesten uansett hva du tenker å bruke det til.

+ Generelt vellydende 2.1-sett
+ Godt definert bassgjengivelse
+ God balanse/overgang mellom bass og mellomtone
+ Bra stereobilde og oppløsning
+ Masse trøkk
+ Fin fjernkontroll
+ God byggekvalitet, flott utseende


- Mangler diskant og luft helt i toppen
- Ingen digitalinnganger
- Ingen bassjustering fra fjernkontroll
- Vi slipper gjerne plastkabinett i produkter til nesten 2000 kroner

Finn dagens pris på Creative Gigaworks T3 i vår prisguide.

annonse