Til hovedinnhold

Hjemmekino for folk flest

Introduksjon og romvalg

Hjemmekino er et vidt begrep. Det kan for eksempel bety at man har et helt dedikert rom i bopelen til filmvisning, eller at man har en stor skjerm i stuen sammen med et brukbart lydanlegg.

I denne guiden skal vi fokusere på hjemmekino for folk flest og gi deg en innføring i emnet. Artikkelen er altså ikke for ekspertene og deg som har en årslønn eller to å svi av på underholdningssenteret. Fokuset er på de som ønsker å utnytte den storskjermen de har, eller ønsker å gå til innkjøp av.

Det er mye man kan gjøre for å bedre filmopplevelsen, og det er mange som synes det er mye forvirrende informasjon der ute. Det kan derfor bli litt skummelt å gå til innkjøp av utstyr, men forhåpentligvis kan vi hjelpe med å gi klarhet i noen sentrale begreper og teknologier.

Romvalg

Det første man må bestemme seg for, er hvor man ønsker hjemmekinoen. Skal man kombinere det med soverom eller stue, eller ønsker man å dedikere et eget rom for opplevelsene?

Stuen

Stuen kan først og fremst bli et fint samlingspunkt, her har man fra før av gode møbler å sitte i, og det er lett å inkludere alle i moroa. Dette er også den største ulempen, siden stuen ikke kan dedikeres til Hi-Fi-utstyr, må det hele som regel se ganske bra ut. Skjermen kan ikke være i monster-størrelse, og høyttalerne kan ikke bare gi kompromissløs ytelse, de må se ganske pene ut. Det finnes dog måter å få både i pose og sekk på, og det snakker vi om på neste side.

Soverommet

Det samme gjelder stort sett på soverommet, men her kan også møbler være et problem. Det er kanskje ikke alltid like godt å ligge og se på film, dessuten kan det bli litt upraktisk å kombinere filmstunden med mat, snacks og ikke minst selskap på soverommet. Og film er jo tross alt best når det deles med noen.

Eget rom

Har man plassen til å dedikere et helt eget rom til hjemmekinoen, er dette helt klart det beste valget. Her kan man velge utstyr rent basert på egenskaper og ytelse, og hvordan det ser ut i dagslys er ikke fullt så viktig. Her skal man jo tross alt bare se film. Man kan velge fritt i møbler, og skjermen kan være så stor som bare fantasien eller rommets fysiske begrensninger tillater!

Utstyr - del 1

Når du har bestemt deg for rommet du ønsker å nyte god film i, gjelder det bare å vite hva slags utstyr som trengs. Enten du har det fra før av, eller ei, kommer vi her til å liste opp det vi mener er absolutt nødvendig for å få en kino-opplevelse i hjemmet.

TV eller projektor

Skjermen er kanskje det mest avgjørende for kino-opplevelsen. Er bildet for lite, blir det vanskelig å leve seg inn i handlingen på samme måte som i en kinosal. Det finnes i hovedsak tre typer å velge mellom; LCD-TV, plasma-TV og projektor.

HD-ready, full-HD, 720p, 1080p, blir du forvirret? Under ser du et bilde som viser de ulike oppløsningene som finnes i TV-er og projektorer i dag.

Bilde hentet fra hdmovingpictures.com

Og her er en oversikt som sier litt om sitteavstand til skjermen, og hvor stor nytte man får av oppløsningen (én fot er ca. 30,5 cm).

Trykk på bildet for en større utgave. Bildet er hentet fra hometheaterforum.com

Man ser for eksempel at det ikke er noen vits i å ha en 32-tommers skjerm med full-HD (1080p) om man sitter mer enn 2 meter unna skjermen. Da holder det i massevis med HD-ready (720p).

LCD-TV (bilde: Samsung)
Plasma (bilde: Hitachi)
Projektor (bilde: Epson)

I den siste tiden har plasma og LCD nærmet seg hverandre veldig i kvalitet og pris, men fremdeles er det slik at de fleste vil si plasma har bedre fargegjengivelse, kontrast og sortnivå og derfor egner seg best til film. LCD gir derimot sterkere lys, og høyere oppløsning på små skjermer. De passer som regel bedre i veldig lyse rom. Men her er forskjeller som sagt minimale, og samme hva man velger i dag, blir man stort sett fornøyd.

Det tredje alternativet er projektor, som også er det mest krevende. Mens de fleste har plass til en tynn LCD- eller plasma-skjerm, er det ikke like mange som liker tanken på å montere en projektor i tak eller vegg, og ha et stort lerret på veggen. Du må i tillegg ha muligheten for å fjerne alt av lys, siden et lyst rom gjør at bildet fra en projektor blir veldig svakt, og dermed vanskelig å nyte. En projektor bråker i tillegg litt, er treg i oppstarten, og har kostbare slitedeler (les: pærer). Av disse grunnene kan en projektor være slitsom å bruke til daglig.

En spennende kombinasjonsløsning er både flatskjerm og projektor. Lerretet kan ganske enkelt dras over TV-skjermen, og på den måten får du det beste fra begge verdener. Liten og praktisk TV, samt stort og imponerende bilde med projektor!

Finn de beste prisene på TV-er og projektorer i vår prisguide.

Utstyr - del 2

Nå har det seg jo slik at bildet ikke betyr alt. Det er vel og bra med 100 høyoppløste tommer midt i synsfeltet, men det hjelper ikke stort dersom man ikke pirrer en annen viktig sans, nemlig hørselen. For lyd er viktig, og mange vil mene det til og med er viktigere enn bilde. Når du kan kjenne eksplosjoner på kroppen, føle spenningen i luften, og hoppe i været når mannen med ljåen plutselig hopper frem, er det lyden som skal ha det meste av æren.

Høyttalere

En komplett hjemmekino-pakke. Bilde hentet fra samsung.com

Det er simpelthen ikke hjemmekino uten et surroundanlegg, og lyden skal komme fra alle kanter, akkurat som i kinosalen. Surroundanleggene finnes i mange størrelser og fasonger, og de fleste Hi-Fi-butikker vil kunne gi deg en demonstrasjon av anleggene deres så man finner akkurat det som passer deg best. Et minimum er 5.1, og aller best er 7.1, som betyr henholdsvis fem eller syv høyttalere, og en dedikert subwoofer for å lage skikkelig grom-bass.

Dessverre er markedet fullt av villedende informasjon. Dersom du skal ha et anlegg som virkelig kan sparke fra seg, må du ut med minst 4000-5000 kroner. Skulle en selger prøver å overbevise deg om at et anlegg til 2000 kroner holder i massevis, anbefaler vi at du hører på det først. Kan ikke butikken tilby dette, bør du i alle fall lese litt om produktet på nettet før du åpner lommeboken på vidt gap.

Receiver

Receiver (bilde: Pioneer)

Receiveren er på mange måter hjertet i et hjemmekinosystem. Det er her alle apparater møtes, og alt som kommer inn av signaler blir behandlet, for deretter å sendes ut til lyd- og bilde-enhetene. Det kan være lurt å investere en del i dette apparatet, slik at du ikke sitter med en flaskehals for systemet når man senere ønsker å oppgradere noen av de andre delene av hjemmekinoen.

Så sett av minst 4000-5000 kroner for denne enheten. Mange hjemmekino-pakker som inkluderer surroundanlegg og DVD-spiller har allerede en receiver. Typisk for disse er at de kun er beregnet for å kjøre det utstyret som følger med, og man har dårlige oppgraderingsmuligheter.

DVD- og Blu-ray-spiller

PS3 har knallgod Blu-ray-funksjonalitet (bilde: Sony)

De fleste med hjemmekino har en DVD-spiller på utstyrslisten, og følger man enda litt bedre med i tiden, har man kanskje også en Blu-ray-spiller. Sistnevnte gir mulighet for å spille av filmer i HD, og tilbyr dermed det beste bildet. Blu-ray-spillerne er også bakoverkompatible, det vil si at de også kan spille av DVD-er.

Det er ikke så lett å forstå forskjellen på spillerne, og når det gjelder Blu-ray, er det heller ikke så mye, det går stort sett i spesielle funksjoner. Samt om de er Blu-ray profil 2.0-kompatible (såkalt BD Live). Er du nysgjerrig, les mer om det her.

Når det gjelder DVD-spillere kan man få dem for et par hundrelapper, eller man kan betale et par tusen. Her går det stort sett i kvalitet. Men siden Blu-ray-spillere begynner å bli ganske hyggelig priset, ville vi anbefale alle som lurer på å kjøpe ny DVD-spiller, å kjøpe en Blu-ray-spiller istedenfor. Se vår anbefaling for ytterligere tips.

HTPC (Home Theater PC)

En typisk HTPC. (bilde: Silverstone)

En PC som er bygget i et lite og lekkert kabinett med stillegående vifter kan virkelig løfte hjemmekinoen til et helt nytt nivå! Fordelene er mange med en slik løsning, for de som er litt PC-innvidde. Man kan for eksempel spille av alt man har av musikk og film (dersom det er kopiert til maskinen) helt sømløst med et intuitivt og lekkert grensesnitt. Man kan spille PC-spill og surfe uanstrengt på Internett. Med et TV-kort kan også PC-en gjøre TV-titting til en mer behagelig opplevelse, og gir deg umiddelbart avanserte PVR-muligheter. For ikke å snakke om at oppgraderingsmulighetene er uendelige!

Det finnes mange systemer man kan kjøpe ferdig konfigurert, og disse kan koste så lite som 4000 kroner. Helt klart verdt pengene dersom man ikke bare vil bruke hjemmekinoen til nettopp dét, en kino, men også som et multimediasenter. Man kan også bygge slike selv, se blant annet vår HTPC-guide. På den måten får du en HTPC som er skreddersydd dine egne behov og budsjett.

Plassering og møbler

Plassering av høyttalere

Det er ikke alt utstyr som bør plasseres foran eller under skjermen. Dersom man har gått til innkjøp av surroundhøyttalere er det helt klart, for opplevelsens skyld, verdt å bruke litt tid på å sette opp anlegget slik det var ment fra produsentens side.

Ved å plassere senterhøyttaleren rett foran deg, fronthøyttalerne relativt langt ut til siden, og bakhøyttalerne rett ovenfor fronthøyttalerne og bak deg, har du kommet langt på vei. Dette skaper et bredt og godt lydbilde. I tillegg bør høyttalerne foran deg være i noenlunde samme høyde, og bakhøyttalerne i din hodehøyde.

(bilde: forum.ecoustics.com)

Her ser vi et ideelt oppsett. Bakhøyttalerne skal for det meste kun bidra med effektlyder for å skape en surround-opplevelse, mens alt annet sørger høyttalerne foran for.

Plasseringen av subwooferen er ikke så kritisk som for resten av høyttalerne, for bassen har nemlig ikke en bestemt retning. En fin måte å finne den optimale plasseringen på, er ved å sette subwooferen der man selv sitter til vanlig, for deretter å bevege seg rundt i rommet til bassen høres best ut. Her setter man subwooferen, enkelt og greit.

Noen høyttalere er ikke magnetisk skjermet, og dette bør man være obs på dersom de plasseres nærme TV-en (kun hvis man har en gammel CRT-skjerm, LCD og plasma blir ikke påvirket). Denne type høyttalere gjør fargene på skjermen forvrengt og de blir seende feil ut. De fleste senterhøyttalere i hjemmekinopakker er magnetisk skjermet, men det er greit å sjekke det ut, for å være på den sikre siden.

Møbler

(bilde: Knowledgebase-script.com)

Det er selvfølgelig en smakssak hva slags møbler man vil nyte filmen fra, og i en stue blir det som regel begrenset til normale salonger og sofaer. Skulle man derimot være på utkikk etter nye stuemøbler, og allerede har hjemmekino, eller planer om å lage det, kan det være greit å se etter møbler som passer godt til dette formålet. Det finnes flere sofaer der ryggen kan lenes litt bakover for hver sitteplass, som også ser fine ut når kinoen er stengt.

En ekte hjemmekino har også mange filmer å by på, og det er ikke noe galt i å være stolt av samlingen sin! Så vis den frem, kjøp pene DVD-reoler som passer til CD-er, DVD-er og Blu-ray-filmer. Noen har også innebygget spotlys som virkelig yter samlingen rettferdighet.

Dette er kult, enkelt og greit! (bilde: dunktankrentals.net

Dersom man har et dedikert hjemmekino-rom står man selvsagt langt mer fritt når det gjelder møbler, og mange foretrekker autentiske kinoseter. Det er mye man kan få tak i på nett, men for ikke å risikere tresmak i baken, kan det være greit å prøve litt ut på forhånd. Individuelle godstoler, kanskje med en koppholder i armlenet, er også et populært valg.

I det dedikerte kinorommet kan man også trå til med flotte kinoplakater, teatergardin, autentisk popkornmaskin osv. Kun fantasien setter grenser – du er kinosjefen!

Lyd- og lysisolasjon

Isolasjon av lyd

Det er klart at man ikke kan isolere lyd på likt vis i et delt rom, som når man har et helt eget rom for hjemmekinoen. Vi tar for oss noen små tips som kan gjøre stor forskjell.

Dedikert hjemmekino

Her er det mye man kan gjøre for å sørge for at man ikke plages av distraherende støy fra omgivelsene, det være sirener, en misunnelig støvsuger eller naboen som spiller musikk på litt for høyt volum. Denne isolasjonen sørger også for at andre ikke plages av heftige biljakter og støyende slagmarker som utfolder seg foran deg.

Dersom man henger opp gardiner eller tepper på veggene, blir lyden bedre absorbert. Det er nemlig de tomme og harde veggene som reflekterer lyd mest. I tillegg til absorbering av lyden, bør den også deles opp i stor grad. I et helt firkantet rom kan det bli mye resonans. For å forhindre dette kan man benytte hyller som blir plassert på alle rommets vegger.

Hjemmekino i delt rom

Det er klart at lydisolasjon kan være ganske vanskelig i et rom som brukes både som stue og som hjemmekino. Her kan du jo ikke henge tepper på vegger eller plassere møbler hvor du enn måtte føle for det. Men å henge opp malerier, kjøpe litt store og myke puter, og kanskje vurdere en tekstil-sofa i steden for lær, kan mye av refleksjonene absorberes.

Isolasjon av lys

Det skal være mørkt på kino, og igjen er det stor forskjell på de to romtypene, man har rett og slett ikke den samme friheten i en kombinert romløsning. Det er også mye viktigere å lysisolere dersom man bruker en projektor enn med en flat-TV, rett og slett fordi desto lysere et rom er, desto dårligere blir bildet som projiseres.

Dedikert hjemmekino

Lys reflekteres i blanke overflater og lyse farger. I et hvitt rom vil hele rommet lyses opp av den sterke lyskilden som en TV eller projektor er. For å forhindre dette kan man male rommet sort, eller i alle fall med mørke farger. Møblene bør være så mørke som mulige, og man bør unngå skap med glassdører.

I tillegg har de fleste rom vinduer. Derfor bør man velge et rom med små, få eller ingen vinduer å ha dedikert hjemmekino i. Dette er en god grunn til å ha hjemmekinoen i en lyssky kjeller. I de lysåpningene man måtte ha, er det lurt å ha tykke gardiner eller lystette rullgardiner.

Hjemmekino i delt rom

Man vil selvsagt ha det lyst i stua, og sorte vegger, tak og gulv er det nok et fåtall som foretrekker. I tillegg til at man bør velge seg ut en projektor som er lyssterk nok til å gi godt bilde i lyse omgivelser, bør man også prøve å gjøre omgivelsene så mørke som mulig. Det finnes mange måter å gjøre dette på, men det letteste er å slippe så lite lys inn som mulig.

Stuer har som regel vinduer, store og mange. Dette er et problem for de som ønsker projektor. Siden det muligens er din bedre halvdel som har valgt ut flotte gardiner, eller du rett og slett ikke ønsker å bytte dem ut, er tunge, lystette gardiner muligens ikke et alternativ. Persienner gjør en helt grei jobb, men aller best er lystette rullgardiner.

Rullgardiner kan man få i mange fine farger, og ikke bare sort, slik mange tror. De kan males på, og faktisk være en form for dekor i seg selv. Man kan til og med feste filmplakater til dem, som ikke tar skade av å rulles opp når filmen er slutt.

Kabler og justering

Det finnes en jungel av kabler der ute, i alle mulige lengder, tykkelser og ikke minst priser. Men hva er det du egentlig trenger?

Alle kildene dine (CD/DVD/Blu-ray-spiller, TV-dekoder, HTPC osv.) må kobles inn til receiveren, med enten bilde, lyd eller begge deler. Dette kan gjøres ved bruk av flere typer kabler, digitale så vel som analoge. Det er veldig forståelig at noen kan bli litt forvirret av alle de forskjellige typene som finnes, så vi tar en kjapp gjennomgang av de vanligste.

Digitale signaler

HDMI - Video og lyd i samme kobling, og den eneste digitale koblingen som kombinerer disse signalene. Brukes av for eksempel nyere DVD/Blu-ray-spillere, nye datamaskiner, spill-maskiner, projektorer og omtrent alle flat-TV-er.

DVI - Videokobling som er mest brukt mellom datamaskin og dataskjerm, men en DVI til HDMI-kabel gjør at man også kan bruke TV-en som dataskjerm.

Digital Koaksial - Lydkobling som bruker S/PDIF-teknologi for overføring, finnes ofte brukes på DVD/Blu-ray-spillere og datamaskiner.

Digital Optisk - Lydkobling som bruker lys til å overføre informasjon, ellers likt som koaksial.

Analoge signaler

SCART - Video og lyd i samme kobling, på en måte den analoge ekvivalenten til HDMI, brukt i video- og DVD-spillere, spill-maskiner, samt alle TV-er og de fleste projektorer.

Kompositt - Video og lyd i forskjellige kabler, men som oftest festet sammen. Her er den samme lyden som i SCART, men dårlige bilde. Omtrent samme bruksområde som SCART.

S-video - Videokobling som gir den samme kvaliteten som i SCART, men uten lyden.

Komponent - Videokobling som er eneste analoge tilkoblingen som kan levere HD-signaler. Brukes i de litt dyrere videospillerne samt de fleste DVD/Blu-ray-spillere. Bedre enn S-video.

Det er ikke sikkert man vil komme borti alle disse typene, og det er kanskje noen vi ikke har nevnt, men dette er de mest vanlige. Det er også de eneste mannen i gata trenger å være kjent med for ikke å støte borti ukjent terreng når utstyret kobles sammen.

Når man kjøper utstyr følger det ofte med de mest nødvendige kablene for å koble dette mot TV-en. I mange tilfeller kan man derimot få mye igjen for å undersøke hvilken tilkobling som gir best lyd og bilde.

Dersom man har funnet ut hva man trenger, gjelder det bare å gå til innkjøp. Det kan være en vanskelig jobb, og hvis man ikke er helt sikker på hvor mye penger man vil bruke, har mange selgere "gode" argumenter for å svi av litt ekstra sparepenger. En tommelfingerregel er å bruke ca. 10 % av hjemmekinobudsjettet på kabler. Er budsjettet 10 000 kroner, bruker man 1000 kroner. Har man virkelig slått på stortromma og satt av 50 000 kroner, kan man med god samvittighet bruke 5000 kroner på kablene.

Forskjellene som gir utslag i prisen ligger i hvor godt de er skjermet, hvilke materialer som er brukt, og selvsagt hvor lange de er. Det er som regel mer å hente i å bruke mye penger på analoge kabler enn de digitale, da kvaliteten her forringes kraftigere desto lengre den er.

Justering

Når man handler inn nytt utstyr, kommer det som regel ikke ferdig optimalisert fra fabrikk, og ved å justere innstillingene litt, kan man nyte både bedre bilde og bedre lyd.

For at skjermen skal være stilt riktig i fargebalanse, kontrast, lysstyrke osv. kan man benytte seg av test-DVD-er (f.eks. DVE HD Basics) som gjør en rekke tester man stiller bildet etter. Disse kan også brukes til å justere lydsignalene, slik at alle høyttalerne leverer like høy lyd. Mange litt avanserte receivere har også en innebygget mikrofon i fjernkontrollen eller i selve enheten. Med denne justerer den lyden helt automatisk, og gjør som regel en god jobb.

Oppsummering

Ikke alle rom er like godt egnet til hjemmekino, og det er forresten ikke alle hjem heller. Men med litt fantasi og oppfinnsomhet kan man allikevel få mye ut av utstyret man har. Den beste løsningen er selvfølgelig å kunne se av et eget rom til fornøyelsene, men det er langt fra alle forunt å ha slike muligheter. Hjemmekino i stuen trenger ikke være vondt for øyet, og til de designbevisstes store fryd, blir forbrukerelektronikk stadig stiligere.

Når det gjelder valget mellom TV og projektor, må man se an mulighetene i rommet. En kombinasjon av de to kan være den beste løsningen for mange. Det er i utgangspunktet ingen vits i å kjøpe en TV med full HD, dersom man uansett sitter så langt unna at en HD-klar skjerm ville holdt lenge.

Surroundanlegg er et must for de som ønsker en minneverdig filmopplevelse. Det er mange gode komplette løsninger man kan kjøpe, som inneholder høyttalere, receiver og DVD/Blu-ray-spiller. Det man må passe på her, er at receiveren har nok innganger og utganger til å passe til alt utstyret man har. Den bør i tillegg være kraftig nok til å kunne drive et sett med gode høyttalere.

Dette er drømmen for mange!

Noe som virkelig kan gjøre en stor forskjell i opplevelsen av hjemmekinoen er en HTPC. Med denne blir all medie-behandling mye enklere, og bruksområdet til kinoen blir mye større.

Plassering av høyttalere og møbler, samt hvordan man dekorerer rommet betyr mye for hvordan lyden oppleves. Man kan også bruke møbler til å gjøre kino-opplevelsen enda mer autentisk.

Det er lite som irriterer mer når man ser film enn støy. Med bråkete naboer og omgivelses-støy som potensielle syndere, kan det være greit å vurdere litt polstring i rommet, eller bruke "riktige" møbler. Ved bruk av projektor er det viktig å stenge ut så mye lys som mulig.

De fleste vil være fornøyd med kablene som følger med utstyret. Det kan derimot være noe å hente her også, og dersom man har kjøpt nytt utstyr med kun analoge medfølgende kabler, kan de digitale motpartene i mange tilfeller gi en kvalitetsforbedring. Dette kan særlig måles med justerings-DVD-/Blu-ray-disker, som også kan sørge for riktig justering av bilde og lyd.

Dette er som sagt kun en liten introduksjon til hjemmekino-verdenen, og de som har god peiling på dette utstyret og teknikkene har sikkert flere gode råd på lager. Diskutér gjerne i kommentar-tråden til denne artikkelen og i hjemmekino-kategorien under lyd og bilde-delen av forumet.

Noen andre gode norske nettsider å lese mer om hjemmekino på, er Hjemmekino.no, Lyd og Bilde, AVForum og selvfølgelig audiovisuelt.no.

(Kilder: Your Home Movie Theater Blog, Channel 4, Techburgh, Home Theater Mag)

annonse