Guide

Hjemmekino for folk flest

Introduksjon og romvalg

Hjemmekino er et vidt begrep. Det kan for eksempel bety at man har et helt dedikert rom i bopelen til filmvisning, eller at man har en stor skjerm i stuen sammen med et brukbart lydanlegg.

I denne guiden skal vi fokusere på hjemmekino for folk flest og gi deg en innføring i emnet. Artikkelen er altså ikke for ekspertene og deg som har en årslønn eller to å svi av på underholdningssenteret. Fokuset er på de som ønsker å utnytte den storskjermen de har, eller ønsker å gå til innkjøp av.

Det er mye man kan gjøre for å bedre filmopplevelsen, og det er mange som synes det er mye forvirrende informasjon der ute. Det kan derfor bli litt skummelt å gå til innkjøp av utstyr, men forhåpentligvis kan vi hjelpe med å gi klarhet i noen sentrale begreper og teknologier.

Romvalg

Det første man må bestemme seg for, er hvor man ønsker hjemmekinoen. Skal man kombinere det med soverom eller stue, eller ønsker man å dedikere et eget rom for opplevelsene?

Stuen

Stuen kan først og fremst bli et fint samlingspunkt, her har man fra før av gode møbler å sitte i, og det er lett å inkludere alle i moroa. Dette er også den største ulempen, siden stuen ikke kan dedikeres til Hi-Fi-utstyr, må det hele som regel se ganske bra ut. Skjermen kan ikke være i monster-størrelse, og høyttalerne kan ikke bare gi kompromissløs ytelse, de må se ganske pene ut. Det finnes dog måter å få både i pose og sekk på, og det snakker vi om på neste side.

Soverommet

Det samme gjelder stort sett på soverommet, men her kan også møbler være et problem. Det er kanskje ikke alltid like godt å ligge og se på film, dessuten kan det bli litt upraktisk å kombinere filmstunden med mat, snacks og ikke minst selskap på soverommet. Og film er jo tross alt best når det deles med noen.

Eget rom

Har man plassen til å dedikere et helt eget rom til hjemmekinoen, er dette helt klart det beste valget. Her kan man velge utstyr rent basert på egenskaper og ytelse, og hvordan det ser ut i dagslys er ikke fullt så viktig. Her skal man jo tross alt bare se film. Man kan velge fritt i møbler, og skjermen kan være så stor som bare fantasien eller rommets fysiske begrensninger tillater!