Dolby går i høyden

Helt siden Edison oppfant fonografen i 1887 har man jaktet på stadig bedre lydkvalitet. På 1930-tallet gjennomførte Bell Labs de første musikkopptakene i stereo, og i 1940 kom den første kinofilmen med stereo-lyd – Disneys Fantasia.

På 50- og 60-tallet ble lydsporene i filmer stadig viktigere, og stereolyd ble regelen snarere enn unntaket. I 1965 startet en kar ved navn Ray Dolby opp sitt sin egen bedrift ved navn Dolby Laboratories. Hans første produkt ble Dolby A – en støyfjerningsteknikk for lydspor, for bruk i profesjonelle lydstudioer.

Senere kom Dolby på banen med flere ulike teknikker for støyreduksjon, og du har sikkert hørt om både Dolby B, C, SR og S. Den første kinofilmen som tok i bruk teknikker fra Dolby var den originale Star Wars-filmen fra 1977.

Senere utviklet Dolby også ulike teknikker for å dekode ("decode") og komprimere ("encode") lyd – hvor dekoder-teknikkene er kjent under Dolby Digital-navnet. Den første versjonen av Dolby Digital støttet seks kanaler og ble tatt i bruk i filmen Batman Returns i 1992.

Velkommen til HD-alderen

Dolbys nyeste teknikk for kompresjon av lydspor er på sin side TrueHD. TrueHD er som kjent et tapsfritt HD-format som støtter opptil åtte kanaler med 24-bit/96 kHz-lyd. TrueHD-formatet benyttes på mange Blu-ray-utgivelser og konkurrerer med DTS-HD Master Audio-formatet fra Digital Theater Systems.

På dekoder-fronten har Dolby Pro Logic IIx siden 2002 vært Dolbys "toppmodell" for hjemmebrukere, med støtte for oppmiksing av 5.1-materiale til 6.1 eller 7.1. I år har Dolby imidlertid lansert en ny dekoder kalt Dolby Pro Logic IIz, som vi nå tar en nærmere titt på.

Opp, opp og avgårde!

Dolby Pro Logic IIz introduserer støtte for oppmiksing av 5.1/7.1-materiale til 9.1 ved hjelp av to ekstra fronthøyttalere. De to ekstra fronthøyttalerne skal plasseres i høyden – minst én meter og helst rett over de vanlige fronthøyttalerne.

Pro Logic IIz-oppsett (illustrasjon: Dolby)

Ifølge Dolby gir denne teknikken mer dimensjon til lydbildet – mer rom- og 3D-følelse. "Z"-en i Pro Logic IIz symboliserer Z-aksen, som også er kjent som dybden. Det meste av lyden som sendes til de to høye fronthøyttalerne (høydekanalene) er da også av typen omgivelseslyder, slik som ekkoet fra taket i et konsertlokale.

Lydinformasjon som primært tilhører én bestemt kanal vil imidlertid ikke finne veien til høydekanalene, som for eksempel fottrinn og hundebjeffing. Derimot vil lyder som befinner seg i alle kanaler, men mest i én bestemt kanal, eksempelvis regndråper og helikopter-overflyvning, rutes til den respektive høydekanalen.

Teorien ja, men hva med praksisen?

Tidligere tester av Pro Logic IIz er ikke overvettes imponerte over teknologien. Sound & Vision Magazine peker for eksempel på at lydnivået som sendes til høydekanalene er temmelig lavt – faktisk typisk 20 decibel lavere enn frontkanalene. Det gjør sitt til at effekten av de ekstra høyttalerne blir lite merkbar.

Cnet mener på sin side det nesten er umulig å skille Pro Logic IIz fra et standard Dolby Digital-oppsett.

I situasjoner hvor frontkanalene inneholder mye informasjon, som i raske action-filmer, rapporteres høydekanalene å gi noe merkbar effekt. Eksempler på slike filmer er Master and Commander (innledningen) og U571 (regnfull scene i begynnelsen av filmen).

På musikkmateriale skal effekten av Pro Logic IIz være mikroskopisk eller ikke-eksisterende.

Hva sier bransjen?

Filmbransjen skal visstnok hittil være lunkne til høydekanalene som Pro Logic IIz introduserer, mens spillbransjen er mer entusiastiske. Programvare som sørger for Pro Logic IIz-støtte legges ved spillet og gjør at standarden i praksis kan tas i bruk på alle spillkonsoller. Men ifølge Dolby er Playstation 3 og Xbox 360 best egnet. Dog er det verdt å merke seg at Pro Logic IIz er bakoverkompatibel med tidligere Pro Logic II-implementasjoner, slik at man strengt tatt ikke er avhengig av noen støtte hos filmbransjen.

Konkurrentene da?

Neida, Dolby er ikke alene om å tilby støtte for mer enn 7 kanaler. Tidligere i år annonserte Audyssey Labs sin DSX-teknologi, som i likhet med Pro Logic IIz også tar i bruk to ekstra fronthøyttalere i høyden.

11.1-oppsett med Audyssey DSX (illustrasjon: Audyssey)

DTS skal også jobbe med en lignende teknikk, som har fått arbeidsnavnet Neo X. Trolig er dette snakk om et 10.1-oppsett, med høydekanaler foran og en ekstra senterhøyttaler bak.

Men hva med Yamaha da tenker du kanskje? Jo, det er riktig – Yamaha har faktisk hatt mulighet for høydekanaler i sine recievere siden 1986. Yamaha kaller tenkikken sin for "presence speakers", og har i motsetning til Pro Logic IIz også mulighet til å løfte informasjon fra senterkanalen opp i høydekanalene. Men denne løsningen er ganske ressurskrevende og fordrer bruk av en forholdsvis kostbar DSP-løsning.

Produkter på markedet

Selv om enkelte produsenter har introdusert egne høyttalere for bruk som høydekanaler, kan ifølge Dolby hvilke som helst høyttalere brukes – så lenge de matcher lydbildet til det øvrige oppsettet.

På reciever-fronten er Onkyo tidlig ute med Pro Logic IIz-støtte. Deres TX-SR607 kommer med støtten innebygget. Da får du også 7 kanaler à 90 watt ved 8 ohm. Prisen starter på rundt 4000 kroner.

Denon AVR-1910 støtter Pro Logic IIz

Denon AVR-1910 er også en av foreløpig svært få produkter på markedet med Pro Logic IIz. Den rutter med 7 x 90 watt og koster rundt 5000 kroner.

Du kan selv se hvilke recievere som støtter Dolby Pro Logic IIz i vår prisguide. Oversikten oppdateres løpende etter hvert som nye produkter lanseres.

MÅ du ha det?

Nei, som vi forstår er Pro Logic IIz langt fra noe must. Men om har planer om å oppgradere uansett, f.eks. hvis du mangler tilkoblingsmuligheter for HDMI og støtte for TrueHD og DTS-HD Master Audio – kan du like gjerne se deg om etter en reciever med Pro Logic IIz.

Hvorvidt du ønsker å investere i et par ekstra høyttalere for å ta i bruk Pro Logic IIz er jo opp til deg. Men i så fall har du støtten klar den dagen du velger å ta steget. Og i det minste indikerer Pro Logic IIz-støtte at recieveren er tidsriktig og "up to date" – selv om det i seg selv selvsagt ikke er noen garanti for god lydkvalitet.

Følg Audiovisuelt på Twitter

Vel så viktig for den totale surround-opplevelsen er de øvrige komponentene du benytter, hvordan de plasseres og kalibreres, samt hvordan rommet de er plassert i ser ut.

(Kilder: Ezinearticles, Dolby, #2, Wikipedia, #2, #3, Soundandvisionmag, #2, Cnet, Hometheatermag)

Les også
Nytt format lover 11.1-lyd
Les også
En Audio Pro på skrivebordet?
Les også
Trådløs sub fra KEF
Les også
Crystal USB
Les også
Tre ganger 5.1 fra Klipsch
Les også
B&W lanserer ny takhøyttaler
Les også
350 000 kroner til overs?
Les også
Hjemmekino for folk flest
Les også
Philippe Starck og Parrot samarbeider
Les også
DVD-receiver fra Audio Pro
annonse