Tek.no

Test AMD Radeon RX 480 CFX

Flimmer, hakking og ustabilitet hele veien

CrossFireX byr på flere problemer enn det er verdt.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Introduksjon og oppsummering »

Oppdatert 24.03.17: Vi har nå testet to kliss like MSI RX 480 8GB Gaming X-kort i CFX på både vår faste grafikktestbenk, og deretter på vår prosessortestbenk med helt andre komponenter.

Til tross for at vår prosessortestbenk ikke har noe til felles med vår grafikktestbenk, annet enn at de samme driverne og samme Windows-versjon er installert, viser begge testbenkene våre de samme dårlige resultatene med CFX aktivert som vi opprinnelig rapporterte om i denne saken.

---

Oppdatert 21.03.17: Oppdatert med erfaringer fra bruk av 2x RX 480 4GB-kort, samt et RX 480 MSI Gaming X 4GB + et MSI RX 480 Gaming X 8GB for CFX.

Da denne saken gikk ut mandag morgen reagerte flere på at vi hadde testet RX 480 i CFX med to ulike RX 480-kort: et med 4GB (7Gb/s) minne fra Sapphire og et med 8GB (8Gb/s) minne fra MSI. Minnebrikkene var også produsert av ulik produsent.

Innvendingene gikk dessuten på at vi gikk for langt i vår anbefaling om å styre unna RX 480 i CFX, og denne kunne lett leses som en kritikk av CFX som en generell teknologi. (Vi spesifiserte nemlig ikke i konklusjonen at dette gjaldt RX 480.)

Vi er enige i at kritikken kom for raskt og at den kunne forstås som svært generell mot CFX. Grunnen til at saken likevel ble publisert med to ulike kort som utgangspunkt for all data var at vi ikke hadde hatt noen tidigere problemer med å mikse ulike kort fra samme serie i CFX, og med stor suksess blandet kort i et konkurrerende SLI-oppsett.

Tirsdag fikk vi låne et RX 480 4GB Gaming X fra Digital Impuls nede i gata, noe som lot oss teste CFX-oppsettet vårt igjen. Ved å kombinere dette med vårt RX 480 4GB Nitro+ fra Sapphire kunne vi denne gang eliminere usikkerheter som ulike minnemengde, samt forskjellig minnehastighet og -produsent.

Vår nye test av to RX 480 med 4GB minne viste imidlertid nøyaktig samme problemer som vi så i vår opprinnelige test og som vi beskriver nedenfor i vår opprinnelige konklusjon.

(Vi testet også med et 4GB- og et 8GB Gaming X-kort fra MSI med samme resultater.)

Det betyr ikke at vi kan avskrive CFX helt som en teknologi, men det betyr at vi i alle fall kan fraråde deg å forsøke å pare to RX 480-kort som ikke er klin like (samme produsent, samme minnemengde, samme klokkefrekvenser og samme bios).

Vi vil i tiden fremover forsøke å få tak i to klin like RX 480, helst direkte fra AMD med referansedesign, for å gi et slags endelig svar på om CFX med RX 480 er noen god idé eller ikke. Selskapet har ikke tidigere hatt noen samples til oss, men vi krysser fingrene for bedre tilgjengelighet nå som RX 500-serien nærmer seg med stormskritt.

---

Opprinnelig sak følger:

Da AMD lanserte sitt Polaris-baserte RX 480 i fjor sommer proklamerte de selvsikkert at to RX 480 ville gi høyere ytelse enn ett enkelt GTX 1080 fra konkurrenten Nvidia. Ikke bare presterte de to bedre, men jommen kunne du ikke spare en hel del slanter også ved å kjøre deres to kort sammen i CrossFireX.

Dette har vi lenge ønsket å utforske nærmere, og mens en del av dere sikkert er godt opplest på de to kortenes ytelse, ville vi gjerne prøve lykken selv da vi først var i besittelse av to RX 480.

Å sjekke ytelse og opplevelse

Gå til ytelsestest »

At to kort yter bedre enn ett gir jo mening. Men, er det slik at to kort yter bedre i alle spill, kommuniserer like godt med hverandre hele tiden og fungerer knirkefritt for vanlige forbrukere?

Dette, samt hvilket oppsett av to RX 480, et GTX 1070 eller GTX 1080 som både gir deg mest FPS for pengene og best opplevelse skal vi ta en nærmere titt på i denne saken.

Les også: Nå er RX 580 like om hjørnet »

Til forsøket vårt lastet vi vår grafikktestbenk med nyeste Crimson ReLive-driver fra AMD. Her lå også våre fem faste testspill klare til å ta imot henholdsvis testvinneren RX 480 4GB Nitro+ fra Sapphire og RX 480 8GB Gaming X fra MSI koblet sammen i CrossFireX med 4GB-modellen som «sjef».

(Vi hadde dessverre ikke to 4GB- eller to 8GB-kort tilgjengelig til testingen, men håper konfigurasjonen vår gjør susen i brorparten av oppløsningene og spillene.)

Mens du kan studere enkeltresultatene vi samlet inn over de neste sidene, går vi rett på oppsummeringen under.

Blir ytelsen bedre med to RX 480?

Ja. I forhold til om vårt Sapphire RX 480 4GB Nitro+ skulle stått alene øker ytelsen med solide 60,5 prosent i 1440p-oppløsning når vi gir det selskap av vårt MSI RX 480 8GB Gaming X-kort. For Full HD-oppløsning snakker vi om en forbedring på 48 prosent. GTA V-målingen vår trekker ned snittet for vårt CFX-oppsett, kanskje grunnet for lite minne. Dette er imidlertid ikke en fullgod forklaring, ettersom RX 480 CFX virkelig banker konkurrentene i det svært minnekrevende Deus Ex.

Bedre enn et GTX 1080, da?

Ikke nødvendigvis. Mens to RX 480 banker et enkelt GTX 1080 sønder og sammen i enkelte spill, tar Nvidias toppkort en grusom hevn når vi ser resultatene samlet. Her har nok GTA V- og Deus Ex-målingen vår vært utslagsgivende, da førstnevnte virker å favorisere Nvidia kraftig, mens sistnevnte gjør det samme for AMD.

Er det økonomisk smart med to kort?

Til dels, men det skyldes i minst like stor grad det faktum at RX 480 er det enkeltkortet som gir mest for pengene like mye som at CFX-skaleringen er god. Som vi ser av «Kroner per FPS»-grafen ligger to RX 480 bedre an enn ett GTX 1080, og omtrent på linje med et GTX 1070, som for tiden koster omtrent det samme som et CFX-oppsett. Som vi kommer inn på i konklusjonen er imidlertid ikke dette bare positivt for de to RX 480-kortene, da det betyr at en utfordrer melder seg på i kampen om å være din foretrukne grafikkleverandør.

Går det smertefritt å bruke to RX 480 i CFX?

Nei. Og det er her det rakner fullstendig for vår CrossFireX-drøm. Se bare hva som skjedde med oss i The Witcher 3, (og så senere i fire av totalt seks testapplikasjoner):

Med CrossFireX aktivert hjemsøkes vi nemlig av artefakter og flimrende teksturer. I tillegg sliter vi i enkelte titler, blant annet Deus Ex, med kraftig riving i bildet og microstutter som totalt ødelegger spillopplevelsen vår.

Førstnevnte problem kan bøtes på ved hjelp av Vsync eller FreeSync, men da forsvinner noe av effekten av å legge til mer krefter, eventuelt må du punge ut for ny skjerm.

Det er heller ikke bare et «benchmark»-problem vi opplever, men et du legger godt merke til under faktisk spilling også.

Så, anbefales RX 480 CFX?

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

CrossFireX som konsept er lett å like. Plassér to grafikkort fra samme serie i PCIe-sporene, aktiver CrossFireX i Radeon Software Settings, og se mye høyere ytelse i de fleste spill.

Mens dette så visst gir deg bedre ytelse i mange støttede spill, gir det deg, som vi tok opp i forrige punkt, ikke en utelukkende bedre opplevelse med våre testede RX 480-kort. Når vi på problemlisten til slutt legger til tidvis enorme fall i minimum-FPS-en vår – bare sjekk «Rise of the Tomb Raider»-grafen vår på side tre –, og det faktum at du aldri er garantert at et spill støtter CFX overhodet, blir det klart at AMDs tospannløsning ikke fungerer spesielt godt i praksis.

Vi kan ikke totalt avskrive at to kort i CFX-oppsett gir akkurat deg en god opplevelse, men våre testede oppsett i listen nedenfor ga i alle fall oss problemer fra start til slutt på to helt ulike testbenker:

  • MSI Gaming X 8GB kombinert med MSI Gaming X 8GB
  • Sapphire Nitro+ 4GB kombinert med MSI Gaming X 8GB
  • Sapphire Nitro+ 4GB kombinert med MSI Gaming X 4GB (også klokket til samme frekvenser)
  • MSI Gaming X 4GB kombinert med MSI Gaming X 8GB

Dette bør du gjøre i stedet

Spander på deg et kraftigere kort, eller oppgrader fra et mellomklassekort til et nytt tidligere enn planlagt.

Om du allerede i dag vet at du snart vil trenge bedre ytelse i riggen din og har råd til det, kjøp et kraftigere kort først som sist.

Et tips om hvilket kort du bør velge finner du om du sammenligner ytelsen Nvidias GTX 1070 leverer sammenliknet med RX 480 4GB, og så ser på ytelse per krone for disse. Da har du svaret på hvilket kort du skal kjøpe om du vil unngå problemene med CrossFireX, og ikke har mulighet til å velge et GTX 1080.

Husk: GTX 1070 og GTX 1080 har støtte for SLI:
Som vi viste i vår GTX 1080 SLI-test ga to (ulike!) toppkort virkelig mersmak »

I tillegg til å yte og koste omtrent det samme som to RX 480 i CFX slipper du også CFX-problemene med mer varme, mer støy og høyere strømforbruk.

Om du ikke har mulighet til å gå for GTX 1070, som koster det samme som to RX 480 4GB-kort, da kan du kanskje si deg fornøyd med ytelsen til et mellomklassekort den nærmeste tiden? Det kan heller erstattes med et nytt mellomklassekort litt tidligere enn du hadde tenkt.

Vi kan varmt anbefale Sapphires RX 480 4GB Nitro+:
God grafikk på billigsalg »

På jakt etter noe med mer kraft og som fungerte smertefritt for oss?
Nettopp det får du med to GTX 1080 i SLI »