Test

Apple Ipad

Design, skjerm og menyer

Dette er Ipads låseskjerm. Trykker man på blomsten nede til høyre får man opp lysbildefremvisning av bildene som ligger lagret.
Ingen hjemmeskjermer, bare en applikasjonsmeny.
I nyeste utgave av IOS har støtte for blant annet mapper kommet til.

Siden Apple lanserte Ipad tidligere i år har nettbrettet på mange måter gravd ut en ny nisje for store trykkskjermer. Vi har testet tre ulike nettbrett siden sommeren.

For å samle inntrykkene i disse førjulstider, tester vi nå også Apple Ipad. Vi har lenge ventet på en norgeslansering av Ipad, og i dag ble den offisielt tilgjengelig gjennom Apples forhandlernett her til lands.

Prisene har blitt hyggeligere enn det vi har sett på de gråimporterte enhetene, men det til tross er Ipad fortsatt ingen spesielt billig affære. Billigste utgave uten 3G-tilkobling koster 4099 kroner, men om man skal kunne ta den med seg på tur bør man opp i 3G-utgaven som starter på omkring 5000 kroner.

Så, til saken. Apples nettbrett domineres, naturlig nok, av en 9,7 tommer stor skjerm. I denne størrelsen kan man glemme AMOLED-skjermene som brukes i en del mindre enheter, det hadde rett og slett blitt for dyrt. Likevel er skjermen i Ipad svært god.

Stor og fin skjerm

Oppløsningen er på 1024 x 768 punkter, og dermed har Ipad stort nok skjermareale til å vise både nettsider, applikasjoner og spill på en god måte. Skjermen er har også god fargegjengivelse og svært god innsynsvinkel.

Rundt skjermen har nettbrettet en bred, sort ramme som avløses ved ytterkantene av et bakdeksel i børstet aluminium. En sort Apple-logo på baksiden, samt en sort stripe som indikerer hvor antennene er plassert er stort sett det som fins av detaljer på baksiden.

Tung og vanskelig å ta med

Ipad veier enten 680 gram eller 730 gram, der den tyngste varianten er den med innebygget 3G-tilkobling. Dette er en ganske betydelig vekt, og man holder den ikke behagelig kun med én hånd over lange bruksperioder.

Apples nettbrett er altså både tyngre å bære med seg, og vanskeligere å få med seg, på grunn av størrelsen, enn noen av nettbrettene vi tidligere har testet.

Knapper har Ipad forholdsvis få av. En hjem-tast fins i midten på den nederste kortsiden, og volumtaster finnes på siden av enheten, oppe til høyre. En noe omdiskutert bryter finnes også, sammen med volumtastene.

I nyeste versjon av programvaren for Ipad har bryteren byttet fra å styre såkalt "rotation lock" til å sette nettbrettet i lydløs modus. Ettersom innholdet på skjermen bytter orientering ettersom man snur nettbrettet har en egen låsebryter vært en populær løsning.

Blant annet dersom man liker å lese på sengen, kan det være greit at ikke skjermen hele tiden insisterer på at man er i oppreist posisjon. Dersom man holder inne en av volumtastene skrur man også lyden av.

Dermed har Apple i praksis brukt to av de fysiske bryterne på nettbrettet til samme funksjon. Et merkelig valg, synes vi. Orienteringslåsen er uansett lett tilgjengelig ved å trykke to ganger på hjem-tasten.

Menysystem

Ved lansering i Norge har også Ipad fått oppdatering til operativsystemet IOS 4.2.1. Dermed er noen av de viktigste funksjonene fra Iphone 4 på plass også i Ipad.

Flerprogramkjøring og mapper er nok de vi setter høyest, men også trådløs avspilling av musikk og video som likner på det vi kjenner fra DLNA-standarden er på plass.

Dersom man har brukt en Iphone kjenner man menysystemet på Ipad. Her er nemlig alt så godt som likt i forhold til Apples mobiltelefon. Det innebærer at Ipad ikke har hjemmeskjermer, slik vi kjenner fra Android-nettbrettene vi så langt har vært innom.

I stedet har den en applikasjonsmeny som viser alt som er installert på nettbrettet. Når en side er full av applikasjoner opprettes det en ny, og brukeren kan selv stokke om på rekkefølgen av applikasjoner eller lage mapper for ulike kategorier applikasjoner.

Dobbeltrykk på hjemtasten gir oversikt over hvilke applikasjoner som kjører på en linje nederst på skjermen. Avhengig av hvor mange applikasjoner som ligger i bakgrunnen kan også denne menyen gå over flere skjermer.

Dersom man trekker menyen mot høyre får man også opp menyvalg for musikkavspilling, orienteringslås, lydstyrke og lysstyrke.

En forskjell fra Iphone er at også applikasjonsmenyen endrer orientering når man snur rundt på Ipad. På Apples telefon er det kun nettleseren og utvalgte applikasjoner som snur seg i forhold til hvordan enheten holdes.