Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Apple Ipad

Design, skjerm og menyer

Dette er Ipads låseskjerm. Trykker man på blomsten nede til høyre får man opp lysbildefremvisning av bildene som ligger lagret.
Ingen hjemmeskjermer, bare en applikasjonsmeny.
I nyeste utgave av IOS har støtte for blant annet mapper kommet til.

Siden Apple lanserte Ipad tidligere i år har nettbrettet på mange måter gravd ut en ny nisje for store trykkskjermer. Vi har testet tre ulike nettbrett siden sommeren.

For å samle inntrykkene i disse førjulstider, tester vi nå også Apple Ipad. Vi har lenge ventet på en norgeslansering av Ipad, og i dag ble den offisielt tilgjengelig gjennom Apples forhandlernett her til lands.

Prisene har blitt hyggeligere enn det vi har sett på de gråimporterte enhetene, men det til tross er Ipad fortsatt ingen spesielt billig affære. Billigste utgave uten 3G-tilkobling koster 4099 kroner, men om man skal kunne ta den med seg på tur bør man opp i 3G-utgaven som starter på omkring 5000 kroner.

Så, til saken. Apples nettbrett domineres, naturlig nok, av en 9,7 tommer stor skjerm. I denne størrelsen kan man glemme AMOLED-skjermene som brukes i en del mindre enheter, det hadde rett og slett blitt for dyrt. Likevel er skjermen i Ipad svært god.

Stor og fin skjerm

Oppløsningen er på 1024 x 768 punkter, og dermed har Ipad stort nok skjermareale til å vise både nettsider, applikasjoner og spill på en god måte. Skjermen er har også god fargegjengivelse og svært god innsynsvinkel.

Rundt skjermen har nettbrettet en bred, sort ramme som avløses ved ytterkantene av et bakdeksel i børstet aluminium. En sort Apple-logo på baksiden, samt en sort stripe som indikerer hvor antennene er plassert er stort sett det som fins av detaljer på baksiden.

Tung og vanskelig å ta med

Ipad veier enten 680 gram eller 730 gram, der den tyngste varianten er den med innebygget 3G-tilkobling. Dette er en ganske betydelig vekt, og man holder den ikke behagelig kun med én hånd over lange bruksperioder.

Apples nettbrett er altså både tyngre å bære med seg, og vanskeligere å få med seg, på grunn av størrelsen, enn noen av nettbrettene vi tidligere har testet.

Knapper har Ipad forholdsvis få av. En hjem-tast fins i midten på den nederste kortsiden, og volumtaster finnes på siden av enheten, oppe til høyre. En noe omdiskutert bryter finnes også, sammen med volumtastene.

I nyeste versjon av programvaren for Ipad har bryteren byttet fra å styre såkalt "rotation lock" til å sette nettbrettet i lydløs modus. Ettersom innholdet på skjermen bytter orientering ettersom man snur nettbrettet har en egen låsebryter vært en populær løsning.

Blant annet dersom man liker å lese på sengen, kan det være greit at ikke skjermen hele tiden insisterer på at man er i oppreist posisjon. Dersom man holder inne en av volumtastene skrur man også lyden av.

Dermed har Apple i praksis brukt to av de fysiske bryterne på nettbrettet til samme funksjon. Et merkelig valg, synes vi. Orienteringslåsen er uansett lett tilgjengelig ved å trykke to ganger på hjem-tasten.

Menysystem

Ved lansering i Norge har også Ipad fått oppdatering til operativsystemet IOS 4.2.1. Dermed er noen av de viktigste funksjonene fra Iphone 4 på plass også i Ipad.

Flerprogramkjøring og mapper er nok de vi setter høyest, men også trådløs avspilling av musikk og video som likner på det vi kjenner fra DLNA-standarden er på plass.

Dersom man har brukt en Iphone kjenner man menysystemet på Ipad. Her er nemlig alt så godt som likt i forhold til Apples mobiltelefon. Det innebærer at Ipad ikke har hjemmeskjermer, slik vi kjenner fra Android-nettbrettene vi så langt har vært innom.

I stedet har den en applikasjonsmeny som viser alt som er installert på nettbrettet. Når en side er full av applikasjoner opprettes det en ny, og brukeren kan selv stokke om på rekkefølgen av applikasjoner eller lage mapper for ulike kategorier applikasjoner.

Dobbeltrykk på hjemtasten gir oversikt over hvilke applikasjoner som kjører på en linje nederst på skjermen. Avhengig av hvor mange applikasjoner som ligger i bakgrunnen kan også denne menyen gå over flere skjermer.

Dersom man trekker menyen mot høyre får man også opp menyvalg for musikkavspilling, orienteringslås, lydstyrke og lysstyrke.

En forskjell fra Iphone er at også applikasjonsmenyen endrer orientering når man snur rundt på Ipad. På Apples telefon er det kun nettleseren og utvalgte applikasjoner som snur seg i forhold til hvordan enheten holdes.

Funksjoner og multimedia

Ipad likner, naturlig nok, svært mye på sin mindre slektning, Iphone. Et av stedene det er litt forskjell mellom de to er på funksjoner. Ikonene for telefon, tekstmeldinger og klokke mangler på Ipad i forhold til telefonen. Den har derimot en egen videospiller som man ikke trenger å gå gjennom Ipod-applikasjonen for å finne.

Ipad har, I motsetning til mange Android-utstyrte nettbrett, ikke noen telefonidel innebygget. I 3G-versjonen av Ipad er det kun datatrafikk tilkoblingen til mobilnettet brukes til.

I det hele tatt har Ipad relativt få applikasjoner og funksjoner rett ut av esken. De grunnleggende funskjonene er der, men der vi på Android-brettene ofte ser ferdiginstallerte og til dels skreddersydde løsninger for nyhetssanking, nettverksavspilling av musikk og liknende, stiller Ipad uten noe i utgangspunktet.

Planen er åpenbart at brukeren raskt skal finne veien til Apples App Store, slik at man kan tilpasse med de applikasjonene man selv ønsker, fremfor å leve med et litt tilfeldig utvalg av applikasjoner man trenger eller ikke trenger.

Hvorvidt dette er et godt trekk ved Ipad er litt avhengig av smak. Mange setter særdeles lite pris på å bli "dyttet på" applikasjoner de ikke trenger, mens atter andre kan sette pris på ferdiginstallerte applikasjoner de har bruk for, selv om mange forblir ubrukte.

Man skal også huske på at en del av tingene Apple ikke leverer, som enkelte av konkurrentene leverer, er ting som koster penger. Dermed er det nok noen som vil føle at for å få full nytte av Ipad må man bruke mer penger på App Store relativt raskt etter kjøpet.

Alt i alt er uansett App Store i dag den fyldigste av programbutikkene, og til tross for en mye omtalt restriktiv holdning i forhold til hva som slipper inn er utvalget enormt.

E-post, kalender og internett

E-postleseren i Ipad er av det utmerkede slaget. I stående modus får man opp innboksen som en kolonne som åpner seg over e-posten man er inne på. I denne kan man velge e-postkonto eller en samlet visning av alle kontoer.

Holder man Ipad i landskapsmodus dukker kolonnen opp ved siden av e-postvisningen, slik den gjør i et vanlig e-postprogram på en PC. Visning går svært raskt og responsivt, og HTML-formatering vises som standard.

Den samme historien gjentar seg i nettleseren. Som man forventer, dersom man kjenner Apple-produkter fra før, gir Safari på Ipad en brukeropplevelse som er absolutt i toppklasse.

Vanlig sidelasting, panorering og zooming går så fort at man aldri får inntrykk av at nettbrettet har for mye å gjøre. Det eneste trekket vi får oss til å gi for surfeopplevelsen på Ipad er fraværet av Flash-støtte.

Apples argument har her gått på ytelse og stabilitet. Argumentet forstår vi når andre kraftige enheter som Samsung Galaxy Tab og HTC Desire HD slakker ned en del ved aktivert Flash.

Likevel gir begge en godt over middels brukeropplevelse med Flash aktivert, og tatt i betraktning alt Flash-innholdet som i dag fins på internett, synes vi fraværet av Flash-støtte på Ipad er en ulempe.

Til daglig nyhetssurfing merker vi likevel ikke så veldig mye til det. Mange nettsteder er tilpasset epledingsene, for tiden, og dermed får vi ofte opp alternative varianter av innholdet dersom Ipad ikke er i stand til å vise det.

Kalenderfunksjonen likner ikke på det vi kjenner fra Iphone. Her blir kalenderen i presentert omtrent slik vi kjenner den fra vanlige kalendere i bokform. Man kan velge dag i bunnen av skjermbildet.

Dagsvisningen er en liste over klokketimer, der kalenderoppføringer plasserer seg slik at de dekker det aktuelle tidspunktet. Har man koblet til en Exchange- eller Gmail-konto med e-postklienten, synkroniseres også avtaler inn i kalenderen.

I landskapsmodus får man store sorte striper rundt bildet når man spiller video.
Om vi forstørrer bildet slik at det dekker skjermen, er det forholdsvis store deler av det som forsvinner utenfor skjermen.
Selv om VLC tar flere formater, er det ikke alltid det fungerer like godt.
Man kan bruke evig mange timer på Cut The Rope. Spillene som er sluppet spesifikt for Ipad ser fortreffelige ut på den store skjermen.
Lite norsk i Apples e-bokhandel.

Ikke for de filmfrelste

Med en så stor skjerm som Ipad har er det naturlig å ville se film på dingsen. Videospilleren er som nevnt skilt ut fra den vanlige Ipod-applikasjonen i Ipad, noe som gjør at vi kanskje hadde forventet en forenkling av videovisning kontra andre Apple-produkter.

Opplevelsen er likevel så å si lik. Her er formatstøtten minimal, og stort sett begrenset til H.264-standarden. Det innebærer at så godt som ingenting av nedlastet video vil kjøre direkte på Ipad.

Det skal sies at mange nettsteder opererer med egne videoer kodet for Apples enheter. Likevel er dette mindre smidig, ettersom mange av disse også er kodet i betraktelig lavere oppløsning enn Ipad er i stand til å vise.

Har man først tatt seg tid til å kode om videoen sin for Ipad må man legge den inn ved hjelp av Itunes. Dette går forholdsvis fort og greit. Mange foretrekker å bruke programvare til å styre medieinnholdet sitt, men Ipad hadde vært et betydelig mer fleksibelt produkt hadde man også hatt muligheten til å slippe egen programvare i denne prosessen.

Har man kommet så langt at man er klar til å se film på Ipad, merker man fort at den store skjermstørrelsen virker litt bortkastet. Skjermaspektet er nemlig 4:3, som på de gode gamle store TV-ene, og en del av dagens dataskjermer.

Dette er et format som egner seg utmerket til nettsurfing og svært mange andre oppgaver, men til film føles det relativt uegnet. På Ipad har man stort sett valget mellom store sorte striper over og under filmen, eller at store deler av bildets ytterkanter går utenfor skjermen.

En Youtube-applikasjon er egentlig den eneste videorelaterte aktiviteten vi har sansen for på Ipad. Her presenteres Youtube-innholdet på en god måte, og vi får betydelig bedre oversikt enn vi får i Apples egen Youtube-klient på Iphone.

Ipad skuffer i det hele og store på video. Det er mulig å installere avspilleren VLC dersom man vil slippe unna konvertering av videofilene. Dette betinger imidlertid og bruk av Itunes for overføring av filene, og spilleren takler ikke høyoppløste videofiler særlig godt.

Musikk

Musikkspilleren på Ipad skjuler seg bak Ipod-ikonet som er velkjent for alle som har traktert en i-dings tidligere. Spilleren er derimot litt annerledes enn den vi kjenner fra Ipod-modellene og Iphone.

Det som derimot møter oss er noe som likner mer på den vanlige Itunes-applikasjonen på PC og Mac. Likheten gjelder i hovedsak det grafiske. Av muligheter og innstillinger finner vi lite annet her enn det vi finner på de mindre epledingsene.

Det følger ikke med hodetelefoner i salgspakken, men det er like greit. Apples sedvanlige hvite plugger er helt greie som håndfrisett, men til musikk er de ikke noe særlig å samle på.

Kobler man derimot sine egne hodetelefoner til Ipad får man en forholdsvis god lydopplevelse. I likhet med Samsungs Galaxy Tab virker det også som om Ipad har krefter nok til å drive selv godt voksne hodetelefoner.

Av og til fikk vi inntrykk av at diskanten var litt fremtredende i lyden vi fikk ut, men ikke mye og ikke egentlig nok til at lyden kan beskrives som annet enn forholdsvis nøytral.

Selv om nok mange vil foretrekke å bruke Ipaden sin til annet enn musikk, er den altså absolutt en habil musikkspiller også.

Iphone-applikasjonene fra musikktjenestene Spotify og Wimp fungerer også utmerket på Ipad.

Spill

Skal man fremheve en av Ipads beste egenskaper kommer det neppe som noen overraskelse at spill står høyt på listen. Apples nettbrett følger dermed fint i fotsporene fra Ipod Touch og Iphone.

Det følger ikke med spill på nettbrettet, men App Store er full av verdige kandidater, og man kan lett bruke evig lang tid på høyoppløste versjoner av Angry Birds og Cut The Rope.

Trykkskjermen er svært presis, og den tåler mange fingre samtidig, slik at det går helt fint å spille to sammen på den store skjermen.

Det eneste vi har merket oss av spillrelaterte mangler på Ipad kontra Iphone 4, er gyroskopet som gjør bevegelsesstyrte spill mye mer presise. På den ene siden kan man nok hevde at det er mindre interessant å virre rundt i alle himmelretninger med en dings som veier oppunder kiloet, på den annen side regner vi med at dette likevel kommer i neste utgave av nettbrettet.

De andre funksjonene

En god e-bokleser følger også med. Denne er selvsagt knyttet til App Store, og haugevis av bøker er tilgjengelig for nedlasting. Med norsk Itunes-konto er det kun gratisbøker som dukker opp, og tilsynelatende er det kun bøker fra Project Gutenberg.

Project Gutenberg samler bøker der opphavsretten har utgått, eller der forfatteren har sagt fra seg opphavsretten. Det innebærer at dagens mestselgende bøker ikke er å finne på tjenesten, og de få bøkene som har norske forfattere ligger der kun i engelseks oversettelser.

På samme måte som med Iphone-versjonen kan man lagre og lese PDF-filer i e-bokapplikasjonen på Ipad.

Man behøver heldigvis ikke å forholde seg utelukkende til Apples egne e-boktjenester. Som for musikkdelen har konkurrenter fått slippe til med nedlastbare bøker.

Amazons gigantiske nettbokhandel er tilgjengelig gjennom applikasjonen Kindle. Hoveddelen av utvalget er på engelsk, men her finner vi iallfall både norske forfattere og nye utgivelser.

En knallgod og rask bildefremviser følger også med. Denne er ekstremt responsiv, og bildefremvisning fungerer utmerket. Skjermens gode innsynsvinkel gjør applikasjonen ekstra gøy og nyttig.

Konklusjon

Apple Ipad har vært i salg ganske lenge utenfor Norge. Når den nå er lansert er det med nytt operativsystem og norsk språk.

Ipad kan ikke akkurat kalles en billig dings. Med priser fra 4100 kroner og opp i mot 6600 kroner er den en forholdsvis kostbar fornøyelse. Likevel gjør den ikke skam på prisen.

Apples nettbrett er forholdsvis stort, og med vekt på 680 eller 730 gram er det også relativt tungt. En annen ting vi merker oss er at det ikke har Micro-USB-støtte. Dermed må vi bruke den medfølgende ledningen.

Som Samsungs nettbrett, Galaxy Tab, krever Ipad lading fra en medfølgende USB-lader. Når Ipad er påskrudd tar den ikke mot lading fra datamaskinens USB-porter, fordi de leverer for lite strøm.

Menysystemet som vi kjenner fra Apples andre i-dingser er ekstremt responsivt og svært brukervennlig. Det i løpet av testperioden har vi ikke klart å få Ipad til å ta en eneste merkbar pustepause.

Hele stasen ser i tillegg svært lekker ut, på den 9,7 tommer store skjermen. Skjermteknologien gir en voldsomt god innsynsvinkel, og også farger og kontrast er på stell.

Rask og brukervennlig

Ipad har samme nettleser som vi kjenner fra Apples Iphone. Den heter, som kjent, Safari og den er like rask og lett å bruke som det meste annet på nettbrettet. Innlasting av sider går i ekspressfart, og zooming og panorering går så fort at de mest utålmodige blant oss burde bli tilfredsstilt.

Flash-støtte har likevel Ipad ikke. Det fins enkelte tredjeparts løsninger som kan gi en viss støtte, men stort sett må man klare seg uten nettsider med mye video og aktivt innhold. Unntaket er Youtube som Ipad har en egen applikasjon for.

E-postleseren er også av det raske slaget. Vi liker at den er organisert omtrent som en vanlig e-postleser på PC eller Mac, med sidevisning av innkomne meldinger og forhåndsvisning til høyre.

PDF-vedlegg vises i selve e-postleseren, mens Office-vedlegg må åpnes i en egen forhåndsvisning. PDF-vedleggene kan dessuten lagres for ettertiden i e-bokleseren. E-bokleseren følger ikke med ut av esken, men lastes ned gratis første gang man går inn i applikasjonsbutikken App Store.

Også kalenderfunksjonen er svært god og oversiktlig. Denne kan synkronisere seg mot Googles Gmail-løsning eller Exchange-baserte løsninger.

Ipads musikkspiller er stor og oversiktlig, men den har ikke spesielt mange valgmuligheter sammenliknet med Iphone. Ipad har ikke medfølgende hodetelefoner, men lydkvaliteten med alternative hodetelefoner er svært god. Også større hodetelefoner drives lett av Ipad.

Gjør bildevisning gøy igjen

Måten enheter viser bilder på er normalt ikke noe vi henger oss veldig opp i. På Ipad er det likevel løst så elegant at det er verdt noen ord. Løsningen er lynrask, og måten man går inn og ut av ulike bildesamlinger på er imponerende. Det er faktisk skammelig gøy å bruke Apples nettbrett til å vise frem bilder.

Det som ikke er fullt så gøy på Ipad er video. Her er vi bundet opp i Apples Itunes-programvare og formater. Man må enten ha ferdigformatert video som passer Apples dingser, eller så må man konvertere.

Har man først fått videoen over opptas store deler av skjermen av sorte striper, ettersom skjermen er i 4:3-format og ikke i widescreen, som har blitt vanlig på andre dingser.

Dette er et designvalg som er ypperlig for spill og nettsurfing, men som ikke gir full uttelling på videofronten.

Blanke ark

Apple Ipad har en ekstremt god brukeropplevelse i utgangspunktet. Likevel opplever vi Apples nettbrett aller mest som et blankt ark. For å ha det virkelig gøy er brukeren avhengig av å finne veien til applikasjonsbutikken App Store.

Dette betyr at taksameteret fort kan løpe litt løpsk, også etter at man har bladd opp for nettfjøla. Likevel kan vi ikke annet enn å bli imponerte over alle mulighetene Ipad kan by på.

Det er likevel ikke til å komme fra at det meste her er proprietært så det holder. Det innebærer at du ikke vil få med deg applikasjonene du kjøper underveis til et annet nettbrett, om det da ikke er neste generasjon Ipad.

Man må også finne seg i Apples overformynderi på applikasjonsfronten. Dette innebærer at en del av applikasjonene som dukker opp for andre plattformer neppe vil dukke opp i App Store.

På grunn av størrelsen er Ipad først og fremst et nettbrett man bruker i sofaen hjemme. Tar man det med seg er det i de fleste tilfeller noe man har planlagt, siden nettbrettet er for stort for så å si alle lommer.

Her kommer Samsungs Galaxy Tab bedre ut. Det passer i mange jakkelommer, og har også en betydelig bedre videostøtte. De som synes Apples lukkede økosystem er noe herk vil nok også trives noe bedre med Android.

Til slutt

Skal man oppsummere kjapt ligger Ipad milevis foran de to billige Android-brettene vi tok en titt på tidligere i år. Eneste konkurrent er Galaxy Tab. Hvilken man velger av disse avhenger av hva man ønsker seg i en stor bærbar skjerm.

De som spiller mye, og ikke bryr seg så mye om å kunne trekke med seg nettbrettet overalt, vil definitivt foretrekke Ipad. Galaxy Tabs størrelse gjør at den alltid kan være med. Ekstremt god videostøtte og mange smarte løsninger gjør også at Galaxy Tab langt på vei utlikner fortrinnet Ipad har på spillfronten.

I denne testen er det forøvrig Ipad med 3G-støtte vi har brukt. Dette er absolutt versjonen vi vil anbefale, med mindre man er helt sikker på at den bare skal bo i stua. Uten konstant internettilkobling mister den nemlig mye av sin nytte- og moroverdi.

annonse