Til hovedinnhold

VG inntar nettbrettet

I dag har VG sluppet VG+, en applikasjon for Apples Ipad. De lover samtidig at VG+ vil bli tilgjengelig for flere plattformer på sikt.
VG+ er i godt selskap, men først ut av de store norske avisene...

I starten av 2010 så det ut til at det ville hagle nettbrett ned over oss i alle former og fasonger. Realitetene har vist seg å bli noe mer sobre, og det er ikke forferdelig mange nettbrett på markedet idét året avrundes.

Apple har solgt i bøtter og spann av Ipad, og Samsungs Android-baserte Galaxy Tab skal også ha oppnådd gode salgstall så langt. Det er imidlertid Ipad som tilegnes den første nettbrettspesifikke nyhetspublikasjonen her til lands, med VG+.

Gratis inntil videre

Applikasjonen er tilgjengelig i App Store i dag, og nedlasting er gratis. Inntil videre er også innholdet gratis, noe som begrunnes med at prosjektet er i en startfase. Folk skal få mulighet til å bli kjent med applikasjonen og det gjenstår også noe finpuss på den, ifølge VGs lanseringsartikkel.

I samme artikkel heter det at VG+ hverken skal være en ny måte å lese papiravisen på eller en ny måte å lese VG Nett på. Innholdet skal oppdateres to ganger om dagen, og VG+ har også fått en egen redaksjon på sju journalister.

Vi tok ned applikasjonen for å ta en titt. Etter en kjapp runde rundt i innholdet kan vi konstatere at VG iallfall til dels har sine ord i behold når det gjelder beskrivelsen av innholdet.

Interaktivt

I forhold til en papiravis er dette en mye mer interaktiv måte å presentere innhold på. Her kan man starte videospillere øverst i enkelte av sakene, og panorere rundt på siden samtidig som videospilleren går.

Innholdsmessig virker det som om VG+ har mer til felles med VG på papir enn VG på nett. Når det gjelder måten man navigerer på flyter det hele klart bedre enn vi er vant til at det gjør på nett.

Navigeringen er svært intuitiv og det føles egentlig bare som om nettbrettet blir en ramme for en stor vegg med innhold, der vi flytter rammen bortover for å holde fokus på en og en sak.

På en forside med innbydende design får man se klokkeslett, toppsak og hvilken utgave det er man titter på. Under dette kan man scrolle gjennom dagens saker, sortert etter kategori.

Ettersom man scroller nedover legger den aktive kategorien seg øverst, slik at det er svært enkelt å vite hvor man befinner seg i oversikten.

Plagsom scrolling

En ting som ikke er like oversiktlig er scrollingen i selve artiklene. Her scroller man side for side, og er man som undertegnede, foretrekker man å scrolle litt om gangen. Forsøker man dette hopper man rett til neste side, og mister tråden i hvor man var.

En mellomløsning er å la fingeren hvile på siden mens man scroller - men det indikeres ingen steder hvor sideskiftet går, så når man slipper fingeren vet man ofte ikke hvor man havner. Dette er kanskje mest en vanesak, men for noen er det et irritasjonsmonent.

Knappene øverst, som tar deg tilbake til forsiden eller til informasjon om applikasjonen, ser litt små ut. I praksis reagerer de godt selv om vi ikke treffer midt på.

Underveis kan vi få opp sideoversikt nederst på skjermen, og videoer og bildekaruseller i sakene lar seg sømløst spille av eller veksle i uten at det påvirker applikasjonens ytelse forøvrig. Her glir alt slik det skal når det skal.

Foreløpig er altså applikasjon og innhold helt gratis. Ifølge VG vil man etter hvert måtte ha et abonnement som koster mellom 50 og 100 kroner i måneden.

(Kilde: vg.no)

annonse