Til hovedinnhold

Samsung Galaxy Tab

Finn Jarle Kvalheim

Design, skjerm og menyer

Det siste året har så godt som alle de store elektronikkprodusentene sagt at de jobber med nettbrett. De fleste har allerede lansert enheter - og mange av dem baserer seg på Android som operativsystem. Den mest kjente aktøren er nok likevel Apple med sin IOS-baserte Ipad.

Mediene bruker gjerne ord som Iphone-killer litt i overkant mye, men prismessig og funksjonsmessig er Samsungs Galaxy Tab et av de nye produktene som på papiret kommer nærmest Apples velkjente titommer.

Nå har Galaxy Tab kommet inn til test. Uten å foregripe bevigenhetenes gang for mye, kan vi si at det dreier seg om en ekstremt imponerende dings. Først er det imidlertid designen vil skal se på.

Litt mindre skjerm

I motsetning til Ipad, men i likhet med svært mange av de andre Android-enhetene har Galaxy Tab en sju tommer stor skjerm. Den har en oppløsning 1024 x 600 piksler, noe som er såvidt lavere enn Ipad, men punkttettheten er likevel høyere, siden vi snakker om en mindre skjerm. Den har altså alle forutsetninger for å være skarpere.

Her er det ikke Samsungs velkjente Super-AMOLED-skjerm som har fått plass. Dette begrunner Samsung med at et allerede dyrt produkt ville blitt alt for dyrt med denne nyere teknologien. I stedet er Galaxy Tab utstyrt med en såkalt SLCD-skjerm.

Alt i alt opplever vi skjermen som knivskarp og lyssterk. Fargegjengivelsen er også svært god, selv om den mangler den ekstra spruten i fargene som en Super-AMOLED-skjerm kunne gitt.

Svært mange vi har snakker med kommenterer at skjermen er litt liten, og at de gjerne ser for seg en ti tommer stor skjerm når de tenker på nettbrett. I praksis opplever vi likevel ikke at skjermstørrelsen er noen hindring.

Fulle nettsider ser utmerket ut på skjermen og vi får god oversikt i de fleste applikasjoner vi bruker. Noe lavere oppløsning enn Apples alternativ medfører litt mer scrolling på noen nettsider, men dette kommer vi tilbake til på neste side av testen.

Går i jakkelommen

Når det kommer til utforming og materialer er det plast som gjelder her. Ofte vil det telle negativt, både fordi det gjerne medfører knirk og lavere slitestyrke enn tradisjonelt mer solide materialer som aluminium eller stål.

Likevel virker Galaxy Tab særdeles godt sammenskrudd. Vi opplever ikke knirk, og vi merker også at den holder seg ganske greit når det kommer til slitestyrke. Etter mange dager i løsvekt i en sekk, sammen med en hel haug annen løsøre, finner vi ikke nevneverdige riper i hverken skjerm eller bakdeksel.

Siden skjermen er forholdsvis liten sammenliknet med Apples enhet, er også hele dingsen mindre. Den er faktisk så liten at den akkurat passer i en stor bukselomme. I innerlommen på en vanlig allværsjakke burde den passe utmerket.

Størrelsen gjør at den er svært god å holde, og den er faktisk og mulig å betjene med en hånd, selv om dette er litt på grensen av hva som er praktisk. Vekten er også betydelig lavere enn hos mange av konkurrentene. Den veier kun 380 gram, og det gjør at det er betydelig mer behagelig å holde Galaxy Tab over lange perioder enn en dings på over halvkiloet.

Få knapper

Det er ikke spesielt mange fysiske knapper å finne på Galaxy Tab. Volumtaster og en av/på-knapp langs høyre side av enheten er stort sett det vi finner. Av/på-knappen brukes også som låseknapp for enheten.

Forøvrig foregår all manøvrering ved hjelp av den berøringsfølsomme skjermen, og fire berøringsfølsomme felt under skjermen. Funksjonene som betjenes med feltene er søk, tilbake, hovedmeny og valg - de vanlige funksjonene vi finner knapper for på Android-enheter, altså.

Menyene

Galaxy Tab er utstyrt med Samsungs egne Touch Wiz-menyer. Disse kjenner vi til dels fra tidligere Samsung-enheter som Wave og Galaxy S. I Galaxy Tab er menyene likevel litt annerledes, slik at de fungerer bedre med den store formfaktoren.

Hastigheten i menyene oppleves som særdeles god. Her er det svært sjelden at ting stopper opp, og vi opplever egentlig kun tregheter når vi stresser nettbrettet skikkelig. Mange samtidige programmer som er aktive i bakgrunnen kan få nettbrettet til å trege ned litt.

Samsung har likevel løst dette særdeles godt, ved å legge til et miniprogram på en av startskjermene som viser nøyaktig hva som bruker krefter og på hva. Her er det veldig lett å se hvor alle brettets ressurser blir brukt, og det er like lett å skru av eventuelle uønskede prosesser, som for eksempel en navigasjonsapplikasjon man har glemt på i bakgrunnen.

Den samme oversikten viser også hva som bruker av enhetens minne, og den gir mulighet til å tømme minnet, om man føler for det. I praksis skal ikke dette være nødvendig, ettersom Android selv skal ta seg av minnestyringen.

Fremfor å utelate noe synes vi likevel det er bra at Samsung her har gått detaljert til verks.

Himmelsk batteritid

Galaxy Tab har en oppgitt batteritid på relativt mange timer bruk, og omkring tre uker i hvilemodus. Vanligvis reflekterer ikke disse spesifikasjonene så godt det man opplever i praktisk bruk. For telefoners del får man gjerne inntrykk av at 7 timer tale betyr at enheten kan brukes mye, men dagens store skjermer er av det som krever mest strøm i disse enhetene, og dermed må kraftige telefoner gjerne lades hver kveld - selv om de har oppgitte hviletider på en uke eller to.

Galaxy Tab holder riktignok ikke i tre uker med vanlig bruk, men vi slapp unna med å lade den hver tredje til hver fjerde dag i testperioden. Dette oppleves som særdeles bra, spesielt sett opp mot at vi brukte enheten relativt mye, med både video, musikk og nettsurfing på menyen.

Batteriet i Samsungs nettbrett er på hele 4000 mAh. Dette er mer enn tre ganger så kraftig som batteriet i HTCs monstertelefon Desire HD, og nesten dobbelt så stort som det vi finner i Huaweis nettbrett S7.

Pass på laderen

En av Galaxy Tabs få lyter finner vi når det kommer til ladingen. Den store skjermen og kraftige maskinvaren krever faktisk så mye strøm at ikke alle ladere duger. Den medfølgende laderen leverer 2 ampere i 5 volt. Til sammenlikning leverer de kraftigste laderne vi har liggende 1 ampere i 5 volt.

Nettbrettet lader likevel med de kraftigste laderene vi har fra før, om enn senere enn med den medfølgende laderen. Laderne vi testet som leverte mindre enn 1 ampere i 5 volt fungerte kun når brettet var avskrudd. Også når brettet er tilkoblet PC må det stå avskrudd for å lade.

Vi er heller ikke overmåte glade i den proprietære ladepluggen Galaxy Tab bruker. Denne likner svært mye på den vi ser i Apples produkter, men kontaktene passer likevel ikke overens.

Årsaken til at vi ikke liker denne kabelen er selvsagt at vi er nødt til å passe på denne ene kabelen som gull, siden ingen av de vanlige Micro-USB-kablene passer. Samsung begrunner kabelvalget med at de forskjellige krybbeløsningene ville vært for stor påkjenning for en Micro-USB-kontakt.

Vi har forståelse for begrunnelsen, men vi hadde likevel helst sett at Samsung plasserte en Micro-USB-kontakt i nettbrettet, slik at man ikke var helt hjelpeløs om originalkabelen forsvant. Vi har også sett at enkelte andre produsenter har hatt separat krybbekontakt og ladekontakt i nettbrettene sine.

Funksjoner og multimedia

Galaxy Tab ble først annonsert med en forventet prislapp på 7500 kroner. I praksis ligger den fra 6500 uten abonnement, og det finnes også enkelte gunstige abonnementsløsninger man kan kjøpe den med.

Like fullt er det snakk om et nettbrett i den dyre enden av skalaen, og man kan lett få seg en forholdsvis kraftig bærbar PC for prisen av Galaxy Tab. Forventningene er derfor svært høye når det kommer til hva man kan gjøre med Galaxy Tab.

Her vil vi ta en gjennomgang av det man kan gjøre med Galaxy Tab på egen hånd. Det fins en hel del ekstrautstyr man kan kjøpe for å gjøre nettbrettet mer allsidig. Dette skal vi ta for oss i en egen artikkel som kommer om kort tid.

Glimrende på multimedia

Vi har ventet veldig lenge på en mobil enhet som Galaxy Tab. Ventingen har vært preget av konvertering av ulike videofiler for å få dem til å virke, og enten vi har måttet gå gjennom Itunes for Apples produkter, eller vi har lagt filene rett på et minnekort, har dingsene stort sett vært kresne i hva de har villet spille av.

Galaxy Tab er langt fra kresen. På listen over støttede videoformater står WMV, Divx, H.264 og H.263, samt MP4. Av en eller annen grunn fikk vi ikke høyoppløst WMV til å fungere, men dette formatet er uansett ikke kjempeaktuelt for folk flest.

Divx spilles derimot uten å mukke, tilsynelatende uansett oppløsning. H.264 er ikke lenger en uvanlig standard å finne i formatlisten til ulike dingser, det som er mer uvanlig er at enhetene spiser H.264 innpakket i kontaineren MKV - dette er formatet typiske piratkopierte filmer og TV-serier lastes ned i.

Vi konverterte flere filer for anledningen, og Galaxy Tab spilte dem av uten noen tegn på trøbbel. Vi merket av og til at de heftigste actionscenene krevde såpass mye av nettbrettet at sammenhengen mellom lyd og bilde såvidt ble forskjøvet, men dette var kun ørlite og knapt merkbart. Så fort det skjedde mindre på skjermen ble både bilde og lyd igjen helt synkrone.

Alt i alt var det svært få filer vi fôret nettbrettet med som det ikke ville spille av. Videogalleriet er også lekkert og oversiktlig, det laster raskt og vi får både minibilder fra videoene og filnavn opp i oversikten.

Vi har allerede nevnt batteritiden i positive ordelag, men også her imponeres vi av den. Galaxy Tab skal kunne vise 7 timer video sammenhengende, og her virker det absolutt som om Samsung har sine påstander i behold. Vi kan sitte forbausende lenge foran nettbrettet uten at batterimåleren går merkbart ned.

Samsung har også lagt inn støtte for DLNA-standarden i Galaxy Tab. Applikasjonen Allshare gjør det lett å finne maskiner som deler innhold i nettverket, og å hente innhold fra dem. Det hele går intuitivt for seg, og man slipper å huske på IP-adresser eller annet som kan gjøre prosessen komplisert. Med denne applikasjonen kan man også dele mediefiler fra Galaxy Tab til en nyere TV eller andre enheter med støtte for standarden.

Internettvinner

Som et godt nettbrett burde, tar Galaxy Tab internettsurfing på strak arm. Det går fort i svingene, og også Flash-innhold vises uten problemer. Zooming foregår med dobbeltrykk eller to fingre, og vi får lov til å scrolle selv om enheten ikke er helt ferdig med innlastingen av siden.

Man skulle tro at oppløsningen på skjermen gjorde det nødvendig å scrolle en del i portrettmodus, altså når man holder enheten rett opp og ned. For noen nettsider får vi riktignok behov for å scrolle noe mer i portrettmodus, men langt de fleste presenteres fint selv om maskinen holdes oppreist.

Nettbrettet nedskalerer fulle nettsider slik at de passer. Selv om de på denne måten blir noe mindre enn de i utgangspunktet er ment å bli, er teksten greit leselig og vi får en fin oversikt.

Vi opplevde Galaxy Tab som like god på internett både stående og liggende. Det eneste unntaket vi opplevde var Flash-basert video, som av en eller annen grunn virket å trives best i landskapsmodus, i portrettmodus opplevde vi av og til noen hakking i enkelte avspillere.

Knall på e-post

Galaxy Tab har heller ikke her noen nevneverdige lyter å trekke frem. Oppsett av e-postkontoer er enkelt og kjapt, og visningen en er kort sagt god. Vi kan se en samlet innboks med alle kontoene og fargekodede beskjeder, eller vi kan se på hver konto separat.

I landskapsmodus er e-postleseren svært oversiktlig - her får vi nemlig opp en visning som likner mye på den vi kjenner fra vanlige datamaskiner. Dette innebærer at vi får en liste over beskjeder til venstre på skjermen, og en forhåndsvisning til høyre.

Visning av HTML-formatert e-post går kjapt, og scrolling og zooming er også svært enkelt.

Med en fullverdig Office-løsning kan vi ikke bare ta i mot vedlegg for visning, men vi kan også redigere dem og sende dem i retur uten å måtte betale for aktivering av programvare underveis.

Samsung har også lagt ved en enkel og oversiktlig filutforsker, slik at vi lett kan finne tilbake til lagrede vedlegg som nettbrettet ikke måtte ha støtte for. Dette er et svært nyttig tillegg.

Musikalsk

Vi ser kanskje ikke for oss at så mange vil ønske å bruke Galaxy Tab som portabel MP3-spiller. Ettersom den passer i jakkelommen er det likevel ikke utenkelig at nettsurfingen vil bli kombinert med musikk.

Galaxy Tab har også telefondel som kan benyttes sammen med høyttaler eller håndfriløsninger. Lydkvaliteten i håndfrisettet som følger med er av det beste vi har testet og det er også svært behagelige ørepropper Samsung har levert med nettbrettet sitt.

Her er det godt bunndrag i bassen, og et veldig fint stereoperspektiv som vi ikke ofte hører fra denne typen enheter i denne typen hodetelefoner. Ellers er lyden relativt balansert, men øvre mellomtone stikker seg kanskje ut en anelse.

Dette er en tendens vi ofte merker på medfølgende hodesett - det kan virke som om de er i større eller mindre grad tilpasset tale. Pluggene som følger med Galaxy Tab virker altså å være en mellomting som også er kapabel på musikk.

Vi velger stort sett å koble til større hodetelefoner underveis, og her overrasker Galaxy Tab. Om det er det potente batteriet som er grunnen vet vi ikke helt, men lyden vi får ut av nettbrettet i et par Beyerdynamic DT770 er rett og slett utmerket.

Vi merker aldri den litt hule bassen som ofte dukker opp når kraftreservene er tynne, ei heller merker vi noe særlig til forvrengning i mellomtone eller diskant. Kort og godt særdeles god lyd. Om noen skulle finne på å bruke Galaxy Tab som medbrakt lyd blir de neppe misfornøyd.

Musikkspilleren er også enkel og grei å bruke. Der mange av dagens bærbare musikkspillere har en slags variant av det Apple har kalt Coverflow, med albumgrafikk på rad og rekke som panorerer over skjermen, lister Galaxy Tab i stedet opp albumgrafikk og tittel i en mer ordinær liste.

Lett å bruke

Om man trykker på et album åpner det seg som en sporliste som man kan velge fra. En enkel og brukervennlig løsning som også oppleves som rask og god i bruk.

Ettersom Galaxy Tab kjører Android kan vi også enkelt legge inn nettmusikklientene Spotify og Wimp. Dette fungerer godt, og selv om det grafiske er likt det vi ser på andre Android-enheter gir den store skjermen en litt annen følelse også her. Vi skulle gjerne sett at disse fungerte i landskapsmodus, men dette kan naturlig nok ikke Samsung lastes for.

Samsung har også en musikkbutikk som de har kalt Music Hub. Prisene varierer, men for nye hitlåter virker de å ligge på 10-12 kroner. Det er 7digital som leverer tjenesten, og utvalget ser ut til å være på det jevne. Vi har ikke gjort noen utførlig test av butikken, men det skader iallfall ikke å ha muligheten til å kjøpe låter underveis. De nedlastede låtene blir lagret i MP3-format og kan kopieres inn på PC, eller andre enheter om man ønsker det.

For lesehestene

I tillegg til musikkbutikken har Samsung lagt ved en digital bokhandel for aviser, bøker og tidsskrifter. Foreløpig er det kun bokhandelen som har blitt åpnet. Her fins det bøker i mange prisklasser, og det fins også en hel del gratis titler.

Det fins to e-boklesere i Galaxy Tab. Den ene virker å være forbeholdt filer man har fra før, mens den andre sameksisterer med bokhandelen i en applikasjon som heter Readers Hub.

Begge leserne fungerer greit, men i leseren som følger med i Readers Hub registrerer vi at nattmodus gir totalt mørke. Passende kanskje, men sannsynligvis ikke slik utviklerne hadde tenkt. Vi ser nemlig ingen annen tekst på skjermen enn sidetelleren.

Ut over dette finner vi to forskjellige applikasjoner som henter nyheter og vær. Den ene virker å være mer rettet mot norske brukere enn den andre. I praksis er dette RSS-lesere som tar deg til nettleseren om du vil lese sakene.

Fullfør presentasjonen på bussen

Fullversjonen av Thinkfree Office følger med. Enten man vil redigere tekstforslag som faller inn i e-posten eller man vil skrive nye ting fungerer programvaren utmerket. I tillegg til vanlig tekstbehandling kan man jobbe med regneark og presentasjoner.

Om vi skulle henge oss opp i noe er kanskje mulighetene for tekstformatering noe tynn, men dette er ganske vanlig i de fleste mobile Office-løsningene vi har prøvd.

Filene blir lagret i samme format som siste utgave av Microsoft Office bruker, og det skulle dermed ikke by på problemer å skrive dokumenter i Thinkfree Office, for så å skrive dem ut på kontoret.

Den eneste navigasjonsløsningen som følger med rett ut av eska er Google Maps. Google har som kjent ikke åpnet for taleassistert navigasjon i Norge ennå, så alt vi får ut av den er en veibeskrivelse med skriftlige instruksjoner og linjer på et kart.

Den store skjermen gir imidlertid svært god oversikt i forhold til vanlige GPS-enheter. Det vil også bli mulig å kjøpe bilmonteringssett for Galaxy Tab, og en egen navigasjonsprogramvare for nettbrettet er på vei.

Denne vil såvidt vi kjenner til koste noen hundrelapper, men den skal da være betydelig mer avansert enn gratisløsningene vi har prøvd på Galaxy Tab.

Foruten bilmonteringssettet vil det også bli mulig å kjøpe en tastaturkrybbe og en krybbe med HDMI-utgang for TV-tilkobling til nettbrettet. Til sammen vil de tre tilbehørene beløpe seg på et sted mellom 1500 og 2000 kroner, ut fra prisene vi finner på nettet i dag.

Les også: Se hva du kan gjøre med Galaxy Tab - gjennomgang av originaltilbehør med video

Prismessig gjør disse tingene en allerede dyr dings betydelig dyrere, men de tilfører også store mengder funksjonalitet som vi til nå har til gode å se i andre nettbrett. Vi har prøvekjørt tilbehørene før de er i butikken, og vi kommer tilbake med en nærmere gjennomgang av dette i løpet av uken.

Det er også mulig å koble til trådløse tastaturløsninger via Bluetooth til Galaxy Tab. Da vi koblet til vårt Logitech Dinovo Mini fikk vi full styring over menyene, og det var ingen sak å styre nettbrettet under eksempelvis videovisning.

Kamera foran og bak

Et kamera på tre megapiksler har fått plass på baksiden av Galaxy Tab. Enkelte vil kanskje mene at denne oppløsningen er for lav, men til vanlige utskrifter på 10 x 15 cm fungerer det helt greit.

Bildekvaliteten blir overraskende god. Vi ser antydninger til overoppskarping i form av hvite linjer rundt kontrastområder i bildet, men dette er knapt merkbart. Bildestøyen holdes også på et behagelig lavt nivå så lenge man har grei belysning.

Innebilder og utebilder i dårlig belysning blir dog ikke like gode. Alt i alt blir vi likevel positivt overrasket over funksjonen som tross alt ikke er nettbrettets hovedfunksjon.

Det fins også et kamera i fronten på nettbrettet. Dette kan brukes til videosamtaler eller dersom man skulle ønske å bruke Galaxy Tab som et speil. Videofunksjonen tar også video i forholdsvis god kvalitet, selv om oppløsningen begrenser seg til 800 x 600 piksler.

Konklusjon

Samsungs nye nettbrett, Galaxy Tab, har flydd rundt på ryktebørsen i en betydelig periode før det ble offisielt nå i høst. Nå har vi hatt det til test i halvannen uke, og vi har ingen problemer med å innrømme at vi er stormforelsket i denne dingsen. Her er høydepunktene.

Skjermen er noe mindre enn de største nettbrettene på markedet, men fordelen med dette er at det er mulig å ta med seg Galaxy Tab i en jakkelomme. Der de større nettbrettene nok i større grad har sitt tilholdssted på stuebordet passer Galaxy Tab like godt på bussen som i stua.

Samsung lager allerede en av favorittskjermene våre, Super-AMOLED-skjermen i den ekstreme telefonen Galaxy S. Galaxy Tab slekter, som navnet antyder, på verstingmobilen, men her må vi ta til takke med en vanlig LCD-skjerm i stedet. Oppløsning, fargegjengivelse og innsynsvinkel er likevel i topplasse for denne typen skjermer. Den er også lyssterk og god.

Fabelaktig på nett

På denne typen enheter er e-post og internettsurfing naturlige tidsfordriv. Dette gjør Galaxy Tab med bravur. Også visning av Flash-basert nettvideo som ligger på vanlige nettsider går fint, uten at man behøver egen programvare for dette.

E-postleseren er av det oversiktlige slaget, og i landskapsmodus får vi opp en visning som likner mye på den vi kjenner fra PC-verdenen. Her får vi liste over innkomne beskjeder til venstre og forhåndsvisning til høyre. Visningen er upåklagelig, og e-post med bilder og HTML-koder i vises også problemfritt.

Det hever inntrykket at Samsung har lagt ved en fullverdig Office-løsning og en filutforsker til de vedleggene nettbrettet i utgangspunktet ikke støtter. På mange andre Android-baserte enheter opplever vi at vedlegg som ikke støttes bare blir "borte", ettersom både støtte for filtypen og filutforsker mangler.

Altetende på multimedia

Når det kommer til multimedia støter vi på en av Galaxy Tabs virkelig store styrker. Denne spiser omtrent alt du kaster etter den av video, og flere av formatene støttes også høyoppløst. Dermed er sjansene gode for at du slipper å bruke tid og energi på å konvertere videoer du vil ha med deg på togturen. Nettbrettet skal dessuten kunne vise video i hele 7 timer sammenhengende.

Musikkspilleren er også av det brukervennlige slaget, og lyden er svært god enten man velger å bruke de medfølgende pluggene eller store hodetelefoner. Det er svært få dingser som har like god lyd som Galaxy Tab. Spesielt når vi kobler til større hodetelefoner virker det som vi har kraftreserver til rådighet som andre enheter sliter med å nærme seg.

Noe for lesehestene

To gode løsninger for e-bøker har fått plass på Galaxy Tab. Den ene besørger de man måtte ha fra før, mens den andre er koblet til en elektronisk bokhandel. Det er lagt opp til at man skal kunne kjøpe aviser, bøker og tidsskrifter her, men foreløpig er det kun bøker vi får kjøpe.

I tillegg fins det to listevisninger for nyheter og værvarsel. Den ene virker å være mer rettet mot norske brukere enn den andre. En greit fungerende musikkbutikk har Samsung også fått på plass.

Overraskende bra kamera

Kameraet som er på baksiden av Galaxy Tab tar bilder i 3 megapikslers oppløsning. Selv om oppløsningen er forholdsvis lav blir bildene ganske gode. Spesielt i godt lys merker vi svært lite bildestøy, og kameraet takler også motlys imponerende godt.

Nettbrettet kan dessuten ta opp video. Også her er oppløsningen lavere enn for mange av dagens heftige mobiltelefoner, men kvaliteten blir igjen overraskende god.

Man skal også være i stand til å ringe i inntil 20 timer sammenhengende med nettbrettet. Dette kan gjøres enten via en håndfriløsning, eller ved å bruke høyttaleren i nettbrettet. Dette er kanskje ikke hovedfunksjonen til et nettbrett - men de 20 timene illustrerer den ekstreme batteritiden til denne dingsen.

Himmelsk batteritid

Med moderat bruk klarte vi å holde liv i den i fem dager, og med tungt bruk klarer den seg lett i tre dager om gangen. Dette skyldes et ganske digert batteri som er bygd inn i nettbrettet.

At enheten likevel bruker ganske mye strøm betyr at man må bruke svært kraftige ladere for å kunne lade Galaxy Tab mens den er på. Ikke alle USB-ladere er kraftige nok, men om man skrur av Galaxy Tab kan den motta lading fra USB-utgangen på PC-en eller en svakere lader.

Vi hadde også ønsket oss en standardisert ladeløsning med Micro-USB. Blant nettbrettene virker likevel proprietære løsninger å være regelen snarere enn unntaket. Ingen nettbrett vi har testet så langt har hatt en standardløsning.

Til slutt

Det går svært lenge mellom hver gang vi blir så dypt imponerte over en dings som vi har blitt av Galaxy Tab. Dette er det komplette nettbrett og vi har egentlig veldig få ønsker som ikke Samsung på en eller annen måte innfrir her.

Programvaren virker også svært ferdig, og for en sjelden gangs skyld opplevde vi ikke en eneste bug i løpet av testperioden. Det må kunne kalles en sjeldenhet.

Prisen er unektelig i det stive hjørnet, men så er også listen over ting Galaxy Tab gjør svært godt nærmest uendelig lang. Galaxy Tab er rett og slett den beste dingsen vi har testet i år, og selv Apples Ipad må se seg slått av alle mulighetene Samsung her har gitt oss.

Les også: Se hva du kan gjøre med Galaxy Tab - gjennomgang av originaltilbehør med video

annonse