Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Samsung Galaxy Tab

Design, skjerm og menyer

Det siste året har så godt som alle de store elektronikkprodusentene sagt at de jobber med nettbrett. De fleste har allerede lansert enheter - og mange av dem baserer seg på Android som operativsystem. Den mest kjente aktøren er nok likevel Apple med sin IOS-baserte Ipad.

Mediene bruker gjerne ord som Iphone-killer litt i overkant mye, men prismessig og funksjonsmessig er Samsungs Galaxy Tab et av de nye produktene som på papiret kommer nærmest Apples velkjente titommer.

Nå har Galaxy Tab kommet inn til test. Uten å foregripe bevigenhetenes gang for mye, kan vi si at det dreier seg om en ekstremt imponerende dings. Først er det imidlertid designen vil skal se på.

Litt mindre skjerm

I motsetning til Ipad, men i likhet med svært mange av de andre Android-enhetene har Galaxy Tab en sju tommer stor skjerm. Den har en oppløsning 1024 x 600 piksler, noe som er såvidt lavere enn Ipad, men punkttettheten er likevel høyere, siden vi snakker om en mindre skjerm. Den har altså alle forutsetninger for å være skarpere.

Her er det ikke Samsungs velkjente Super-AMOLED-skjerm som har fått plass. Dette begrunner Samsung med at et allerede dyrt produkt ville blitt alt for dyrt med denne nyere teknologien. I stedet er Galaxy Tab utstyrt med en såkalt SLCD-skjerm.

Alt i alt opplever vi skjermen som knivskarp og lyssterk. Fargegjengivelsen er også svært god, selv om den mangler den ekstra spruten i fargene som en Super-AMOLED-skjerm kunne gitt.

Svært mange vi har snakker med kommenterer at skjermen er litt liten, og at de gjerne ser for seg en ti tommer stor skjerm når de tenker på nettbrett. I praksis opplever vi likevel ikke at skjermstørrelsen er noen hindring.

Fulle nettsider ser utmerket ut på skjermen og vi får god oversikt i de fleste applikasjoner vi bruker. Noe lavere oppløsning enn Apples alternativ medfører litt mer scrolling på noen nettsider, men dette kommer vi tilbake til på neste side av testen.

Går i jakkelommen

Når det kommer til utforming og materialer er det plast som gjelder her. Ofte vil det telle negativt, både fordi det gjerne medfører knirk og lavere slitestyrke enn tradisjonelt mer solide materialer som aluminium eller stål.

Likevel virker Galaxy Tab særdeles godt sammenskrudd. Vi opplever ikke knirk, og vi merker også at den holder seg ganske greit når det kommer til slitestyrke. Etter mange dager i løsvekt i en sekk, sammen med en hel haug annen løsøre, finner vi ikke nevneverdige riper i hverken skjerm eller bakdeksel.

Siden skjermen er forholdsvis liten sammenliknet med Apples enhet, er også hele dingsen mindre. Den er faktisk så liten at den akkurat passer i en stor bukselomme. I innerlommen på en vanlig allværsjakke burde den passe utmerket.

Størrelsen gjør at den er svært god å holde, og den er faktisk og mulig å betjene med en hånd, selv om dette er litt på grensen av hva som er praktisk. Vekten er også betydelig lavere enn hos mange av konkurrentene. Den veier kun 380 gram, og det gjør at det er betydelig mer behagelig å holde Galaxy Tab over lange perioder enn en dings på over halvkiloet.

Få knapper

Det er ikke spesielt mange fysiske knapper å finne på Galaxy Tab. Volumtaster og en av/på-knapp langs høyre side av enheten er stort sett det vi finner. Av/på-knappen brukes også som låseknapp for enheten.

Forøvrig foregår all manøvrering ved hjelp av den berøringsfølsomme skjermen, og fire berøringsfølsomme felt under skjermen. Funksjonene som betjenes med feltene er søk, tilbake, hovedmeny og valg - de vanlige funksjonene vi finner knapper for på Android-enheter, altså.

Menyene

Galaxy Tab er utstyrt med Samsungs egne Touch Wiz-menyer. Disse kjenner vi til dels fra tidligere Samsung-enheter som Wave og Galaxy S. I Galaxy Tab er menyene likevel litt annerledes, slik at de fungerer bedre med den store formfaktoren.

Hastigheten i menyene oppleves som særdeles god. Her er det svært sjelden at ting stopper opp, og vi opplever egentlig kun tregheter når vi stresser nettbrettet skikkelig. Mange samtidige programmer som er aktive i bakgrunnen kan få nettbrettet til å trege ned litt.

Samsung har likevel løst dette særdeles godt, ved å legge til et miniprogram på en av startskjermene som viser nøyaktig hva som bruker krefter og på hva. Her er det veldig lett å se hvor alle brettets ressurser blir brukt, og det er like lett å skru av eventuelle uønskede prosesser, som for eksempel en navigasjonsapplikasjon man har glemt på i bakgrunnen.

Den samme oversikten viser også hva som bruker av enhetens minne, og den gir mulighet til å tømme minnet, om man føler for det. I praksis skal ikke dette være nødvendig, ettersom Android selv skal ta seg av minnestyringen.

Fremfor å utelate noe synes vi likevel det er bra at Samsung her har gått detaljert til verks.

Himmelsk batteritid

Galaxy Tab har en oppgitt batteritid på relativt mange timer bruk, og omkring tre uker i hvilemodus. Vanligvis reflekterer ikke disse spesifikasjonene så godt det man opplever i praktisk bruk. For telefoners del får man gjerne inntrykk av at 7 timer tale betyr at enheten kan brukes mye, men dagens store skjermer er av det som krever mest strøm i disse enhetene, og dermed må kraftige telefoner gjerne lades hver kveld - selv om de har oppgitte hviletider på en uke eller to.

Galaxy Tab holder riktignok ikke i tre uker med vanlig bruk, men vi slapp unna med å lade den hver tredje til hver fjerde dag i testperioden. Dette oppleves som særdeles bra, spesielt sett opp mot at vi brukte enheten relativt mye, med både video, musikk og nettsurfing på menyen.

Batteriet i Samsungs nettbrett er på hele 4000 mAh. Dette er mer enn tre ganger så kraftig som batteriet i HTCs monstertelefon Desire HD, og nesten dobbelt så stort som det vi finner i Huaweis nettbrett S7.

Pass på laderen

En av Galaxy Tabs få lyter finner vi når det kommer til ladingen. Den store skjermen og kraftige maskinvaren krever faktisk så mye strøm at ikke alle ladere duger. Den medfølgende laderen leverer 2 ampere i 5 volt. Til sammenlikning leverer de kraftigste laderne vi har liggende 1 ampere i 5 volt.

Nettbrettet lader likevel med de kraftigste laderene vi har fra før, om enn senere enn med den medfølgende laderen. Laderne vi testet som leverte mindre enn 1 ampere i 5 volt fungerte kun når brettet var avskrudd. Også når brettet er tilkoblet PC må det stå avskrudd for å lade.

Vi er heller ikke overmåte glade i den proprietære ladepluggen Galaxy Tab bruker. Denne likner svært mye på den vi ser i Apples produkter, men kontaktene passer likevel ikke overens.

Årsaken til at vi ikke liker denne kabelen er selvsagt at vi er nødt til å passe på denne ene kabelen som gull, siden ingen av de vanlige Micro-USB-kablene passer. Samsung begrunner kabelvalget med at de forskjellige krybbeløsningene ville vært for stor påkjenning for en Micro-USB-kontakt.

Vi har forståelse for begrunnelsen, men vi hadde likevel helst sett at Samsung plasserte en Micro-USB-kontakt i nettbrettet, slik at man ikke var helt hjelpeløs om originalkabelen forsvant. Vi har også sett at enkelte andre produsenter har hatt separat krybbekontakt og ladekontakt i nettbrettene sine.